LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 133. CIJ decide că situația din Gaza nu necesită măsuri provizorii suplimentare

UPDATE ORA 21.00- Armata israeliană revendică atacuri asupra Hezbollah

Armata spune prin intermediul contului său X că a atacat „infrastructura teroristă” aparținând grupului libanez în satul Jabal Blat, lângă granița Libanului cu Israelul.

De asemenea, a mai spus că a lovit zona Wadi Hamoul cu foc de artilerie.

Săptămâna aceasta a avut loc o serie de atacuri mortale de ambele părți ale graniței libaneze-israeliene, oficialii israelieni promițând că în curând își vor escalada atacurile într-un război deplin împotriva Hezbollah și vor lovi țintele acestuia în întreaga țară.

UPDATE ORA 20.00- Sute de manifestanți din afara reședinței lui Netanyahu solicită un acord de schimb

Manifestanții din fața reședinței premierului israelian din Ierusalim cer un acord de schimb de prizonieri și alegeri imediate în țară.

Mitingul are loc ca urmare a deciziei lui Netanyahu de săptămâna trecută de a nu trimite o delegație israeliană la Cairo pentru negocieri suplimentare privind un acord de eliberare a captivilor.

Forumul pentru ostatici și familii dispărute a numit decizia o „condamnare la moarte” pentru cei rămași captivi.

UPDATE ORA 19.00- Cel puțin 120 de pacienți și cinci echipe medicale sunt blocați fără apă, hrană și electricitate în spitalul Nasser, spune Ministerul Sănătății

Cel puțin 120 de pacienți și cinci echipe medicale sunt blocați fără apă, hrană și electricitate în spitalul Nasser din principalul oraș din sudul Gazei, Khan Younis, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Israelul și-a concentrat de săptămâni întregi operațiunile militare în Khan Younis, orașul natal al liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, presupusul arhitect al atacului din 7 octombrie care a declanșat războiul, relatează AFP.

Lupte intense au izbucnit în jurul spitalului Nasser – una dintre ultimele unități medicale majore ale teritoriului palestinian care rămâne chiar și parțial operațională.

S-a întrerupt curentul electric, iar generatoarele s-au oprit după raid, ducând la moartea a șase pacienți din cauza lipsei de oxigen, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

„Copiii nou-născuți riscă să moară în următoarele câteva ore”, a avertizat ministerul sâmbătă.

UPDATE ORA 17.00- Mii de protestatari pro-palestinieni au mărșăluit sâmbătă pe străzile din Madrid pentru a cere o încetare imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas, relatează AFP.

Mulțimea și-a făcut drum pe străzile închise din capitala Spaniei, de la gara Atocha până în piața centrală Plaza del Sol, în spatele unui banner mare pe care scria „Libertate pentru Palestina”. Mulți fluturau steaguri palestiniene sau purtau semne pe care scria „pace pentru Palestina” și „nu ignorați suferința palestiniană”, spune AFP.

UPDATE ORA 15:50 – Lovituri aeriene raportate în centrul orașului Deir al-Balah din Gaza

O serie de lovituri aeriene au lovit Deir al-Balah din centrul Gaza, o zonă în care palestinienii strămutați se întorc de când Israelul a intensificat atacurile asupra orașului Rafah din sud.

Raidurile au lovit estul orașului, o zonă care a fost supusă unor bombardamente intense în ultima săptămână, precum și sudul. Ambulanțele au fost trimise de urgență la fața locului pentru a duce victimele la spital.

„A fost o nebunie”, a declarat Hany Allouh, în vârstă de 39 de ani, tată a doi copii mici. „Rachetele au zburat deasupra noastră și au provocat o explozie enormă. Au explodat una după alta, provocând panică în rândul oamenilor de pe străzi.”

UPDATE ORA 15:20 – UE cere Israelului să nu întreprindă acțiuni militare în Rafah

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a reînnoit apelurile adresate Israelului de a evita acțiunile militare în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc 1,4 milioane de persoane.

O astfel de acțiune ar „înrăutăți o situație umanitară deja catastrofală”, a scris Borrell pe X. „Toți civilii trebuie să fie protejați în conformitate [cu dreptul internațional și trebuie respectat ordinul Curții Internaționale de Justiție].”

Un ordin al CIJ de luna trecută a declarat că Israelul trebuie să prevină actele de genocid și să asigure livrarea de ajutoare către civilii din Gaza. Armata a ignorat în mare parte hotărârea și, dacă a făcut ceva, și-a intensificat campania de bombardamente.

Borrell a cerut, de asemenea, grupului palestinian Hamas să elibereze toți prizonierii israelieni deținuți în Gaza.

UPDATE ORA 14:20 – Israelul afirmă că a ucis un luptător Hamas după un presupus atac cu rachete

Armata israeliană afirmă că a ucis un luptător Hamas care ar fi lansat un atac din nordul Fâșiei Gaza asupra orașului Ashkelon din sudul țării în cursul dimineții.

Un avion de luptă israelian l-a ucis pe luptător în mai puțin de jumătate de oră după atacul cu rachete, care a fost interceptat cu succes, potrivit unui comunicat al armatei israeliene pe X.

Anterior, sirenele de avertizare a rachetelor au fost acționate în oraș.

UPDATE ORA 12:50 – Șeful Comisiei Uniunii Africane afirmă că Gaza este „anihilată”

În remarcile sale la Summitul Uniunii Africane din capitala etiopiană Addis Abeba, președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea conflictului din Gaza.

„Gaza este complet anihilată, iar oamenii săi sunt privați de toate drepturile lor”, a declarat Faki. „Denunțăm operațiunea israeliană, care nu are nicio paralelă în istoria umanității.”

El a adăugat că poporul palestinian „trebuie să se bucure de libertate deplină și de un stat independent și suveran”.

Faki a adăugat că continentul african este pe deplin solidar cu poporul palestinian și cu cererile sale de dreptate, susținând solicitările Africii de Sud ca Curtea Internațională de Justiție să ia măsuri pentru a pune capăt crimelor din Gaza.

UPDATE ORA 12:40 – Hamas nu va accepta nimic mai puțin decât încetarea „completă” a ostilităților

Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că gruparea palestiniană nu va accepta nimic mai puțin decât „încetarea completă a agresiunii, retragerea armatei de ocupație din Gaza și ridicarea asediului nedrept”.

Israelul trebuie, de asemenea, să elibereze prizonierii palestinieni care execută sentințe lungi în cadrul oricărui viitor acord de schimb, a declarat Haniyeh într-o declarație.

Liderul Hamas a acuzat Israelul pentru lipsa de progrese în obținerea unui acord de încetare a focului.

UPDATE ORA 10:40 – Houthis revendică un atac cu rachete „precis și direct” asupra unui petrolier

Gruparea Houthis din Yemen a declarat că a atacat un petrolier în Marea Roșie. Purtătorul de cuvânt al miliției a oferit mai multe detalii, afirmând că Pollux, un petrolier sub pavilion panamez care transporta țiței cu destinația India, a fost lovit de rachete în partea sa de babord.

„Forțele navale … au efectuat o operațiune de țintire împotriva unei nave petroliere britanice în Marea Roșie cu un număr mare de rachete navale adecvate, iar loviturile au fost precise și directe”, a declarat Yahya Sarea, într-un comunicat.

Houthis au lansat atacuri repetate cu drone și rachete împotriva transportului maritim comercial internațional în Marea Roșie și în strâmtoarea Bab al-Mandab de la jumătatea lunii noiembrie, spunând că acționează în solidaritate cu palestinienii în timp ce Israelul duce un război în Gaza.

UPDATE ORA 9:35 – Comandouri israeliene arestează 100 de persoane la spitalul Nasser asediat

Armata israeliană a arestat aproximativ 100 de persoane la Spitalul Nasser din Khan Younis, în Gaza, în timpul raidului pe care l-a efectuat în ultimele zile, potrivit postului de televiziune israelian Kan.

Forțele israeliene țin de câteva săptămâni spitalul – cea mai mare unitate medicală funcțională din Gaza – sub asediu. Sute de persoane, inclusiv pacienți, personal medical și palestinieni strămutați, au rămas blocate acolo.

„Forțele speciale operează la Spitalul Nasser pe baza unor informații care indică o activitate teroristă la spital”, a precizat armata într-o postare.

Hamas a respins acuzațiile privind utilizarea unității sanitare pentru operațiuni militare ca fiind „minciuni”.

UPDATE 3:00-„Provocări uriașe” în distribuirea ajutoarelor în Gaza: Oficial ONU

Furnizarea de ajutor pentru populația din Gaza vine cu o serie de provocări, inclusiv numărul limitat de camioane care pot intra, a declarat un oficial al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

„În prezent, există doar un singur acces prin Rafah dinspre Egipt, iar acesta nu furnizează suficiente provizii”, a declarat pentru Al Jazeera Hakim Elwaer, director general adjunct al FAO și reprezentant regional pentru Orientul Apropiat și Africa de Nord.

„Există un proces destul de complicat în ceea ce privește aducerea acestor alimente [în Gaza] din cauza autorizațiilor și a cozilor de camioane [aliniate la punctul de trecere]”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Elwaer a spus că și camioanele care reușesc să intre și să se deplaseze în Gaza pentru a distribui ajutoarele prezintă „provocări enorme”.

„Nordul este încă abia accesibil, iar distribuția în interior, în lipsa unei infrastructuri adecvate și a unor depozite în care să putem depozita astfel de alimente, nu este disponibilă”, a precizat el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a decis vineri că „situația periculoasă” din Fâșia Gaza nu necesită măsuri provizorii suplimentare față de cele deja în vigoare, scrie CNN.

La 26 ianuarie, CIJ a cerut Israelului să „ia toate măsurile” pentru a limita numărul de morți și distrugeri provocate de campania sa militară, să prevină și să pedepsească incitarea la genocid și să asigure accesul la ajutorul umanitar. Africa de Sud a acuzat anterior Israelul de comiterea unui genocid în Gaza, lucru pe care Israelul l-a negat.

Decizia de vineri a CIJ este un răspuns la o solicitare urgentă din partea Africii de Sud, care a cerut instanței să analizeze dacă escaladarea situației din Rafah – unde milioane de palestinieni au căutat adăpost din cauza bombardamentelor neîntrerupte pe întreg teritoriul – necesită măsuri provizorii suplimentare.

Ulterior, avocații Israelului au depus o serie de declarații în care au susținut că „măsurile provizorii deja indicate de Curte acoperă situația ostilităților din Gaza în ansamblu”.

CIJ a decis că măsurile sunt suficiente, menționând că decizia lor a ținut cont de evoluțiile recente din Rafah.

Citește și

Exit mobile version