• Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei vor contesta noile legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională.
  • USR a votat împotriva legilor educației.
  • Parlamentarii USR sunt de părere că pachetul legilor ,,România Educată” crește controlul politic asupra celor care conduc sistemul românesc de învățământ.

Senatorii USR au votat, luni, împotriva legilor Educaţiei propuse de ministrul Ligia Deca. Aceștia au considerat că reglementările nu vor duce la creşterea calităţii sistemului de învățâmânt. Reprezentanţii USR susțin că noile legi, votate de PSD şi PNL, încalcă principiul egalităţii în drepturi, dreptul la învăţătură, la viaţă privată şi dreptul de proprietate publică, se arată într-un comunicat de presă al USR.

„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR”, a declarat Cătălin Drulă.

Mai mult, parlamentarii USR mai cred că noile legi ale Educaţiei „cresc controlul politic asupra celor care administrează şcoala românească şi nu asigură creşterea prestigiului ocupaţiei de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenţi să dorească să devină profesori”.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

Senatorul USR, Ştefan Pălărie, este de părere că programul „România Educată” este un eșec: „Elevii au nevoie de modele de urmat, au nevoie planuri-cadru noi şi programe adaptate vremurilor noastre, şcoli sigure şi bine utilate, profesorii au nevoie de siguranţă şi de salarii decente”.

Proiectele de lege care vizează învăţământul preuniversitar şi superior au fost adoptate, luni, de Senat. Au fost contorizate 81 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă” la proiectul legii învăţământului preuniversitar şi, respectiv, 79 de voturi „pro” şi 28 „contra” la proiectul legii învăţământului superior.

Citește și: