• Premierul Robert Fico a fost împușcat la Handlova și a fost transportat la spital.
  • Klaus Iohannis: „Sunt consternat să aflu despre împușcarea premierului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire grabnică și completă”.
  • Volodimir Zelenski: „Condamnăm ferm acest act de violență împotriva prim-ministrului statului nostru partener vecin”.

Un incident armat a avut loc după o reuniune a guvernului slovac într-o locație din afara Bratislavei, a anunțat miercuri agenția de presă TASR, fără a oferi mai multe detalii, conform Reuters. Premierul Robert Fico a fost împușcat la Handlova după ședința de guvern și a fost dus la spital.

Premierul polonez și-a exprimat sprijinul pentru Fico după tentativa de asasinat: „Robert, gândurile mele sunt cu tine în acest moment foarte dificil”, a scris Tusk pe rețeaua de socializare X.

Atacul asupra lui Robert Fico este terifiant, a scris Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter. „Condamnăm ferm acest act de violență împotriva prim-ministrului statului nostru partener vecin. Trebuie depus toate eforturile pentru a se asigura că violența nu devine norma în nicio țară, formă sau sferă.”

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Președintele României, Klaus Iohannis: „Sunt consternat să aflu despre împușcarea premierului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire grabnică și completă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene fundamentale.”

Premierul ungar Orban și Președintele sârb Vucic intenționează să-l viziteze în zilele următoare pe premierul slovac Fico, scrie portalul Vecernje Novosti.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen : „Astfel de acțiuni violente nu ar trebui să aibă loc în societatea noastră, ele subminează democrația.”

Cancelarul german Olaf Scholz: „Violența nu are loc în politica europeană”.

Președintele sârb Aleksandar Vučić: „Sunt șocat de tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico, un mare prieten al Serbiei și al meu personal dragă prieten, mă rog pentru tine.

Premierul olandez Mark Rutte : „Șocat că colegul meu de multă vreme a fost împușcat. Îi doresc multă putere, gândurile mele sunt la el și la familia lui”.

Premierul român Marcel Ciolaku : „Asemenea acțiuni extreme sunt nejustificabile, cei responsabili trebuie aduși în fața justiției”.

Pagina de Facebook a lui Robert Fico spunea că acesta se află într-o „stare care pune viața în pericol”, iar următoarele ore „vor fi definitorii”. Președintele ales al Slovaciei Pellegrini și-a oprit călătoria în străinătate din cauza tentativei de asasinat asupra lui Fico și se întoarce la Bratislava. Acesta a cerut abținerea de la concluzii pripite în povestea tentativei de asasinat asupra lui Fico și așteaptă informații de la poliție.

Citește și