• Atacurile efectuate de Israel au lovit Odaisseh, Khiam, Rab el-Thalathine, Deir Siriane și Aita al-Shaab.
  • De la începutul războiului din Gaza, au avut loc aproape zilnic schimburi de focuri transfrontaliere între Hezbollah și armata israeliană.
  • Atacurile israeliene au ucis aproximativ 270 de luptători Hezbollah.

UPDATE ORA 22.00 – Armata israeliană efectuează raiduri aeriene în nordul Fâșiei Gaza

Armata israeliană efectuează lovituri împotriva militanților din Jabalya, în nordul Fâșiei Gaza, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Daniel Hagari, în cadrul unei conferințe de presă.

În înregistrarea video obținută de CNN, exploziile sunt urmate de coloane de fum care se ridică deasupra clădirilor dintr-un cartier situat la est de tabăra de refugiați din Jabalya, cu mai multe clădiri rezidențiale.

Hagari a declarat că Forțele de Apărare ale Israelului au început o evacuare temporară a populației din zonă înainte de a începe operațiunea. După-amiază, trupele FDI au început o operațiune care vizează infrastructura militantă din zonele Beit Hanoun și Beit Lahia din nordul Gaza, a precizat el.

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
TRUMP VS. BIDEN, CINE ARE DREPTATE?
CE SE ALEGE DE UK
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA
BRIDGERTON E IARĂȘI ÎN TOP

UPDATE ORA 21.00 – Proteste antiguvernamentale înainte de Ziua Memoriei din Israel cer eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza

Protestatarii au ieșit sâmbătă pe străzile mai multor orașe din Israel, cerând eliberarea tuturor ostaticilor reținuți în Gaza înainte de Ziua Memoriei din Israel.

Ei au cerut demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu și organizarea de alegeri anticipate.

Familiile ostaticilor reținuți în Gaza au participat, de asemenea, la protestele antiguvernamentale în curs de desfășurare, inclusiv în Tel Aviv, Cezareea, Rehovot și Haifa.

Israelul se pregătește să marcheze Ziua Memoriei începând de duminică seara.

UPDATE ORA 20.00 – Egiptul nu se va coordona cu Israelul cu privire la intrarea de ajutoare de la punctul de trecere Rafah, invocând probleme de securitate

Egiptul a refuzat să se coordoneze cu Israelul în ceea ce privește punctul de trecere de la Rafah „din cauza escaladării inacceptabile a Israelului”, a declarat sâmbătă media egipteană de stat Al-Qahera News, citând un oficial de rang înalt.

De asemenea, Egiptul a considerat Israelul „responsabil pentru deteriorarea situației din Fâșia Gaza”, a declarat oficialul de rang înalt, citat de Al-Qahera News. Acesta a avertizat Israelul că ar putea opri astfel fluxul de camioane umanitare în Gaza până când Israelul își va retrage tancurile și forțele din Rafah, a declarat sâmbătă un oficial egiptean pentru CNN.

UPDATE ORA 19.00 – Aproximativ 10.000 de cadavre blocate sub dărâmături în Gaza, potrivit Apărării Civile Palestiniene

Apărarea Civilă și medicii sunt primii care răspund în urma atacurilor aeriene israeliene și se ocupă de salvarea supraviețuitorilor și de recuperarea cadavrelor atunci când reușesc să ajungă la locurile atacurilor.

„Cerem ca Națiunile Unite și grupurile umanitare să intervină imediat pentru a permite intrarea echipamentului de salvare necesar, astfel încât să ne putem continua munca, să recuperăm persoanele dispărute de sub dărâmături și să furnizăm combustibilul necesar pentru a opera vehiculele apărării civile”, a declarat Bassal.

La patruzeci de zile de la retragerea forțelor israeliene din apropierea complexului medical Al-Shifa, „apărarea civilă și personalul medical continuă să recupereze cadavre îngropate de forțele de ocupație israeliene în gropi comune”, a adăugat Bassal.

UPDATE ORA 18.00 – Șeful ONU discută despre Rafah cu premierul qatarez

Secretarul general Antonio Guterres a discutat cu șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani despre situația dezastruoasă din Gaza, oficialii fiind de acord că o operațiune militară israeliană la scară largă în Rafah ar avea consecințe catastrofale și trebuie împiedicată, se arată într-un comunicat al ONU.

Guterres și-a exprimat „aprecierea profundă pentru eforturile continue de mediere ale Qatarului pentru a negocia un acord pentru o încetare urgentă a focului în Gaza și pentru eliberarea imediată a ostaticilor”, se adaugă în comunicat.

UPDATE ORA 17.00 – Israelul afirmă că 4 rachete au fost lansate spre Kerem Shalom

Armata israeliană afirmă că patru rachete au fost trase din Rafah spre Kerem Shalom, în apropiere de sudul Israelului.

Armata a precizat că una dintre rachete a fost interceptată, iar celelalte au căzut în zone deschise, fără a provoca victime.

La 5 mai, Israelul a închis punctul de trecere Karem Abu Salem după ce a declarat că Hamas a lansat un baraj de rachete, ucigând patru soldați israelieni.

UPDATE ORA 16.00 – Locuitorii din Rafah „pleacă spre necunoscut”

Palestinienii care se adăpostesc în estul orașului Rafah fug după ce Israelul a emis un ordin de evacuare.

ONU estimează că peste 100.000 de persoane au fost evacuate în prezent, în timp ce forțele israeliene spun că cifra este de aproximativ 300.000.

„Ne-au sunat de trei ori, iar vecinii au venit și au spus să ieșim repede. Au trimis un ordin de evacuare pentru întreaga zonă. Ce ar trebui să facem aici? Așteptăm să murim cu toții unii peste alții? Așa că am decis să plecăm, este mai bine”, a declarat Hanan al-Satari, un locuitor din Rafah.

UPDATE ORA 15:00 – Operațiunile militare israeliene „se intensifică” în nordul Zeitoun din Gaza

Trupele israeliene sunt angajate în lupte aprige corp la corp în cartierul Zeitoun din nordul Fâșiei Gaza, unde au ucis mai mulți combatanți în ultimele ore și au confiscat armament, potrivit unui comunicat militar israelian.

Forțele israeliene continuă, de asemenea, operațiunile în Rafah, a precizat armata, unde, de asemenea, au ucis luptători și au distrus situri militare.

În întreaga Gaza, armata israeliană a efectuat lovituri asupra a „zeci” de ținte în ultima zi, a declarat aceasta, lovind situri de lansare, posturi de observare și poziții de luptători. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hamas.

După cum am raportat anterior, ultimul val de atacuri israeliene asupra Gaza a ucis, de asemenea, zeci de civili, inclusiv opt copii în centrul enclavei și un jurnalist și familia sa în Jabalia.

UPDATE ORA 14:00 – Acum este momentul pentru libertatea Palestinei: Africa de Sud

Zane Dangor, directorul general al Ministerului de Externe al Africii de Sud, a declarat că mai multe strategii, inclusiv calea legală, lobby-ul și mobilizarea în masă, trebuie să fie sinergizate pentru libertatea Palestinei.

Referindu-se la lupta împotriva apartheidului din Africa de Sud, Dangor a declarat că, în anii ’80, s-a simțit că a sosit timpul pentru o schimbare și, în mod similar, se pare că a sosit timpul pentru libertatea palestinienilor. „Acesta este momentul Africii de Sud a Palestinei, să profităm de el, să ne asigurăm că ne mobilizăm cu toate instrumentele pe care le avem la dispoziție«», a spus el.

Vineri, Africa de Sud a cerut CIJ să ordone Israelului să se retragă din Rafah, orașul din sudul Fâșiei Gaza, unde s-au refugiat peste un milion de palestinieni, ca parte a măsurilor de urgență suplimentare din cauza războiului.

UPDATE ORA 12:55 – Spitalul din Kuweit, printre locurile „amenințate cu evacuarea”

Saheb al-Hams, directorul unui spital din Rafah, a declarat că „din păcate” Spitalul de Specialitate Kuweitian din orașul Rafah „este acum inclus în locurile amenințate cu evacuarea” în urma ultimului ordin al Israelului.

„Nu există niciun alt loc în care pacienții și persoanele rănite să meargă decât acest spital”, a declarat al-Hams într-un mesaj video adresat jurnaliștilor.

Directorul a cerut „protecție internațională imediată” pentru unitatea medicală.

UPDATE ORA 12:40 – Numărul persoanelor ucise aduse la Spitalul Al-Aqsa a crescut la 30

Corpurile a cel puțin 30 de palestinieni uciși au fost aduse acum la Spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah.

Printre victime se numără multe persoane în vârstă, copii și femei, inclusiv câteva persoane care rămân neidentificate, a precizat el.

Rudele îndurerate ale victimelor au declarat că cei dragi lor au fost uciși atunci când casele lor au fost atacate în miez de noapte, fără niciun avertisment prealabil.

UPDATE ORA 11:40 – Negocierile pentru armistițiul din Gaza nu sunt încă încheiate

Negocierile pentru un potențial armistițiu și un schimb de prizonieri-captivi între Israel și Hamas nu au eșuat în totalitate, relatează Ynetnews, citând oficiali israelieni familiarizați cu negocierile.

Chiar și în timp ce Israelul continuă operațiunile militare în Rafah, este deschis să lucreze la un acord de armistițiu dacă primește „răspunsuri de la Hamas cu care putem lucra”, au declarat oficialii pentru Ynet.

Joi, atât negociatorii Hamas, cât și cei israelieni au părăsit Cairo, unde negocierile pentru armistițiu au fost mediate, fără a ajunge la un acord.

UPDATE ORA 11:00 – Kuweit va găzdui o conferință privind ajutorul pentru Gaza

Agențiile Națiunilor Unite și organizațiile umanitare regionale și internaționale se vor reuni duminică în Kuweit pentru a explora modalități de abordare a crizei din Gaza.

„După șapte luni de moarte și privațiuni, populația din Gaza are nevoie mai mult ca oricând ca comunitatea internațională să se unească pentru a extinde răspunsul umanitar”, a declarat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) cu privire la această reuniune.

Reuniunea de ajutorare are loc în condițiile în care Gaza rămâne izolată de toate transporturile de ajutor de urgență și de asistență după ce tancurile israeliene au ocupat marți punctul de trecere Rafah cu Egiptul, înainte de invazia sa terestră în orașul supraaglomerat în care se adăpostesc aproximativ 1,4 milioane de persoane.

UPDATE ORA 10:30 – Liderul mișcării Hamas nu este prezent la Rafah

Oficiali israelieni au declarat pentru The Times of Israel: Yahya Al-Sinwar, liderul mișcării Hamas, nu este prezent la Rafah și este de așteptat să fi plecat spre unul dintre tunelurile din Khan Yunis.

UPDATE ORA 10:00 – SUA blochează „fără milă” aderarea Palestinei la ONU

China a salutat rezoluția adoptată vineri de Adunarea Generală a ONU, care susține candidatura Palestinei pentru a deveni membru cu drepturi depline și și-a exprimat sprijinul pentru o revizuire a cererii Palestinei de către Consiliul de Securitate al ONU (CSONU).

Fu Cong, reprezentantul permanent al Chinei la ONU, a declarat că Palestina ar trebui să aibă același statut ca și Israelul în cadrul acestui organism și a criticat SUA pentru că au opus un veto „fără milă” cererii sale de aderare ca membru cu drepturi depline în cadrul Consiliului de Securitate al ONU la 18 aprilie.

„SUA a folosit în mod repetat dreptul de veto într-o încercare nejustificată de a obstrucționa eforturile comunității internaționale de a corecta nedreptatea istorică asupra Palestinei. Acest lucru nu este pe măsura rolului unei țări majore responsabile”, a declarat Fu.

UPDATE ORA 9:20 – Hezbollah revendică un atac asupra unui sit militar israelian

Hezbollah afirmă că a tras rachete ghidate și artilerie asupra sitului militar israelian Ramia, în apropiere de granița cu Libanul, lovindu-l direct, relatează Agenția Națională de Știri din Liban.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene. Atacul are loc după ce armata israeliană ar fi efectuat ieri mai multe lovituri aeriene asupra unor orașe din sudul Libanului. Unul dintre atacuri a lovit un loc de transmisie a telefoanelor mobile din Tayr Harfa, în Liban, ucigând civili, inclusiv un paramedic și un lucrător de întreținere, potrivit unor surse militare libaneze.

Un alt atac a lovit o casă din satul Yarine din sudul țării, ucigând un luptător Hezbollah și rănind un civil, potrivit surselor.

UPDATE ORA 09:00 – Luptătorii Hamas s-au pregătit din timp pentru asaltul de la Rafah

Atacurile sofisticate lansate de luptătorii palestinieni împotriva forțelor israeliene care avansează spre Rafah demonstrează că Hamas s-a pregătit din timp pentru a încetini invazia terestră, relatează observatorii de război.

Vineri, luptătorii palestinieni au desfășurat „trei atacuri sofisticate din punct de vedere tactic” împotriva forțelor israeliene în Rafah, care au implicat utilizarea „bombelor termobarice, a grenadelor propulsate de rachete și a rachetelor antipersonal în atacuri în mai multe etape”, au raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) și Proiectul Amenințărilor Critice (CTP). Combatanții, inclusiv forțele Hamas, au efectuat vineri 18 atacuri asupra trupelor israeliene în estul Rafah, potrivit raportului ISW/CTP, două grupuri de reflecție cu sediul în SUA.

„Natura sofisticată a acestor atacuri a necesitat planificare, coordonare și organizare, subliniind și mai mult faptul că batalioanele Hamas din Rafah sunt unități de luptă coezive care pot organiza o apărare deliberată împotriva operațiunilor de curățare israeliene”, au declarat think tank-urile.

UPDATE ORA 03:00 – Armata israeliană creează o „situație complexă și devastatoare” în Rafah

Hamish Young, coordonator senior pentru situații de urgență în Gaza pentru UNICEF, a descris situația îngrozitoare din Rafah.

„Am lucrat la urgențe umanitare la scară largă în cea mai mare parte a ultimilor 30 de ani și nu am fost niciodată implicat într-o situație atât de devastatoare, complexă sau neregulată ca aceasta”, a spus el.

Potrivit lui Young, drumurile către al-Mawasi – așa-numita „zonă umanitară” în care Israelul le-a ordonat oamenilor din Rafah să meargă – sunt pline de sute de camioane, autobuze, mașini și căruțe cu măgari încărcate cu oameni și bunuri.

„Timp de cinci zile, niciun combustibil și aproape niciun ajutor umanitar nu a intrat în Fâșia Gaza și răzuim fundul butoiului”, a spus el. „Se pare că peste 14.000 de copii au fost uciși deja – o ofensivă la sol în Rafah va duce, fără îndoială, la o creștere dramatică a acestui număr.”

UPDATE ORA 02:00 – Forțele aeriene israeliene efectuează lovituri pe locul de lansare a rachetei Rafah

Armata israeliană a lansat imagini aeriene care arată bombardarea unei zone din Rafah din care Brigăzile Qassam au tras cu rachete asupra Beersheba, un oraș palestinian ocupat cunoscut oficial ca Be’er-Sheva, în regiunea Negev din sudul Israelului, cu câteva ore mai devreme.

Două locuri de lansare de rachete au fost distruse în atacurile aeriene asupra orașului asediat din sudul Gazei, a spus acesta, adăugând că au avut loc explozii secundare, indicând prezența unor arme suplimentare.

UPDATE ORA 01:00 – Încetarea focului în Gaza „este posibil”, spune purtătorul de cuvânt al Casei Albe

John Kirby spune că este „profund regretabil” că nu a fost încă ajuns la un acord de încetare a focului, dar a subliniat că Washingtonul „lucrează din greu pentru a menține ambele părți implicate în continuarea discuției, chiar dacă doar virtual”.

Discuțiile în persoană asupra unui acord s-au încheiat pentru moment după ce Israelul a respins o propunere care a fost acceptată de Hamas și a lansat un atac asupra lui Rafah în această săptămână.

„Încă credem că o înțelegere este posibilă”, a spus Kirby reporterilor.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a mai spus că SUA urmăresc „cu îngrijorare” operațiunile militare ale Israelului în Rafah și i-a îndemnat pe israelieni să redeschidă imediat punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt pentru ajutor umanitar.

Știre inițială

Armata israeliană a difuzat noi imagini aeriene cu un val de atacuri cu avioane de vânătoare în sudul Libanului, despre care a spus că au lovit „ținte teroriste”.

Atacurile efectuate de Israel au lovit Odaisseh, Khiam, Rab el-Thalathine, Deir Siriane și Aita al-Shaab, distrugând, se presupune, cinci clădiri militare aparținând Hezbollah, împreună cu un alt sit care dirija atacuri asupra nordului Israelului.

De la începutul războiului din Gaza, au avut loc aproape zilnic schimburi de focuri transfrontaliere între Hezbollah și armata israeliană.

Atacurile israeliene au ucis aproximativ 270 de luptători Hezbollah, precum și aproximativ 50 de civili. Tirurile de rachete și drone ale Hezbollah au ucis aproximativ o duzină de soldați israelieni și jumătate din numărul civililor. Bombardamentele au dus la strămutarea a zeci de mii de persoane de ambele părți.

Citește și