• Ucraina a restabilit legătura cu centrala nucleară Zaporizhzhia Energoatom.
  • Ucraina a cerut Turciei să rețină o navă cu cereale care naviga sub pavilion rusesc din portul Berdiansk.
  • Întreaga infrastructură de transport public din Mariupol a fost distrusă, aproximativ 90% este nereparabilă.
  • Rușii au bombardat Bakhmut: cel puțin cinci răniți, printre care și un copil.

UPDATE ORA 22:00

Lukașenko acuză Uraina că a lansat rachete asupra Belarusului

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat sâmbătă că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova, relatează AFP.

„Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene”, a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

UPDATE ORA 20:00

Rusia atacă valori commune, iar Europa trebuie să răspundă unită, cere președintele Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat sâmbătă, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, că Europa trebuie să răspundă unită la războiul de agresiune rus care atacă valori comune, transmite EFE.

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe unite, împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva valorilor comune. Iar răspunsul nostru trebuie să fie unitar”, a scris Zelenski într-un mesaj ilustrat cu imagini ale distrugerilor lăsate de război asupra ţării sale.

Noua tactică de război a Moscovei, menită să creeze panică

Mikhailo Podoliak, negociatorul ucrainean pentru pace și consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat, sâmbătă, că Moscova are o “nouă tactică de război” pentru a crea o panică pe scară largă în Ucraina prin atacarea orașelor țării cu rachete de croazieră mai puternice.

Ei forțează poporul nostru să pună presiune asupra guvernului pentru ca acesta să spună ‘hai să facem niște concesii teritoriale’”, a explicat oficialul. Podoliak a reafirmat că noua tactică a Rusiei, care constă în a forța Ucraina să se așeze la masa negocierilor, nu va funcționa.

Lideri, grupați în Elveția pentru a elabora „Planul Marshall” pentru Ucraina

Lideri din zeci de țări și organizații internaționale se vor reuni luni și marți în orașul elvețian Lugano pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei, în speranța de a elabora un „Plan Marshall” pentru reconstrucția țării, în ciuda invaziei ruse în curs de desfășurare a Ucrainei, relatează Al Jazeera.

Planul ar trebui să includă „absolut” o componentă de mediu, a spus Virginijus Sinkevicius, comisarul Uniunii Europene pentru mediu.

UPDATE ORA 19:00

Rușii țin în captivitate civili ucraineni

Peste 10.000 de locuitori din Mariupol sunt captivi în „închisorile” de pe teritoriul ocupat al regiunii Doneţk, în condiții inumane.

Rezidenții civili reținuți de ocupanții ruși se află în patru centre de încarcerare din Yelenivka, Donețk și Makiivka, susține Vadym Boichenko, primarul orașului Mariupol

UPDATE 18:00

Ucraina își face armată de drone

Platforma de strângere de fonduri UNITED24 împreună cu Statul Major al Forțelor Armate și cu Ministerul Informațiilor Digitale de la Kyiv anunță lansarea proiectului „Armata Dronelor”.

Este vorba despre un program cuprinzător, care include achiziția, reparația și înlocuirea operațională a dronelor, precum și cursuri de instruire pentru operatorii de drone.

Prioritatea proiectului este să ajungă la 200 de sisteme de drone tactice profesionale fără pilot. Astfel de aparate pot zbura până la 24 de ore, pe o distanță de până la 160 de kilometri, la o altitudine de până la 5 kilometri. Sunt echipate cu mai multe camere cu imagini termice, software și senzori de poziție. Sunt greu de reperat, și, prin urmare, greu de doborât.

UPDATE ORA 16:00

Copiii din școlile din teritoriile ocupate din regiunea Harkov vor putea studia de la distanță.

Acest lucru a fost declarat de șeful HOVA, Oleg Sinegubov. Potrivit acestuia, în momentul de față există 165 de școli pe teritoriul regiunii Harkov necontrolate de Ucraina. „Elevii acestor instituții vor putea studia de la distanță sau în alte instituții din teritoriile controlate de Ucraina”.


Războiul în Europa în afara Ucrainei este posibil, susține ministrul finlandez de externe Haavisto. Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto consideră că un război în Europa în afara Ucrainei este „desigur” posibil.

Potrivit acestuia, din cauza amenințării războiului în Europa în afara Ucrainei, este important să sprijinim Ucraina.

UPDATE ORA 15:00

Un val de rezistență ia amploare la Mariupol. „Rezistența la Mariupol capătă încet, dar câștigă avânt. Atât de mult încât ocupanții au început un alt val de verificări și filtrare. La intrarea în Mariupol din regiunea Zaporojie, chiar și cei care au trecut deja filtrarea sunt supuși unui interogatoriu suplimentar din partea FSB”, a spus Petr Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol.

Acesta a spus că în regiunea Mariupol se desfășoară un val de percheziții și controale. Săptămâna viitoare, astfel de verificări sunt planificate să fie aranjate chiar la Mariupol.

UPDATE ORA 14:00

Forțele rusești bombardează orașul Lysychansk și împrejurimile sale într-o încercare totală de a cuceri ultimul bastion de rezistență din provincia Luhansk din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă guvernatorul. Luptătorii ucraineni au petrecut săptămâni întregi încercând să apere orașul și să împiedice ca acesta să cadă în mâinile Rusiei, așa cum s-a întâmplat cu orașul vecin Sievierodonețk în urmă cu o săptămână.


Foametea globală, care se resimte deja din cauza efectelor schimbărilor climatice și ale COVID-19, a suferit o nouă lovitură atunci când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. În țările africane dependente de importuri, prețurile alimentelor de bază au atins niveluri nemaiîntâlnite până acum, amplificând inegalitatea, foametea și sărăcia.

UPDATE ORA 13:00

Armata ucraineană a acuzat Rusia că a efectuat atacuri cu muniție incendiară cu fosfor pe Insula Șerpilor, la doar o zi după ce Moscova și-a retras forțele de pe această stâncă din Marea Neagră.

Două ieșiri ale unor avioane de vânătoare rusești Su-30 care au lansat bombe cu fosfor au fost efectuate deasupra insulei din peninsula Crimeea, controlată de Rusia, a declarat vineri pe Telegram comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi.

UPDATE ORA 12:00

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că furnizarea sa de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, a fost văzută la 42,15 milioane de metri cubi (mcm), comparativ cu 42,1 mcm vineri.

O cerere de furnizare de gaze prin punctul de intrare Sokhranivka a fost din nou respinsă de Ucraina, a declarat Gazprom.

UPDATE ORA 11:00

Ucraina a cerut Turciei să rețină și să aresteze cargoul Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transporta o încărcătură de cereale ucrainene luate din portul Berdyansk, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean și unui document văzut de Reuters.

Oficialul din cadrul Ministerului ucrainean de Externe, citând informații primite de la administrația maritimă a țării, a declarat că nava Zhibek Zholy, cu o capacitate de 7.146 dwt, a încărcat prima încărcătură de aproximativ 4.500 de tone de cereale din Berdyansk, despre care oficialul a spus că aparține Ucrainei.

UPDATE ORA 10:00

Oficialii ruși au declarat că forțele lor luptă pentru eliberarea completă a Donbasului, care se referă, în sens larg, la regiunile estice ucrainene Donețk și Lugansk, unde separatiștii susținuți de Rusia dețineau un teritoriu semnificativ înainte de invazie.

UPDATE ORA 9:00

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, linia frontului central al Rusiei în Donbas, cu o lungime de 90 km, se află la vest de râul Siversky Donets. După capturarea Severodonețk, forțele rusești ar ataca acum orașul vecin Lysychansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).


În ultima săptămână, forțele rusești au cucerit orașul Severodonețk din estul țării, ceea ce le-a permis să controleze aproape toată regiunea Luhansk. Sâmbătă dimineață, rachete de croazieră rusești au fost lansate asupra unor zone aflate departe de linia frontului.

UPDATE ORA 8:00

Forțele rusești au suferit pierderi grele de la începutul invaziei.

Ministerul Apărării spune că Rusia este posibil să fi suferit pierderi devastatoare în rândul ofițerilor săi de rang mediu și inferior. Acesta spune că aceste pierderi vor contribui probabil la pierderea moralului și la o disciplină precară în rândul gradelor inferioare.

De asemenea, au fost distruse cantități semnificative de armament rusesc. Ca urmare, Rusia a încercat să combine unele unități puternic epuizate, formând ceea ce unii analiști au numit forțe Frankenstein pentru a lupta în est.

UPDATE ORA 7:00

Forțele armate ale Ucrainei continuă să „curețe” Insula Șerpilor de echipamentele rușilor.

UPDATE ORA 6:00

Rusia va înceta participarea la acordurile Consiliului Europei

Premierul rus Mihail Mișușin a semnat o rezoluție care implică încetarea participării Moscovei la acordurile parțiale și parțiale extinse ale Consiliului Europei, potrivit unui document publicat vineri pe portalul oficial de internet pentru documentație juridică.

Potrivit rezoluției, Rusia încetează participarea la grupul privind cooperarea internațională în domeniul drogurilor și al dependențelor, la acordul parțial din 1990 de înființare a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, la prevenirea și asistența în caz de dezastre naturale și dezastre tehnologice.

La începutul zilei de vineri, Departamentul american al Apărării a anunțat că SUA va trimite fonduri suplimentare de 820 de milioane de dolari pentru asistență de securitate pentru Ucraina.

UPDATE ORA 4:00

Johnson primește titlul de cetățean de onoare al orașului Odessa

Primarul orașului Odesa, Henadiy Trukhanov, a semnat vineri un ordin prin care îl face pe premierul britanic Boris Johnson cetățean de onoare, relatează Kyiv Independent.

Anunțând acest demers, Trukhanov a afirmat că Ucraina ar fi învins Rusia până acum dacă toată lumea din comunitatea internațională ar fi adoptat aceeași poziție împotriva Moscovei ca și Marea Britanie.

Britanicul a primit insignele de onoare Hryhoryia Marazly de gradul I, II, III, ceea ce îi conferă automat titlul onorific.

UPDATE ORA 3:00

Ucraina a restabilit legătura cu centrala nucleară Zaporizhzhia Energoatom

Ucraina a restabilit legătura cu centrala nucleară Zaporizhzhia Energoatom, operatorul de stat al centralei nucleare ucrainene, a declarat că a restabilit legătura cu sistemele de supraveghere ale centralei nucleare Zaporizhzhia, a relatat Kyiv Independent.

Vestea vine după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că dorește să inspecteze centrala, lucru pe care Kievul l-a respins, întrucât centrala rămâne în continuare sub control rusesc.

Organizația a pierdut comunicarea cu centrala după ce aceasta a fost ocupată de forțele rusești.

UPDATE ORA 2:00

Întreaga infrastructură de transport public din Mariupol a fost distrusă, aproximativ 90% este nereparabilă. Va fi nevoie de sute de milioane de investiții și până la trei ani de muncă pentru a restabili nivelul anterior

Invadatorii au distrus aproape tot transportul care a fost achiziționat în ultimii cinci ani. 259 de autobuze, troleibuze și tramvaie sunt avariate, aproximativ 90% sunt distruse și nu pot fi reînnoite. Invadatorii încearcă să repare transportul mai mult sau mai puțin supraviețuitor și să-l trimită la Donețk.

În plus, au fost distruși peste 50 km de linii de troleibuze și tramvai. Și asta înseamnă 95%. Pentru a restabili vor fi necesari 2-3 ani de muncă activă și milioane de dolari în investiții.

UPDATE ORA 1:00

Ucraina a cerut Turciei să rețină o navă cu cereale care naviga sub pavilion rusesc din portul Berdiansk.

Potrivit Reuters, vorbim despre nava Zhibek Zholy, pe care au fost luate de la Berdyansk 4,5 mii de tone de cereale aparținând Ucrainei.