LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 218. Armata israeliană efectuează raiduri aeriene în nordul Fâșiei Gaza

UPDATE ORA 21.00 – Cei mai importanți consilieri de securitate națională din SUA și Israel au discutat despre o potențială operațiune la Rafah, afirmă Casa Albă

Cel mai important consilier de securitate națională al președintelui american Joe Biden a discutat duminică cu omologul său israelian despre preocupările legate de o potențială ofensivă în Rafah.

Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan „a reiterat preocupările de lungă durată ale președintelui Biden cu privire la potențiala operațiune militară terestră majoră în Rafah”, a precizat Casa Albă.

Sullivan a discutat cu Tzachi Hanegbi despre alternative la o invazie a orașului „pentru a asigura înfrângerea Hamas peste tot în Gaza”.

„Domnul Hanegbi a confirmat că Israelul ia în considerare preocupările SUA”, se arată într-un comunicat al Casei Albe privind convorbirea telefonică. Bărbații au convenit să organizeze în curând o întâlnire în persoană a oficialilor americani și israelieni pentru a discuta despre Rafah și alte probleme.

UPDATE ORA 20.00 – Forțele Militare Israeliene au anunțat deschiderea unei noi treceri pentru ajutor umanitar în Fâșia Gaza, în coordonare cu Statele Unite

„În conformitate cu directiva guvernului Israelului și în coordonare cu guvernul Statelor Unite, punctul de trecere «Western Erez» a fost deschis în zona de nord a Fâșiei Gaza pentru transferul de ajutor umanitar către locuitorii din Fâșia Gaza”, au precizat FDI în comunicatul de duminică.
FDI a precizat că acest lucru face parte din efortul „de a crește rutele de ajutor către Fâșia Gaza și, în special, către partea de nord a Fâșiei Gaza”.

UPDATE ORA 19.00 – Oficialii americani continuă să avertizeze împotriva invaziei de la Rafah – chiar dacă Israelul merge înainte

Înalți oficiali americani au oferit duminică avertismente dure împotriva unei invazii israeliene la Rafah, prezicând că o ofensivă terestră majoră în orașul din sudul Gaza ar duce la numeroase victime civile.

Semnalul de alarmă tras de secretarul de stat american Antony Blinken și de consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a venit după ce săptămâna trecută președintele Joe Biden a transmis un ultimatum la CNN, conform căruia o invazie israeliană a Rafahului l-ar determina să întrerupă anumite transferuri de arme.

Atât Blinken, cât și Sullivan au declarat că Biden a luat această hotărâre pentru că nu a vrut ca armele americane să fie folosite în ceea ce el estima că ar fi o operațiune sângeroasă și nechibzuită. În același timp, ei au încercat să respingă afirmațiile republicanilor și ale democraților pro-Israel că Biden lasă Israelul să se descurce singur.

Vorbind la CBS, Blinken a declarat că SUA consideră că Israelul a ucis mai mulți civili decât teroriștii Hamas în cadrul războiului său din Gaza. Și a spus că țara trebuie să facă mai mult pentru a atenua numărul de morți civile.

UPDATE ORA 18.00 – Exodul din Rafah continuă, dar unii spun că sunt prea epuizați și bolnavi pentru a se deplasa

Tot mai mulți oameni pleacă din Rafah spre alte părți din Gaza, în urma ordinelor israeliene care le-au cerut civililor să părăsească o mare parte din estul și centrul orașului Rafah – dar unii rămân, prea epuizați sau bolnavi pentru a se deplasa din nou.

Un bărbat în vârstă, Hassan Aboul Einien, a declarat pentru CNN că nu a vrut să-și părăsească locuința din tabăra de refugiați Shaboura. „Dar acum vreau să o fac pentru că nu mai este nimeni în tabără. Vreau să-mi văd soția și fiica”, a spus el. „Mă duc pe jos. Nu am bani pentru o mașină. Mi-am trimis și soția și fiica pe jos”.

Maher Soliman, care locuiește, de asemenea, în tabăra de refugiați Shaboura, a spus că nu știa unde să meargă: „Nimeni nu ne sprijină. Este doar distrugere. Am plecat de acasă cu un tricou”. Soliman a spus că nu există nicio zonă sigură. „Fiica mea de 15 ani avea arsuri pe tot corpul. A fost o lovitură asupra clădirii de alături în timp ce ea făcea mâncare.”

UPDATE ORA 17.00 – Egiptul se va alătura cazului de genocid al Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ

Egiptul declară că se va alătura în mod oficial procesului intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție, care acuză Israelul de încălcarea obligațiilor sale în temeiul Convenției privind genocidul în Fâșia Gaza.

Într-o declarație a Ministerului Afacerilor Externe, Egiptul a precizat că acest demers vine ca urmare a escaladării agresiunii israeliene împotriva civililor palestinieni.

„[Aceasta] vine în lumina agravării severității și a amplorii atacurilor israeliene împotriva civililor palestinieni din Fâșia Gaza și a continuării practicilor sistematice împotriva poporului palestinian, inclusiv a țintirii directe a civililor și a distrugerii infrastructurii din Fâșie, precum și a împingerii palestinienilor să fugă”, a declarat ministerul.

UPDATE ORA 16.00 – Protestatari mărșăluiesc la Sydney, Australia, pentru o „Palestina liberă”

Sute de manifestanți au mărșăluit pe străzile din Sydney, Australia, protestând față de atacul militar israelian asupra Gaza.

Surse locale au declarat că manifestanții au mers la tabăra înființată de studenții de la Universitatea din Sydney în semn de solidaritate cu Gaza pentru a-și exprima sprijinul față de studenții protestatari.

UPDATE ORA 15:00 – Ofensiva lui Rafah ar fi „iresponsabilă”, potrivit lui Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Israelul împotriva extinderii operațiunilor sale militare la Rafah.

„Considerăm că o ofensivă asupra lui Rafah… este iresponsabilă”, a spus Scholz sâmbătă la un talk show organizat de grupul media Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) în Potsdam, chiar lângă Berlin.

„Avertizăm împotriva acestui lucru și nu credem că există vreun concept care să ducă în cele din urmă la acest lucru fără pierderi umane incredibile în ceea ce privește civilii nevinovați”, a spus el.

Cancelarul german a adăugat că ajutorul umanitar trebuie adus și în Gaza și trebuie să existe o perspectivă de coexistență pașnică în care două state să poată exista una lângă alta.

Germania a fost un susținător ferm al Israelului. În 2023, aproximativ 30% din achizițiile de echipamente militare ale Israelului au venit din țară.

UPDATE ORA 14:00 – Două rachete trase din zona Rafah au fost interceptate

Armata israeliană a publicat o actualizare în urma alertelor de raid aerian în sudul Israelului, lângă granița cu Gaza.

Se spune că două rachete au fost lansate de la Rafah și interceptate de sistemele de apărare aeriană israeliene.

UPDATE ORA 13:00 – Forțele israeliene arestează 28 de palestinieni din Cisiordania ocupată

Societatea Prizonierilor Palestinieni și Comisia pentru Afaceri ale Deținuților și Foștilor Deținuți spun că forțele israeliene au arestat cel puțin 28 de palestinieni din toată Cisiordania ocupată, inclusiv copii și foști prizonieri, de sâmbătă seara până duminică dimineața.

UPDATE ORA 12:00 – 20 de palestinieni au fost uciși în nordul Gazei

Agenția de presă palestiniană Wafa raportează că zeci de civili au fost uciși în ultimele ore în loviturile israeliene în Fâșia Gaza.

În orașul Beit Lahiya, în nordul Gazei, 12 cadavre au ajuns la Spitalul Kamal Adwan, potrivit Wafa.

UPDATE ORA 11:00 – Tancurile israeliene intră în tabăra de refugiați Jabalia

Există evoluții mai serioase acum, deoarece tancurile militare [israeliene] au început să pătrundă mai adânc în tabăra de refugiați Jabalia.

Ei au traversat drumul Salah al-Din în tabără în timp ce bătăliile se declanșează între luptătorii Hamas și armata israeliană.

Am auzit de la martori oculari la sol, în acea zonă foarte dens populată, că tancuri militare înconjoară centrele de evacuare și clădirile rezidențiale.

Aceștia au descris situația ca fiind extrem de îngrozitoare, deoarece sunt martori la evacuări în masă și strămutare în partea de vest a orașului Gaza.

Acei rezidenți au fost mutați dintr-un loc în altul în timpul incursiunii militare anterioare în tabăra de refugiați, iar, din nou, pleacă.

UPDATE ORA 10:00 – Forțele israeliene efectuează un raid în tabăra de refugiați din Cisiordania ocupată

Agenția de presă palestiniană Wafa relatează că forțele israeliene au luat cu asalt tabăra de refugiați Arroub de lângă Hebron, în Cisiordania ocupată duminică dimineață.

Un palestinian a fost atacat în raid și alți doi au fost arestați, potrivit Wafa.

UPDATE ORA 09:00 – Atacurile israeliene se intensifică în Fâșia Gaza

În ultimele 24 de ore, armata israeliană a exercitat presiuni clare pe trei fronturi din interiorul Fâșiei Gaza.

Au maximizat presiunea asupra Rafah, zona de mijloc, precum și nordul teritoriului.

Amintiți-vă că armata israeliană a adoptat un ordin de evacuare pentru locuitorii din tabăra de refugiați Jabalia și din zonele centrale din Rafah.

Armata israeliană a început să intensifice bombardamentul lagărului Jabalia în ultimele două ore, distrugând case de locuit și atacând centrele de evacuare.

Ei spun că încearcă să elimine complet batalioanele Hamas de acolo, în ciuda unui anunț anterior care spunea că au reușit să preia controlul militar în nordul acestei Fâșii.

UPDATE ORA 08:00 – Atacuri aeriene israeliene ating tabăra de refugiați din Jabalia

Tabăra de refugiați Jabalia a fost deja aplatizată de bombardamentele israeliene. Dar forțele israeliene îl țintesc din nou, inclusiv cu drone.

Știre inițială

Armata israeliană efectuează lovituri împotriva militanților din nordul orașului Jabalya din Gaza, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Daniel Hagari în cadrul unei conferințe de presă.

Exploziile sunt urmate de coloane de fum care se ridică deasupra clădirilor dintr-un cartier situat la est de tabăra de refugiați din Jabalya, cu mai multe clădiri rezidențiale.

Hagari a declarat că Forțele de Apărare ale Israelului au început o evacuare temporară a populației din zonă înainte de a începe operațiunea. După-amiază, trupele FDI au început o operațiune care vizează infrastructura militantă din zonele Beit Hanoun și Beit Lahia din nordul Gaza, a precizat el.

„În nordul Fâșiei Gaza, în ultima oră, avioanele de vânătoare au lovit ținte teroriste în toată Jabalya. În această dimineață, am început un proces de evacuare temporară a zonei Jabalya din această zonă spre centrul fâșiei, ca parte a pregătirii noastre pentru o operațiune militară în zonă”, a declarat el.

Citește și

Exit mobile version