• Miniștrii de Finanțe ai G7 vor dezbate legalitatea utilizării activelor de stat înghețate în valoare de 270 de miliarde de euro ca garanție pentru împrumut.
  • „Trecerea de la înghețarea activelor la confiscarea activelor, dispunerea de acestea, este ceva ce trebuie analizat cu mare atenție”.
  • Olena Halushka a avertizat că dacă activele sunt reținute de Ucraina, iar țara pierde războiul, consecințele economice și de securitate pentru Europa vor fi mult mai grave.

La reuniunea Miniștrilor de Finanțe ai G7 din această săptămână, care va avea loc la Stresa, în nordul Italiei, vor fi discutate divergențele cu privire la posibilitatea ca Ucraina să primească în mod legal un împrumut suplimentar de 30 de miliarde de euro, obținut din 270 de miliarde de euro din activele confiscate ale statului rus, conform The Guardian.

Într-un alt test al voinței politice în ceea ce privește Ucraina, SUA a solicitat sprijin pentru acest plan, banii fiind destinați să ajute la reconstrucția Ucrainei sau să plătească pentru armament de care are mare nevoie.

Dezbaterea privind modul în care activele de stat rusești înghețate pot fi puse la dispoziția Ucrainei se află în impas de mai bine de un an, susținătorii confiscării complete a activelor, spre deosebire de înghețare, nereușind să convingă guvernatorii băncilor centrale sau să obțină suficient sprijin în cadrul grupului G7.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

Propunerile de utilizare a activelor de stat ca garanție pentru un împrumut reprezintă chiar un moment rar de dezacord între SUA și Germania.

Christine Lagarde, Președintele Băncii Centrale Europene, a ridicat săptămâna trecută obiecții juridice și economice față de confiscarea integrală a activelor, dar SUA, cu sprijinul puternic al Regatului Unit, este hotărâtă să încerce să ocolească aceste obiecții.

Washingtonul vrea să ocolească argumentul ei, spunând că activele înghețate nu trebuie să fie sechestrate sau confiscate, ci mobilizate pentru a acorda un împrumut extins Ucrainei, a cărui dobândă va fi plătită din profiturile anuale ale activelor rusești înghețate. Confiscarea activelor băncii centrale rusești și predarea lor Ucrainei acum, ca o plată prealabilă pentru reparații, este efectiv exclusă.

„Trecerea de la înghețarea activelor la confiscarea activelor, dispunerea de acestea, este ceva ce trebuie analizat cu mare atenție”, a declarat Lagarde, adăugând că aceasta ar „începe să încalce ordinea juridică internațională pe care doriți să o protejați, pe care ați dori ca Rusia și toate țările din lume să o respecte”.

Lagarde a susținut că sechestrul ar amenința stabilitatea viitoare a sistemului financiar, ar submina principiul imunității statelor și ar determina țările cu excedente mari, cum ar fi China și statele din Golf, să evite monedele de rezervă occidentale, temându-se că banii lor vor fi, de asemenea, vulnerabili la sechestru.

Însă, înainte de reuniunea liderilor G7, SUA și Marea Britanie susțin că, în loc de a înmâna sume relativ mici, cum ar fi 500 de milioane de euro din dobânzile anuale, ar fi mai bine dacă Ucrainei i s-ar putea înmâna un împrumut sau o obligațiune în valoare de aproximativ 30 de miliarde de euro, dobânda fiind plătită din profiturile generate de activele înghețate mai mari.

Statele G7 ar putea susține obligațiunea cu o garanție de stat pentru a-i liniști pe investitorii privați, au declarat oficialii în cadrul conferinței de securitate Lennart Meri de la Tallinn din weekend.

Folosirea activelor băncii centrale rusești ca garanție ar fi o măsură reversibilă până când Rusia va plăti despăgubiri. Criticii planului susțin că utilizarea unui activ ca garanție înseamnă că acesta este deținut, ceea ce echivalează cu o confiscare. A fost deja nevoie de o bătălie uriașă pentru ca UE să accepte ca o parte din dobânzile la activele rusești confiscate de puterile occidentale să poată fi transferate Ucrainei.

Belgia, unde se află depozitarul de valori mobiliare Euroclear, cu sediul la Bruxelles, este cel mai mare deținător de active înghețate ale Rusiei în cadrul G7, estimate la 270 de miliarde de euro. Activele aflate în Belgia au generat deja venituri din investiții în valoare de 5 miliarde de euro pentru perioada 2022-23 din aceste active.

La începutul acestei luni, în urma consultării cu UE, Belgia a acceptat să plătească peste 1 miliard de euro din impozitele pe acest profit către un fond comun al G7 pentru Ucraina începând de anul viitor. Anul acesta, guvernul belgian a dat Ucrainei 500 de milioane de euro din acest profit. A păstrat restul pentru rezervele sale și pentru unele riscuri financiare ipotetice, cum ar fi litigiile cu Rusia.

Militanții insistă asupra faptului că studiile juridice din ultimul an au ajuns la opinia că bunurile pot fi confiscate, iar imunitatea statului poate fi ridicată, în temeiul doctrinei contramăsurilor de stat. De asemenea, se argumentează că, dacă sechestrarea urma să afecteze încrederea în euro, acest lucru s-ar fi întâmplat deja în momentul în care activele au fost înghețate în 2022.

Olena Halushka, șefa Centrului Internațional pentru Victoria Ucrainei, a avertizat, de asemenea, că, dacă activele sunt reținute de Ucraina, iar țara pierde războiul, consecințele economice și de securitate pentru Europa vor fi mult mai grave decât riscurile reputaționale ale utilizării activelor rusești.

Citește și