• Comandanții militari israelieni consideră că doar un acord de pace va elibera ostaticii.
  • Netanyahu se opune unui acord de încetare a focului care ar păstra Hamas în Gaza.
  • Doar 2-3 persoane știu unde se ascunde Yahya Sinwar, șeful Hamas.
  • Generalii consideră că forțele lor au nevoie de timp pentru a se reface în cazul în care izbucnește un război terestru împotriva Hezbollah.
  • Conducerea militară a Israelului este formată din aproximativ 30 de generali de rang înalt, inclusiv șeful Statului Major.

Potrivit surselor New York Times, liderii Armatei Israelului fac presiuni pentru încetarea războiului din Gaza, considerând că este singura șansă de a recupera ostaticii și de a detensiona relațiile cu gruparea Hezbollah din Liban. Premierul Netanyahu a răspuns la solicitarea jurnaliștilor, declarând că acest lucru „nu se va întâmpla”. Între timp Armata Israelului a continuat să bombardeze ținte Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban, în timp ce Iranul a amenințat cu un nou atac cu rachete.

Generalii de vârf ai Israelului doresc să înceapă o încetare a focului în Gaza, chiar dacă aceasta menține Hamas la putere pentru moment, lărgind astfel o ruptură între armată și prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care s-a opus unui armistițiu care ar permite Hamas să supraviețuiască războiului.

Generalii consideră că un armistițiu ar fi cea mai bună modalitate de a-i elibera pe cei aproximativ 120 de israelieni încă deținuți, atât morți, cât și vii, în Gaza, conform interviurilor cu șase actuali și foști oficiali de securitate.

Recomandări

CE I-A SPUS CHARLES LUI SIR KEIR STARMER?
ORBAN SE ÎNTÂLNEȘTE CU PUTIN
PEDRO SANCHEZ VIZITEAZĂ ROMÂNIA
AEROPORTUL MALPENSA ÎȘI SCHIMBĂ NUMELE ÎN BERLUSCONI
PUTIN DESCHIDE O POARTĂ SPRE DONEȚK
ASPRETELE, VĂZUT PENTRU PRIMA OARĂ NOAPTEA

De asemenea, generalii consideră că forțele lor au nevoie de timp pentru a se reface în cazul în care izbucnește un război terestru împotriva Hezbollah, miliția libaneză care a fost blocată într-o luptă de nivel scăzut cu Israelul din octombrie, au declarat mai mulți oficiali.

Un armistițiu cu Hamas ar putea, de asemenea, să faciliteze încheierea unui acord cu Hezbollah, potrivit oficialilor, dintre care majoritatea au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile de securitate. Hezbollah a declarat că va continua să lovească nordul Israelului până când Israelul va înceta luptele din Fâșia Gaza.

Cunoscută sub numele colectiv de Forumul Statului Major, conducerea militară a Israelului este formată din aproximativ 30 de generali de rang înalt, inclusiv șeful Statului Major, generalul-locotenent Herzi Halevi, comandanții armatei, ai forțelor aeriene și ai marinei, precum și șeful serviciilor de informații militare.

Atitudinea armatei față de o încetare a focului reflectă o schimbare majoră în gândirea sa din ultimele luni, pe măsură ce devenea tot mai clar că dl Netanyahu refuza să articuleze sau să se angajeze într-un plan postbelic. Această decizie a creat, în esență, un vid de putere în enclavă care a forțat armata să se întoarcă și să lupte în părți din Gaza pe care le curățase deja de luptătorii Hamas.

„Armata sprijină pe deplin un acord privind ostaticii și o încetare a focului”, a declarat Eyal Hulata, care a fost consilier pentru securitate națională al Israelului până la începutul anului trecut și care vorbește în mod regulat cu înalți oficiali militari.

Citește și