• Liderii NATO discută despre apărarea țărilor aliate din estul Europei.
  • Sprijinul acordat Ucrainei va fi stabilit la summitul NATO.
  • Rusia nu are potențialul să atace militar NATO, dar va folosi războiul cyber și informațional.

Astăzi începe un summit istoric al Alianței Atlanticului de Nord, la 75 de ani de la înființare, cu un război la porțile Europei declanșat de Rusia, cu provocări de securitate în Balcanii de Vest, în Orientul Mijlociu și în regiunea Asia – Pacific. Summitul NATO este important şi prin contextul politic, rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA ar putea influenţa sprijinul Washingtonului pentru statele aliate şi pentru Ucraina.

Care este agenda reuniunii NATO și care sunt mizele participanților?

De la ora 20:15, ora României, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, va participa la Forumul Industriei de Apărare, iar la miezul nopții va avea loc aniversarea a 75 de ani de NATO. Tot atunci, Președintele Joe Biden va ține un discurs, fiind gazda acestui eveniment. Miercuri și joi vor avea loc trei renuniuni la cel mai înalt nivel, unde se vor lua cele mai importante decizii. Se vor adopta mai multe documente oficiale, printre care Declarația Summit-ului și o declarație a Consiliului NATO pentru Ucraina.

Miza acestui Summit va fi Ucraina. Liderii țărilor vor adopta un plan spre aderare. Ucraina nu este invitată la acest Summit, pentru că este în război, dar vrea o siguranță de aderare. Președintele Biden a anunțat că se va întâlni cu Zelenski.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Cu ce obiective merge delegația română la Washington?

România a cerut aceleași lucruri la ultimele Summit-uri: creșterea trupelor armate de pe teritoiul României și întărirea securității la Marea Neagră. Obținem aceste lucruri, pas cu pas. De asemenea, România mai vrea și repornirea industriei de apărare și sprijinirea țărilor vulnerabile, cu referire la Republica Moldova.

Citește și