• Șeful biroului politic al Hamas, a acuzat Israelul pentru blocajul actual.
  • „Insistența inamicului de a merge mai departe cu invazia de la Rafah pune în pericol întreaga negociere”.
  • Haniyeh a mai spus că Israelul îi pune pe captivi în pericol prin continuarea războiului în Gaza.
  • Israel a lansat un nou atac în Liban.

UPDATE ORA 21:00 – Israelul afirmă că loviturile aeriene vizează o „echipă de teroriști” în Liban

Forțele aeriene ale Israelului afirmă că au vizat luptători din sudul Libanului care pregăteau atacuri transfrontaliere.

„La începutul zilei de astăzi, avioanele Forțelor Aeriene au atacat o echipă de teroriști în regiunea Kana din Liban, care se îndreptau să pună în aplicare un plan terorist imediat spre țară”, a precizat într-o declarație pe X. „În același timp, avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene au atacat și distrus pe parcursul zilei o gamă largă de ținte ale organizației teroriste Hezbollah din Liban.”

Alte lovituri aeriene au lovit Ayta al-Shaab și Kfar Kila, a precizat aceasta.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA
MÂȚA BLÂNDĂ ZGÂRIE RĂU
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat recent că locuitorii din nordul Israelului nu vor putea să se întoarcă acasă pentru începutul următorului an școlar dacă guvernul lor va continua asaltul asupra Fâșiei Gaza. Zeci de mii de civili din Liban și Israel care locuiesc de-a lungul graniței au fost evacuați de la începutul luptelor, în octombrie.

UPDATE ORA 20:00 – Qatarul critică apelurile israeliene de reconstruire a coloniilor din Gaza și de blocare a ajutoarelor

Ministerul de Externe al Qatarului a „condamnat cu fermitate” apelurile de reconstrucție a așezărilor evreiești ilegale din interiorul Fâșiei Gaza. Cererile de reocupare a Fâșiei Gaza au fost conduse de ministrul israelian de extremă dreapta al Securității Statului, Itamar Ben-Gvir.

Ministerul a condamnat declarațiile lui Ben-Gvir și ale altor politicieni israelieni care au cerut blocarea ajutorului umanitar pentru palestinienii asediați, afirmând că ambele acțiuni reprezintă o încălcare a dreptului internațional.

Ministerul de Externe din Qatar a declarat că escaladarea Israelului în Rafah pune în pericol șansele de a se ajunge la o încetare a focului. O pace durabilă trebuie să vină cu o soluție cu două state, care să onoreze crearea unui stat palestinian independent pe baza granițelor din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală.

UPDATE ORA 19:10 – Armata israeliană confirmă că digul plutitor american a fost „conectat cu succes

Armata israeliană a confirmat anunțul armatei americane potrivit căruia digul plutitor foarte criticat pe care l-a construit în largul Fâșiei Gaza pentru ajutoare a fost conectat.

„În zilele următoare, camioanele vor începe să intre”, a declarat Coordonarea activităților guvernamentale în Teritoriu (COGAT), care are sarcina de a organiza ajutorul.

Grupurile internaționale de ajutor și experții au avertizat că singura modalitate viabilă de a face ajunge ajutorul umanitar la palestinienii asediați este prin punctele de trecere terestre – care au fost în mod constant închise sau grav îngreunate de armata israeliană de la începutul războiului.

UPDATE ORA 19:00 – Liga Arabă solicită prezența unor forțe de menținere a păcii în teritoriile palestiniene ocupate

Liga Arabă a cerut o forță de menținere a păcii a Națiunilor Unite în teritoriile palestiniene ocupate, în cadrul unui summit dominat de războiul din Gaza.

„Declarația de la Manama” emisă de blocul de 22 de membri a cerut „protecție internațională și forțe de menținere a păcii ale Națiunilor Unite în teritoriile palestiniene ocupate” până la implementarea unei soluții cu două state.

Reuniunea este prima dată când blocul se reunește de la summitul extraordinar de la Riyadh, capitala Arabiei Saudite vecine, din noiembrie, la care au participat și liderii Organizației Cooperării Islamice, care are 57 de membri. La acea reuniune, liderii au condamnat forțele israeliene pentru acțiunile „barbare” din Gaza.

UPDATE ORA 18:30 – Șeful ONU face apel la unitatea arabă în discursul său de la summit

„Nu există un moment mai bun pentru ca regiunea arabă să se unească”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în discursul adresat liderilor arabi din Bahrain. „Unitatea și solidaritatea în întreaga lume arabă ar amplifica vocea vitală a regiunii și v-ar spori și mai mult influența pe scena mondială”, a continuat el.

Guterres și-a reiterat, de asemenea, poziția sa fermă în favoarea unei încetări a focului în Gaza, afirmând că moartea și distrugerile care se produc în prezent în enclavă trebuie să ia sfârșit. Aceasta poate ajuta această regiune să găsească pacea, să își valorifice la maximum potențialul enorm și să contribuie în continuare la binele global.

„Familii întregi au fost distruse. Copii traumatizați și răniți pe viață. Oameni cărora li se refuză accesul la elementele de bază pentru supraviețuirea umană. O foamete iminentă… Este timpul pentru o încetare imediată a focului umanitar și pentru accesul neîngrădit al asistenței umanitare în întreaga Gaza”, a declarat el în cadrul summitului Ligii Arabe.

UPDATE ORA 18:00 – Șeful Houthi spune că orice navă care se îndreaptă spre Israel va fi atacată

Într-un discurs televizat, Abdulmalik al-Houthi a anunțat escaladarea planificată de gruparea yemenită, afirmând că atacurile asupra navelor comerciale se vor extinde la orice zonă pe care capacitățile sale militare o pot atinge și nu se vor mai limita la Marea Roșie.

Încă din primele zile ale războiului israelian din Gaza, houthis au vizat nave comerciale despre care spun că au legături cu Israelul și nave militare aparținând unei coaliții internaționale menite să le apere. Ei spun că atacurile sunt efectuate în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Houthis spun că atacurile vor înceta atunci când se va ajunge la o încetare a focului.

UPDATE ORA 16:55 – Hezbollah revendică un atac despre care presa israeliană spune că a provocat răni în rândul armatei israeliene

Hezbollah a revendicat un atac asupra „sitului Metula” aparținând armatei israeliene, „garnizoana și vehiculele acesteia”.

Postul de televiziune local israelian Channel 7 relatează că trei soldați israelieni au fost răniți, dintre care unul grav, în acest atac, citând un anunț de la spitalul Ziv din Safed. Hezbollah a afirmat că atacul său a ucis cel puțin unul dintre soldați.

Acesta a fost cel de-al șaselea atac revendicat astăzi de gruparea armată libaneză.

UPDATE ORA 16:30 – Coaliția olandeză intenționează să mute ambasada Israelului la Ierusalim

Viitoarea coaliție de dreapta din Olanda intenționează să mute ambasada țării în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Acordul de coaliție, pe care populistul de dreapta Geert Wilders l-a prezentat împreună cu alte trei partide de dreapta la Haga, prevede că data unei astfel de mutări ar trebui să fie investigată. Decizia ar trebui să țină cont de interesele diplomatice și de o posibilă soluție la conflictul din Orientul Mijlociu, se arată în acord.

UPDATE ORA 16:00 – Președintele egiptean spune că Israelul continuă să se sustragă eforturilor de a ajunge la o încetare a focului

Abdel Fattah el-Sisi, a cărui țară a fost mediator în negocierile pentru armistițiu, spune că Israelul continuă să se sustragă responsabilității și eforturilor de a ajunge la o încetare a focului cu Hamas.

Președintele egiptean vorbea la un summit al Ligii Arabe din capitala Bahrainului, Manama.

UPDATE ORA 15:00 – O lovitură israeliană a ucis două persoane în sudul Libanului

Lovitura a lovit un vehicul care circula în apropierea orașului Seddiqine, din sudul Libanului, ucigând două persoane, relatează site-ul de știri Annahar din Liban.

Agenția Națională de Știri din Liban a raportat, de asemenea, că două persoane au fost ucise într-un raid în zonă.

Armata israeliană și Hezbollah au escaladat în ultima vreme atacurile transfrontaliere, gruparea libaneză trăgând zeci de rachete spre Înălțimile Golan ocupate de Israel mai devreme.

UPDATE ORA 14:00 – Cinci morți într-un atac israelian asupra casei din Khan Younis

Colegii noștri de la Al Jazeera Arabic raportează că forțele israeliene au bombardat o casă de familie din Khan Younis, ucigând cel puțin cinci persoane.

Khan Younis, decimat anterior de atacurile israeliene, este una dintre zonele în care palestinienii care fug de Rafah se îndreaptă acum pentru a căuta adăpost.

UPDATE ORA 13:00 – Hezbollah, foc comercial al armatei israeliene

Armata israeliană a emis o actualizare operațională în care spune că 40 de rachete au fost lansate din Liban către Înălțimile Golan ocupate de Israel.

La rândul său, grupul libanez Hezbollah a declarat că „a lansat un atac cu rachete cu peste 60 de rachete Katyusha” asupra mai multor poziții militare israeliene.

Loviturile au fost „ca răspuns la atacurile inamicului israelian de aseară asupra regiunii Bekaa” din zona Baalbek din estul Libanului, a declarat grupul într-un comunicat.

Hezbollah și armata israeliană au făcut schimb de foc în mod regulat de la începutul războiului din Gaza.

Armata israeliană a declarat că câteva dintre rachetele lansate astăzi au fost interceptate cu succes de sistemele de apărare aeriană ale Israelului.

În plus, a spus că cinci rachete au fost lansate spre Zarit, în nordul Israelului, din Liban.

Armata israeliană nu a raportat răniți și a spus că a răspuns țintind sursa atacurilor.

UPDATE ORA 12:00 – Atacul israelian a lovit o ambulanță în Jabalia

Un atac militar israelian a lovit o ambulanță de la Spitalul al-Awda din Jabalia, rănind cel puțin doi paramedici, potrivit colegilor noștri de la sol.

Raportul vine în timp ce luptele grele continuă în Jabalia, unde zeci de mii de civili au fugit de sâmbătă.

Ieri, după cum am raportat, o asistentă palestiniană s-a numărat printre cei uciși de focuri de armă în oraș, adăugându-se la peste 500 de profesioniști din domeniul sănătății uciși în Gaza în timpul războiului.

UPDATE ORA 11:00 – Trei sferturi din turnurile de telecomunicații din Gaza sunt scoase din funcțiune

Atacurile israeliene asupra Gaza au eliminat telecomunicațiile și internetul de cel puțin 10 ori din octombrie anul trecut, în timp ce 75% din turnurile de telefonie mobilă ale enclavei au făcut inoperabile, potrivit Biroului Central de Statistică al Palestinei și Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.

Panele au izolat populația din Gaza, au împiedicat jurnaliştii să raporteze despre atacurile israeliene și au împiedicat operațiunile de căutare și salvare, se arată într-un comunicat al ministerului și al biroului de statistică citat de agenția de presă Wafa.

Grupul pentru drepturile digitale Access Now, care raportează despre cenzura globală a internetului, a declarat că dovezile arată că întreruperile din Gaza provin dintr-o combinație a „atacurilor directe ale Israelului asupra infrastructurii de telecomunicații civile (inclusiv turnuri celulare, cabluri de fibră optică și birouri ISP), restricții privind accesul la electricitate. (prin atacuri la infrastructură, refuzul serviciului și blocarea combustibilului necesar pentru funcționarea generatoarelor) și întreruperi tehnice ale serviciilor de telecomunicații”.

Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au avertizat că întreruperile de curent provoacă eforturile de a documenta potențialele abuzuri ale drepturilor.

UPDATE ORA 10:00 – Sute de mii de persoane fug din Rafah sub ordine controversate de evacuare militară

Potrivit ONU, cel puțin 600.000 de palestinieni au fugit din districtul Rafah de la începutul incursiunii militare israeliene.

Armata israeliană a mobilizat mai multe trupe pentru a extinde luptele în zonă, deși a descris operațiunea ca fiind limitată. Există multe distrugeri în partea de est a orașului Rafah, unde confruntările continuă.

În ultimele două ore, au avut loc mai multe atacuri, patru palestinieni din aceeași familie au fost uciși în partea de vest a orașului Rafah.

De asemenea, armata a aruncat pliante în zonele de vest din Rafah, aproape de al-Mawasi, cerând orice fel de ajutor din partea rezidenților palestinieni pentru a găsi prizonieri israelieni.

UPDATE ORA 09:00 – Cinci au fost uciși în atacurile din timpul nopții ale forțelor israeliene

Au fost raportate cinci persoane ucise și multe rănite în atacurile israeliene din timpul nopții în Gaza, au raportat colegii noștri de la Al Jazeera Arabic.

Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în bombardarea unei case de pe strada Al-Sahaba din orașul Gaza, care a lăsat mai mulți răniți.

O a patra persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite într-un atac asupra unei clădiri din cartierul Daraj din estul orașului Gaza.

A cincea persoană a fost ucisă când avioanele de război israeliene au lovit un bloc de apartamente din zona Nuseirat din centrul Gazei, potrivit Al Jazeera Arabic.

UPDATE ORA 08:00 – Palestinienii din Cisiordania nu au acces la asistență medicală pe fondul atacurilor israeliene

Medicii fără frontiere declară că palestinienilor din Cisiordania ocupată le este din ce în ce mai dificil să acceseze serviciile de sănătate pe fondul atacurilor și restricțiilor israeliene.

Grupul, cunoscut sub acronimul său francez MSF, a declarat că palestinienii care locuiesc în taberele de refugiați din Tulkarem și Jenin sunt prinși și blocați să acceseze instituțiile de sănătate, în special în timpul incursiunilor militare israeliene. Iar persoanele cu răni care pun viața în pericol trebuie să aștepte să ajungă la spitale și, în multe cazuri, să moară înainte de a ajunge acolo.

MSF a mai spus că oamenii din Hebron raportează blocaje frecvente, raiduri militare și atacuri ale coloniștilor israelieni care creează obstacole în calea asistenței medicale.

Mahmud Mousa Abu Eram, un bărbat din Hebron, a declarat pentru MSF că oamenii trebuie „să meargă ore întregi” sau să folosească măgari pentru a ajunge la unitățile de sănătate.

„Nu a existat transport în această zonă de mult timp și chiar dacă există o mașină care să ne ducă la orice clinică, armata israeliană confiscă mașinile”, a spus el pentru MSF.

UPDATE 00:32: Israel atacă sudul Libanului

Israel atacă zona de sud a Libanului. Potrivit informațiilor, atacurile au loc în zona Bekaa, Hezbollah.

Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, a acuzat Israelul pentru blocajul actual, spunând că amendamentele sale la propunerea de încetare a focului în Gaza introduse de mediatorii Qatar și Egipt au dus negocierile în impas.

El a respins orice acord postbelic în Gaza care exclude grupul, adăugând că Hamas își menține cererile ca un acord de încetare a focului să pună capăt războiului în enclava de coastă asediată.

Haniyeh a mai spus că Israelul îi pune pe captivi în pericol prin continuarea războiului în Gaza.

„Insistența inamicului de a merge mai departe cu invazia de la Rafah pune în pericol întreaga negociere”, a adăugat el.

Citește și