• Unele țări UE vor centre de detenție pentru migranți ilegali în afara Uniunii, însă alții resping ideea.
  • Premierul danez Mette Fredriksen: nimeni nu fuge din țara sa de plăcere, dar nu putem primi atât de mulți oameni.
  • Premierul slovac Robert Fico crede că războiul din Ucraina se va termina în curând.

Liderii Uniunii Europene discută la Bruxelles criza din Orientul Mijlociu, invazia rusă în Ucraina și măsurile împotriva migrației ilegale.

Președintele Zelenski a cerut mai mult sprijin militar și anularea tuturor restricțiilor pentru armata ucraineană pentru atacurile pe teritoriul Rusiei.

Poate rezolva ceva summitul de acum?

Dacă summitul de acum nu poate rezolva această situație, măcar se discută despre ea și există un plan destul de concret conturat începând de acum câteva săptămâni și anume: înființarea unor centre de detenție în afara Uniunii Europene.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?
LIAM PAYNE A MURIT

Se vorbea la un moment dat despre Albania, deci anumite centre în care să fie primiți cei care migrează ilegal, care nu cer în mod oficial aprobarea de refugiat din partea Țărilor Uniunii Europene.

Vor rămâne în aceste centre de detenție atâta timp cât se fac verificările și dacă se permite, în cele din urmă, intarea lor în Uniunea Europeană pe baza unei aprobări sau altea, ei vor rămâne în afara Uniunii Europene până se vor clarifica lucrurile și se vor verifica actele lor. 

Bineînțeles, cei care vin fără acte nu ar fi primiți în Uniunea Europeană absolut deloc, dar încă se discută despre această chestiune. Sunt țări care doresc această variantă și nu puține, și bineînțeles altele care pun sub semnul întrebării această posibilitate din rațiuni umanitare.

Cum văd liderii europeni chestiunea sprijinului pentru Ucraina?

O văd în mod unitar. Sunt țări, de exemplu Danemarca, Olanda și Cehia, care au spus că și în 2025 sprijinul militar trebuie continuat pentru Ucraina. 

Președintele Zelenski a cerut el însuși acest lucru în cadrul sesiunii summit-ului liderilor europei. El a prezentat chiar și un plan de pace, bineînțeles pe baza acestor cerințe, ca Ucraina să continuă să fie sprijinită prin mijloace financiare și militare.

De altfel, Ucraina încă mai așteaptă un acord substanțial de credit din partea Uniunii Europene, credit căruia, bineînțeles, i se opune premierul ungar Viktor Orbán, care de altfel a declarat că planul de pace propus de Zelenski este „înfricoșător” în detaliile pe care acesta le-a expus. 

Și Viktor Orbán a postat astăzi pe rețele de socializare în limba maghiară că există doar o singură soluție și nu cea pe care urmează Uniunea Europeană, și anume pacea, încetarea focului și începerea imediată a discuțiilor de pace. Bineînțeles, este cunoscută poziția Rusiei, dar și a Ucrainei în cele din urmă, pentru că ei nu vor o încetare a focului cu actualele condiții.

Citește și