• Armata din Israel a difuzat imagini aeriene cu ceea ce a declarat că a fost un atac aerian în Deir Seryan, în sudul Libanului.
  • Hezbollah a revendicat 11 atacuri asupra pozițiilor israeliene până în prezent.
  • Gruparea armată libaneză a publicat, de asemenea, mai multe videoclipuri cu unele dintre ultimele sale atacuri.

UPDATE ORA 20:30 – Netanyahu pune propriile interese înaintea vieții soldaților: Brigăzile Qassam

Aripa armată a Hamas spune că armata israeliană „aruncă soldați pe aleile din Gaza pentru a se întoarce în sicrie” în efortul de a găsi rămășițele captivilor pe care armata i-a „țintit și ucis în mod deliberat”.

„Netanyahu preferă să-și ucidă soldații în timp ce caută rămășițe decât să meargă la un schimb de prizonieri care nu îi servește interesele politice și personale”, a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Qassam, într-o scurtă declarație.

Acest lucru vine după ce armata israeliană a declarat că a găsit rămășițele a trei prizonieri în Gaza, care ar fi fost uciși de palestinieni în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

UPDATE ORA 20:00 – Mii de oameni se așteaptă să se manifeste la Washington, DC, pentru drepturile palestinienilor

Mii de protestatari sunt așteptați să se prezinte la un miting la National Mall din capitala națiunii în sprijinul drepturilor palestinienilor și a încheierii imediate a războiului israelian din Gaza.

Evenimentul comemorează, de asemenea, cea de-a 76-a aniversare a Nakba.

Organizatorii raliului nu au solicitat niciun permis de la Serviciul Parcurilor Naționale, care supraveghează National Mall.

În ianuarie, activiștii pro-Palestini au inundat National Mall într-unul dintre cele mai mari proteste din memoria recentă din Districtul Columbia.

UPDATE ORA 19:30 – Liderul opoziției israeliene spune că Gantz ar trebui să se retragă din guvern

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, spune că Ministrul Cabinetului de Război Benny Gantz ar trebui să folosească discursul său, care este așteptat să anunțe în curând că se îndepărtează de „cel mai prost guvern din istoria țării”.

„Trebuie să anunțe că nu mai este pregătit să dea mâna abandonului răpiților, abandonului nordului, zdrobirii economiei și a clasei de mijloc”, a scris el într-o postare pe X.

„Ar trebui să spună că nu îl va mai ajuta pe Netanyahu să rămână la putere și că părăsește imediat guvernul și face apel la alegeri acum”.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană susține că peste 130 de palestinieni au fost uciși în estul Rafah

Armata israeliană a furnizat un raport de luptă de la Divizia 162 a sa, care invadează în prezent estul Rafah, în sudul Gazei.

Susține că soldații din Brigada de Infanterie Givati ​​au ucis „mai mult de 80 de agenți teroriști”, au localizat zeci de puști, grenade și muniții și au localizat rețele de tuneluri.

Armata israeliană a declarat că cea de-a 401-a brigadă blindată a atacat, de asemenea, locuri din zonă și s-a angajat în lupte cu luptători palestinieni.

Ea a susținut că forțele sale de tancuri au ucis peste 50 de luptători și au demolat zeci de locuri, inclusiv lansatoare de rachete și puțuri de tunel.

UPDATE ORA 18:30 – „Nimic nu s-a schimbat”, spune medicul evacuat din Gaza

Mosab Nasser – director executiv la FAJR Scientific, o organizație medicală non-profit din SUA – se numără printre personalul medical evacuat din Gaza după ce a fost blocat în sudul Rafah, când Israelul a capturat punctul de trecere a frontierei.

Diplomații americani au aranjat ca medicii americani să plece, în schimb, prin trecerea Karem Abu Salem (Kerem Shalom) în Israel.

„Două organizații au decis să-și evacueze voluntarii – una dintre ele suntem noi”, a spus el din Ierusalimul de Est ocupat.

„Pentru noi a fost o decizie clară bazată pe discuții cu toate părțile implicate, inclusiv cu voluntarii noștri. După consultări cu Departamentul de Stat al SUA, Ambasada SUA la Ierusalim… OMS, ne-am dat seama că era de fapt mai bine să acceptăm oferta (de a fi evacuat) decât să rămânem în Gaza.”

Nasser a spus că „nimic nu s-a schimbat” pe teren la Spitalul European.

„Oamenii din Gaza încă au nevoie de ajutorul nostru. Ne vom întoarce imediat ce granița se va deschide. Este (Spitalul European), practic, condus de personalul local cu proviziile minime pe care le au.”

UPDATE ORA 18:00 – Grupul palestinian pentru drepturile omului solicită investigarea scurgerilor de date ale lui Meta către armata israeliană

Grupul pentru drepturile online Sada Social susține că gigantul tehnologic american Meta trebuie investigat pentru că a ajutat așa-numitul sistem de țintire asistat de inteligență artificială Lavender al armatei israeliene, folosit pentru a ucide palestinieni în Gaza prin scurgerea datelor WhatsApp ale utilizatorilor.

„De la începutul războiului genocid din 7 octombrie, aplicarea supravegherii și încălcarea confidențialității utilizatorilor prin WhatsApp a escaladat, peste 670 de utilizatori palestinieni fiind interziși, dintre care peste 78% sunt jurnaliști și utilizatori din Fâșia Gaza, având un impact direct asupra vieții lor”, a spus grupul, care are sediul în Cisiordania ocupată.

„Sada Social solicită managementului Meta să adere la responsabilitate și transparență pe diferitele sale platforme și să elibereze rapoarte de transparență care au fost ascunse de la începutul războiului genocid.”

UPDATE ORA 17:30 – Netanyahu „nu știe cum să facă față”

Rami Khouri, distins coleg de politici publice la Universitatea Americană din Beirut, spune că premierul israelian se confruntă cu presiuni intense din partea a cel puțin o jumătate de duzină de surse diferite din țară în timp ce se luptă să jongleze cu diferite forțe.

Khouri a spus: „Nu își poate atinge obiectivele de război. Nu poate părea slab. El trebuie să continue să lupte și probabil că se uită acum la o poziție în care crede că el și partenerii săi de dreapta pot alunga palestinienii din Gaza.”

„Cred că Netanyahu are o problemă militară pe mâini. Dar are și o problemă politică pe plan intern, o problemă diplomatică cu SUA și întreaga lume este în arme pentru a-i sprijini pe palestinieni. Și nu știe cum să se descurce cu asta.”

UPDATE ORA 17:00 – Armata israeliană pretinde că îi expune pe minori palestinieni drept „informatori Hamas”

Armata israeliană a făcut publice numele și informațiile unui număr de copii palestinieni, susținând că informează despre Hamas.

Copiii palestinieni arestați și deținuți în mod arbitrar de armata israeliană sunt adesea constrânși să devină colaboratori sau informatori, potrivit Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate.

Practica datează dinainte de 7 octombrie, dar expertul a spus că situația s-a înrăutățit considerabil și „riscă să se înrăutățească și mai mult dacă nu ne folosim puterea pentru a o opri”.

UPDATE ORA 16:30 – Șeful ONU reînnoiește apelul pentru o soluție cu două state, spune că Gaza este o „rană deschisă”

Secretarul general al ONU Antonio Guterres spune că războiul din Gaza „este o rană deschisă care amenință să infecteze întreaga regiune”.

„Singura modalitate permanentă de a pune capăt ciclului de violență și instabilitate este printr-o soluție cu două state, Israel și Palestina trăind unul lângă altul în pace și securitate, cu Ierusalimul ca capitală a ambelor state”, a scris el.

Cel puțin 35.386 de palestinieni au fost uciși și 79.366 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, care spune că cele mai multe victime au fost femei și copii.

UPDATE ORA 16:00 – Brigăzile Qassam revendică atacuri asupra trupelor israeliene

Aripa armată a Hamas spune pe canalul său Telegram că luptătorii săi:

  • au împușcat un soldat israelian cu foc de lunetist la est de Jabalia
  • au atacat un grup de 15 soldați cu dispozitive antipersonal și apoi au folosit arme ușoare și grenade de mână în timp ce se aflau într-o casă din cartierul al-Tanour, la est de Rafah
  • au vizat un tanc Merkava cu o rachetă Yassin-105 în același cartier
  • au bombardat trecerea Rafah
  • au vizat un elicopter militar israelian „Apache” cu o rachetă sol-aer antiaeriană (SAM-7)
  • au aruncat în aer un buldozer militar israelian la est de Rafah

UPDATE ORA 15:30 – Khaled Meshaal îi laudă pe susținătorii pro-Palestini

Vorbind la Istanbul, fostul șef al Hamas spune că grupul este recunoscător celor care au sprijinit Palestina financiar sau prin demonstrații, interacționând cu mass-media sau boicotând companiile care sprijină Israelul.

„Suntem recunoscători protestelor studențești , care au început în universitățile americane și europene și au izbucnit pe tot globul”, a spus Meshaal.

El a mai spus că, în ciuda solicitărilor de a pune capăt războiului din Gaza, Israelul continuă să comită crime atât în ​​enclava de coastă asediată, cât și în Cisiordania ocupată.

„Rezistența este puternică și bună. Sprijinul popular este puternic și îmbrățișează rezistența. Lumea însăși se schimbă și Gaza a scos la iveală fața umanității oamenilor. Inamicul nostru se prăbușește din interior, conflictul său interior provocându-i o mare frustrare”, a adăugat el.

„Ne aflăm în fața unui moment istoric, a unei oportunități de a învinge Israelul și de a demonta proiectul sionist. Avem ocazia de a schimba lumea, iar acest lucru are nevoie de perseverență și putere. Națiunea noastră trebuie să continue ceea ce a început pe 7 octombrie. Nu renunța. Nu spune că ești obosită.”

UPDATE ORA 15:00 – Patru uciși în urma bombardamentelor lângă Khan Younis

Acum avem rapoarte despre victime în urma unui alt atac israelian lângă Khan Younis, o zonă în care mulți palestinieni strămuți au căutat adăpost.

Avioane de război israeliene au bombardat orașul Khuza’a, la aproximativ 8 km (5 mile) est de Khan Younis, ucigând cel puțin patru oameni și rănind pe alții, potrivit agenției de presă Wafa.

Atacul vine după raportul nostru anterior despre un bombardament israelian asupra unei case din apropierea orașului, care a ucis o persoană.

UPDATE ORA 14:00 – Distrugerea cauzată de atacurile israeliene asupra Jabalia

Imaginile distribuite online și verificate de Al Jazeera arată distrugerea mai multor case de către bombardamentele israeliene în Jabalia, în timp ce locuitorii încearcă să caute oameni prinși sub dărâmături.

Cel puțin 15 persoane au fost ucise și multe au fost rănite în bombardamentul israelian asupra unei piețe rezidențiale din jurul Spitalului Kamal Adwan din nordul Gazei în această dimineață.

UPDATE ORA 13:00 – Lovitură de dronă lovește o mașină care părăsește Rafah, ucigând o persoană

O mașină a fost lovită de o dronă în partea de vest a orașului Rafah, în timp ce se îndrepta spre centrul Gazei, pe drumul de coastă. O persoană a fost ucisă, iar alți pasageri au fost grav răniți.

UPDATE ORA 12:00 – Victimele cresc în Jabalia după ce zona de evacuare a fost „țintită”

În ultima oră, au existat rapoarte devastatoare din tabăra de refugiați Jabalia.

Armata israeliană a vizat un centru de evacuare în care se adăposteau familiile strămutate.

Armata israeliană s-a retras din zonă, dar de îndată ce oamenii au ieșit din centrul de evacuare, au fost vizați de un atac aerian. Cincisprezece persoane au fost ucise la poartă, iar altele au fost rănite.

Nu există unde să le duci. Cel mai apropiat centru de sănătate este în Tall az-Zaatar, dar pentru a ajunge acolo trebuie să treci prin zonele pe care armata israeliană le controlează și să ai vehicule blindate și tancuri.

UPDATE ORA 11:00 – Treisprezece răniți au fost transportați de urgență la spitalul din Jabalia

Treisprezece persoane rănite în urma atacurilor israeliene asupra taberei de refugiați Jabalia au fost duse la spitalul al-Awda din apropiere.

După cum am raportat, forțele israeliene au lansat lovituri aeriene intense și au continuat cu operațiuni la sol în tabăra Jabalia, unde mulți rezidenți rămân prinși.

UPDATE ORA 10:00 – Fără încetare în atacurile israeliene asupra Jabalia, Rafah

Armata israeliană încă operează agresiv în nordul Gazei, cu lovituri aeriene și atacuri la scară largă.

Aceasta include tabăra de refugiați Jabalia, unde atacurile sunt în desfășurare.

În orașul Rafah, armata israeliană împinge mai adânc în părțile centrale cu atacuri peste noapte asupra caselor rezidențiale din tabăra de refugiați Barbara.

Aceasta este văzută ca o nouă modalitate de a extinde atacurile până în partea de vest a orașului, determinând mai mulți oameni să fugă.

UPDATE ORA 09:00 – Forțele israeliene împușcă un adolescent în timpul raidului în tabăra Balata

Armata israeliană a împușcat un tânăr de 17 ani în tabăra Balata, la est de Nablus, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.

Forțele israeliene au luat cu asalt tabăra cu buldozere în mijlocul unor focuri de armă puternice.

Forțele israeliene au luat cu asalt satul Deir Abu Mashal, la vest de Ramallah.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană bombardează o casă în centrul orașului Rafah, ucigând doi oameni

Armata israeliană a bombardat o casă din centrul orașului Rafah, în sudul Gazei, ucigând două persoane, relatează agenția de presă Wafa. Nu au fost raportate răni suplimentare. Forțele israeliene au vizat și zona al-Farahin, la est de orașul Abasan al-Kabira din Khan Younis, potrivit Wafa.

UPDATE 5:00

Armata israeliană afirmă că un avion de vânătoare a efectuat un atac în Jenin, în Cisiordania.

O persoană a fost ucisă și două au fost rănite, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății.

În timp ce palestinienii trăiesc atât în Gaza, cât și în Cisiordania, teritoriile sunt controlate de grupuri distincte.

Hamas conduce Gaza de când a preluat controlul în 2007, în urma unui scurt război civil cu Autoritatea Palestiniană.

Între timp, Cisiordania este în continuare condusă de Autoritatea Palestiniană, condusă de președintele Mahmoud Abbas.

UPDATE 4:00

Statele Unite au evacuat din Gaza 17 medici americani care au rămas blocați de când Israelul a preluat controlul asupra punctului de trecere Rafah, care a închis frontiera cu Egiptul.

Diplomații americani au aranjat ca cei 17 medici să plece în schimb prin punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom) spre Israel.

„Unii dintre medicii cetățeni americani care au fost blocați în Gaza au plecat în siguranță și s-au îndreptat spre siguranță cu ajutorul ambasadei SUA din Ierusalim”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. „Am fost în strânsă legătură cu grupurile din care fac parte acești medici americani și am fost în contact cu familiile acestor cetățeni americani”.

UPDATE 3:00

Armata israeliană a difuzat imagini aeriene cu atacul aerian asupra unui vehicul din sudul Libanului care l-a ucis pe Sharhabil al-Sayed, membru al Hamas, în apropiere de granița cu Siria.

Armata l-a identificat pe al-Sayed ca fiind un agent de top al Al-Jamaa al-Islamiyya din Liban care a cooperat cu Hamas. Gruparea palestiniană a declarat că acesta era un comandant Hamas.

„[El] a condus și a promovat multe atacuri și acte de terorism de pe teritoriul libanez împotriva Israelului în sectorul estic în ultima perioadă”, a declarat armata israeliană.

Lovitura a fost menită să zădărnicească viitoarele atacuri asupra nordului Israelului, a adăugat aceasta.

UPDATE 2:00

Organizațiile media conduse de Houthis în Yemen au difuzat imagini și înregistrări video cu oameni care se prezintă la demonstrațiile săptămânale din piața principală din capitala Sanaa.

Marșurile au ca scop exprimarea solidarității cu palestinienii și susținerea atacurilor grupului yemenit asupra navelor comerciale și militare din Marea Roșie și nu numai, pentru a se opune războiului din Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata din Israel a difuzat imagini aeriene cu ceea ce a declarat că a fost un atac aerian în Deir Seryan, în sudul Libanului, despre care a afirmat că a fost folosit pentru a lansa o ploaie de rachete asupra Înălțimilor Golan ocupate.

De asemenea, a declarat că au fost lovite o clădire și o infrastructură aparținând Hezbollah în alte două zone.

Hezbollah a revendicat 11 atacuri asupra pozițiilor israeliene până în prezent, cele mai recente lovind situri militare din Kfarchouba și fermele Shebaa ocupate.

Gruparea armată libaneză a publicat, de asemenea, mai multe videoclipuri cu unele dintre ultimele sale atacuri, unul dintre ele arătând o rachetă ghidată antitanc care a lovit „echipamente de spionaj” la un sit militar, iar altul un atac cu dronă asupra unui sediu militar din nordul Israelului.

Citește și