• Liderii UE au dat mesaje de susținere și de creștere a fondurilor pentru OMS
  • Emmanuel Marcon: „Franța susține consolidarea OMS
  • SUA donează anual 116 milioane de dolari către OMS

Liderii europeni vor mai mulți bani pentru OMS. La adunarea anuală a fost pusă în discuție și reformarea ei din punct de vedere al independenței deciziilor.

Liderii susțin creșterea finanțării pentru OMS, dar așteaptă și decizii mai tranșante. Angela Merkel a transmis că în acest an s-au făcut progrese serioase în controlul pandemiei, dar pericolul încă nu a trecut. Ea spune că statele ar trebui să susțină reformarea organizației, dar și că OMS ar trebui să traseze reguli comune pe care toată lumea să le respecte.

„În rapoartele lor, grupurile salută tratatul global privind pandemiile ca un element important în procesul de reformă al OMS. Împărtășesc această opinie. Ar trebui să luăm aceste propuneri, să elaborăm reguli comune și să ne asigurăm că sunt respectate”, a spus Angela Merkel.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Pe de altă parte, Macron spune că statele vor reuși să treacă peste pandemie doar împreună și că este nevoie de o finanțare mai sustenabilă a OMS pentru a consolida independența organizației.

„OMS trebuie să fie robustă în perioade de criză, suficient de flexibilă pentru a putea reacționa în situații de urgență și solidă când vine vorba de controverse. Franța susține consolidarea OMS în rolul său normativ”, a spus Emmanuel Macron.

OMS are un buget uriaș, de 5,84 miliarde de dolari pentru 2020 – 2021. La acestă sumă se adaugă și alte fonduri suplimnetare dedicată special crizei COVID. Din această sumă Statele Unite plătesc în prezent 116 milioane de dolari în fiecare an Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), echivalentul a 24% din bugetul întregii organizații. În 2020 Trump a amenințat că va scoate SUA din OMS. China este al doilea cel mai mare contributor cu 57 milioane USD, sau 12% din totalul organizației

Gafele făcute de OMS în criza sanitară

De la începutul pandemiei OMS a avut mai multe deciziii contradictorii care au dat nesiguranță oamenilor. Deciziile ferme au venit cu greu, iar asta au recunoscut și ei. La început au spus că nu este nevoie de mască, apoi că este nevoie. Au fost contradicții și în ceea ce privește medicamentul remdesivir pe care la final nu l-au recomandat.

Poate printre cele mai mari minusuri înregistrate de OMS în pandemiei este și faptul că la un an și jumătate de la apariția primelor cazuri, ei nu au reușit să afle care este originea virusului. Au fost în Wuhan, au întocmit un raport în care spun că este extrem de puțin probabil ca virusul să fi fost scăpat din laborator, însă și aici s-au zăgdândit și nu știm nici până acum ce s-a întamplat de fapt și cât va mai dura până vom afla.

Nu în ultimul rând, OMS a întâmpinat probleme și în ceea ce privește distribuția vaccinului. Au spus că sunt probleme serioase în statele sărace, dar nu au făcut mare lucru să îmbunătățească situația.