• „Bătălia din Rafah este critică… Este o luptă care decide multe lucruri în această campanie”, a declarat Premierul din Israel.
  • Israelul a fost supus unei presiuni internaționale din ce în ce mai mari în legătură cu invazia sa terestră de la Rafah.
  • Șeful SUA, Antonio Guterres, a declarat: „Orice atac asupra Rafah este inacceptabil”.

UPDATE ORA 22:20 – Hamas spune că încetarea focului este singura cale de a recupera prizonierii israelieni în viață

Ca răspuns la anunțul armatei israeliene că a recuperat trupurile a trei prizonieri, Hamas a declarat că este „sceptică” în privința afirmațiilor Israelului. Aceasta a adăugat că singura modalitate pentru ca restul prizonierilor rămași să se întoarcă în viață este un armistițiu.

„Rezistența crede că inamicul nu-și va primi prizonierii decât sub formă de cadavre fără viață sau printr-un acord de schimb onorabil pentru oamenii noștri”, a declarat aceasta.

În timpul singurului armistițiu de până acum, care a durat o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie, 110 ostatici israelieni și străini au fost eliberați în schimbul a 240 de palestinieni pe care îi deținea Israelul.

Recomandări

MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL
CE S-A ÎNTÂMPLAT CU GRUPUL WAGNER?
MACRON NU MAI APARE PE AFIȘELE PARTIDULUI

UPDATE ORA 19:00 – Africa de Sud respinge acuzația că este un aliat al Hamas

Africa de Sud a reacționat la acuzația israeliană de la CIJ că este un aliat al Hamas. Aceasta spune că este complet falsă.

Un oficial spune că intenția Curții cu acest caz este de a aduce în prim plan principalele crime internaționale comise de Israel în Gaza. Africa de Sud a indicat dovezi precum gropile comune din Gaza, atacurile asupra spitalelor și numărul de persoane care au fost ucise de când Israelul a apărut ultima dată în fața Curții Internaționale de Justiție, calificând-o drept o campanie de genocid.

Africa de Sud spune că instanța ar trebui să se folosească de poziția sa pentru a pune capăt războiului Israelului în Gaza.

UPDATE ORA 18:00 – Sunak din Marea Britanie solicită deschiderea rutelor terestre pentru a livra ajutoare în Gaza

După cum am raportat anterior, Marea Britanie afirmă că a livrat pentru prima dată ajutoare în Gaza prin intermediul unui dig plutitor.

Într-o postare pe X, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a salutat transportul, dar a repetat că „trebuie deschise mai multe rute terestre pentru ca mult mai multe ajutoare să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”.

Guvernul lui Sunak a fost supus unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a adopta o poziție mai fermă față de Israel, susținând inclusiv apelurile pentru o încetare imediată a focului în Gaza. Un nou sondaj a constatat, de asemenea, că 55 la sută dintre respondenți au susținut încetarea vânzărilor de arme către Israel de către Marea Britanie.

UPDATE ORA 17:00 – Echipele de protecție civilă nu pot ajunge în zonele bombardate din nordul Gaza

Apărarea civilă din Gaza afirmă că echipele sale întâmpină dificultăți în accesarea zonelor vizate de armata israeliană în nordul teritoriului asediat și bombardat.

Într-o declarație pe Telegram, aceasta a avertizat cu privire la „scene urâte de masacre” în tabăra Jabalia și în cartierele Tal al-Zaatar și Al-Qasasib.

„Ceea ce este și mai dureros este că echipele noastre rămân în imposibilitatea de a răspunde apelurilor oamenilor noștri ale căror case au fost afectate de bombardamentele israeliene”, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 15:00 – Palestinian ucis în tabăra de refugiați Bureij

Obuzele de artilerie israeliană au lovit o casă din tabăra de refugiați Bureij din centrul Gazei, ucigând cel puțin o persoană și rănind pe alții.

În timp ce ultimele atacuri militare ale Israelului s-au concentrat în nordul Gazei, acesta a continuat să vizeze zone din centrul Gazei, inclusiv tabăra de refugiați Nuseirat din apropiere, unde patru persoane strămutate au fost ucise mai devreme astăzi.

UPDATE ORA 14:00 – Un raid aerian israelian a ucis trei persoane în sudul Libanului

Armata israeliană a lansat o serie de lovituri aeriene în sudul Libanului, departe de granița sa, ucigând cel puțin trei persoane, inclusiv un membru Hezbollah și doi cetățeni sirieni, și rănind alți trei, relatează ziarul an-Nahar din Liban.

Loviturile israeliene au lovit satele învecinate an-Najjariyeh și al-Addousiyeh, la aproximativ 30 km (19 mile) de graniță, potrivit Agenției Naționale de Știri din Liban.

O sursă apropiată de Hezbollah a declarat pentru AFP că cele trei persoane ucise se aflau în an-Najjariyeh.

Un fotograf AFP a raportat că a văzut ambulanțe îndreptându-se spre locurile vizate, spunând că loviturile au lovit o camionetă în an-Najjariyeh și o livadă.

Armata israeliană, într-o declarație la Telegram, a declarat că a lovit „infrastructura teroristă în care teroriștii Hezbollah operau în zona Najjariyeh”, fără a menționa victime.

Grevele au loc pe fondul escaladării atacurilor transfrontaliere dintre Israel și Hezbollah, care a anunțat astăzi că a desfășurat „drone de atac” pe site-urile militare israeliene.

UPDATE ORA 13:00 – Națiunile occidentale îndeamnă Israelul să respecte legea internațională în Gaza

Israelul trebuie să respecte dreptul internațional din Gaza și să abordeze criza umanitară devastatoare de acolo, a scris un grup de națiuni occidentale într-o scrisoare către guvernul israelian, văzută vineri de Reuters.

Toate țările aparținând G7 , cu excepția SUA , au semnat scrisoarea, alături de Australia , Coreea de Sud , Noua Zeelandă , Țările de Jos , Danemarca , Suedia și Finlanda

Scrisoarea de cinci pagini vine în timp ce forțele israeliene atacă orașul Rafah din sudul Gazei , ca parte a eforturilor sale de eradicare a Hamas , în ciuda avertismentelor, acest lucru ar putea duce la victime în masă într-o zonă în care civilii strămuți și-au găsit adăpost.

„În exercitarea dreptului său de a se apăra, Israelul trebuie să respecte pe deplin dreptul internațional, inclusiv dreptul internațional umanitar”, spune Reuters în scrisoare. De asemenea, reiterează „indignarea” pentru atacul Hamas din 7 octombrie.

Israelul neagă că a blocat ajutorul umanitar și spune că trebuie să elimine Hamas pentru propria sa protecție.

Potrivit Reuters, națiunile occidentale au declarat că se opun „o operațiune militară la scară largă în Rafah” și au cerut Israelului să permită ajutorului umanitar să ajungă la populație „prin toate punctele de trecere relevante, inclusiv cel din Rafah”.

„Conform estimărilor ONU, o ofensivă militară intensificată ar afecta aproximativ 1,4 milioane de oameni”, se spune în scrisoare, subliniind necesitatea „pașilor specifici, concreti și măsurabili” pentru a stimula semnificativ fluxul de ajutor.

Reuters raportează că scrisoarea recunoaște că Israelul a făcut progrese în abordarea mai multor probleme, inclusiv a lăsat mai multe camioane de ajutor în Fâșia Gaza , redeschiderea trecerii Erez în nordul Gazei și utilizarea temporară a portului Ashdod din sudul Israelului.

Dar a cerut guvernului premierului israelian Benjamin Netanyahu să facă mai mult, inclusiv să lucreze pentru o „încetare durabilă a focului”, facilitând evacuările ulterioare și reluând „serviciile de electricitate, apă și telecomunicații”.

UPDATE ORA 12:00 – Coloniștii israelieni atacă un camion în ciocnirea ocupată din Cisiordania cu soldații

Armata israeliană spune că coloniștii au atacat și au ars peste noapte un camion în Cisiordania ocupată, rănind șoferul.

Radioul public Kan a raportat că protestatarii credeau că camionul transporta ajutoare către Gaza. Militarii au spus că camionul nu transporta ajutoare.

Incidentul are loc la doar câteva zile după ce camioanele de ajutor care se îndreptau spre Fâșia Gaza au fost jefuite de protestatarii israelieni.

Soldații care au sosit pentru a-i separa pe coloniști de șoferul israelian au fost atacați și trei soldați au fost ușor răniți, a spus armata.

UPDATE ORA 11:00 – Spania nu va autoriza navele care poartă arme pentru Israel să facă escală în porturi

Spania nu va autoriza navele care poartă arme pentru ca Israelul să facă escală în porturile sale, a declarat ministrul de externe Jose Manuel Albares, după ce țara a refuzat să permită o navă să facă escală în portul din sud-estul Cartagena.

Nava a fost prima căruia i s-a refuzat accesul într-un port spaniol, a spus Albares, adăugând că refuzul este în concordanță cu decizia guvernului de a nu acorda licențe de export de arme Israelului din 7 octombrie, deoarece Spania „nu dorește să contribuie la război”.

UPDATE ORA 10:00 – Bombardament israelian intens în Jabalia și Beit Hanoon

Armata israeliană este hotărâtă să preia controlul militar deplin asupra nordului Gazei.

De la miezul nopții, armata și-a intensificat bombardamentul asupra taberei Jabalia. Întreaga tabără a fost sub focul israelian, în timp ce luptele continuă în inima orașului. Videoclipurile de la aripa militară a Hamas arată confruntări violente pe străzi.

Oameni au fost uciși pe străzile taberei de refugiați Jabalia.

Forțele israeliene au distrus, de asemenea, zeci de clădiri rezidențiale, împingând mai mulți locuitori ai lagărului să fugă în partea de vest a orașului Gaza.

De asemenea, auzim de la martori că au loc bombardamente și în vecinătatea Spitalului Kamal Adwan din orașul Beit Lahiya. Lucrătorii de urgență se străduiesc să ajungă în zonă pentru a evacua răniții.

Tancurile israeliene au înconjurat intrarea în orașul Beit Hanoon, unde unele familii din Jabalia au fugit pentru a se adăposti. Armata a înconjurat complet centrele de evacuare acolo, întrucât tancurile continuă să tragă în zonă, îngrozind civilii.

UPDATE ORA 09:00 – Șase palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra taberei Jabalia

Cel puțin șase persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra unei case din tabăra de refugiați Jabalia din Gaza.

Aproximativ 30 de palestinieni strămutați se adăposteau în casă. Lucrătorii de urgență caută răniți sub dărâmături.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană spune că mai multe drone au fost lansate din Liban în Galileea de Vest

Armata israeliană a spus că au fost lansate mai multe drone din sudul Libanului către regiunea de vest a Galileii, în nord-vestul Israelului.

Forțele israeliene au doborât una dintre drone deasupra mării folosind rachete interceptoare, în timp ce o a doua dronă s-a prăbușit în apropierea comunității israeliene Ga’aton.

În ultimele ore au fost declanșate sirene în zonele din nordul Israelului, avertizând cetățenii să se adăpostească de aeronavele ostile.

Grupul libanez Hezbollah nu a confirmat încă dacă este responsabil pentru atacuri.

Știre inițială

Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că operațiunile militare din orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, sunt cruciale în lupta împotriva grupărilor armate palestiniene.

„Bătălia din Rafah este critică… Este o luptă care decide multe lucruri în această campanie, a declarat Premierul din Israel. „Nu este vorba doar de restul batalioanelor lor, ci este, de asemenea, ca o linie de oxigen pentru ei pentru a scăpa și a se realimenta. Finalizarea sa ne avansează o distanță uriașă spre înfrângerea inamicului”.

Israelul a fost supus unei presiuni internaționale din ce în ce mai mari în legătură cu invazia sa terestră de la Rafah, inclusiv încercările reînnoite ale Africii de Sud într-un caz de genocid împotriva sa la Curtea Mondială. Mai mult de un milion de civili se adăpostesc în zonă.

Anterior, șeful SUA, Antonio Guterres, a declarat: „Orice atac asupra Rafah este inacceptabil. Ar provoca un alt val de mizerie, când avem nevoie de un val de ajutor care să salveze vieți”.

Citește și