Ligia Deca a fost votată de PNL pentru conducerea Ministerului Educaţiei după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat

Consilierul de Stat al Departamentului Educatie si Cercetare, Ligia Deca, participa la conferinta de presa avand ca tema anuntarea conferintei internationale "Romania si evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desavarsirea Marii Uniri si Intregirea Romaniei', miercuri, 5 septembrie 2018. Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Conform unor surse politice, în şedinţa BPN al PNL au fost doar două voturi de abţinere, în rest cu toţii au votat „pentru”.

Ligia Deca a fost numită în funcţia de consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare în decembrie 2019. Votul pentru Deca vine după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei.

Ligia Deca, 40 de ani, este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg, şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. Ligia Deca a colaborat în calitate de expert cu instituţii precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experţi „Ştiinţa în educaţie” înfiinţat la iniţiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

 Deca a fost numită consilier de stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită în funcţia de Consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare.

Sorin Cîmpeanu a anunţat săptămâna trecută, în contextul acuzaţiilor de plagiat la adresa sa, că a decis, „din proprie iniţiativă”, să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei. „A fost o şansă şi o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învăţământ”, a afirmat el. Cîmpeanu s-a descris ca „omul care construieşte” şi nu unul „care dărâmă”. „Proiectele legilor România Educata reprezintă cea mai bună şansă pentru o educaţie aşa cum cred ca ne dorim cu toţii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educaţie de calitate, vor fi şi mai mulţi oamenii care nu percep conţinuturi şi nu înţeleg adevăratul sens al cuvintelor”, a susţinut el. 

Ciucă i-a mulţumit lui Sorin Cîmpeanu pentru efort şi pentru că „s-a sacrificat” pentru ca un proiect să poată să meargă mai departe, apoi a vorbit public despre votul pentru Ligia Deca la Ministerul Educaţiei, „fiind o persoană care a lucrat şi a participat, în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei, în timpul procesului elaborare şi după aceea în timpul dezbaterilor publice”.

„Este în măsură să poată să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finele lunii octombrie acesta să fie aprobat şi înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a spus Ciucă.

Exit mobile version