• Digul maritim va fi amplasat în largul coastelor din Gaza pentru a accelera fluxul de ajutor umanitar în enclavă.
  • „Digul plutitor a fost complet construit și montat. Calea de acces este în curs de realizare”.
  • Digul de ajutor, anunțat inițial de Președintele american Joe Biden în martie, a fost criticat ca fiind ineficient de către membrii ONU și ai ONG-urilor umanitare internaționale.

UPDATE 21:00 – Atacul mortal asupra unui convoi de ajutor din orașul Gaza

Nu este prima dată când vedem atacuri deliberate asupra solicitanților de ajutor sau a centrelor de distribuție a ajutorului.

Ceea ce s-a întâmplat a fost un convoi de camioane care transportau ajutoare umanitare s-a apropiat de un punct de control militar israelian din sensul giratoriu din Kuweit, iar soldații au deschis focul. Un șofer de camion a murit pe loc și alte câteva persoane au fost rănite.

Au trecut câteva ore până când paramedicii au fost lăsați să intre în zonă, care a fost desemnată zonă de luptă de armata israeliană. Am văzut în trecut că au fost uciși și solicitanții de ajutor care s-au apropiat de sensul giratoriu în căutarea alimentelor și a apei.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

UPDATE 20:00 – Un israelian reținut pentru că a încercat să atace convoiul lui Netanyahu

Radiodifuzorul israelian Channel 12, citând poliția locală, raportează că un bărbat în vârstă de 58 de ani a fost reținut după un incident care a implicat autocarul premierului israelian la Tel Aviv.

UPDATE 19:00 – Cinci persoane au murit în lovitura israeliană asupra taberei Bureij

Agenția de presă palestiniană Wafa raportează că cinci persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în urma unui raid aerian israelian care a lovit un grup de oameni în tabăra de refugiați Bureij din centrul Gazei.

Agenția spune că au fost transferați la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah.

UPDATE 18:00 – Ministrul de externe al Israelului îl atacă pe Erdogan din Turcia pentru blocarea comerțului israelian

Ministrul israelian de externe l-a atacat din nou pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de data aceasta pentru „blocarea porturilor pentru importurile și exporturile israeliene”.

„Așa se comportă un dictator, nesocotind interesele poporului turc și ale oamenilor de afaceri și ignorând acordurile comerciale internaționale”, a scris Israel Katz într-o postare pe X.

El a spus că Israelul caută acum „alternative” pentru comerțul său și, de asemenea, se va baza pe producția locală și pe importurile din alte părți.

UPDATE 17:00 – Casa Albă spune că debarcaderul din Gaza se va deschide în câteva zile

Un debarcader maritim construit de armata americană pentru a accelera fluxul de ajutor umanitar în Gaza ar trebui să fie deschis în câteva zile, în ciuda vremii nefavorabile care împiedică pregătirile, a declarat purtătorul de cuvânt al securității naționale a Casei Albe, John Kirby.

„Speram în câteva zile. Cred că este încă o speranță”, a spus Kirby la un briefing de presă.

UPDATE 16:00 – Va dura cel puțin până în 2040 pentru a repara casele distruse din Gaza, spune ONU

Dacă războiul din Gaza s-ar opri astăzi, ar mai dura până în 2040 pentru a reconstrui toate casele distruse în bombardamentele și ofensivele terestre ale Israelului, potrivit estimărilor ONU.

„Fiecare zi suplimentară în care continuă acest război implică costuri uriașe și agravează cetățenilor din Gaza și tuturor palestinienilor”, a spus administratorul Programului de Dezvoltare al ONU, Achim Steiner.

Cel puțin 370.000 de unități de locuințe din Gaza au fost avariate, dintre care 79.000 au fost complet distruse, potrivit unui nou raport al PNUD și al Comisiei Economice și Sociale pentru Asia de Vest.

După războaiele anterioare din Gaza, locuințele au fost reconstruite cu o rată de 992 de unități pe an. Chiar dacă Israelul permite o creștere de cinci ori a materialelor de construcții să intre în Gaza, va dura până în 2040 pentru a reconstrui casele distruse, fără a le repara pe cele avariate, se arată în raport.

UPDATE 15:00

După mai multe ore de blocaj, poliția a intervenit în campusul UCLA pentru a evacua o tabără pro-palestiniană.
Ofițeri în echipament antirevoltă au folosit flashbang-uri, au îndepărtat baricadele și au arestat mai mulți protestatari.
Protestatarii au scandat sloganuri precum „Acesta este un protest pașnic” și „Rușine să vă fie” în timp ce poliția avansa.
Câteva zeci de protestatari au rămas în prezent în campus, dintr-un total inițial de 400, a declarat un martor pentru Al Jazeera.

UPDATE 14:00

Scholz și Netanyahu au discutat în cadrul unei convorbiri telefonice despre conflictul dintre Israel și Hamas, potrivit unui comunicat al guvernului german.

„Ei au vorbit despre eforturile de eliberare a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas și despre o încetare a focului. De asemenea, au fost discutate și noi îmbunătățiri ale ajutorului umanitar pentru populația din Fâșia Gaza”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

UPDATE 13:00

Iranul a anunțat sancțiuni împotriva mai multor persoane și entități americane și britanice pentru că au sprijinit Israelul în războiul său împotriva Gaza.

Republica Islamică, dușmanul regional al Israelului, a dezvăluit măsurile punitive într-o declarație a Ministerului său de Externe.

Acesta a precizat că sancțiunile vizează șapte americani, printre care generalul Bryan P Fenton, comandantul Comandamentului pentru operațiuni speciale al SUA, și viceamiralul Brad Cooper, fost comandant al Flotei a cincea a marinei americane.

UPDATE 12:00

Unitățile de artilerie israeliene au vizat terenuri agricole din nordul taberei de refugiați Nuseirat; cel puțin 10 palestinieni au fost răniți. Cei care au fost răniți primesc tratament în spitalele al-Awda și al-Aqsa.

În Rafah, continuăm să auzim în continuare despre dronele de supraveghere israeliene care continuă să adune mai multe informații despre ținte care ar putea fi vizate în orele următoare.

UPDATE 11:00

În timpul războiului din Gaza, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înregistrat 443 de atacuri asupra unităților sanitare sau a personalului medical din enclavă, care au ucis în total 723 de persoane și au rănit 924.

Aceste atacuri au avariat 101 unități sanitare și 106 ambulanțe, a precizat OMS într-o postare pe X.

UPDATE 10:00

Cel puțin 34.596 de palestinieni au fost uciși și 77.816 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul a adăugat că 28 de persoane au fost ucise și 51 rănite în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.

UPDATE 9:00

Forțele de ordine din campusul Universității California din Los Angeles (UCLA) au îmbrăcat echipamentul antidistrugere și au ordonat dispersarea a peste 1.000 de persoane care s-au adunat pentru a susține o tabără studențească de solidaritate pro-Gaza, avertizând prin difuzoare că oricine refuză să plece riscă să fie arestat.

O mulțime mare de studenți, membri ai comunității și alte persoane care s-au adunat în afara zonei baricadate de corturi au rămas în mare parte pe loc, stând și aplaudând vorbitorii și alăturându-se scandărilor pro-palestiniene.

UPDATE 8:00

Armata israeliană afirmă că „un număr de lansări” au vizat ieri trupele sale din Fâșia Gaza. Ca răspuns, au lovit un puț de tunel operațional și un post de lansare de mortiere de unde au fost detectate lansările.

Într-o actualizare operațională, armata israeliană a declarat, de asemenea, că a identificat un luptător palestinian în Fâșie cu ajutorul unui UAV pe care forțele aeriene l-au vizat și ucis ulterior.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Sabrina Singh, a declarat reporterilor că armata americană a finalizat până în prezent mai mult de 50% din digul maritim care va fi amplasat în largul coastelor din Gaza pentru a accelera fluxul de ajutor umanitar în enclavă.

„Începând de astăzi, am finalizat în proporție de peste 50 la sută amenajarea digului”, a declarat ea, adăugând că digul are mai multe componente diferite.

„Digul plutitor a fost complet construit și montat. Calea de acces este în curs de realizare”, a continuat ea.

Digul de ajutor, anunțat inițial de Președintele american Joe Biden în martie, a fost criticat ca fiind ineficient de către membrii ONU și ai ONG-urilor umanitare internaționale. Aceștia susțin că cel mai bun mijloc de a livra ajutorul de care au nevoie disperată palestinienii înfometați este utilizarea rutelor terestre existente. Israelul a fost criticat în repetate rânduri pentru că blochează sau încetinește livrarea ajutoarelor pe aceste rute.

Citește și