• Whelan a fost condamnat pentru acuzații de spionaj de un tribunal rus în 2020 și este deținut de Rusia din 2018.
  • Griner a pledat vinovată pentru că a transportat ulei de canabis în bagajele sale în timp ce călătorea pe un aeroport din Moscova pe 17 februarie.
  • Înaintea verdictului de joi, Griner și-a cerut scuze în fața instanței și a cerut clemență într-un discurs emoționant.

Atât SUA, cât și Rusia au indicat că ar dori să poarte discuții cu privire la un schimb de prizonieri după ce Brittney Griner, o jucătoare americană de baschet, a fost condamnată pentru trafic de droguri și condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia.

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat reporterilor că Kremlinul este pregătit să discute acest subiect, dar în cadrul unui canal specific care a fost discutat și agreat de conducere. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la același summit că SUA vor continua discuțiile cu Rusia.

Comentariile ambelor părți indică faptul că un proces de negociere s-ar putea accelera în următoarele zile. Oficialii ruși au cerut ca un fost colonel de la agenția internă de spionaj a țării să fie inclus în propunerea de schimb a traficantului de arme Viktor Bout cu Griner și Paul Whelan.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Whelan a fost condamnat pentru acuzații de spionaj de un tribunal rus în 2020 și este deținut de Rusia din 2018. Departamentul de Stat al SUA îi clasifică atât pe Griner, cât și pe Whelan ca fiind deținuți pe nedrept.

Griner, o vedetă a Asociației Naționale de Baschet Feminin, a pledat vinovată pentru că a transportat ulei de canabis în bagajele sale în timp ce călătorea pe un aeroport din Moscova pe 17 februarie. Ea a declarat în fața instanței că era conștientă de legile stricte ale Rusiei privind drogurile și că nu a avut nicio intenție de a aduce canabis în țară, spunând că se grăbea și că împacheta în condiții de stres.

Înaintea verdictului de joi, Griner și-a cerut scuze în fața instanței și a cerut clemență într-un discurs emoționant. Nu am vrut niciodată să fac rău nimănui, nu am vrut niciodată să pun în pericol populația rusă, nu am vrut niciodată să încalc nicio lege aici, a spus ea.