• Wall Street Journal: „Problema vârstei lui Biden umbrește orice dezbatere politică”.
  • 67% dintre alegători cred că dezbaterea a fost câștigată de Trump.
  • New York Times a început imediat să tragă consecințele politice. „Prestația împiedicată și dezlânată de joi seară a provocat un val de panică în rândul democraților”.

Potrivit pariorilor, șansele lui Biden au scăzut de la 45% la 33%, în timp ce ale lui Donald Trump au crescut de la 55% la 58. Dezbaterea organizată de CNN aseară între cei doi candidați la președinție, democratul Joe Biden și republicanul Donald Trump, avea ca obiectiv, pentru democrați: să arate că Biden este capabil să asigure încă 4 ani de mandat, iar pentru republicani: să demonstreze că Trump este o capabil să își gestioneze impulsurile. După această dezbatere, există un învingător și un învins.

Cum a reacționat presa americană după această dezbatere?

Sentimentul general a fost de consternare, cu un diagnostic clar oferit de specialistul politic John King: „un dezastru” pentru Joe Biden. Pe platoul CNN, nici un jurnalist nu a încercat să-l apere pe președintele democrat. Toată lumea se gândea cum să înlocuiască un candidat prea bătrân. Presa scrisă împărtășește această stare de spirit.

„Problema vârstei lui Biden umbrește orice dezbatere politică ”, comentează Wall Street Journal, care consideră că „vocea răgușită a lui Biden și, uneori, răspunsurile greu de urmărit nu au ajutat la atenuarea preocupărilor alegătorilor cu privire la vârsta lui și poate chiar să fi agravat situația». „Bună seara și la revedere”, titrează New York Post, care arată o fotografie a soției președintelui, „Jill, [care] îl scoate pe Joe de pe scenă după o dezbatere calamitoasă”.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

Consternarea este și mai mare în tabăra democrată. New York Times a început imediat să tragă consecințele politice. „Prestația împiedicată și dezlânată de joi seară a provocat un val de panică în rândul democraților și a reaprins dezbaterea dacă ar trebui sau nu să fie nominalizat”.

Observația este aceeași și la Washington Post , al cărui editorial de vineri dimineață este titrat: „Nouăzeci de minute de suferință. Biden s-a bâlbâit, Trump a înfuriat”.

Întrebarea privind menținerea sau nu a candidaturii lui Biden este acum pusă clar și mulți, precum Politico, discută despre mecanismele complexe care ar putea permite Partidului Democrat să aleagă un alt candidat în timpul convenției programate pentru august.

Potrivit pariorilor de pe site-ul PredictIt, șansele lui Joe Biden de a câștiga alegerile au scăzut de la 45% la 33%, în timp ce ale lui Donald Trump au crescut de la 55% la 58.

Presa internațională este la fel de critică?

Cuvintele sunt la fel de acide. Iată câteva titluri în presa franceza:

Le Figaro: Joe Biden ratează prima sa dezbatere de campanie împotriva lui Trump
Le Monde: Dezastru, dezbatere calamitoasă, performanță dezlânată… »
Express: Abandonul lui Biden nu mai este exclus după dezbaterea catastrofala de aseară…

La fel în presa britanică. The Guardian titrează: prima dezbatere a fost un dezastru pentru Joe Biden, a cărui preformanță șocantă i-a pus pe democrați pe hold. Un sondaj CNN arata după dezbatere că 67% dintre alegători cred că dezbaterea a fost câștigate de Trump.

Citește și