• ISW: Ministerul Securităţii din Transnistria este o filială a Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB).
  • Rusia a încercat şi în 2023 destabilizarea Moldovei, a plătit grupuri pro-ruse cu 20 milioane dolari.
  • Agenţi ai serviciului secret rusesc ar ataca obiective din Transnistria pentru a da vina mai apoi pe Moldova.

ISW: Rusia pregăteşte acţiuni sub steag fals în Transnistria pentru a da vina pe Moldova. Transnistria acuză Moldova că pregăteşte luptători pentru a ataca ţinte din regiunea separatistă. ISW: Ministerul Securităţii din Transnistria este o filială a Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB). Rusia a încercat şi în 2023 destabilizarea Moldovei, a plătit grupuri pro-ruse cu 20 milioane dolari.

Institutul pentru Studiul Războiului avertizează că Rusia pregăteşte o acţiune sub steag fals în regiunea separatistă Transnistria, ca parte a eforturilor mai largi ale Kremlinului de a destabiliza Moldova.

Agenţi ai serviciului secret rusesc ar ataca obiective din Transnistria pentru a da vina mai apoi pe Moldova.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Aşa-zisul Minister al Securităţii de Stat din Transnistria a emis deja un comunicat în care acuză forţele pentru operaţii speciale moldoveneşti că ar pregăti grupuri de câte 60 de luptători pentru atacarea obiectelor critice şi a oficialităţilor din regiunea separatistă. Totodată, oficiali de la Tiraspol au acuzat Moldova că antreneazî luptători ucraineni.

Chiar dacă minciuna se vede de la o poştă, grupurile FOS sunt formate din maxim 6 militari, nu 60 (două plutoane de infanterie), iar Moldova nu ar avea nici motivarea nici oportunitatea pentru astfel de acţiuni, nu putem să nu observăm insistenţa Moscovei de a destabiliza Republica Moldova.

Experţii de la Institutul pentru Studierea Războiului precizează că aşa-zisul Minister al Securităţii din Transnistria este populat cu agenţi ai FSB-ului rusesc şi ascultă de ordinele Moscovei.

Se ştie că Putin nu este de acord cu intenţiile pro-europene ale Chişinăului şi ar face orice să nu piardă influenţa în această ţară, mai multe ameninţări fiind făcute de apropiaţi ai liderului de la Kremlin. Totodată, Moscova nu este de acord cu ruta prin Moldova a cerealelor ucrainene, care ajută Kievul în exportul de grâne.

Operaţiunile sub steag fals sunt periculoase, pot genera emoţii puternice şi chiar declanşa un conflict. Cel mai notoriu caz este al lui Hitler care a ordonat o astfel de operaţiune pentru seara zilei de 31 august 1939, când mai mulţi agenţi nazişti deghizaţi în soldaţi polonezi au luat cu asalt o staţie radio germană de la graniţa cu Polonia, lucru care a contribuit la declanşarea celui de Al Doilea Război Mondial.

Rusia a încercat şi în 2023 destabilizarea Moldovei, iar în martie 2023, poliţiştii moldoveni au reuşit să evite o lovitură de stat, când Statele Unite au acuzat Rusia că a finanţat cu 20 milioane de dolari mai multor grupări pro-ruse care trebuiau să organizeze acţiuni violente împotriva guvernului pro-european de la Chişinău.

De data aceasta, Moscova se foloseşte de nemulţumirea Transnistriei care protestează la o decizie a Chişinăului de a cere, începând cu 1 ianuarie, taxe vamale pentru mărfurile din regiunea separatistă, conform Noului Cod Fiscal.

Citește și