• Parlamentul European a declarat Rusia regim terorist” din cauza războiului său brutal împotriva Ucrainei.
  • Parlamentul European a îndemnat cele 27 de state membre ale UE să facă aceeași desemnare cu toate consecințele negative pe care aceasta le implică”.
  • Kremlinul a declarat miercuri că are încredere în succesul” ofensivei sale în Ucraina.

UPDATE ORA 23.00

Într-un interviu acordat Financial Times, Volodimir Zelenski a declarat că noua strategie a Rusiei de a distruge infrastructura Ucrainei nu va slăbi hotărârea țării de a elibera toate teritoriile ocupate, descriind conflictul drept un război al forței și al rezistenței și respingând temerile occidentale de escaladare.

UPDATE ORA 22.00

Parlamentul European: Aleksandr Lukașenko trebuie să dea ochii cu tribunalul. PE a condamnat încălcările drepturilor omului în această țară și folosirea de către Rusia a Belarusului în scopuri militare.

UPDATE ORA 21.00

Patru persoane au fost ucise și zece rănite în urma bombardamentelor armatei ruse împotriva Hersonului.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UPDATE ORA 20.00

Peste 15.000 de persoane dispărute în timpul războiului din Ucraina

Peste 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina, a declarat un oficial al Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute (ICMP). Organizația cu sediul la Haga, creată în urma războaielor din Balcani din anii ’90, a deschis un birou la Kiev în iulie pentru a ajuta Ucraina să documenteze și să dea de urma persoanelor dispărute.

Directorul de program al ICMP pentru Europa, Matthew Holliday, a declarat că nu este clar câte persoane au fost transferate cu forța, sunt ținute în detenție în Rusia, sunt în viață și sunt separate de membrii familiilor lor sau au murit și au fost îngropate în morminte improvizate.

UPDATE ORA 19.00

Țările UE nu reușesc să decidă plafonarea prețului petrolului rusesc

Guvernele din Uniunea Europeană sunt în continuare divizate în ceea ce privește nivelul la care să fie plafonat prețul petrolului rusesc pentru a limita capacitatea Moscovei de a plăti pentru războiul din Ucraina fără a provoca un șoc global în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol, fiind posibile mai multe discuții vineri dacă pozițiile vor fi convergente.

UPDATE ORA 18.00

Președintele american Joe Biden a confirmat că plafonarea prețului la petrolul rusesc propusă de Statele Unite și aliații săi occidentali este în joc, adăugând că a vorbit cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, pe această temă.

El a făcut aceste comentarii reporterilor în timpul unei vizite de Ziua Recunoștinței la o stație de pompieri de pe insula Nantucket.

UPDATE ORA 17.00

Primul reactor al centralei nucleare ucrainene de la Khmelnytskyi a fost reconectat la rețeaua electrică a țării, a declarat guvernatorul regional Serhiy Hamaliy.

Centrala de la Khmelnytskyi s-a deconectat miercuri de la rețeaua electrică ucraineană, după loviturile rusești asupra sistemului energetic al țării, au declarat oficialii ucraineni. Între timp, compania rusă Transneft a declarat că pomparea petrolului prin secțiunea ucraineană a conductei Druzhba a fost reluată la ora 18.00, ora Moscovei, a relatat agenția de știri TASS, citând un purtător de cuvânt al companiei.

UPDATE ORA 16.00

Rusia a riscat să provoace o catastrofă nucleară și radioactivă” prin lansarea unor atacuri în urma cărora toate centralele nucleare din Ucraina au fost deconectate de la rețeaua electrică pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a declarat șeful departamentului de energie nucleară din Ucraina.

Reuters relatează că Petro Kotin, șeful companiei de energie nucleară Energoatom, a declarat că vasta centrală nucleară din regiunea Zapoojie din sudul Ucrainei, care a fost scoasă din funcțiune din septembrie, a fost de asemenea deconectată de la rețea miercuri și a devenit dependentă de generatoare diesel de rezervă.

UPDATE ORA 15.00

Ungaria a obținut o scutire de la plafonarea prețurilor la petrolul rusesc propusă de UE în timpul discuțiilor de la Bruxelles, potrivit ministrului de externe al țării, Péter Szijjártó.

Szijjarto a declarat, în cadrul unui briefing la Bruxelles, transmis pe pagina sa de Facebook, că actuala propunere a Uniunii Europene spune că livrările de petrol prin conducte vor fi exceptate de la plafonarea prețurilor, ceea ce înseamnă că nu va afecta Ungaria dacă plafonul propus va fi adoptat ulterior.

UPDATE ORA 14.00

Germania a declarat la începutul acestei săptămâni că a oferit Varșoviei avioane Eurofighter și sisteme de apărare Patriot pentru a ajuta la apărarea spațiului aerian al Poloniei, după ce doi bărbați au fost uciși de un proiectil de apărare ucrainean aparent rătăcit care a căzut în Polonia, în apropierea graniței cu Ucraina, a relatat Associated Press. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat inițial că a primit oferta Germaniei cu satisfacție.

UPDATE ORA 13.00

Rusia nu intenționează să furnizeze petrol țărilor care susțin o plafonare a prețului la petrolul rusesc, a declarat Kremlinul. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderii ucraineni ar putea pune capăt suferinței din Ucraina dacă ar îndeplini cererile Rusiei de a rezolva conflictul.

Peskov a fost întrebat dacă Rusia este îngrijorată de efectul asupra populației civile al loviturilor sale asupra infrastructurii energetice, care au provocat pene de curent în masă repetate.

UPDATE ORA 12.00

Reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta posibilitatea unui schimb de prizonieri de război, potrivit unui raport Reuters. Orice schimb ar fi legat de reluarea exporturilor rusești de amoniac, care merg în Asia și Africa, prin intermediul unei conducte ucrainene, au declarat pentru agenția de presă trei surse care au cunoștință despre întâlnire.

UPDATE ORA 11.00

Rusia nu are în vedere contacte cu Statele Unite și nu a inițiat contacte cu Washingtonul la summitul G20 din Indonezia, a declarat joi ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov. El a adăugat că contactele cu Washingtonul au loc la telefon, dar că acestea se desfășoară prin canale diplomatice și nu la nivel prezidențial.

Între timp, serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze ceea ce a spus că ar fi un sabotaj asupra gazoductului South Stream, au relatat agențiile de presă rusești.

UPDATE ORA 10.00

Guvernul premierului Viktor Orban a declarat că este dispus să plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar că ar prefera să o plătească bilateral decât prin împrumutul comun al UE, relatează Reuters.

Guvernul continuă să se angajeze să ia parte la sprijinul financiar pentru Ucraina aflată în război”, a declarat guvernul în decret.

Prin urmare, solicită ministrului de finanțe să se asigure că va furniza cele 187 de milioane de euro care ar reprezenta partea Ungariei în împrumutul de 18 miliarde de euro pe care UE îl va acorda Ucrainei.”

UPDATE ORA 09.00

Bătăliile terestre continuă să se desfășoare în estul Ucrainei, unde Rusia presează o ofensivă de-a lungul unei porțiuni din linia frontului la vest de orașul Donețk, care este deținut de proxiștii săi din 2014, relatează Reuters.

Statul major ucrainean a declarat că forțele rusești au încercat din nou să avanseze spre principalele lor ținte din regiunea Donețk – Bakhmut și Avdiivka. Forțele rusești au bombardat ambele zone și au folosit dispozitive incendiare pentru a incendia pozițiile ucrainene, cu un succes limitat, a precizat statul major.

UPDATE ORA 08.00

Un tribunal rus a prelungit miercuri cu șase luni detenția politicianului de opoziție Ilya Yashin, care riscă să fie încarcerat pentru 10 ani pentru că a denunțat atacul președintelui Vladimir Putin asupra Ucrainei. Consilierul municipal al Moscovei, în vârstă de 39 de ani, se află în boxa acuzaților în cadrul unei represiuni fără precedent a disidenței în Rusia, majoritatea activiștilor din opoziție fiind fie în închisoare, fie în exil. În cazul în care va fi condamnat, el riscă până la 10 ani în spatele gratiilor.

UPDATE ORA 07.00

Kremlinul a declarat miercuri că are încredere în succesul” ofensivei sale în Ucraina. Viitorul și succesul operațiunii speciale sunt dincolo de orice îndoială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, aflat într-o vizită în Armenia, folosind termenul oficial al Moscovei pentru a descrie asaltul Rusiei, relatează Agenția France-Presse.

UPDATE ORA 06.00

Orașele europene au fost îndemnate să trimită generatoare de rezervă în Ucraina pentru a ajuta țara să treacă iarna în fața atacurilor Rusiei asupra infrastructurii de electricitate. Rețeaua electrică ucraineană a fost din nou bombardată, iar președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a lansat un apel pentru a trimite generatoare în Ucraina.

UPDATE ORA 05.00

Zeci de rachete rusești au fost lansate miercuri dimineață împotriva Ucrainei, explozii fiind auzite în regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk. Forțele rusești au lansat 70 de rachete împotriva Ucrainei, în cel mai recent atac pe scară largă asupra unor facilități de infrastructură cruciale”, au declarat forțele armate ucrainene. Alerte de raid aerian au fost auzite în toată țara.

UPDATE ORA 04.00

Cel puțin șapte persoane au fost ucise – inclusiv o fată de 17 ani – și 36 rănite în urma unui atac cu rachete rusești la Kiev, potrivit unor oficiali. Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale, a declarat că întreaga regiune a Kievului a rămas fără electricitate după ce loviturile aeriene ale Moscovei au vizat infrastructura critică.

UPDATE ORA 03.00

Primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, a declarat că întregul oraș din vestul Ucrainei este fără lumină” după loviturile rusești. Sadovyi a avertizat că vor exista întreruperi” în alimentarea cu apă a orașului și că așteaptă informații suplimentare de la experții în energie.

UPDATE ORA 02.00

Compania de stat ucraineană de energie nucleară, Energoatom, a declarat că unitățile de alimentare a trei centrale nucleare ucrainene au fost oprite în urma atacurilor cu rachete rusești în întreaga țară. Într-o declarație, aceasta a precizat că din cauza unei scăderi a frecvenței în sistemul energetic al Ucrainei”, a fost activată protecția de urgență la centralele nucleare Rivne, Pivdennoukrainsk și Khmelnytskyi.

UPDATE ORA 01.00

Parlamentul European a fost supus unor atacuri cibernetice sofisticate”, au declarat oficialii, la câteva ore după ce a votat pentru declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că un grup pro-Kremlin a revendicat responsabilitatea pentru atacul de negare a serviciului asupra site-ului Parlamentului European.

Știrea inițială

Parlamentul European a fost supus unor atacuri cibernetice sofisticate”, au declarat oficialii, la câteva ore după ce a votat pentru declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că un grup pro-Kremlin a revendicat responsabilitatea pentru atacul de negare a serviciului asupra site-ului Parlamentului European.

Parlamentul European a declarat Rusia regim terorist” din cauza războiului său brutal împotriva Ucrainei. Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu aprobată de o largă majoritate a deputaților europeni, Parlamentul European a îndemnat cele 27 de state membre ale UE să facă aceeași desemnare cu toate consecințele negative pe care aceasta le implică”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat declarația.

Kremlinul a declarat miercuri că are încredere în succesul” ofensivei sale în Ucraina. Viitorul și succesul operațiunii speciale sunt dincolo de orice îndoială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, aflat într-o vizită în Armenia, folosind termenul oficial al Moscovei pentru a descrie asaltul Rusiei, relatează Agenția France-Presse. El a vorbit cu reporterii în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urma să se adreseze unei reuniuni urgente a Consiliului de Securitate al ONU în cursul zilei de miercuri și după ce Parlamentul European a recunoscut Rusia ca „stat sponsor al terorismului”.

Peskov nu s-a referit la pasul politic simbolic al legislatorilor europeni. Dar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat mai devreme în cursul zilei pe aplicația de mesagerie Telegram: Propun să desemnez Parlamentul European drept sponsor al idioțeniei”, a spus ea.