• Israelul luptă împotriva Hamas în Gaza, iar Ministerul Sănătății din această zonă a declarat că numărul morților a depășit 35.000.
  • Cel puțin 300.000 de persoane au fugit din orașul Rafah din sudul Gazei înaintea unei ofensive terestre israeliene, potrivit ONU.
  • Situația umanitară din Rafah este din ce în ce mai alarmantă, iar ONU a declarat că ar putea rămâne fără ajutoare alimentare încă de duminică.

UPDATE ORA 21:45 – Un oficial UE condamnă uciderea unui angajat al ONU de către forțele israeliene

Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor, care se ocupă de ajutorul umanitar al UE, s-a pronunțat împotriva uciderii unui angajat străin al ONU în Rafah astăzi.

„Condamn atacul de astăzi asupra unui convoi umanitar în timp ce se afla într-o misiune de salvare de vieți în #Gaza. Condoleanțele mele familiei lucrătorului ucis”, a declarat el.

Anterior, ONU a confirmat că 190 de membri ai personalului său au fost uciși în Gaza de la începutul războiului israelian, în octombrie.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

UPDATE ORA 21:30 – Premierul britanic discută despre Gaza în cadrul unei convorbiri cu liderul din Qatar

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a avut o convorbire telefonică în această după-amiază cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, pentru a discuta despre situația din jurul războiului din Gaza.

Biroul lui Sunak a declarat că acesta a mulțumit Qatarului pentru medierea continuă a negocierilor dintre Israel și Hamas și că „ambii lideri au fost de acord asupra importanței unui acord care să asigure eliberarea urgentă a ostaticilor” și care să aducă mai mult ajutor în Gaza, în timp ce „se înregistrează progrese în direcția unei încetări a focului durabile și permanente”.

Acesta a declarat că Sunak „a împărtășit îngrijorarea sa profundă cu privire la impactul umanitar” al unei invazii terestre complete a Israelului la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, și că liderii au fost de acord că eforturile pentru o dezescaladare regională „sunt de o importanță vitală și sunt în interesul tuturor”.

UPDATE ORA 20:50 – Trei morți într-un atac aerian israelian în centrul Gaza

Apărarea civilă palestiniană din Gaza a declarat că echipajele sale au recuperat trei cadavre de sub dărâmăturile unei clădiri lovite de un atac aerian israelian în partea centrală a enclavei.

Aceasta a precizat că atacul, care a rănit, de asemenea, mai multe persoane, a vizat o casă de familie în apropierea sensului giratoriu al-Sharafa din nordul guvernoratului Gaza.

UPDATE ORA 19:30 – ONU condamnă uciderea unui membru al personalului din Gaza

Farhan Haq, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că un membru al personalului ONU a fost ucis când „vehiculul lor a fost lovit în timp ce se îndreptau spre Spitalul European din Rafah în această dimineață”.

„Suntem profund întristați să aflăm despre moartea unui membru al personalului Departamentului de Siguranță și Securitate al Națiunilor Unite și despre rănirea unui alt membru al personalului DSS”, a declarat Haq.

„Secretarul general condamnă toate atacurile asupra personalului ONU și solicită o anchetă completă”, a adăugat el.

UPDATE ORA 18:30 – Hamas spune că a pierdut contactul cu membrii care păzeau patru prizonieri israelieni

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Qassam, a pierdut contactul cu membrii săi care păzeau patru prizonieri israelieni în Gaza, printre care Hersh Golberg-Polin, afirmă grupul într-un comunicat.

La sfârșitul lunii trecute, Hamas a difuzat o înregistrare video cu Polin, un israeliano-american care a fost reținut în Fâșia Gaza pe toată durata războiului Israelului asupra enclavei.

Videoclipul a declanșat noi proteste prin care se cerea guvernului israelian să facă mai mult pentru a asigura eliberarea prizonierilor.

UPDATE RA 16:50 – Autoritățile egiptene au amenințat că vor opri eforturile lor de mediere în negocierile Israelului cu Hamas, scrie Wall Street Journal

Cairo este nemulțumit că Israelul nu a avertizat în prealabil cu privire la acapararea punctului de trecere a frontierei Rafah de la granița cu Egiptul săptămâna trecută.

UPDATE ORA 13.00 – Atacurile aeriene israeliene peste noapte asupra Jabaliya ucid 20 de palestinieni

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat luni că au recuperat 20 de cadavre de palestinieni uciși în atacurile aeriene israeliene de peste noapte asupra Jabaliya, în nordul Gazei, în timp ce zeci au fost raportate răniți.

În extinsa tabără de refugiați Jabaliya, cea mai mare dintre cele opt astfel de tabere din Gaza, tancurile s-au împins spre inima districtului.

Locuitorii au spus că obuzele de tanc aterizau în centrul taberei și că loviturile aeriene au distrus grupuri de case (vezi postarea anterioară la 07.56).

Nori gros de fum negru de la explozii au putut fi văzuți ridicându-se duminică peste nordul Gazei de la granița cu Israelul, a raportat Reuters.

UPDATE ORA 12.00 – Astăzi continuă în Israel evenimentele pentru Memorial Day

Astăzi continuă în Israel evenimentele pentru Memorial Day, pentru comemorarea militarilor și civililor care au murit în războaiele Israeliene. La ora 11:00, o sirenă a sunat timp de două minute în toată țara. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a participat la principala ceremonie de stat de la Muntele Herzl din Ierusalim, urmată de un alt eveniment în memoria victimelor terorii la ora 13:00.

UPDATE ORA 11.00 – Israelul intensifică atacurile asupra taberei de refugiați Jabaliya din nordul Gazei

Rezidenții au spus că tancurile israeliene au împins și mai mult în Jabaliya, în nordul Fâșiei Gaza, luni, cu obuze de tancuri aterizate în centrul taberei de refugiați a orașului și lovituri aeriene distrugând grupuri de case.

Tancurile încercau să avanseze spre inima taberei, cea mai mare dintre cele opt tabere istorice de refugiați din Gaza, potrivit Reuters.

Trupele israeliene au forțat sute de palestinieni găzduiți în adăposturi să plece.

Al Jazeera Arabic a raportat că forțele israeliene trag în ambulanțe care încearcă să ajungă la persoanele rănite, în timp ce atacurile aeriene israeliene au lovit zonele rezidențiale aglomerate din tabăra de refugiați. Avioanele israeliene bombardează blocul 2 și blocul 4 din tabără, potrivit publicației.

Armata israeliană a emis ordine de evacuare sâmbătă locuitorilor din tabăra de refugiați Jabaliya, spunându-le să plece „imediat”, deoarece a spus că forțele sale încearcă să-i elimine pe militanții Hamas de acolo.

UPDATE ORA 10.00 – Războiul împotriva Gazei va continua până la întoarcerea captivilor, conducerea Hamas demontată: Gallant

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că războiul din Gaza va continua până când captivii vor fi eliberați și stăpânirea Hamas și capacitățile sale militare vor fi desființate, a informat ziarul local Haaretz.

Vorbind la o ceremonie de pe Muntele Herzl, el a adăugat că războiul va modela viețile israelienilor „pentru deceniile viitoare”.

UPDATE ORA 09.00 – Un copil printre cei 4 uciși în atacul israelian asupra Rafah

O lovitură cu un avion de război israelian asupra unei locuințe din cartierul brazilian Rafah a ucis patru persoane, inclusiv o fată, informează agenția palestiniană de presă Wafa.

Anterior, am raportat că Apărarea Civilă Palestiniană a declarat că dronele israeliene au tras asupra lucrătorilor de salvare care încercau să ajungă la o casă după ce a fost bombardată în cartierul Braziliei, care se află în sud-estul Rafah.

UPDATE ORA 08.00 – Israelul spune că a deschis o nouă trecere în nordul Gazei

Armata israeliană spune că a deschis trecerea „Western Erez” [Beit Hanoon] în nordul Gazei pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar „în conformitate cu directiva guvernului Israelului și în coordonare cu guvernul SUA”.

Nu au existat detalii suplimentare.

Mișcarea a venit în timp ce tancurile israeliene au împins mai adânc în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazei și au trimis tancuri înapoi în cartierele Zeitoun și Sabra din orașul Gaza.

UPDATE ORA 3:00

Comandamentul central al armatei americane afirmă că a reușit să „distrugă” un sistem aerian fără echipaj care ar fi fost lansat de grupul Houthi din Yemen.

„Nu au fost raportate răniri sau pagube de către navele americane, de coaliție sau comerciale”, a precizat acesta într-o postare pe X.

„S-a stabilit că UAS-ul a reprezentat o amenințare iminentă atât pentru forțele coaliției, cât și pentru navele comerciale din regiune”.

Forțele Houthi au declarat război tuturor navelor legate de firmele sau porturile maritime israeliene și spun că campania lor se va încheia atunci când Israelul își va termina războiul împotriva Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Principalul consilier pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden a discutat duminică cu omologul său israelian despre preocupările legate de o potențială ofensivă în Rafah.

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan „a reiterat îngrijorările de lungă durată ale președintelui Biden cu privire la potențialul unei operațiuni militare terestre majore în Rafah”, a precizat Casa Albă.

Sullivan a discutat cu Tzachi Hanegbi despre alternative la o invazie a orașului „pentru a asigura înfrângerea Hamas peste tot în Gaza”.

„Domnul Hanegbi a confirmat că Israelul ia în considerare preocupările SUA”, se arată în raportul telefonic citit de Casa Albă. Bărbații au convenit să organizeze în curând o întâlnire în persoană a oficialilor americani și israelieni pentru a discuta despre Rafah și alte probleme.

Convorbirea a avut loc de Ziua Memoriei din Israel. Sullivan a subliniat că este prima Zi a Memoriei de la atacurile teroriste din 7 octombrie și a discutat despre eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

Citește și