LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 205. Joe Biden și-a reiterat poziția cu privire la Rafah, în apelul cu Netanyahu

UPDATE ORA 22:00 – Brigăzile Quds susțin atacuri cu rachete în sudul Israelului

Aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian spune că a lansat rachete din Fâșia Gaza către orașele israeliene.

Grupul a spus că „a bombardat „Sderot”, „Niram” și așezările din jurul Fâșiei Gaza, ca răspuns la crimele inamicului sionist împotriva poporului nostru”.

Presa locală a raportat că armata israeliană a spus că o rachetă trasă spre Sderot a fost interceptată.

UPDATE ORA 21:00 – Locuitorii din Rafah spun că nu se poate crea o zonă sigură într-o zonă de război

În ciuda discuțiilor în desfășurare și a progreselor înregistrate la Cairo pentru o potențială încetare a focului, oamenii sunt încă foarte precauți, deoarece încă mai trebuie să facă față acestei campanii intense de bombardamente care se desfășoară în ultimele 24 de ore.

A existat o creștere intensă a atacurilor aeriene și a bombardamentelor de artilerie nu numai în orașul Rafah, ci și în restul părții de est a Fâșiei Gaza. Ne uităm la cel puțin trei atrocități comise împotriva familiilor strămutate în Rafah și în alte părți ale Fâșiei Gaza.

Cel puțin 43 de persoane au fost ucise, iar 26 dintre cei care au fost uciși în atacuri peste noapte și pe parcursul zilei se întâmplă să fie din orașul Rafah.

Există rapoarte despre oameni încă blocați sub dărâmături. Există, de asemenea, incapacitatea echipajelor de apărare civilă și a paramedicilor și a voluntarilor de a ajunge la cei care ar fi putut supraviețui acestor atacuri.

Devine din ce în ce mai greu să trăiești în Rafah. Un lucru pe care locuitorii îl repetă mereu aici este că nu poți crea o zonă sigură într-o zonă de război.

UPDATE ORA 20:00 – Cel puțin trei palestinieni au fost uciși în tabăra de refugiați de la Nuseirat

Colegii noștri de la Al Jazeera Arabic raportează că un atac israelian asupra unei case din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei a ucis cel puțin trei persoane și a rănit multe altele.

Atacul a lovit o casă aparținând familiei Abu Tuyoor, potrivit rapoartelor.

UPDATE ORA 19:00 – Israelul lovește pozițiile Hezbollah în sudul Libanului

Armata israeliană a declarat că avioanele de luptă au lovit pozițiile Hezbollah în Rachaya al-Foukhar și Khiam din sudul Libanului cu puțin timp în urmă.

Țintele, a spus acesta, includ poziții de lansare de rachete, o clădire și altă infrastructură.

Armata a spus că a bombardat și zonele din apropierea Aita al-Shaab pentru a „înlătura amenințările”, fără a da detalii.

UPDATE ORA 18:00 – Universitatea Columbia îndeamnă protestatarii pro-Palestini să se disperseze după eșuarea discuțiilor

Președintele Universității Columbia a spus că discuțiile cu protestatarii pro-palestinieni care au început camparea în campusul Ivy League în urmă cu două săptămâni au eșuat și i-a îndemnat să se disperseze voluntar, fără a spune ce s-ar întâmpla dacă nu s-ar întâmpla.

Președintele Nemat Minouche Shafik, a cărui administrație a fost criticată vineri de un comitet de supraveghere a campusului pentru răspunsul său la proteste, a declarat într-o declarație că organizatorii și liderii academicieni nu ar putea ajunge la un acord care să rupă un impas asupra taberei, despre care administrația spune că încalcă regulile universității.

Ea a spus că Columbia nu va ceda activele care sprijină armata israeliană, o cerere cheie a protestatarilor, dar școala s-a oferit să investească în sănătate și educație în Gaza și să îmbunătățească transparența investițiilor directe ale Columbia, potrivit declarației lui Shafik.

Protestatarii au promis că își vor păstra tabăra până când vor fi îndeplinite cele trei cereri: dezinvestirea, transparența în finanțele Columbia și amnistia pentru studenți și profesori disciplinați pentru rolul lor la proteste.

Shafik s-a confruntat cu proteste din partea multor studenți, profesori și observatori externi pentru că a chemat poliția din New York City să demonteze tabăra, ducând la peste 100 de arestări.

UPDATE ORA 17:00 – Oficiali israelieni îngrijorați de posibilele mandate de arestare ale ICC

Oficialii israelieni par din ce în ce mai îngrijorați că Curtea Penală Internațională (CPI) ar putea emite mandate de arestare împotriva liderilor țării.

Preocupările lor vin pe măsură ce presiunea internațională crește asupra războiului din Gaza.

Luni nu a existat niciun comentariu din partea instanței și nu a dat niciun indiciu că mandatele în acest caz sunt iminente.

Dar Ministerul de Externe al Israelului a declarat duminică seara că a informat misiunile israeliene despre „zvonuri” că ar putea fi emise mandate împotriva unor înalți oficiali politici și militari.

Nici Israelul, nici Statele Unite nu acceptă jurisdicția CPI, dar orice mandat ar putea pune oficialii israelieni în pericol de arestare în alte țări.

UPDATE ORA 16:00 – Patru oameni au murit într-un atac aerian israelian la Rafah

Cel puțin patru persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian în gubernia Rafah din sudul Fâșiei Gaza, relatează agenția de presă palestiniană Wafa.

Surse locale au declarat pentru Wafa că avioanele de război israeliene au vizat un apartament din cartierul Tal as-Sultan, la nord-vest de orașul Rafah, ducând la moartea a patru persoane, inclusiv trei femei.

UPDATE ORA 15:30 – Navă sub pavilion maltez vizată în apropierea Yemenului

Firma britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că o navă container sub pavilion Maltei a fost vizată cu trei rachete în timp ce se afla pe ruta din Djibouti către orașul saudit Jeddah. Anterior, agenția pentru operațiuni comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO) a declarat că a fost informată de către ofițerul de securitate al companiei despre o explozie în imediata apropiere a unei nave comerciale.

UKMTO a adăugat că nava și echipajul său sunt în siguranță, iar autoritățile investighează incidentul. Într-o notă consultativă, Ambrey a evaluat că nava a fost vizată din cauza comerțului în desfășurare al operatorului său listat cu Israelul. Houthii din Yemen au lansat în mod repetat drone și rachete împotriva transportului comercial internațional în regiunea Mării Roșii de la jumătatea lunii noiembrie, spunând că acționează în solidaritate cu palestinienii.

UPDATE ORA 15:00 – Israelul a devenit un „stat paria”, spune FM iordanian

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, reiterează că singura modalitate de a asigura securitatea și pacea este o soluție cu două state. În timpul unui panel la Forumul Economic Mondial de la Riad, Safadi a spus că războiul din Gaza a transformat „Israelul într-un stat paria”.

El a adăugat că Netanyahu nu trebuie să aibă voie să conducă regiunea în „distrugere”, iar liderul israelian „perturbe orizontul păcii și conduce regiunea într-un război regional”. „Este clar că Netanyahu nu vrea pace”, a spus Safadi.

UPDATE ORA 14:30 – Iranul condamnă represiunea poliției împotriva protestelor studenților din SUA

Iranul a criticat represiunile poliției împotriva protestatarilor studenți pro-palestini din SUA, declarând că guvernul american a „ignorat” principiile democrației pe care le „protestă”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, a declarat că Teheranul „nu acceptă deloc comportamentul violent al poliției și al militarului care vizează atmosfera academică și cerințele studenților”.

„Ceea ce am văzut în universitățile americane în ultimele zile este o trezire a comunității mondiale și a opiniei publice mondiale față de problema palestiniană”, a spus Kanani. „Nu este posibil să reduceți la tăcere vocile puternice ale protestatarilor împotriva acestei crime și genocid prin acțiuni ale poliției și politici violente.” Duminică, sute de oameni au manifestat la Teheran și în alte orașe în semn de solidaritate cu protestele din SUA.

UPDATE ORA 14:10 – Ministrul saudit de externe spune că acordurile cu SUA sunt „foarte, foarte strânse”

Ministrul de externe al Arabiei Saudite spune că acordurile dintre regat și SUA sunt „foarte foarte strânse”. „Majoritatea lucrărilor au fost deja făcute. Avem liniile generale ale a ceea ce credem că trebuie să se întâmple pe frontul palestinian”, a declarat Faisal bin Farhan Al Saud în timpul unei discuții la reuniunea specială a Forumului Economic Mondial de la Riad.

Blinken, care a făcut parte din același panel, a adăugat că un acord „este potențial foarte aproape de finalizare”.

UPDATE ORA 14:00 – Premierul Qatarului spune că regiunea trebuie ferită de război

Prim-ministrul șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a cerut un efort major pentru a opri orice escaladare militară ulterioară a Israelului în timpul discursului său la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Riad.

Sheikh Mohammed, care este și ministrul de externe, a subliniat necesitatea de a rezolva toate conflictele în mod pașnic și de a scuti regiunea de pericolele războiului.

UPDATE ORA 12:00 – Blinken spune că Israelul a făcut „progresuri măsurabile” în ceea ce privește situația umanitară din Gaza

Secretarul de stat al SUA a cerut și Israelului să facă mai mult. Vorbind în capitala Arabia Saudită, Riad, la deschiderea unei reuniuni a Consiliului de Cooperare SUA-Golf, Blinken a spus că cea mai eficientă modalitate de a atenua criza umanitară din Fâșie este realizarea unui încetare a focului.

În timp ce Israelul a permis intrarea mai multor camioane de ajutor în Fâșia Gaza pe fondul presiunii internaționale mari, livrările sunt încă cu mult sub ceea ce ONU spune că este minimul necesar pentru a aborda situația îngrozitoare din teritoriul asediat.

UPDATE ORA 10:30 – Înalt diplomat francez spune că discuțiile de încetare a focului din Gaza progresează

Ministrul francez de externe Stephane Sejourne a declarat agenției de presă Reuters că negocierile privind încetarea focului în Fâșie progresează, dar a cerut prudență.

„Lucrurile merg înainte, dar trebuie să fii întotdeauna atent în aceste discuții și negocieri”, a spus Sejourne după sosirea la Riad. Ministrul francez de externe a vizitat duminică Libanul, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Israel și Hezbollah. „Situația din Gaza este catastrofală și avem nevoie de o încetare a focului”, a adăugat el.

UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană afirmă că a lovit ținte ale Hezbollah

Armata israeliană afirmă că a lovit în cursul nopții de duminică spre luni spre luni ținte ale Hezbollah, inclusiv infrastructură și clădiri militare, în zona Jabal Blat și Marwahin, în sudul Libanului.

Forțele israeliene și gruparea susținută de Iran au făcut schimb de focuri aproape zilnic de la începutul războiului din Gaza, în octombrie. Deși au rămas în mare parte limitate la zonele de frontieră, atacurile au crescut în amploare și intensitate. Până în prezent, peste 350 de persoane au fost ucise în Liban și 22 în Israel din cauza atacurilor transfrontaliere.

Ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, s-a aflat duminică în sudul Libanului pentru a evalua situația și a discuta o foaie de parcurs pentru reducerea tensiunilor.

UPDATE ORA 08:00 – Blinken ajunge în Arabia Saudită

Cel mai înalt diplomat al SUA a aterizat în Arabia Saudită, prima oprire dintr-un turneu în Orientul Mijlociu care vizează asigurarea unui armistițiu în Gaza și îmbunătățirea crizei umanitare din enclava asediată.

La Riad, Blinken este așteptat să se întâlnească cu lideri saudiți de rang înalt și să aibă o întâlnire mai largă cu omologii din cinci state arabe – Qatar, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iordania – pentru discuții despre cum ar arăta guvernarea Fâșiei Gaza după război, potrivit unui oficial de rang înalt al Departamentului de Stat.

Se așteaptă ca el să viziteze ulterior Iordania și Israelul.

UPDATE 4:00

Cel puțin 15 palestinieni au fost uciși în atacuri israeliene la Rafah. Agenția de știri Wafa anunță că cel puțin 15 persoane au fost ucise.

Videoclipuri verificate de Al Jazeera arată palestinieni care scot supraviețuitori dintre dărâmături, inclusiv un copil care a fost transportat la o ambulanță după ce a fost scos dintr-o casă din cartierul Janina din Rafah.

UPDATE 3:00

Un atac aerian israelian asupra unei locuințe din estul orașului Rafah a ucis șase persoane, inclusiv un copil de un an și o femeie de 64 de ani, relatează presa locală.

Alte două locuințe au fost bombardate, de asemenea, în centrul și sudul Rafah în ultimele ore.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Casa Albă spune că președintele american Joe Biden a vorbit cu premierul israelian și „și-a reiterat poziția clară” cu privire la o posibilă invazie a orașului de graniță cu Gaza, Rafah, scrie Al Jazeera.

O declarație emisă de Casa Albă nu a oferit mai multe detalii despre acea parte a conversației.

Washingtonul a spus că nu ar putea sprijini o operațiune Rafah fără un plan umanitar adecvat și credibil.

Vorbind mai devreme, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că Israelul a fost de acord să asculte preocupările și gândurile SUA înainte de a lansa o invazie.

Câțiva dintre aliații Israelului, Națiunile Unite și marile ONG-uri au cerut Israelului să nu invadeze orașul din sudul Fâșiei Gaza, în care se adăpostesc în prezent sute de mii de palestinieni strămuți.

Mai devreme, am raportat că președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că numai SUA ar putea opri Israelul să lanseze invazia terestră a lui Rafah.

Exit mobile version