• Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete asupra Israelului
  • Israelul a jurat că va răspunde dur Iranului
  • Liderii G7: „Ne reiterăm fără echivoc angajamentul nostru față de securitatea Israelului”

Liderii G7 au publicat o declarație comună privind evoluțiile recente din Orientul Mijlociu, în urma atacului Iranului asupra Israelului.


Noi, liderii G7, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea situației din Orientul Mijlociu și condamnăm în cei mai fermi termeni atacul militar direct al Iranului împotriva Israelului, care constituie o amenințare serioasă la adresa stabilității regionale. Ne reiterăm fără echivoc angajamentul nostru față de securitatea Israelului. Acțiunile serioase de destabilizare ale Iranului în Orientul Mijlociu prin intermediul împuternicirilor teroriste și al grupărilor armate – inclusiv al Houthis, Hezbollah și Hamas – precum și al grupărilor de miliție aliniate Iranului din Irak, trebuie să înceteze. Ieri am discutat despre eforturile și acțiunile coordonate pentru a evita escaladarea în zonă.


Un ciclu periculos de atacuri și represalii riscă să alimenteze o escaladare incontrolabilă în Orientul Mijlociu, ceea ce nu este în interesul nimănui. Prin urmare, facem apel la toți actorii regionali să acționeze responsabil și cu reținere. Încurajăm toate părțile să se angajeze în mod constructiv pentru a reduce tensiunile actuale. Dreptul internațional umanitar trebuie respectat.

Recomandări

IDF L-A UCIS PE MUSTAHA
CELINE ÎL IA PE RIDER
ISRAELUL VREA RIPOSTA
LASCONI NU A LUCRAT LA SRI
HIGH-END PERFUME
UK ACORDĂ SUVERANITATE


În ajunul tragicii aniversări a atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023, condamnăm încă o dată în termenii cât mai puternici astfel de acte nejustificate de violență deliberată și suntem alături de familiile victimelor și ostaticii luați de Hamas.


De asemenea, reiterăm apelul nostru pentru o încetare imediată a focului în Gaza, eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor, o creștere semnificativă și susținută a fluxului de asistență umanitară și încheierea conflictului. Susținem pe deplin eforturile SUA, Qatar și Egipt de a ajunge la un astfel de acord cuprinzător, în conformitate cu Rezoluția 2735 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Situația din Gaza este catastrofală și zeci de mii de vieți nevinovate au fost pierdute. Reiterăm necesitatea absolută ca populația civilă să fie protejată și că trebuie să existe acces umanitar deplin, rapid, sigur și nestingherit, ca o chestiune de prioritate absolută. Vom continua să lucrăm pentru a stabili condițiile pentru o pace durabilă, care să conducă la o soluție a două state, în care Israelul și Palestina să coexiste cot la cot în pace, cu securitate pentru ambele.


De asemenea, suntem profund îngrijorați de situația din Liban. Reamintim nevoia unei încetări a ostilităților cât mai curând posibil pentru a crea spațiu pentru o soluție diplomatică de-a lungul Liniei Albastre, în concordanță cu Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Frontiera Libanului, restabiliți pe deplin suveranitatea, integritatea teritorială și stabilitatea Libanului și returnați cetățenii strămuți la casele lor cu siguranță și securitate de ambele părți. Îndemnăm toți actorii să protejeze populațiile civile. Ne angajăm să oferim asistență umanitară pentru a răspunde nevoilor urgente ale civililor din Liban.

De asemenea, exprimăm profundele noastre condoleanțe familiilor victimelor civile din Israel, Gaza și Liban.

Subliniem importanța Națiunilor Unite în soluționarea conflictelor armate și atenuarea impactului umanitar în Orientul Mijlociu. În acest sens, recunoaștem rolul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) de a restabili pacea și securitatea. Ne angajăm să ne consolidăm sprijinul pentru misiune, în conformitate cu rezoluțiile aplicabile ale ONU.

Vom continua să fim în contact strâns cu toți actorii în acest scop”, se arată în declarația G7.

Atacul Iranului

Marți, Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete balistice asupra Israelului, motivând atacul drept o răzbunare pentru „asasinarea consilierilor noștri militari din Siria și Liban și asasinarea liderilor rezistenței precum Ismael Haniyeh și Hassan Nasrallah, și în special masacrele acestuia din Gaza și Liban”.

Israelul a jurat că va răspunde dur Iranului, printr-un atac care va fi văzut „de întregul Orient Mijlociu”.

Citește și