• Președintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz și Premierul britanic Sir Keir Starmer l-au apărat pe Biden, cerând înțelegere pentru defectele sale de exprimare.
  • În contrast, Premierul ungar Viktor Orbán a plecat imediat după summit la Mar-a-Lago, reședința din Florida a lui Donald Trump.
  • Alți lideri NATO, precum Președintele polonez Andrzej Duda, l-au susținut deschis pe Biden.

Liderii occidentali l-au susținut pe Joe Biden la summitul NATO, pe fondul preocupărilor legate de vârsta Președintelui american și de capacitatea acestuia de a îndeplini un nou mandat, scrie BBC.

Se fac tot mai multe apeluri pentru ca Biden să se retragă din cursa prezidențială din noiembrie, iar încercările sale de a diminua temerile legate de candidatura sa la realegere la Summit au fost afectate de două gafe grave.

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Biden a fost „responsabil” și „clar în ceea ce privește problemele pe care le cunoaște”, în timp ce Premierul britanic Sir Keir Starmer a afirmat că a fost „într-o formă bună”. Dar prima gafă a lui Biden, în care l-a prezentat pe liderul ucrainean Volodymyr Zelenski drept Președintele Putin, a fost ridiculizată în presa rusă. Iar mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă – prima apariție publică fără scenariu a lui Biden de la dezbatere – el s-a referit la „vicepreședintele Trump”, când ar fi vrut să spună Kamala Harris.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Președintele american este presat să demisioneze de la prestația dezastruoasă pe care a avut-o în urmă cu două săptămâni într-o dezbatere cu rivalul său republican în viitoarele alegeri, Donald Trump. Cu toate acestea, pe tot parcursul Summitului, alți lideri NATO l-au apărat și i-au susținut capacitatea de a conduce.

Macron, vorbind după dineul de joi de la Casa Albă, a declarat că a avut o discuție lungă cu Biden în timpul mesei și a făcut apel la înțelegerea defectelor sale. „L-am văzut întotdeauna ca pe un Președinte care este responsabil, clar cu privire la problemele pe care le cunoaște bine”, a spus el. „Cu toții facem greșeli de exprimare uneori. Mi s-a mai întâmplat, probabil mi se va întâmpla și mâine. V-aș ruga să arătați aceeași îngăduință care ar trebui să fie arătată între oameni grijulii”.

Cancelarul german Olaf Scholz a abordat, de asemenea, gafele. „Scăpările se întâmplă și, dacă îi monitorizați mereu pe toți, veți găsi destule”, a spus el.

Premierul britanic Sir Keir a declarat în repetate rânduri în timpul Summitului că Președintele american a realizat multe lucruri de care să fie mândru acolo și că a fost „peste toate detaliile”. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat că a fost un privilegiu și o plăcere să lucreze cu Biden. „Profunzimea experienței [lui Biden], gândirea sa, fermitatea sa cu privire la cele mai mari probleme și provocări ale timpului nostru reprezintă un credit pentru munca pe care o facem cu toții împreună”, a spus el.

Președintele polonez Andrzej Duda, văzut ca fiind apropiat de fostul Președinte Trump, a declarat, citat de AFP: „Am vorbit cu Președintele Biden și nu există nicio îndoială că totul este în regulă”.

Între timp, Președintele finlandez Alexander Stubb a combinat o apărare a lui Biden cu temeri legate de atmosfera din alegerile din SUA.

Totuși, nu toți liderii NATO au fost pregătiți să se pronunțe în favoarea lui Biden. Prim-ministrul ungar Viktor Orbán nu a făcut aproape niciun comentariu pentru mass-media la Washington. În schimb, a plecat imediat după încheierea summitului la Mar-a-Lago, reședința din Florida a lui Trump, unde cei doi bărbați au discutat despre războiul din Ucraina.

„Am discutat despre modalități de a face pace”, a declarat Orbán pe rețelele sociale. „Vestea bună a zilei: el o va rezolva!”

Citește și