• Dezbaterea, difuzată de ABC News, începe la ora 04:00, ora României, și se desfășoară la Centrul Național al Constituției din Philadelphia, Pennsylvania.
  • Dezbaterea nu include remarci de deschidere din partea candidaților, ci doar de încheiere. În această noapte, Trump va avea ultimul cuvânt.
  • Dezbaterea reprezintă un moment crucial pentru ambii candidați, dar mai ales pentru Kamala Harris.
  • Experiența lui Harris ca procuror va fi un punct central al dezbaterii, încercând să-l prezinte pe Trump ca infractor.
  • Avortul, imigrația, economia și taxarea vor fi subiectele cheie ale dezbaterii.
  • Alegătorii indeciși din Pennsylvania spun că dezbaterea din această noapte îi va ajuta să ia o decizie la alegerile din noiembrie.

UPDATE 16:19 – TRUMP ȘI HARRIS SE ÎNTÂLNESC LA CEREMONIA 9/11

UPDATE 14:20 – REPUBLICANII ÎȘI EXPRIMĂ CONSTERNAREA FAȚĂ DE PRETAȚIA LUI TRUMP

Republicanii din Camera Reprezentanților și-au exprimat consternarea față de prestația fostului președinte Donald Trump la dezbaterea cu Kamala Harris, în timp ce sondajele de opinie sugerează că aceasta a fost considerată de public drept câștigătoarea dezbaterii televizate de aseară privind alegerile prezidențiale.

„Este pur și simplu trist”, a declarat un republican din Camera Reprezentanților pentru site-ul The Hill, adăugând: «Ea a știut exact unde să taie pentru a ajunge sub pielea lui». Trump s-a lăsat distras de la punctele-cheie de discuție, în timp ce Harris l-a făcut să vorbească despre mărimea mulțimilor de la mitingurile sale sau să facă afirmații false despre avortul după naștere.

UPDATE 13:11 – BEIJINGUL CREDE CĂ PUȚINE LUCRURI SE VOR SCHIMBA

Kamala reprezintă ceva ce Chinei nu-i place – incertitudinea. Acesta este motivul pentru care președintele Xi s-a folosit de vizita recentă a consilierului pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, pentru a face apel la „stabilitate” între superputeri – probabil un mesaj adresat actualului vicepreședinte, mai degrabă decât președintelui Joe Biden.

Recomandări

PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL

Opinia predominantă în rândul academicienilor chinezi este că ea nu se va îndepărta prea mult de abordarea diplomatică lentă și constantă a lui Biden.

În loc să clarifice dacă acesta va fi într-adevăr cazul, ea a trecut la atac și l-a acuzat pe Donald Trump că „a vândut cipuri americane Chinei pentru a o ajuta să-și îmbunătățească și să-și modernizeze armata”, în timpul mandatului său de președinte.

UPDATE 12:00 – CUM ARATĂ SONDAJELE

Într-un sondaj CNN/SSRS, extern din 600 de alegători înregistrați care au urmărit dezbaterea, 63% au afirmat că Harris a avut cea mai bună prestație, în timp ce 37% au fost de acord cu Trump. Înainte de dezbatere, aceiași alegători erau împărțiți în mod egal cu privire la cine credeau că va performa cel mai bine.

Totuși, acest lucru nu se traduce neapărat în voturi – doar 4% au afirmat că dezbaterea i-a făcut să se răzgândească cu privire la persoana cu care ar putea vota.

UPDATE 10:22 – MUSK ÎȘI REAFIRMĂ SPRIJINUL PENTRU TRUMP

Unul dintre principalii susținători ai fostului președinte republican Donald Trump, miliardarul tehnologic Elon Musk, a intervenit în discuția de după dezbatere.

Șeful Tesla, SpaceX și Starlink a declarat că performanța dezbaterii lui Kamala Harris „a depășit așteptările majorității oamenilor”, într-o postare.

„Acestea fiind spuse, atunci când vine vorba de a face lucrurile, nu doar de a spune cuvinte care sună frumos, cred cu tărie că Trump va face o treabă mult mai bună”, a spus el.

UPDATE 09:41 – VANCE ȘI TRUMP NU SUNT CONSECVENȚI ÎN CE PRIVEȘTE AVORTUL

Candidatul republican la vicepreședinție JD Vance a declarat că este de părere că fostul președinte Trump consideră „ridicolă” întrebarea privind veto-ul la o interdicție națională a avortului, deoarece este „o legislație care nu se va întâmpla niciodată”.

„Cred că președintele a fost foarte clar că nu dorește o interdicție națională a avortului”, a declarat Vance pentru ABC News după dezbatere.

Vance a declarat că nu a discutat cu fostul președinte dacă acesta ar veta sau nu o interdicție națională a avortului, în ciuda faptului că Vance a declarat luna trecută la emisiunea Meet the Press de la NBC că Trump ar veta o astfel de interdicție.

UPDATE 08:46 – ALIAȚII LUI TRUMP ATACĂ MODERATORII

Aliații și consilierii lui Donald Trump atacă public ABC News și moderatorii săi cu privire la verificările faptelor fostului președinte și la liniile de interogare la dezbaterea de marți, în timp ce unii recunosc în privat că a căzut în unele dintre încercările vicepreședintelui Kamala Harris de a-l momi să o atace.

„Această dezbatere este trei împotriva unuia – moderatorii ABC sunt în mod clar în favoarea lui Kamala Harris”, a postat pe X fostul deputat democrat Tulsi Gabbard, care l-a susținut pe Trump și l-a ajutat să se pregătească pentru dezbaterea de marți.

UPDATE 08:46 – DEZBATEREA E ÎN TRENDING ÎN CHINA

Dezbaterea din această seară a fost în trending pe platforma Weibo din China.

Când Kamala Harris și Donald Trump au urcat pe scenă, subiectele pe această temă aveau deja peste 25 de milioane de vizualizări.

UPDATE 08:11 – CNN: ALEGĂTORII INDECIȘI DIN PENNSYLVANIA SPUN CĂ HARRIS E CÂȘTIGĂTOARE

Majoritatea alegătorilor indeciși care participă la un focus grup CNN la Universitatea Mercyhurst din Erie, Pennsylvania, spun că vicepreședintele Kamala Harris a câștigat dezbaterea prezidențială de marți.

Un alegător a spus că Harris este „mai optimistă” și „mai respectuoasă” și că a putut să-și descrie planurile mai eficient.

Un alt alegător, însă, a spus că „Donald Trump a câștigat dezbaterea”, fostul președinte fiind „candidatul care ar putea îmbunătăți lucruri precum inflația și economia”.

„Cred că este important să ne amintim că votăm pentru liderul țării noastre, și nu pentru cine ne place cel mai mult sau pentru cine ne dorim să vină la petrecerea nunții noastre. Votăm pentru cine ne va face țara mai bună”, a spus acesta.

UPDATE 07:35 – FOX NEWS PROPUNE O A DOUA DEZBATERE ÎN OCTOMBRIE

Între timp, Fox News a spus că și-a propus să organizeze o a doua dezbatere prezidențială în octombrie, adăugând că a trimis scrisori în campanie atât pentru vicepreședintele democrat Kamala Harris, cât și pentru rivalul republican Donald Trump, înainte de dezbaterea de marți seara.

UPDATE 07:31 – TRUMP REACȚIONEAZĂ LA SPRIJINUL LUI TAYLOR SWIFT PENTRU KAMALA

Întrebat de CNN ce reacție a avut când a aflat că Taylor Swift o va vota pe Kamala, fostul președinte Donald Trump a spus că „habar nu are”.

Megastarul a spus într-o postare pe Instagram că a urmărit dezbaterea și că va vota pentru Harris, punând astfel capăt speculațiilor că își va împărtăși opiniile politice înainte de alegerile din noiembrie.

UPDATE 07:23 – BIDEN: „KAMALA A CÂȘTIGAT DEZBATEREA”

Președintele Joe Biden a spus că vicepreședintele Kamala Harris a câștigat dezbaterea din această seară.

„VP Harris a dovedit că este cea mai bună alegere pentru a ne conduce națiunea. Nu ne întoarcem”, a scris Biden.

Președintele a urmărit dezbaterea de la un hotel din New York City, alături de familie și personalul său, potrivit CNN.

UPDATE 07:20 – J.D. VANCE ÎL LAUDĂ PE TRUMP

Candidatul republican la vicepreședinție din Ohio, senatorul JD Vance, a spus în urma dezbaterii că fostul președinte Donald Trump a „bătut-o” pe Kamala Harris în ceea ce privește inconsecvențele ei.

„Cred că ceea ce am văzut de la Kamala Harris este o mulțime de platitudini, au fost o mulțime de planuri care nu aveau nicio substanță reală, nicio precizie în spate”, a spus Vance pentru CNN.

UPDATE 07:07 – SONDAJ CNN FLASH: MAJORITATEA SPUNE CĂ HARRIS L-A DEPĂȘIT PE TRUMP

Alegătorii înregistrați care au urmărit dezbaterea de marți dintre Kamala Harris și Donald Trump spun, 63% la 37%, că Harris a avut o performanță mai bună, potrivit unui sondaj CNN al observatorilor dezbaterilor condus de SSRS.

Înainte de dezbatere, aceiași alegători au fost împărțiți în mod egal asupra candidatului care ar avea rezultate mai puternice la dezbatere, 50% fiind în sprijinul lui Harris și 50% în sprijinul lui Trump.

UPDATE 07:02 – TRUMP DĂ VINA PE MODERATORI

„Moderatorii au fost foarte nedrepți, practic a fost trei la unu”, a spus Trump.

„Harris vrea o a doua dezbatere pentru că a pierdut”, a adăugat el.

UPDATE 06:58 – DOUG EMHOFF ÎȘI LAUDĂ SOȚIA

Doug Emhoff a lăudat prestația Kamalei Harris la dezbaterea cu Trump.

„Ți-am spus că e gata. Ai câștigat acea dezbatere”, a spus Emhoff, stând alături de Harris la Cherry Street Pier.

„Dar stai, că încă nu am câștigat nimic, nu? Ea le-a arătat tuturor, în special lui Donald Trump, ce înseamnă un adevărat lider. Acum trebuie să luăm această energie, acest impuls în următoarele 55 de zile, ca să-mi pot numi soția viitorul președinte al Statelor Unite”.

UPDATE 06:46 – TRUMP SE DĂ CÂȘTIGĂTOR / NU ZICE „DA” LA ÎNCĂ O DEZBATERE

Donald Trump a încercat imediat să transforme dezbaterea împotriva Kamalei Harris într-o victorie.

„Cred că a fost cea mai bună dezbatere”, a spus Trump.

Întrebat dacă va participa la încă una, Trump a spus că Harris „vrea altă dezbatere pentru că a fost bătută în seara asta, dar eu nu știu dacă vom face alta”.

Echipa lui Harris a cerut imediat candidaților să facă o a doua dezbatere. Campania lui Trump a spus că a fost de acord să organizeze o dezbatere NBC pe 25 septembrie.

UPDATE 06:43 – WALZ SE BUCURĂ DE SUSȚINEREA LUI SWIFT

Guvernatorul de Minnesota, Tim Walz, a salutat susținerea artistei Taylor Swift în urma dezbaterii și a spus că „dă dovadă de tipul de curaj de care avem nevoie în America”.

„Îi sunt incredibil de recunoscător, în primul rând, lui Taylor Swift. Spun asta și în calitate de proprietar de pisică”, a spus Walz, făcând aluzie la imaginea pe care Swift a postat-o alături de anunțul ei.

UPDATE 06:36 – KAMALA VORBEȘTE CU MULȚIMEA DUPĂ DEZBATERE

În urma dezbaterii cu fostul președinte Donald Trump, vicepreședintele Kamala Harris a discutat cu o mulțime de susținători în Philadelphia, raportează CNN.

„Prieteni, suntem încă cei defavorizați în această cursă. Este o luptă strânsă”, a spus Kamala Harris mulțimii.

Ea a subliniat importanța câștigării statului Pennsylvania – câmpul de luptă – și a mulțumit voluntarilor de campanie.

„Credem în cine suntem. Credem în poporul american. Aceasta este o campanie de a aduce oamenii împreună, știind că marea majoritate dintre noi avem mult mai multe în comun decât ceea ce ne desparte”, a spus Harris.

Tema unității – în loc de diviziune – a fost, de asemenea, un motiv comun pentru vicepreședinte în atacurile sale împotriva lui Trump pe scena dezbaterii.

UPDATE 06:35 – OBAMA O LAUDĂ PE KAMALA

După dezbatere, fostul președinte Barack Obama a spus că Harris a demonstrat că va fi „un președinte pentru toți americanii”.

UPDATE 06:22 – CNN: DEZBATEREA A FOST DEVASTATOARE PENTRU TRUMP

Prezentatorul CNN, Chris Wallace, a spus că nu credea că va mai fi vreodată „martor la o dezbatere la fel de devastatoare” precum confruntarea din iunie dintre fostul președinte Joe Biden și fostul președinte Donald Trump.

„Cred că seara asta a fost la fel de devastatoare”, a spus Wallace cu privire la prestația lui Trump din această seară. Wallace a spus că Harris „l-a învins pe Trump în aproape toate subiectele” și că „l-a doborât“.

UPDATE 06:17 – BIDEN A URMĂRIT DEZBATEREA DIN NEW YORK

Președintele Joe Biden a urmărit dezbaterea Kamalei Harris cu fostul președinte Donald Trump dintr-un hotel din New York, împreună cu familia și personalul său, raportează CNN.

Biden a refuzat să dezvăluie ce sfaturi pentru dezbatere i-a oferit Kamalei în după-amiaza dinaintea dezbaterii, dar le-a spus reporterilor că Harris părea „calmă și liniștită” înainte de eveniment.

Președintele se află la New York pentru ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor de la 11 septembrie.

UPDATE 06:11 – WALZ O LAUDĂ PE KAMALA

Vicepreședintele ales de Kamala Harris ca partener în cursa prezidențială din 2024, Tim Walz, spune că „se simte grozav” în ceea ce privește performanța Kamalei Harris la dezbaterea cu Trump.

„Ați văzut un președinte pentru toți americanii”, a spus Walz despre Harris la ABC News.

„A prezentat planuri pentru țară și economie, cum ar fi să ajute întreprinderile mici și să ușureze traiul. De cealaltă parte, ați văzut un Donald Trump de aproape 80 de ani, furios și nemulțumit”, a spus Walz.

UPDATE 06:09 – TRUMP NU A PROFITAT DE TIMP

Trump a vorbit mai mult decât Harris pe parcursul dezbaterii și a terminat cu 5 minute înainte, scrie CNN.

După declarațiile de încheiere, fostul președinte Donald Trump a vorbit timp de aproximativ 42 de minute și 52 de secunde, în timp ce vicepreședintele Kamala Harris a vorbit aproximativ 37 de minute și 36 de secunde.

Deși dezbaterea a fost concepută pentru a oferi ambilor candidați șanse egale de a răspunde la întrebări, aceștia au putut alege să nu folosească timpul maxim alocat. Moderatorii au acordat și mai mult timp pentru răspunsuri după unele schimburi de replici.

UPDATE 06:07 – TAYLOR SWIFT VOTEAZĂ CU KAMALA

Taylor Swift își anunță sprijinul pentru Kamala Harris pentru președinție, în urma dezbaterii de marți.

„Voi vota pentru Kamala Harris și Tim Walz la alegerile prezidențiale din 2024”, a spus Swift într-o postare pe Instagram.

„Votez pentru @kamalaharris pentru că ea luptă pentru drepturi și pentru că cred că avem nevoie de un războinic care să le susțină. Cred că este un lider cu mâna sigură și talentat și cred că putem realiza mult mai multe în această țară dacă suntem conduși de calm și nu de haos”.

UPDATE 06:01 – CAMPANIA HARRIS VREA ÎNCĂ O DEZBATERE

La câteva momente după încheierea dezbaterii, campania Harris cere o nouă rundă.

UPDATE 05:45 – DEZBATEREA S-A ÎNCHEIAT

UPDATE 05:43 – TRUMP FACE ULTIMUL COMENTARIU

Donald Trump: „A început să zică ce va face…a avut 3 ani și jumătate să o facă. De ce nu a făcut-o? A avut timp. Nu ai făcut-o și nu o vei face. Nu ne putem sacrifica țara. Suntem o națiune în declin. Se râde de noi în toată lumea. Liderii nu înțeleg ce ni s-a întâmplat. Avem război în Orientul Mijlociu, Rusia-Ucraina, și vom sfârși în al Treilea Război Mondial. Eu am reconstruit armata. Ea a dat-o Afghanistanului. Milioane de oameni vin la noi în țară, majoritatea dintre ei criminali. E cel mai prost Vicepreședinte din istoria SUA și ar fi și cel mai prost președinte din istoria SUA”.

UPDATE 05:41 – KAMALA FACE ULTIMUL COMENTARIU

Kamala Harris: „Avem viziuni foarte diferite pentru SUA. Unul pentru viitor și unul pentru trecut. Noi știm, ca popor american, că sunt mai multe lucruri care ne unesc decât ne separă. Vreau să creez o economie de oportunitate, să investesc în familii, în micile afaceri, să protejez bătrânii, să păstrăm rolul Americii în lume, să ne respectăm veteranii. Voi fi un Președinte care va respecta drepturile oamenilor, dreptul de a decide ce faci cu corpul tău.

Mi-am început viața ca procuror. Nu am întrebat niciodată pe cineva „ești democrat sau republican?”. Am întrebat doar „ești ok?”. Vreau să fiu un Președinte pentru toți”.

UPDATE 05:36 – PAUZĂ

Urmează comentariile de final.

UPDATE 05:33 – SCHIMBĂRILE CLIMATICE

Kamala Harris îl atacă pe Trump: „Știm foarte bine ce părere are fostul președinte despre schimbările climatice. Spune că e o farsă. Poporul american e foarte implicat în această chestiune, iar noi am investit în energia verde și inițiative. Avem și sprijinul ONG-urilor”.

UPDATE 05:32 – ARME

Kamala Harris a spus că și ea, și Tim Walz dețin arme, din „același motiv ca mulți alții – pentru siguranța personală”.

Kamala Harris: „Nu vom interzice armele”.

UPDATE 05:27 – OBAMACARE / SĂNĂTATE

Donald Trump: „Eu am moștenit Obamacare. Pentru că democrații n-au vrut să voteze altceva. Trebuia să o las de izbeliște, dar am simțit că am o obligație. Am avut de ales. Salvez Obamacare sau o las de izbeliște? Am salvat-o. Dar nu va fi niciodată suficient de bună. Lucrăm la un plan mai bun. Am conceptul unui plan mai bun. Vom veni cu ceva mai bun și mai ieftin. Încă nu sunt Președinte. Dar veți auzi despre acest plan în viitorul apropiat”.

Kamala Harris: „Când Trump era președinte, de 60 de ori a încercat să scape de Obamacare. Dreptul la sănătate ar trebui să fie un drept pentru toată lumea”.

UPDATE 05:24 – ECONOMIE / TRUMP: „KAMALA E BIDEN”

Donald Trump: „Acești oameni ne distrug țara. Eu am creat una dintre cele mai bune economii din lume. Ei ne distrug economia, nu știu ce înseamnă economia. Ea e Biden”.

Kamala Harris: „Clar, nu sunt Biden. Și clar nu sunt Donald Trump. Eu ofer o nouă generație de leadership. Eu cred în ceea ce putem face ca să sprijinim micile afaceri. Hai să ne comparăm planurile. Eu am un plan pentru business, pentru a sprijini familiile tinere și afacerile la început de drum, inovațiile. Eu am un plan. Acesta e tipul de conversație pe care oamenii vor să o audă în această seară, nu jigniri”.

UPDATE 05:20 – RASA KAMALEI HARRIS

Donald Trump: „Nu-mi pasă ce e Kamala! Să fie ce vrea ea. Am zis doar că nu e de culoare, așa cum zice ea. E problema ei”.

Kamala Harris: „Mi se pare o tragedie că avem un candidat care vrea să fie președinte care a folosit constant rasismul ca unealtă de a diviza societatea. Să ne amintim tot ce a făcut acest individ. Poporul american vrea pe cineva mai bun de atât. Noi vedem unii în ceilalți un prieten, un vecin. Nu vrem un președinte care arată cu degetul”.

UPDATE 05:19 – RETRAGEREA DIN AFGHANISTAN

Donald Trump: „Am fi putut să ne retragem mai repede, dar fără pierderi. Acești oameni (Biden, Kamala) au făcut cele mai proaste decizii și retragerea din Afghanistan a fost cel mai penibil moment din istorie. De asta a atacat și Putin, că a văzut cât de incompetenți sunt!”

UPDATE 05:17 – RETRAGEREA DIN AFGHANISTAN

Kamala Harris: „Eu sprijin decizia lui Biden de a retrage trupele din Afghanistan. Nu e niciun militar american, pentru prima dată în istorie, în vreo zonă activă de conflict. Acest fost președinte nu apreciază rolul președintelui SUA. Să ne reamintim cum i-a batjocorit pe soldații noștri căzuți, pe veterani”.

UPDATE 05:16 – NATO

Donald Trump: „Ani de zile, statele europene din NATO ne-au mâncat banii. Eu i-am făcut să plătească”

UPDATE 05:15 – RĂZBOIUL RUSIA/UCRAINA

Kamala Harris: „Iată altă minciună. Am discutat cu Zelenski de mai multe ori. Avem nevoie de un lider care dovedește că rămânem alături de prieteni, nu de dușmani. De un lider care susține democrația. De un lider care înțelege rolul Americii în stabilitatea mondială”.

UPDATE 05:14 – RĂZBOIUL RUSIA/UCRAINA

Donald Trump: „Putin ar sta la Moscova mult mai fericit decât e acum. El are ceva ce nu au alți oameni. Are arme nucleare. Nimeni nu se gândește la asta. Poate le va folosi, poate nu, dar le are. Ceva despre care nu prea ne place să vorbim. Au trimis-o pe Kamala să negocieze și în 3 zile a început războiul. E mai proastă ca Biden. E cel mai prost negociator și cel mai prost vicepreședinte din istoria SUA”.

UPDATE 05:11 – RĂZBOIUL RUSIA/UCRAINA

Kamala Harris: „Trump spune că ar opri războiul în 24 de ore pentru că l-ar lăsa de izbeliște, iar noi nu suntem așa. M-am întâlnit cu Zelenski și i-am spus cum să se apere. Apoi am fost în flancul estic al NATO, în Polonia și România.

Datorită sprijinului SUA, Ucraina este încă o țară independentă și liberă. Dacă Trump câștigă, Putin s-ar muta la Kiev. De asta, aliații NATO sunt atât de fericiți că nu mai ești președinte. Dacă Trump câștigă, Putin se va instala la Kiev, cu ochii pe restul Europei”.

UPDATE 05:09 – RĂZBOIUL RUSIA/UCRAINA

Donald Trump: „Vreau ca războiul să se oprească, vreau să salvez vieți. Numărul morților e mult mai mare decât știți. Uitați-vă la ce se întâmplă. Îl cunosc pe Zelenski foarte bine și îl știu pe Putin foarte bine. Pe mine mă respectă, pe Biden nu. Războiul ăsta se va încheia înainte de a fi președinte. Biden n-a avut habar cum să gestioneze situația. Ne duce în al Treilea Război Mondial. Avem un președinte care nici nu știe că e în viață”.

UPDATE 05:08 – DEZBATEREA REÎNCEPE

UPDATE 05:03 – PAUZĂ

UPDATE 04:56 – RĂZBOIUL ISRAEL-HAMAS / RĂZBOIUL RUSIA-UCRAINA

Kamala Harris: „Pe 7 octombrie, Hamas, o organizație teroristă, a omorât 1200 de israelieni, oameni care erau pur și simplu la un festival. Israelul are dreptul să se apere, așa cum am mai zis. Are dreptul, dar contează cum. Palestinienii inocenți au fost uciși. Copii, mame. Acest război trebuie să se încheie. Cum? Printr-un acord de încetare a focului și eliberare a ostaticilor. Vom continua să lucrăm pentru soluția celor două state. În această soluție trebuie să fie liniște atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, în mod egal. Trebuie să avem soluția celor două state”.

Donald Trump: „Dacă eram președinte, acest război nu începea. Rusia nu ar fi invadat Ucraina. Îl știu bine pe Putin și nu s-ar fi întâmplat niciodată. Dar când ea vorbește despre Israel… ea (Kamala) îi urăște pe israelieni! EA URĂȘTE ISRAELUL. Dacă va fi președinte, Israelul nu va mai exista. În timpul administrației mele, Iranul era falit. Iranul nu avea bani pentru Hamas, Hezbollah și alte instrumente de teroare. Nu aveau bani! Acum au miliarde, pentru că au ridicat sancțiunile. Sunt bogați! Hai să ne uităm la ce se întâmplă în Orientul Mijlociu. Eu o să închei războaiele înainte să devin măcar președinte!”.

Kamala Harris: „O mare minciună! Am sprijinit toată viața Israelul. Trump e slab pe politica externă. Îi plac dictatorii. Știm că i-a zis lui Putin că poate intra în Ucraina și să facă „ce naiba vrea”. Știm că i-a trimis scrisori de dragoste lui Kim Jong-Un. Mulți lideri militari au spus despre Trump că e o rușine. De asta, trebuie să avem un președinte respectabil”.

Donald Trump: „Liderii altor țări cred că sunt slabi și incompetenți (Biden și Kamala). Sunt ineficienți. Biden a luat o grămadă de bani de la China, apropo”.

UPDATE 04:53 – POLITICĂ EXTERNĂ

Kamala Harris: „Trump a fost concediat de milioane de oameni. Nu putem să ne permitem să avem un președinte ca el. Am călătorit mult ca VP, iar oamenii cu care am vorbit au spus că e o rușine. Poporul american merită mai mult”.

Donald Trump: „Viktor Orban e un bărbat puternic. El a spus că lumea are nevoie de Trump din nou. Rusia, China, Coreea de Nord se temeau de Trump. Asta a spus Viktor Orban. A spus că nu aveam nicio problemă pe când Trump era președinte”.

UPDATE 04:50 – PIERDEREA ALEGERILOR / CAPITOLIU

Trump refuză să recunoască că a pierdut alegerile din 2020.

Donald Trump: „Aș vrea să o văd pe Kamala cum părăsește această dezbatere – că oricum a fost ridicolă – și se duce la Washington ca să semneze o lege pentru închiderea granițelor. Trebuie să avem alegeri bune și granițe sigure. Alegerile noastre sunt proaste. Sunt milioane de imigranți care nici măcar nu știu limba engleză, nici nu știu în ce țară sunt. Problema pe care o avem acum este că avem o națiune în declin”.

UPDATE 04:46 – ASALTUL DE LA CAPITOLIU / TRUMP O ACUZĂ PE NANCY PELOSI

Donald Trump: „Nu am avut nicio treabă cu asaltul de la Capitoliu. Eu doar am ținut un discurs. Am zis doar că va fi un miting mare. Eu doar am ținut un discurs plin de pace și patriotism. Nancy Pelosi era responsabilă de securitate, nu eu. Nu și-a făcut treaba”.

Kamala Harris: „Eram acolo. Trump a incitat la atacul asupra Capitoliului. Unii au murit. Fostul Președinte a fost acuzat pentru exact acest lucru. Pentru oricine își amintește de 6 ianuarie: Hai să nu ne întoarcem înapoi. Hai să mergem înainte. Hai să punem punct haosului. Hai să punem punct atacului la adresa democrației. Hai să dăm pagina. Hai să facem ceva pentru viitor”.

UPDATE 04:39 – FRACKING

Kamala Harris: „Valorile mele nu s-au schimbat. Am vorbit serios în 2020. Nu voi abroga frackingul, am vorbit serios. Am crescut în clasa de mijlocie, crescută cu greu de mama mea. Munca mea se concentrează pe protejarea celor neajutorați. Valorile mele nu s-au schimbat și ce contează este să avem un președinte care sprijină oamenii, nu unul care jignește și doboară. Eu vreau să fiu președintele care sprijină”.

Donald Trump: „Fracking? A fost împotriva lui 4 ani de zile. E o radicală de stânga. Dacă câștigă alegerile, frackingul din Pennsylvania se va încheia din prima zi”.

UPDATE 04:37 – JUSTIȚIA DIN SUA

Donald Trump: „Ei au făcut o armă din Departamentul de Justiție. Iar apoi zic că am fost „acuzat”. Nu s-a mai întâmplat asta. Au făcut asta ca să câștige alegerile”.

Kamala Harris: „Înțeleg contextul în care au loc alegerile în acest an. Să ne uităm la imunitatea prezidențială obținută de Trump în acest an…Cineva care vrea să dea foc Constituție. Vicepreședintele J.D. Vance nu-l va opri pe Trump. Doar poporul american îl poate opri”.

UPDATE 04:33 – IMIGRAȚIE / DEPORTARE

Donald Trump: „Imigrația e așa din cauza lor (administrația Biden). Au lăsat teroriști, oameni ai străzii, traficanți, să vină în SUA. Acestor imigranți li s-a spus de propriile țări să nu se mai întoarcă. Iar ei le-au dat voie să vină aici. Au distrus țara. Milioane de oameni au venit aici. Infracțiunea este la cote maxime în țara noastră. Este la un nivel cum nu s-a mai văzut”.

Kamala Harris: „Wow, aceste cuvinte sunt destul de mari pentru cineva care a fost acuzat de infracțiuni și hărțuire sexuală. Noi trebuie să mergem înainte, să avem grijă de nevoile americanilor, să facem tot ce putem ca să reducem prețul alimentelor. America s-a săturat de retorica lui veche”.

UPDATE 04:31 – KAMALA: „REPUBLICANII ÎL CRITICĂ PE TRUMP”

Kamala Harris: „Eu am susținerea a 200 de republicani care au lucrat cu Bush, Romney și alții, și dacă vreți să știți cine este fostul Președinte, doar întrebați-i pe cei care au lucrat cu el. Au zis că e nepotrivit și periculos, că națiunea nu va supraviețui unui alt mandat Trump. Și când ascultăm o astfel de retorică, cred că e destul de clară alegerea americanilor”.

Donald Trump: „Vedeți, eu i-am concediat pe acești oameni. Ei n-au concediat pe nimeni. N-au concediat pe nimeni după rușinea din Afghanistan. A fost cea mai proastă situație din istorie. Când cineva face o treabă proastă, eu îi dau afară. Ei (administrația Biden) au făcut o așa treabă proastă și n-au concediat pe nimeni. Eu am mai multe voturi ca orice alt republican din istorie. De fapt, am mai multe voturi decât orice alt președinte din istorie. De departe!”

UPDATE 04:29 – TRUMP: „IMIGRANȚII MĂNÂNCĂ ANIMALELE DE COMPANIE ALE LOCALNICILOR”

Donald Trump: „Da, avem cele mai tari mitinguri. Pentru că oamenii își vor țara înapoi. Țara asta e distrusă acum. Uite ce se întâmplă în toate orașele din SUA. În Springfield, imigranții mănâncă câini, pisici ale oamenilor care trăiesc acolo! Oamenii își vor țara înapoi. Ea distruge țara, iar dacă devine președinte, țara asta nu mai are nicio șansă. Statele Unite vor deveni Venezuela pe steroizi”.

UPDATE 04:26 – IMIGRAȚIE / JUSTIȚIE

Kamala Harris: „Sunt singurul om de pe această scenă care a condamnat infractori. Congresul SUA a venit cu o lege pe securitatea granițelor pe care eu am susținut-o. Știu că ne urmăresc mulți oameni în această noapte. Acea lege ar fi facilitat prinderea și condamnarea traficanților. Știți ce a făcut Trump? A abrogat-o. Trump va vorbi mult despre imigranți în această noapte, chiar dacă nu e vorba de asta. Voi face ceva neașteptat în această seară. Vă invit pe toți să mergeți la un miting de-al lui. Veți vedea ceva foarte interesant acolo”.

Donald Trump: „Probabil că am luat un glonț în cap din cauza lucrurilor pe care democrații le spun despre mine”.

UPDATE 04:23 – AVORT

Donald Trump: „Nu am discutat chestiunea avortului cu J.D.Vance. Nici nu trebuie să discutăm despre asta. Ea nu va obține suficiente voturi în Congres oricum”.

Kamala Harris: „Susțin reinstaurarea protecției avortului. Ce se întâmplă în țara noastră? Sunt cupluri cărora le este refuzat FIV, femei care călătoresc în alte țări pentru că la noi nu se poate”.

Donald Trump: „E o altă minciună. Eu am fost un susținător al fertilizării in vitro. Ea (Kamala) va permite avortul în luna a 8-a, a 9-a, chiar după naștere”.

UPDATE 04:16 – AVORT

Donald Trump: „Ei acceptă avortul în a 9-a lună. Democrații sunt radicali. Iar alegerea ei pentru VP spune că avortul în a 9-a lună este perfect normal. Este o execuție! Pentru mine nu este în regulă, pentru ei este. Este o problemă care ne-a divizat țara timp de 22 ani“.

Kamala Harris: „Am zis deja că veți auzi multe minciuni. Trump a ales 3 reprezentanți în Curtea Supremă pentru a asigura decizia pe Roe vs. Wade. Trump și Guvernul nu ar trebui să-i spună unei femei ce ar trebui să facă cu corpul ei. De ce trebuie o femeie să accepte o sarcină din viol, o sarcină pierdută, o sarcină din incest? Dacă Trump va fi reales, va adopta legea de interzicere a avortului“.

Donald Trump: „Minciuni. Nu va fi nicio interzicere a avortului. Nu sunt în favoarea interzicerii avortului, dar a devenit o problemă care divizează SUA”.

UPDATE 04:15- IMIGRAȚIE / ECONOMIE

Trump: „Este o marxistă. Să ne uităm la milioanele de oameni care intră la noi în țară. Criminali, infractori, iar ei reprezintă probleme grave pentru economie. Știu că vom vorbi mai târziu despre imigrație”.

UPDATE 04:12 – ECONOMIE

Donald Trump: „Americanii nu vor prețuri mai mari. Prețurile mai mari vor fi pentru China. China ne plătea miliarde de dolari, la fel ca alte țări. Vom lua sute de miliarde de dolari de la aceste țări. Noi nu am avut inflație, iar în administrația lor a explodat. Oamenii nu-și mai pot cumpăra nimic. Ne mor oamenii. Economia din administrația lor a fost teribilă”.

Kamala Harris: „Trump vrea să vorbească despre comerțul cu China…să ne amintim ce a făcut Administrația Trump. A vândut cipuri către China ca să fie folosite în armament. Practic, a vândut SUA. Și să ne amintim de pandemie și cât de prost a gestionat-o. Să ne amintim și de originea virusului”.

UPDATE 04:10 – ECONOMIE

Kamala Harris: „Cel mai bun economist din țara noastră, dacă nu din lume, a revizuit planurile noastre. Goldman Sachs a zis că Trump ne va distruge economia. Trump nu are planuri pentru SUA. Îi pasă doar să se apere, nu îi pasă de voi”.

Trump: „Kamala nu are plan. Ea a copiat planul lui Biden, de vreo 4 propoziții. Nu are un plan. Uitați-vă la planul ei. Nu e un plan”.

UPDATE 04:07 – ECONOMIE

Kamala Harris: „Să vorbim despre ce ne-a lăsat moștenire Donald Trump. Ne-a lăsat fără job-uri, fără servicii de sănătate. Iar noi curățăm după el. În această seară veți auzi multe jigniri și minciuni. Veți auzi despre un proiect periculos, numit PROJECT 2025, care ne va distruge dacă va câștiga”.

Donald Trump: „După cum știți, nu am nimic de-a face cu PROJECT 2025, nu l-am citit, nu vreau să-l citesc. Nu am treabă cu el. Eu sunt ca o carte deschisă și se știe ce voi face. Voi tăia taxele. Să ne amintim de pandemie și de cum am gestionat-o“.

UPDATE 04:02 – ÎNCEPE DEZBATEREA

Prima întrebare pentru Kamala și Trump este despre economie.

Kamala Harris: „Am crescut ca un copil de clasă mijlocie. Cred în ambiție, visurile, aspirațiile americanilor. Am un plan de economie. Prețurile pentru gospodării este prea ridicat, familiile au nevoie de sprijin să-și crească copiii, iar eu intenționez să reduc taxele pentru ca aceste familii să se descurce.

Eu am o pasiune pentru afacerile mici. Iubesc afacerile mici. Eu am un plan pentru economie. Planul oponentului meu este un plan care împiedică familiile dar sprijină bogații, prin reducerea taxelor”.

Donald Trump: „Avem o inflație cum puțini oameni au mai văzut. Un dezastru nu doar pentru clasa mijlocie, ci pentru întreaga țară. Pe lângă asta, avem imigranți care vin și ne fură job-urile. Am creat cea mai bună economie și o voi face din nou”

UPDATE 04:02 – Kamala Harris și Donald Trump intră în scenă

UPDATE 04:00 – Moderatorii ABC, Linsey Davis și David Muir, deschid evenimentul

ȘTIREA INIȚIALĂ

În această noapte, Kamala Harris și Donald Trump stau față în față pentru prima dată, la prima lor dezbatere prezidențială din Philadelphia, Pennsylvania, difuzată de ABC News.

La bătaie mai este 5%-10% din electoratul indecis, iar dezbaterea de azi deschide drumul de 8 săptămâni până la alegeri pentru mobilizarea la vot.

Deși Kamala este acum cu 2,9 puncte procentuale în fața lui Trump la nivel național, conform tracker-ului de sondaje al Financial Times, avansul ei s-a restrâns ușor în ultimele zile, iar cursa prezidențială rămâne extrem de strânsă.

Regulile dezbaterii din această seară vor urma un format similar dezbaterii din iunie dintre Biden și Trump, cu microfoanele închise în timp ce celălalt vorbește și fără public în studio.

Harris și Trump trebuie să facă față întrebărilor adresate de moderatorii ABC, Linsey Davis și David Muir, având două minute pentru a răspunde și două minute pentru replică, cu un minut suplimentar pentru întrebări de clarificare. Nu vor fi permise notițe pregătite.

Atenția va fi îndreptată în special asupra Kamalei Harris, fiind prima ei dezbatere. Totodată, Trump este deja cunoscut printre alegători, iar Kamala trebuie să fie „agresivă” în prezentarea planurilor sale prezidențiale, pentru a obține voturile în noiembrie.

Biden a anunțat că va urmări dezbaterea, fiind un moment apăsător pentru Partidul Democrat. CNN raportează că, deși starea de spirit din interiorul Casei Albe este marcată de stres și anxietate, democrații au un soi de „liniște” – n-are cum să fie o dezbatere mai proastă ca a lui Biden, care a dus la retragerea sa forțată din cursa prezidențială.

Sunt așteptate și câteva replici piperate între Kamala și Trump. Pe scurt, jigniri.

Mizele sunt uriașe pentru ambii candidați. Dezbaterea din această noapte ar putea fi decisivă pentru mulți alegători din „swing states”.

Citește și