LIVE UPDATE. Alegeri legislative în Franța. A fost publicat EXIT POLL-ul / Extrema dreaptă nu obține majoritatea absolută, Noul Front Popular câștigă turul doi

UPDATE 23:05

Liderul extremei drepte, Marine Le Pen, spune că Franța va fi „în impas total”, cu trei grupuri de proporții similare în Adunarea Națională și niciunul cu o majoritate. Dar ea spune că partidul său, Reuniunea Națională, va fi în măsură să aibă o majoritate „poate într-un an”.

Le Pen ar putea candida din nou la președinție în 2027. Macron nu poate candida din nou, dar a promis să rămână în funcție până la sfârșitul mandatului.

UPDATE 22:49

Premierul Gabriel Attal anunţă că îşi va prezenta luni dimineaţa demisia lui Emmanuel Macron.

UPDATE 21:40

După EXIT POLL-ul din Franța, Jordan Bardella spune că „partidul RN a realizat creșterea cea mai importantă de până acum din istorie, deși poporul a ales altceva”.

UPDATE 21:30

După publicarea EXIT POLL-ului, președintele francez Emanuel Macron spune că rezultatele nu răspund la întrebarea „cine să guverneze” și face apel la prudență.

EXIT POLL 21:00

EXIT POLL-ul la alegerile legislative în Franța, la ora 21:00, arată că Partidul lui Marine Le Pen nu a obținut majoritatea absolută.

Noul Front Popular din Franța a câștigat cele mai multe locuri în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare, punându-i pe drumul către o victorie neașteptată în fața partidului de extrema dreaptă Reuniunea Națională (RN), dar fără să obțină majoritatea în Parlament.

Noul Front Popular obține între 172 și 192 de locuri, conform datelor Ipsos.

Ensemble strânge între 150 și 170 de locuri, în timp ce RN are între 132 și 152.

UPDATE 20:24

Liderul partidului Reuniunea Națională, Bardella, va vorbi la aproximativ o oră după închiderea urnelor, iar următoarea va fi Le Pen.

Primele rezultate încep să apară în jurul orei 21:00. Discursul liderului de extremă dreaptă, Marine Le Pen, este programat la două ore după publicarea EXIT POLL-urilor.

După primul tur, ambii au vorbit la câteva minute de la închiderea scrutinului.

Dacă niciun partid nu obține majoritatea în turul doi, rezultatul ar fi un parlament suspendat.

Dacă partidul de extremă dreapta – Reuniunea Națională – va câștiga majoritatea, Franța va avea primul guvern de extremă-dreapta după cel de-al Doilea Război Mondial, cu Bardella, în vârstă de 28 de ani, probabil Prim-ministru.

Reuniunea Națională ar putea încerca să formeze o coaliție – deși nu are parteneri naturali nici printre centriști, nici printre stângi – sau Macron ar putea încerca să urmărească una cu centrul stânga, sau chiar să numească un guvern tehnocrat fără afilieri politice.

UPDATE 19:45


Președintele Macron se va întâlni cu premierul Gabriel Attal și cu liderii partidelor din coaliția sa de centru, au declarat surse apropiate lui Macron, confirmând informațiile anterioare din presă.

Întâlnirea va fi convocată cu o oră și jumătate înainte ca rezultatele turului al doilea să fie anunțate în jurul orei 21:00.

UPDATE 19:40

Votul se închide la ora 19:00 în orașele mai mici și la 21:00 în orașele mari ale Franței.
Proiecțiile inițiale bazate pe numărătoarea timpurie dintr-un eșantion de secții de votare vor fi anunțate la ora 21:00.

UPDATE 18:09

Prezența estimată la vot este de 67%, spre deosebire de 46,23% în 2022.

UPDATE 18:05

Prezența la vot la ora 18:00 este de 59,71%, față de 38,11% în 2022.

UPDATE 17:59

Franța desfășoară 30.000 de polițiști pentru a preveni violența după alegerile legislative de duminică.

Vânzătorii din marile orașe se pregătesc pentru ce e mai rău, deoarece baricadează ușile și ferestrele pentru a preveni pagubele cauzate de răscoale.

UPDATE 17:46

S-a înregistrat cea mai mare prezență la urne la amiază din ultimii 43 de ani.

UPDATE 16:59

Înfrângere pentru Reuniunea Națională (RN) în Guadelupa.

Parlamentarii în exercițiu au fost realeși în toate cele patru circumscripții ale departamentului francez de peste mări Guadelupa, în special împotriva celor doi candidați ai Reuniunii Naționale (RN), care făcuseră un progres prin calificarea în turul doi.

Învinși de către titularii de stânga – Christian Baptiste (72,38%) și Max Mathiasin (69,15%) – Laurent Petit (Reuniunea Națională) a obținut 27,62% din voturi și Rody Tolassy (Reuniunea Națională) a obținut 30,85%.

Deputatul LIOT, Olivier Serva, candidat alternativ de stânga, a câștigat cu 77,59% din voturi, urmat de Elie Califer (Partidul Socialist) cu 71,09%. Prezența la vot a fost de 34,67%, în creștere bruscă față de 2022 (28%).

UPDATE 16:42

Noua Caledonie trimite în Adunarea Națională un proeminent activist pro-independență.

Duminică, Emmanuel Tjibaou a devenit primul parlamentar pro-independență din Noua Caledonie, din 1986.

Începător politic, bărbatul în vârstă de 48 de ani și-a consolidat victoria din primul tur în a doua circumscripție, câștigând în cele din urmă cu 57,44% din voturi și un avantaj de 13.404 de voturi în fața lui Alcide Ponga, un candidat non-independență din partidul de centru-dreapta Les Républicains.

Noul deputat este de așteptat să fie printre deputații susținuți de blocul de stânga Noul Front Popular. Emmanuel este fiul emblematicului lider kanak Jean-Marie Tjibaou, care a fost asasinat în 1989.

Fratele său Joël a fost inculpat și arestat preventiv în iunie pentru rolul său suspect în revoltele care au loc pe teritoriul francez din Pacific, de la jumătatea lunii mai.

În prima circumscripție, care include capitala Nouméa, Nicolas Metzdorf (DVD) a câștigat (52,41%) împotriva independentistei Omayra Naisseline.

Ca și în alte părți în Franța, prezența la vot a fost ridicată, dar chiar și mai accentuată – la 71,35%.

UPDATE 15:00

Au fost anunțate rezultate preliminare în unele teritorii de peste mări.

În Guadelupa, deputații de stânga demisionari au fost realeși cu scoruri cuprinse între 69 și 77,5% în cele patru circumscripții, după ce s-au confruntat în special cu doi candidați ai Reuniunii Naționale, care au înregistrat o victorie prin calificarea în turul doi.

În Martinique, toate cele patru circumscripții au mers către candidații Noului Front Popular (NFP).

În Guyana Franceză, cei doi candidați demisionari susținuți de NFP au fost realeși, Davy Rimane primind 100% din voturi, în absența unui adversar.

Unele rezultate din teritoriile de peste mări nu sunt încă cunoscute, în special în Noua Caledonie, Reunion și Mayotte, unde votul are loc astăzi.

UPDATE 14:09

Președintele francez Emmanuel Macron a votat la Le Touquet, în nordul Franței.

UPDATE 13:41

Fostul președinte francez și candidatul Noului Front Popular, François Hollande, a votat în sudul Franței.

UPDATE 13:03

Prezența la vot ajunge la 26,63% începând cu ora 13:00, cu 7 puncte mai mare decât în ​​2022, potrivit MAI.

UPDATE 11:44

Prezența la vot este de așteptat să fie mare în această duminică, la fel ca cea din primul tur de săptămâna trecută – când a atins 66,7%, cea mai mare de la dizolvarea anterioară a Parlamentului, din 1997, scrie France 24.

UPDATE 11:19

Premierul Gabriel Attal a votat, într-o secție din Paris.

UPDATE 10:33

Cel mai probabil scenariu al votului de astăzi, potrivit sondajelor recente, este un Parlament fără majoritate clară, în care niciun partid sau alianță nu are o cale limpede de a forma un guvern, scrie Washington Post.

Partidul de extremă dreaptă Reuniunea Națională (RN) a Marinei Le Pen ar avea nevoie de 289 de mandate pentru o majoritate. Proiecțiile arată că le vor lipsi zeci de mandate.

Șansele extremei drepte de a obține o majoritate parlamentară s-au diminuat semnificativ în ultimul timp, pe măsură ce mulți candidați de centru-stânga și de stânga s-au retras din anumite circumscripții pentru a crește șansele adversarilor moderați de a câștiga în fața concurenților de extremă-dreapta.

Totuși, câteva circumscripții-cheie ar putea încă să se încline într-o direcție sau alta, în funcție de participarea la vot.

UPDATE 09:00 – Votul începe în toată Franța continentală

Secțiile de votare s-au deschis la ora 9 dimineața, după ce alegătorii din teritoriile de peste mări ale Franței au început votul puțin mai devreme, scrie France 24.

UPDATE 08:59 – În America occidentală de Vest, urnele sunt închise

„Urnele sunt închise la secțiile de votare din America occidentală de Vest. Numărătoarea a început”, a anunțat pe X Consulatul General al Franței la San Francisco.

UPDATE 08:35 – Diaspora votează

Al doilea tur de scrutin a început sâmbătă pentru francezii din largul coastei Canadei, pe teritoriul Atlanticului de Nord, Saint-Pierre-et-Miquelon, și urmează să se desfășoare și în teritoriile franceze din Caraibe, Pacificul de Sud și Oceanul Indian, alături de alegătorii francezi care locuiesc în străinătate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Franța votează duminică în runda finală a alegerilor legislative, care pot avea implicații masive pentru țară, UE și NATO, scrie POLITICO.

Nu există prea multe îndoieli în ceea ce privește rezultatul pentru Emmanuel Macron. După ce pariul său de a organiza alegeri anticipate a dat greș în mod spectaculos, Președintele francez se confruntă, în cel mai bun caz, cu un Parlament fără majoritate funcțională, unde tabăra sa va fi retrogradată pe locul trei, în spatele Reuniunii Naționale a Marinei Le Pen și a unei alianțe de stânga a socialiștilor, a verzilor și a stângii radicale.

Toate privirile vor fi ațintite asupra votului pentru extrema dreaptă. Deși o alianță puțin probabilă între centrişti şi stânga a redus şansele extremei drepte de a acumula suficiente mandate pentru a obține majoritatea absolută, scenariul nu poate fi exclus și putea duce la posibilitatea ca Franța fie condusă de extrema dreaptă pentru prima dată în istoria republicii moderne.

Fiind alegeri parlamentare, Macron ar trebui să rămână Președinte până în 2027. Astfel, este probabil să fie nevoit să lucreze cu un nou Guvern și un Prim-ministru care ar putea fi ostili față de el, amplificând spectrul blocajului său. Jordan Bardella este candidatul principal pentru a ocupa postul de Prim-ministru, dacă Reuniunea Națională a Marinei Le Pen câștigă alegerile.

Primele estimări sunt așteptate la ora 21:00. Rezultatele oficiale vor curge pe tot parcursul nopții.

Exit mobile version