• Susţinători ai lui Trump au protestat faţă de confirmarea victoriei lui Joe Biden. Ei au intrat forțat în clădirea Capitoliului
  • Autoritățile din Washington au anunțat că orașul este sub asediu
  • Ulterior, Capitoliul a intrat în lockdown
  • Senatorii au primit măști de gaze. În interiorul clădirii, gazele lacrimogene au fost aruncate pentru a îndepărta atacatorii
  • O femeie a murit după ce a fost împușcată. Mai apoi, alte trei decese au fost anunțate
  • Biden: Sunt șocat că în istoria democrației nosatre s-a ajuns într-un punct atât de negru
  • Primarul Washingtonului a prelungit starea de asediu pentru 15 zile

UPDATE 11.04 Declarația lui Donald Trump despre rezultatul alegerilor

„Chiar dacă nu sunt deloc de acord cu rezultatul alegerilor, iar faptele îmi confirmă acest lucru, pe 20 ianuarie va avea loc o tranziție organizată. Am spus mereu că voi continua lupta pentru a ne asigura că au fost numărate doar voturile legale. Asta reprezintă finalul celui mai bun mandat din istoria prezidențială și este doar începutul luptei noastre pentru idealul Make America Great Again”, a spus Donald Trump.

UPDATE 10.35 Joe Biden, validat președinte al SUA

Victoria lui Joe Biden în Colegiul Electoral a fost validată oficial. Democratul a trecut de 270 de voturi, suficiente pentru a-și asigura victoria.

UPDATE 06.55 Trei persoane au murit în urma violențelor de la Capitoliu

Șeful poliției din Washington DC, Robert Contee, a anunțat că trei persoane au murit din cauza unor urgențe medicale în timpul violențelor de la Capitoliu.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„O femeie și doi bărbați au suferit urgențe medicale care au rezultat în decesul lor”, a declarat oficialul american, care a precizat și că 52 de persoane au fost arestate în urma evenimentelor.

UPDATE 06.35 Congresul american s-a reunit în ședință comună

Camera și Senatul au convocat din nou sesiunea comună și vor relua numărarea voturilor electorale.

UPDATE 06.00 Primarul Washingtonului a prelungit starea de asediu pentru 15 zile

Primarul din Washington DC Muriel Bowser a anunțat că prelungește starea de asediu timp de 15 zile, ca urmare a revoltelor și asaltului asupra Capitolului SUA.

Primarul spune că oamenii care au luat cu asalt Capitolul, „au căutat să întrerupă procedurile Congresului legate de acceptarea voturilor colegiului electoral”.

UPDATE 03.55 Republicanii care susțineau demersurile lui Trump renunță la obiecții

Unii dintre senatorii republicani care au spus anterior că vor ridica obiecții la numărarea voturilor au anunțat că vor renunța la inițiativă și vor urma procedura obișnuită pentru certificarea finală a rezultatelor. Între timp, conform informațiilor CNN, Trump și avocatul său personal, Rudy Giuliani îi sună pe senatori pentru a îi convinge să nu renunțe la obiecții. 

UPDATE 03.15 Mike Pence a condamnat violențele de la Capitoliu

Mike Pence, Mitch McConnell și Chuck Schumer au ținut discursuri înainte de a reîncepe procedura de numărare și validare a voturilor exprimate în Colegiul Electoral.

„Ne-am apărat Capitoliul astăzi. Le vom fi mereu recunoscători bărbaților și femeilor care au rămas la post pentru a apăra acest loc istoric. Pentru cei care au adus haos astăzi – nu ați câștigat! Violența nu câștigă niciodată. Libertatea câștigă! Aceasta este în continuare casa poporului! Ne reunim aici, iar lumea va fi din nou martoră a rezistenței și puterii democrației noastre”, a spus Mike Pence, cu vocea tremurândă, la reluarea ședinței.

UPDATE 02.50: Senatorii sunt escortați înapoi în Senat

UPDATE 02.40 Mike Pence s-a întors la clădirea Senatului

Vicepreședintele Mike Pence s-a întors în Capitoliu, a scris pe Twitter secretarul său de presă miercuri seară.

„Vicepreședintele Mike Pence s-a întors la Senat. Nu a părăsit niciodată Capitoliul. A fost în contact permanent cu conducerea Casei și Senatului, pentru a sprijini eforturile de securizare a Capitoliul și a convoca din nou Congresul„, a spus secretarul său de presă.

UPDATE 02.30 Șefa de cabinet a Melaniei Trump și-a depus demisia în urma protestelor violente

Stephanie Grisham, fostul director de comunicare de la Casa Albă și actual șef de cabinet al primei doamne Melania Trump, și-a prezentat demisia miercuri după-amiază, a declarat un oficial al Casei Albe pentru CNN.

Oficialul spune că decizia lui Grisham a fost motivată de protestele violente de miercuri, organizate de susținătorii președintelui Trump.

UPDATE 02.10 Contul de Twitter al lui Trump, blocat pentru 12 ore

Twitter a eliminat, miercuri, mai multe tweet-uri ale președintelui Donald Trump, în care face referire la violențele de la Capitol. Motivarea: instigă la violență.

De asemenea, rețeaua a decis să blocheze contul lui Trump, timp de 12 ore.

Twitter precizează că viitoarele încălcări ale regulilor, inclusiv ale integrității civice, vor duce la o suspendare permanentă a contului lui Trump.

UPDATE 01.40: Congresul se va relua miercuri seara

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, a anunțat că liderii Congresului au decis să reia sesiunea de validare a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA, odată ce Capitoliul va fi „autorizat pentru utilizare”.

Sursa: Profimedia

UPDATE 01.30: Interdicţii temporare de circulaţie în Washington D.C., din cauza protestelor

Primarul oraşului Washington D.C., Muriel Bowser, a dispus introducerea restricţiilor temporare de circulaţie din cauza violenţelor de la Washington, informează NBC News.

Muriel Bowser a anunţat interzicerea circulaţiei începând de miercuri de la ora 18.00, până joi la ora 6.00.

Îi îndemn în continuare pe locuitorii Washingtonului să stea în case şi să rămână calmi, dacă văd ceva ilegal, să raporteze„, a declarat Muriel Bowser.

Decizia a fost luată în contextul protestelor violente faţă de validarea rezultatului scrutinului prezidenţial.

UPDATE 01.20: Două dispozitive explozive au fost distruse de echipele de intervenție de la Capitoliu

Echipele pirotehnice au distrus în mod controlat două dispozitive explozive artizanale depistate în sediul Congresului Statelor Unite, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate citate de CNN.

Un dispozitiv exploziv improvizat a fost descoperit în sediul Comitetului Naţional Republican din Capitoliu, iar altul într-o altă zonă a sediului Congresului SUA.

UPDATE 01.15. Facebook elimină videoclipul lui Trump, în care li se adresează protestatarilor

Vicepreședintele Facebook, responsabil de integritate, Guy Rosen, a spus că platforma „a luat măsuri de urgență adecvate” și a justificat ștergerea clipului video prin faptul „acesta că mai degrabă amplifică, şi nu reduce riscul de violenţe

UPDATE 01.10: Liderii politici ai lumii încetarea „scenelor rușinoase” de la Washington

Scenele violente de la Washington i-au determinat pe politicienii din întreaga lume să reacționeze. Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a făcut apel la încetarea „scenelor ruşinoase” de la Washington, după ce protestatarii au asediat Capitoliul în momentul sesiunii Congresului pentru certificarea rezultatelor la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA.

UPDATE 01.00 Femeia împușcată în gât a murit

Femeia care a fost împușcată în gât, în timpul protestelor pro-Trump, a murit, conform NBC.

UPDATE 00.50 Șeful poliției din Washington anunță că 13 persoane au fost arestate

Cel puțin 13 persoane au fost arestate pe fondul asediului Capitolului SUA de către protestatarii pro-Trump, a declarat miercuri șeful departamentului de poliție metropolitană DC, Robert Contee.

„Avem 13 arestări și ar trebui să adaug că niciunul dintre cei arestați nu sunt rezidenți din DC, toate persoanele care au fost arestate erau din alte zone”, a spus Contee, potrivit CNN.

Șeful Poliției DC, a spus că mai mulți polițiști primesc îngrijiri medicale, iar autoritățile au confiscat mai multe arme.

O sursă citată de CNN spune că încă sunt în desfășurare acțiuni de înlăturare a protestatarilor din interiorul clădirii Capitolului și, de asemenea, a celor de pe scărilor Capitolului, acolo unde are loc în mod tradițional, ceremonia de inaugurare a președintelui, și de pe gradenele din jur.

Sursa: CNN

UPDATE: 00.45: Poliția a scos protestatarii din clădirea Capitolului

Poliția a scos participanții la mitingul pro-Trump din aripa de vest a Capitoliului. Reporterii CNN spun că au fost folosite inclusiv substanțe chimice.

Un sergent a anunțat că sediul Capitoliului SUA este acum sigur, potrivit reporterilor aflați la fața locului.

UPDATE 00.30 Proteste mai mici au loc în mai multe zone din SUA

Miercuri seara, în timp ce protestatarii din Washington au luat cu asalt clădirea Capitolului, au început proteste mai mici și la alte clădiri ale Capitolului din orașe precum Salem, Oregon; Atlanta, Denver și Topeka.

Câteva sute de persoane au participat la o demonstrație în fața Capitolului Oregon, stând în ploaie. La un moment dat, au transmis în boxe mesajul de pe Twitter al lui Trump către protestatarii din Washington.

„Acesta a fost președintele. Dar nu mergem acasă; abia începem ”, a spus un lider al protestatarilor.

În Atlanta, zeci de oameni stăteau vizavi de Capitoliu, iar în Denver, sute de oameni s-au adunat în fața Capitolului Colorado.

Autoritățile spun că un protest pro-Trump în Topeka a fost autorizat și s-a desfășurat pașnic, scrie CNN.

UPDATE 00.14: Pentagonul a emis un comunicat de presă

Comunicatul de presă al Pentagonului: „Eu și șeful statului major Milley tocmai am vorbit separat cu Vice Președintele și cu Președintele Camerei Reprezentanților Pelosi, cu liderul McConnell, cu senatorul Schumer și cu deputatul Hoyer despre situația din Capitol Hill. Am activat complet Garda Națională din Districtul Columbia pentru a asista efectivele federale și locale de aplicare a legii în demersurile acestora de a rezolva situația pe cale pașnică. Suntem pregătiți să oferim sprijin suplimentar la nevoie și pe măsura solicitărilor din partea autorităților locale. Personalul nostru a jurat să apere Constituția și forma noastră democratică de guvernământ și vor acționa în consecință.”

UPDATE 00.04: Mike Pence a autorizat trimiterea Gărzii Naționale

Secretarul interimar al Apărării confirmă că vicepreședintele Mike Pence, nu președintele Trump, a autorizat trimiterea Gărzii Naționale.

UPDATE 23.55: Capitoliul este evacuat

Capitoliul este evacuat. Când este sigur, ne vom întoarce pentru a ne îndeplini responsabilitățile constituționale. Acestea sunt Statele Unite. Nu vom permite ca regula mafiei să submineze statul de drept„, a declarat reporterilor Hakeem Jeffries, Membru al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii.

UPDATE 23.50: Primarul din Washington DC transmite oamenilor să rămână calmi

Primarul din Washington DC: „Stați calmi. Cine se implică în asemenea activități va avea de suferit rigorile legii.

UPDATE 23.48: Joe Biden, mesaj pe Twitter: „America este mult mai bună decât ceea ce vedem astăzi

UPDATE 23.40: O echipă specială SWAT a ajuns la Capitoliu

UPDATE 23.30 Ion Cristoiu, despre incidentele din Washington

Ion Cristoiu, într-o intervenţie telefonică în emisiunea ŞTIU, a comentat incidentul de miercuri, din Statele Unite ale Americii.

„O diversiune pusă la cale, profitând de faptul că Trump e dement. Să nu uităm că Donald Trump a avut 70 de milioane de susţinători, iar aceştia sunt foarte periculoşi.

UPDATE 23.25: Trump iese public și le cere protestatarilor să plece

”Vă cunosc durerea, suferința. Alegerile ne-au fost furate, victoria era clar a nostră, toată lumea o știe, și în special tabăra cealaltă. Dar trebuie să plecați acasă, trebuie să avem pace, lege și ordine, trebuie să respectăm pe cei care asigură legea și ordinea. Nu vrem pe nimeni rănit. Sunt vremuri grele. Nu au mai fost astfel de vremuri. Au fost alegeri frauduloase, dar nu trebuie să le facem jocul. Trebuie să avem pace. Duceți-va acasa. Vă iubesc, sunteți speciali. Vă înțeg cum vă simțiți, dar duceți-vă acasă în pace”, a declarat Trump într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

UPDATE 23.15 Joe Biden se adresează americanilor: „Este haos și nesupunere”

Îi cer președintelui Trump să intre la Televiziunea națională să ceară încetarea acestui asediu. Să ataci Capitoliul, să spargi geamuri, să intri în birourile Senatului nu înseamnă un protest. Este insurecție. Sunt șocat și întristat”, a spus Joe Biden.

La această oră, democrația noastră este atacată fără precedent. Un asalt asupra libertății, Capitolul în sine. Permiteți-mi să fiu foarte clar. Scenele haosului de la Capitol nu reflectă America adevărată. Nu ne reprezintă. Ceea ce vedem sunt un număr mic de extremiști dedicați fărădelegii. Este haos și nesupunere”, a mai spus Biden.

UPDATE 23.10 Trump privește haosul din Biroul Oval

Donald Trump urmărește asaltul protestatarilor la televizor, de la Casa Albă. Alături de el se află mai mulți apropiați care îi cer să facă mai multe pentru a opri violențele care se desfășoară pe Capitol Hill, scrie ABC News.

UPDATE 23.00 Mai mulți polițiști au fost răniți

Mai mulți ofițeri au fost răniți și cel cel puțin unul a fost transportat la spital, au declarat pentru CNN mai multe surse.

UPDATE 22.55: Sever Voinescu, despre scenele șocante din Capitoliu

Sever Voinescu, redactor șef Dilema Veche, a vorbit, în cadrul emisiunii ȘTIU, despre incidentele provocate de susținătorii lui Donald Trump, în Washington.

Pentru mine este șocant și foarte trist. Trebuie să admit că nu e cu totul neașteptat, pentru că presiunea în Statele Unite a crescut enorm, presiunea socială. Rezultatele alegerilor au fost destul de strânse, cel puțin la început. Faptul că procesul electoral a fost nebișnuit de lung și de contestat, a făcut ca legitimitatea a celor care au câștigat alegerile să fie serios puse la îndoială. Sunt revoltat de modul în care președintele Trump însuși a ales să se comporte în această perioadă și iată avem acest asediu în Capitoliu”, a opinat Sever Voinescu.

UPDATE 22.50 Vicepreședintele Mike Pence le cere protestatarilor să evacueze Capitoliul

Vicepreședintele Mike Pence le cere, pe Twitter, protestatarilor să înceteze actele de violență și să respecte forțele de ordine.

Protestul pașnic este dreptul oricărui american, dar acest atac asupra Capitolului nostru nu va fi tolerat, iar cei implicați vor fi urmăriți penal”, a scris el.

UPDATE 22.40 Garda Națională se îndreaptă spre Capitol

Garda Națională a Americii este pe drum către Capitol.

UPDATE 22.30 O femeie a fost împușcată

O femeie se află într-o stare critică după ce a fost împușcată în gât, lângă Capitoliu. Deocamdată, nu se este clar în ce condiții a fost împușcată aceasta.

UPDATE 22.20 Fostul șef al poliției din Washington spune că Trump este responsabil pentru ce se întâmplă în Washington

Charles Ramsey, fostul șef al poliției metropolitane din DC, a catalogat acțiunea protestatarilor pro-Trump „asemănătoare cu o tentativă de lovitură de stat”.

Întrebat de reporterul CNN ce ar trebui să facă președintele Trump, Ramsey a spus: „Ce aș vrea să facă președintele este să plece naibii și să se dea la o parte. Tipul este – este ca un cancer”.

UPDATE 22.10: Senatorii au primit măști de gaze

Senatorii au primit măști de gaze, a transmis un reporter aflat în clădirea Capitoliului, citat de CNN.

„Președintele Comitetului Legislativ, McGovern le spune membrilor că au fost folosite gaze lacrimogene, iar sub scaune se află măști de gase și să fie pregătiți să le folosească. Toată lumea se sperie”, a spus reporterul.

Sunt circa 100 de persoane în interiorul camerei, a mai spus reporterul respectiv.

UPDATE 22.00: Vicepreședinte Mike Pence a fost evacuat din Capitoliu

UPDATE 21.50 Imagini din clădirea Capitoliului, evacuată din cauza protestelor masive

Angajații din cadrul clădirii Capitoliului au blocat ușa biroului în care se aflau.

UPDATE 21.30 Washington DC intră în stare de asediu. Capitoliul este în lockdown

Capitoliul este acum în lockdown, după ce protestatarii și forțele de ordine s-au înfruntat pe scările clădirii. Congresul a suspendat sesiunea de dezbateri a Colegiului Electoral. Nimeni nu poate intra sau ieși din clădire din cauza protestatarilor violenți. Primarul orașului Washington a anunțat o interdicție de circulație miercuri, care este în vigoare de la 6 seara, până la 6 dimineața.

UPDATE 21.20 Clădiri evacuate la Capitoliu

Protestatarii au părăsit zona Casei Albe și s-au îndreptat spre Capitoliu, unde Congresul se întâlnește într-o sesiune comună pentru a confirma victoria lui Joe Biden. Ședința este prezidată de vicepreședintele Mike Pence, care a declarat că rezultatele alegerilor nu pot fi schimbate.

Sute de oameni au forțat gardurile de metal, iar mai multe clădiri au fost evacuate. În jurul orei 13, poliția Capitoliului s-a confruntat cu protestatarii care au încercat să intre cu forța în clădirea unde se întâlnea Congresul. O parte dintre aceștia au reușit să treacă de forțele de ordine și s-au cătărat pe construcția de metal.

Grupurile din fața Capitoliuliu au scandat „SUA! SUA!” și i-au huiduit pe polițiștii care s-au postat pe scările clădirii.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mii de simpatizanţi ai preşedintelui în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, s-au adunat, miercuri, în centrul oraşului Washington, pentru a protesta faţă de confirmarea victoriei lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, informează cotidianul USA Today.

Protestatarii au pancarte pe care scrie „Opriţi furturile!” şi „Să facem America din nou măreaţă”. Unii manifestanţi au steaguri pe care scrie „Trump 2020”.

Primarul oraşului Washington, Muriel Bowser, le-a cerut rezidenţilor să evite centrul capitalei SUA. „Nu vom permite acţiunile de instigare la violenţă, actele de intimidare sau distrugerea oraşului”, a declarat Muriel Bowser.

Donald Trump nu recunoaşte rezulatul scrutinului prezidenţial desfăşurat în noiembrie. Congresul SUA urmează să valideze miercuri, în pofida obiecţiilor unor politicieni republicani, voturile exprimate de Colegiul Electoral Federal, entitate care a confirmat victoria lui Joseph Biden.

Trump dă vina pe mass-media

Donald Trump a publicat pe Twitter: „Acești ticăloși se joacă cu votul senatorului David Perdue. Nu am vrut să anunț încă. Au toate buletinele de vot necesare. Alegeri fraudate!”

„Scrutinul a fost fraudat cum nu s-a mai întâmplat vreodată. Nu vom ceda niciodată, nu vom admite înfrângerea, nu putem face acest lucru când este vorba de furturi”, a declarat Trump.

În timpul discursului său, Trump i-a îndemnat pe operatorii televiziunilor prezente să întoarcă camerele, pentru a surprinde mulțimea de oameni adunată la Casa Albă. „Acești oameni nu vor mai suporta mult”, a spus președintele încă în funcție, Donald Trump.

Mi-ar plăcea ca informațiile să fie date în mod corect de către media. Mass-media este cea mai mare problemă pe care o avem, din punctul meu de vedere”, a mai spus Trump.