• Atacurile rusești au riscat o catastrofă nucleară și radioactivă, afirmă șeful departamentului de energie din Ucraina.
  • Șase din cele 27 de țări ale UE se opun nivelului de plafonare a prețurilor propus de G7, care va intra în vigoare la 5 decembrie.
  • Rusia și Ucraina au efectuat schimb de prizonieri de război.

UPDATE ORA 23:00

O mare parte din Ucraina a rămas fără electricitate, căldură și apă la două zile după o serie devastatoare de atacuri cu rachete rusești împotriva infrastructurii civile. Primarul Kievului, Vitaly Klitschko, a declarat că 60% dintre gospodăriile din orașul de 3 milioane de locuitori nu au energie electrică, iar în întreaga țară au avut loc pene de curent. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că utilitățile de bază au fost restabilite treptat, dar au existat probleme cu aprovizionarea cu apă în 15 regiuni.

UPDATE ORA 22:00

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina. În jurul unei mese așezate cu ceai, prăjituri și boluri cu fructe de pădure proaspete, el le-a spus că le împărtășește suferința și că întreaga conducere rusă înțelege durerea celor care și-au pierdut fiii. Susținătorii familiilor soldaților și grupurile de apărare a drepturilor au declarat că Putin i-a snobit la întâlnire.

UPDATE ORA 21:00

Un tribunal suedez a dispus arestarea preventivă a unui bărbat suspectat de activități ilegale de informații împotriva Suediei și a unei puteri străine. Bărbatul, care are rădăcini rusești, a fost arestat de poliție marți dimineață, în urma unui raid la o casă dintr-o suburbie bogată din Stockholm, relatează Reuters. Presupusele infracțiuni ar fi avut loc în perioada iulie 2014 până în ziua arestării.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE ORA 20:00

Cele patru centrale nucleare ucrainene au fost reconectate după ce au rămas fără curent, anunță AIEA
Organismul de supraveghere nucleară al ONU a confirmat că cele patru centrale nucleare din Ucraina au fost reconectate la rețeaua națională de energie electrică după ce au rămas complet deconectate la începutul acestei săptămâni.

Într-o declarație, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a afirmat că a fost informată de Ucraina că centralele sale de la Rivne, Ucraina de Sud și Khmelnytskyi au fost reconectate. De asemenea, a precizat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a sitului Cernobîl.

UPDATE ORA 19:00

Statele Unite au donat 22.500 de pături pentru centrele administrate de compania de căi ferate ucraineană, Ukrzaliznytsia
Vremea se răcește și milioane de oameni nu au încă acces sigur la energie electrică, a declarat ambasadorul american la Kiev, Bridget Brink. Păturile termice vor fi folosite la punctele de încălzire din aproape 100 de gări din Ucraina, ca parte a unui proiect implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

UPDATE ORA 18:00

Agenția spațială americană NASA a publicat imagini din satelit care arată amploarea crizei energetice cu care se confruntă în prezent Ucraina, în urma unui șir de lovituri rusești asupra infrastructurii civile a țării. Imaginile nocturne preluate de sateliții NASA arată majoritatea Ucrainei în întuneric, în comparație cu țările vecine din Europa.

UPDATE ORA 17:00

Germania vrea să intimideze Rusia. Parlamentarii supun la vot o rezoluţie drept „avertisment” pentru Kremlin.
Bundestagul german intenţionează să adopte o rezoluţie prin care să declare Homodomorul, prin care milioane de ucraineni au fost înfometaţi în timpul lui Iosif Stalin, un genocid. Măsură care, speră parlamentarii, va servi drept „avertisment” pentru Moscova, a cărei armata face tot ce-i posibil pentru a lăsa naţiunea ucraineană vulnerabilă la început de iarnă.

Rezoluţia, care va fi supusă la vot săptămâna viitoare în comun de cele trei partide de guvernământ şi de liderii opoziţiei conservatoare, va descrie Holodomorul din 1932-1933 ca făcând parte dintr-o „listă de crime inumane comise de către sisteme totalitare care au stins milioane de vieţi omeneşti în Europa în prima jumătate a secolului XX”.

UPDATE ORA 16:00

Zelenski: Soluțiile de pace care nu includ eliberarea Crimeei sunt „o pierdere de timp”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, pentru Financial Times, că este în favoarea eliberării peninsulei Crimeea prin „mijloace non-militare” , dacă este posibil, dar „nimeni nu ar trebui să-și piardă timpul” prin a exclude eliberarea Crimeei din posibilele soluții pentru încheierea războiului, porivit The Kyiv Independent.

„Dacă nu ne putem recupera pământul în întregime, războiul este pur și simplu înghețat. Este o chestiune de timp înainte de a se relua” , a pus Zelenski.

Unii parteneri occidentali sunt îngrijorați de faptul că eforturile Ucrainei de a elibera Crimeea ar putea duce la o escaladare periculoasă a Rusiei, eventual chiar la utilizarea armelor nucleare, potrivit Financial Times.

UPDATE ORA 15:00

10 persoane au murit și 54 au fost rănite în atacurile rusești din ultima zi asupra Hersonului

Forțele ruse au bombardat regiunea Herson de 49 de ori pe 24 noiembrie, lovind clădiri rezidențiale, un șantier naval, terenuri ale școlilor și conductele de gaz, precizează guvernatorul regiunii, Yaroslav Ianușevici, potrivit The Guardian.

Potrivit oficialului, rușii au atacat comunitățile Zelenivka, Chornobaivka și Stepanivka, care se află pe malul de vest al râului Nipru, de unde forțele ruse s-au retras la începutul lunii noiembrie.

,,Din păcate, avem victime în rândul populației civile. Rușii au ucis 10 locuitori ai regiunii Herson, iar alte 54 de persoane au fost rănite” , a scris guvernatorul într-o postare pe Telegram.

Pe 24 noiembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primește informații despre atacuri rusești asupra Hersonului eliberat care au loc „aproape în fiecare oră” după retragerea forțelor ruse din oraș.

UPDATE ORA 14:00

ONU: Atacurile rusești provoacă condițiile extreme de viață pentru milioane de persoane

Atacurile rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina au ucis cel puțin 77 de civili, începând din octombrie, și aruncat milioane de persoane în condiții extreme de trai, a declarat principalul oficial al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, potrivit The Guardian.

De la începutul lunii octombrie, forțele ruse au lansat atacuri masive cu rachete în fiecare săptămână, distrugând rețeaua electrică și lăsând populația fără energie electrică și căldură.

„Milioane de persoane sunt cufundate în greutăți extreme și în condiții de viață îngrozitoare de aceste atacuri. Luat în ansamblu, acest lucru ridică probleme serioase în temeiul dreptului internațional umanitar” , a declarat oficialul ONU.

UPDATE ORA 13:00

Ministrul britanic de Externe, în vizită la Kiev

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a deplasat vineri la Kiev pentru a se întâlni cu liderii ucraineni, în prima sa deplasare de când a fost numit în cabinetul guvernamental condus de Rishi Sunak. El a fost primit de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de omologul său Dmitro Kuleba.

Cu această ocazie, oficialul britanic a prezenta un pachet de sprijin care include bani necesari pentru reconstrucția de școli, achiziționarea de ambulanțe, susținerea victimelor violenței sexuale și vânzarea de cereale.

UPDATE ORA 12:00

Stoltenberg: „NATO va sprijini în continuare Ucraina. Nu vom da înapoi”

Stoltenberg promite că NATO va crește sprijinul „neletal” pentru Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își va continua sprijinul pentru Ucraina și va crește ajutorul „neletal”, relatează Reuters.

„NATO va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este nevoie. Nu ne vom da înapoi”, a spus el, înainte de deplasarea la București pentru summitul miniștrilor de externe din NATO.

„Multe războaie se termină în negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa de negocieri depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a continuat liderul NATO.

El a adăugat că „nu va exista o pace durabilă” dacă Rusia va câștiga și, de asemenea, a spus că Finlanda și Suedia ar trebui salutate ca membri „cu drepturi depline” ai alianței.

UPDATE ORA 11:00

 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a îndemnat trupele ucrainene să mențină ritmul și să continue atacurile rapide împotriva forțelor rusești în lunile de iarnă, potrivit BBC.

„Având în vedere avantajul pe care ucrainenii îl au în ceea ce privește antrenamentul, echipamentul și calitatea forței de luptă față de rușii demoralizați, slab antrenați și slab echipați, este în interesul Ucrainei să mențină ritmul în timpul iernii”, a declarat Wallace într-un interviu pentru Daily Beast.

Wallace i-a lăudat pe ucraineni pentru că au surprins lumea demonstrându-și curajul și îndemânarea, precum și vastele deficiențe ale armatei ruse.

„Recent, o unitate rusă a fost desfășurată fără mâncare și șosete și cu puține arme. Acesta este un dezastru pentru o persoană care merge pe câmpul de luptă. […] Îi trimit la o mașină de tocat carne și folosesc o cantitate imensă de artilerie. Numai o țară căreia nu-i pasă de oamenii săi poate trimite 100.000 dintre oamenii săi să fie fie morți, răniți sau să dezerteze” , a declarat Wallace.


Rușii au bombardat noaptea trecută regiunea Zaporojie. Șeful administrației militare a regiunii, Alexandr Saruh anunță că victime nu au fost înregistrate. Vineri dimineața bombardamentele continuă.

„Inamicul a atacat din nou suburbiile din Zaporojie. De data aceasta, rachetele au lovit în apropierea spitalului. Din fericire, oamenii nu au fost răniți, ceea ce nu se poate spune despre clădire. Zeci de geamuri au fost distruse”, a anunțat Alexandr Staruh. https://t.me/starukhofficial/4273

UPDATE ORA 10:00

Volodimir Kudrițki, șeful consiliului de administrație al Ukrenergo, anunță că compania poate asigura importul a 500mW de energie din UE, dar acest lucru necesită un mecanism special, care este în curs de dezvoltare, potrivit Unian.

„Este important pentru securitatea noastră. Sistemul energetic al UE este capabil să ne ajute în vremuri grele și face acest lucru. În ceea ce privește importurile comerciale – din punct de vedere tehnic, este posibil.

„Ukrenergo” prevede posibilitatea unor astfel de importuri de 500 și chiar 600 MW. Avem nevoie de mecanisme speciale pentru a garanta acest import, deoarece prețul energiei electrice în Europa este mai mare decât în Ucraina”, a spus Volodimir Kudrițki. https://t.me/uniannet/81430

UPDATE ORA 09:00

Jumătate din Kiev rămâne fără energie electrică

La două zile de la atacurile masive cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina, jumătate din capitala Kiev continuă să rămână fără energie electrică, potrivit autorităților ucrainene citate de CNN.

Administrația militară a orașului Kiev a transmis pe Telegram că alimentarea cu apă a fost restabilită, iar echipajele de intervenție acționează pentru remedierea cât mai rapidă a avariile de la sistemul de încălzire.

Autoritățile au adăugat că „imediat ce sistemul de electricitate este restabilit, comunicațiile vor fi disponibile în toate districtele Kievului” întrucât penuria de curent electric a afectat rețelele de telefonie mobilă.

UPDATE ORA 08:00

Rușii continuă să bombardeze raionul Nikopol din regiunea Dnepropetrovsk. Șeful administrației militare a regiunii, Valentin Reznicenko susține că noaptea trecută rușii au bombardat din sistemele „Grad” și artilerie grea localitățile Marganeț și Nikopol.

Mai mult de 70 de obuze rusești au căzut în orașe și sate. Oamenii sunt nevătămați”, a anunțat Reznicenko. https://t.me/dnipropetrovskaODA/2566


Spital din Zaporojie, avariat de bombardamentele rusești

Bombardamentele rusești din timpul nopții au avariat un spital din Zaporojie, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh, pe Telegram.

„Inamicul a atacat din nou suburbiile Zaporojie. De data aceasta, rachetele au căzut lângă spital. Din fericire, oamenii nu au fost răniți, dar nu același lucru se poate spune despre clădire.

Zeci de geamuri sparte”, a precizat Starukh. Atacurile au loc după ce ultimele atacurile ale Rusiei au dus la închiderea tuturor centralele nucleare ale Ucrainei, dintre care una este situată în Zaporojie, pentru prima dată în 40 de ani.

UPDATE ORA 07:00

50% din Ucraina este fără electricitate

Ucraina a declarat că până la 50% din necesarul de electricitate al țării nu este în prezent satisfăcut, după atacurile masive cu rachete rusești care au avut loc în această săptămână.

Operatorul de energie Ukrenergo a spus că prioritatea este repararea infrastructurii cheie, dar reparațiile durează acum mai mult timp.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că 15 regiuni, inclusiv capitala Kiev, se confruntă cu „cea mai dificilă situație” în ceea ce privește alimentarea cu energie și apă.

Aceste probleme vin într-un moment în care, în toată Ucraina, iarna se așteaptă, cu zăpadă și temperaturi sub zero grade Celsius. Există temeri că oamenii din toată țara ar putea muri de hipotermie.

UPDATE ORA 06:00

Rusia a cheltuit deja un sfert din bugetul anual pentru război

Cheltuielile militare ale Rusiei în cele 9 luni de război au ajuns la aproximativ 82 de miliarde de dolari, adică un sfert din întregul buget anual, potrivit Forbes.

Cele mai mari cheltuieli au fost pentru sprijinul armatei (28,7 miliarde), pe echipamentele pierdute (20,8 miliarde) și pentru salariile personalului militar (15,6 miliarde).

Dacă se ia în calcul doar de sprijinul armatei, cele mai mari cheltuieli s-a datorat utilizării rachetelor (14,1 miliarde de dolari).

Rușii au lansat peste 4.000 de rachete asupra Ucrainei, cu un cost mediu de 3 milioane de dolari bucata. În plus, au cheltuit alte 6,6 miliarde de dolari pentru muniția de artilerie.

UPDATE ORA 05:00

Herson, sub bombardamente

Numărul victimelor a urcat la patru Yaroslav Ianușevici, șeful Administrației Militare Regionale Herson, a transmis joi, pe Telegram, că trupele ruse au bombardat din nou orașul Herson, iar o clădire înaltă a luat foc.

Sunt cel puțin patru victime. „În jurul orei 17.00, invadatorii ruși au tras cu artilerie și lansatoare multiple de rachete asupra unei zone rezidențiale a orașului. Din cauza bombardamentelor, o clădire înaltă a luat foc. Obuzele inamice au lovit și un loc de joacă pentru copii. Până la această oră, se știe că 10 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor, iar patru dintre ele au fost ucise de ruși” , a transmis Yaroslav Ianușevici.

UPDATE ORA 04:00

Peste 15.000 de persoane date dispărute în războiul din Ucraina

Peste 15.000 de persoane sunt date dispărute în cursul celor nouă luni de război în Ucraina, a declarat joi Matthew Holliday, directorul programului pentru Europa din cadrul Comisiei Internaţionale pentru Persoane Dispărute (ICMP), citat de Reuters.

Oficialul ICMP a declarat că nu este clar câte persoane au fost transferate cu forţa în Rusia şi câte se află în detenţie acolo, câte mai sunt în viaţă şi separate de familiile lor şi câte au decedat şi au fost îngropate în morminte improvizate.

Cifra de 15.000 este avansată cu prudenţă, având în vedere că numai în oraşul-port Mariupol autorităţile estimează că 25.000 de persoane sunt fie decedate, fie dispărute.

„Cifrele sunt uriaşe şi provocările cu care se confruntă Ucraina sunt vaste. Pe lângă aceasta, ei (ucrainenii) duc un război în curs de desfăşurare împotriva Federaţiei Ruse” , a spus Matthew Holliday.

Procesul de investigare a celor dispăruţi în Ucraina va dura ani de zile chiar şi după ce luptele se vor fi oprit, a declarat Holliday într-un interviu pentru Reuters.

UPDATE ORA 03:00

Lukașenko spune că Belarus nu se va implica militar în războiul din Ucraina

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a spus că armata sa de 40.000 de oameni nu va putea ajuta Rusia în agresiunea împotriva Ucrainei, deși a recunoscut că țara sa participă la război într-un mod diferit. „Deși nu am negat niciodată că participăm (n.r. – la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei) în multe direcții. Dar nu ne implicăm, nu ucidem pe nimeni, nu introducem forță de muncă acolo, pentru că nu este nevoie de ea” , a spus Aleksandr Lukașenko.

„Forțele noastre armate – să fie acolo 35-40 de mii – nu vor rezolva problema. Tocmai am vorbit despre asta. Trebuie să negociem înțelept și să vorbim despre pace”, a precizat Aleksandr Lukașenko.

Liderul de la Minsk a adăugat că participarea trupelor belaruse la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei nu va face decât să înrăutățească situația.

„Aceasta este o prostie totală. Dacă ne implicăm direct în acest conflict cu forțele armate nu vom rezolva nimic, ci dimpotrivă, vom agrava situația. Nu acesta este rolul Belarusului în acest conflict” , a precizat Alexandr Lukașenko.

UPDATE ORA 02:00

Joi seară, 24 noiembrie, s-au auzit explozii în apropiere de orașul Zaporojie.

„Au avut loc explozii în apropiere de Zaporojie. Detaliile sunt în curs de clarificare”, a declarat secretarul Consiliului Municipal Zaporojie și primarul interimar al orașului, Anatoli Kurtev.

Kurtiev i-a îndemnat pe cetățenii ucraineni să se adăpostească în locuri sigure.

UPDATE ORA 01:00

Medicii ucraineni salvează pacienți la lumina lanternelor, pe fondul lipsei de electricitate

Mai mulți medici din Ucraina au recurs la efectuarea de intervenții chirurgicale la lumina lanternelor în timpul penei de curent provocate de atacurile de rachete rusești. Boris Todurov, șeful serviciilor medicale de la Institutul Inimii din Kiev, a postat pe Instagram o înregistrare video care arată medici folosind lanterne în timp ce efectuează o operație pe cord la un copil, scrie CNN.

Operația era în curs de desfășurare când s-a întrerupt curentul electric, a spus Todurov. Spitalul nu a avut „apă timp de câteva ore”, a adăugat el.

Directorul Spitalului Mechnikova din regiunea centrală Dnipropetrovsk a declarat că „zeci de pacienți în stare critică se aflau pe mesele de operație” când s-a stins lumina. „Anesteziștii și chirurgii au aprins lanternele pentru a-i salva pe fiecare dintre ei” , a scris pe Facebook doctorul Sergii Rizhenko.

Ministerul ucrainean al Sănătății a precizat pe Facebook: „Lipsa de curent electric nu ne va opri”.

Electricitatea a fost restabilită joi în toate părțile rețelei electrice ucrainene, dar gospodăriile individuale sunt conectate „treptat”, a declarat un oficial din biroul președintelui Volodimir Zelenski pe Telegram.

„Electricitatea a fost furnizată în toate regiunile Ucrainei”, a spus Kirilo Timoshenko. „Primele care au fost alimentate au fost instalațiile de infrastructură critică. Începând de acum, consumatorii casnici sunt conectați treptat la rețea.”


Președintele belarus Alexander Lukașenko a provocat furia Ucrainei sugerând că sfârșitul războiului este responsabilitatea Ucrainei și că, dacă nu se oprește, acesta se va încheia cu distrugerea completă a țării. El a declarat că, similar relațiilor cu Germania după cel de-al doilea război mondial, odată ce războiul din Ucraina se va încheia vor reface totul.

Miniștrii de externe din G7 vor discuta, în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare la București, despre cum să sprijine în continuare Ucraina pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.