• Camioanele care transportă ajutoare umanitare așteaptă aprobarea Israelului pentru a intra în enclava de coastă asediată.
  • Biroul a afirmat că armata israeliană împiedică, de asemenea, 690 de persoane bolnave și rănite să călătorească în străinătate pentru tratament.
  • Palestinienii se adună în speranța de a obține ajutoare umanitare livrate în enclava asediată prin digul construit de SUA, văzut din centrul Fâșiei Gaza.

UPDATE 22.00 – Jake Sullivan încheie vizita în Orientul Mijlociu

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și-a încheiat luni vizita în Orientul Mijlociu, în timpul căreia s-a întâlnit cu liderul opoziției israeliene Yair Lapid și cu membri ai cabinetului de război, inclusiv Yoav Gallant și Benny Gantz.

În timpul întâlnirilor sale, el a adus în discuție necesitatea creșterii aportului ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, precum și situația din enclavă mai larg.

UPDATE 21.00 – Doi palestinieni împușcați la punctul de control din Gaza

Corespondentul Al Jazeera relatează că două persoane au fost ucise când forțele israeliene au deschis focul asupra unei mulțimi în apropierea unui punct de control de pe axa Netzarim din Fâșia Gaza.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Axa Netzarim este o linie stabilită de armata israeliană care separă nordul Gazei de sudul Gazei, peste care majoritatea civililor nu au fost lăsați să treacă. Întoarcerea rezidenților strămutați la casele lor din nordul Gazei a fost mult timp o cerere a Hamas în negocierile sale cu Israelul pentru încetarea focului și întoarcerea captivilor israelieni ținuți în Fâșie.

UPDATE 20.00 – Lucrătorii din Universitatea din California fac grevă pentru protestatarii pro-Palestini

Studenții absolvenți de la Universitatea din California, Santa Cruz și-au părăsit slujbele și au intrat în grevă.

Lucrătorii academicieni de la UC Santa Cruz sunt primii care au făcut acest lucru ca parte a unui protest la nivel de sistem împotriva unei universități publice despre care spun că a încălcat drepturile de vorbire ale avocaților pro-palestinieni.

United Auto Workers Local 4811 reprezintă 48.000 de studenți absolvenți care lucrează ca asistenți didactici, tutori și cercetători în cele 10 campusuri ale sistemului.

UPDATE 18.00 – Primul copil născut în spitalul de campanie al CICR din Rafah

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a precizat că numele băiețelului este Sanad.

„Călătoria mamei a fost plină de anxietate și teamă de-a lungul multiplelor deplasări, căutând în mod constant siguranța. Sanad înseamnă „sprijin”, ceea ce spune că speră că va deveni pentru cei din jurul său”, a precizat CICR într-o postare pe X.

UNRWA a avertizat anterior că peste 150.000 de femei însărcinate se confruntă cu condiții sanitare teribile și pericole pentru sănătate în contextul deplasărilor și al războiului din Gaza.

UPDATE 17.00 – Palestinienii care stau la coadă pentru ajutor au fost uciși într-un atac aerian în nordul Gaza, spune un oficial din domeniul sănătății

Cel puțin 15 cadavre au ajuns la un spital din nordul Fâșiei Gaza în urma unui atac aerian efectuat luni în apropiere asupra palestinienilor care stăteau la coadă pentru ajutor, potrivit unui oficial din domeniul sănătății, în timp ce forțele israeliene intensifică atacurile în zonă.

Victimele se aflau la coadă pentru apă în momentul loviturii, a declarat pentru CNN directorul spitalului Kamal Adwan. Alte 30 de persoane au fost rănite, a declarat doctorul Husam Abu Safiya.

De când forțele israeliene au început atacurile terestre în cartierul Jabalya, la 11 mai, cel puțin 180 de cadavre și 550 de răniți au ajuns la spitalele locale, a adăugat Abu Safiya.

UPDATE 16.00 – UNRWA solicită redeschiderea punctelor de trecere spre Gaza

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a declarat că punctele de trecere spre Gaza „trebuie redeschise și să fie sigure pentru acces”.

„Fără redeschiderea acestor rute, privarea de asistență și condițiile umanitare catastrofale vor persista”, a declarat UNRWA pe X, citând o postare anterioară a șefului său.

„Nu ajunge suficient ajutor în Fâșia Gaza: avem nevoie de un acces susținut acum”, a adăugat agenția.

UPDATE 15:37 – Ministrul israelian de externe: Am deschis o comisie specială de război pentru a face față mișcării Curții Penale Internaționale

Ministrul de externe Israel Katz cu privire la decizia procurorului general al Curții Penale de la Haga de a emite mandate de arestare împotriva primului ministru și a ministrului apărării:

„Decizia scandaloasă a Procurorului General al Curții Penale de la Haga este un atac frontal neîngrădit împotriva victimelor din 7 octombrie și a celor 128 de răpiți ai noștri din Gaza.

În timp ce ucigașii lui Vansi Hamas comit crime împotriva umanității împotriva fraților și surorilor noștri, procurorul general îi menționează în aceeași suflare pe primul ministru și pe ministrul apărării statului Israel alături de abominabilii monștri naziști ai Hamas – o rușine istorică care va să fie amintit pentru totdeauna.

Am dispus înființarea imediată a unui comitet special la Ministerul Afacerilor Externe, cu toate elementele profesionale, cu scopul de a lupta împotriva deciziei care era menită în primul rând să lege statul Israel de mâini și să-i interzică dreptul de autoapărare.

Nicio forță din lume nu ne va împiedica să returnăm toți răpiții noștri și să prăbușim regimul terorist al Hamas”.

UPDATE ORA 15:19 – Purtătorul de cuvânt al guvernului Marii Britanii: Nu credem că emiterea de mandate va ajuta la eliberarea ostaticilor

Purtătorul de cuvânt al guvernului Marii Britanii: Nu credem că emiterea de mandate va ajuta la eliberarea ostaticilor, la aducerea de ajutor sau la o încetare durabilă a focului. Aceasta rămâne o prioritate pentru Marea Britanie. După cum am spus de la început, nu credem că ICC are jurisdicție asupra acestui caz. Marea Britanie nu a recunoscut încă Palestina ca stat, iar Israelul nu este parte la Tratatul de la Roma.

UPDATE ORA 15:05 – Canalul 12, potrivit oficialilor israelieni: decizia procurorului penal internațional nu va afecta războiul

Canalul 12, potrivit oficialilor israelieni: Israelul estimează că reacția administrației americane la instanța penală va fi foarte dură.

Ministrul belgian de Externe: Solicitarea procurorului de a emite mandate de arestare este un pas important pentru investigarea situației din Palestina.

UPDTAE ORA 14:50 – Liderul opoziției, Yair Lapid, la începutul întâlnirii fracțiunii Yesh Atid:

„Benny Gantz a pus o întrebare sâmbătă seara, a primit un răspuns clar și clar. Trebuie să părăsească guvernul astăzi, altfel este complet complice la eșecul acestuia.

Gantz nu poate aștepta trei săptămâni. Ne arde toată sesiunea de vară. Avem nevoie de acest timp pentru a face un efort suprem pentru a răsturna acest guvern teribil cât mai curând posibil.”

UPDATE ORA 14:46 – Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, face declarații

„Declarația procurorului șef de la Haga, care îi pune pe prim-ministru și pe ministrul apărării pe aceeași pagină cu liderii Hamas, arată că trimiterea reprezentanților Israelului la Tribunalul Antisemit a fost o greșeală gravă de la început. . Prim-ministrul și ministrul Apărării trebuie să-l ignore pe procurorul antisemit al Curții Antisemite și să dispună escaladarea atacului împotriva Hamas, până la decizia sa absolută”.

UPDATE ORA 14:00 – CPI cere mandate de arestare pentru premierul israelian și trei lideri Hamas pentru crime de război

Curtea Penală Internațională a solicitat un mandat de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant, pentru presupuse crime de război.

De asemenea, cererile au solicitat mandate de arestare pentru trei lideri Hamas, potrivit unei declarații emise luni de procurorul CPI, Karim Khan.

UPDATE ORA 13:00 – Sirene de avioane ostile auzite în nordul Israelului

Sirene de infiltrare aeriană au sunat în mai multe așezări evreiești de-a lungul graniței Israelului cu Libanul, potrivit autorităților locale citate de presa locală.

Armata israeliană a declarat anterior că a lovit ținte aparținând grupării libaneze Hezbollah din Liban.

UPDATE ORA 12:30 – Atacurile israeliene continuă în Gaza

Lovituri aeriene și bombardamente de artilerie israeliene au lovit în întreaga Fâșie Gaza, cel puțin trei persoane fiind ucise și mai multe rănite după ce un apartament rezidențial din cartierul Tal al-Sultan, în apropiere de Rafah, în sudul enclavei, a fost vizat, potrivit unor surse de pe teren.

Nordul Gaza a fost, de asemenea, martor la bombardamente intense, fiind raportate atacuri de artilerie în apropiere de cartierul al-Zaytoun din orașul Gaza. Mai multe persoane au fost ucise și rănite după ce o casă a fost bombardată în cartierul Sheikh Radwan din nordul orașului Gaza.

Avioanele de război israeliene au efectuat un bombardament intens în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gaza, inclusiv în cartierul al-Qasaib.

UPDATE ORA 12:15 – Israelianul Gallant spune că Israelul va extinde operațiunea din Rafah

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, i-a declarat consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, că țara sa este hotărâtă să își extindă operațiunea din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

„Ne-am angajat să extindem operațiunea terestră din Rafah până la scopul de a dezmembra Hamas și de a recupera ostaticii”, se arată într-un comunicat al biroului lui Gallant, citat de acesta în timpul întâlnirii.

Gallant a mai spus că Israelul a făcut ajustări la operațiunile sale de evacuare din Rafah.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni estimează că peste 800.000 de persoane au fost strămutate din Rafah în alte regiuni ale enclavei de când Israelul și-a început operațiunile în oraș, în urmă cu mai bine de două săptămâni.

UPDATE ORA 11:15 – Brigăzile Al-Quds afirmă că a atacat soldați israelieni în Jabalia

Brigăzile Al-Quds, aripa armată a grupării Jihadul Islamic cu sediul în Gaza, a declarat că luptătorii săi s-au confruntat cu trupe israeliene însoțite de un vehicul militar în tabăra de refugiați Jabalia, în nordul Gaza.

Grupul a declarat pe Telegram că incidentul a avut loc în apropierea moscheii Imad Aql, susținând că acesta s-a soldat cu morți și răniți în rândul soldaților.

Israelul a desfășurat o operațiune în jurul taberei.

UPDATE ORA 10:30 – Armata israeliană susține că 2 oficiali Hamas au fost uciși în lovituri

Armata israeliană a declarat că a ucis doi oficiali Hamas care serveau în cadrul forțelor de poliție din Gaza în lovituri aeriene.

Într-o declarație pe X, armata a afirmat că Zaher al-Houli, un ofițer superior de poliție care lucrează în taberele centrale din Gaza, a fost vizat de un atac duminică.

Un atac separat l-a ucis pe Rami Khalil Faki, despre care armata israeliană susține că este membru al aripii militare a Hamas, și un ofițer de rang înalt din cadrul poliției Nuseirat din centrul Gaza.

Adjunctul lui Faki și alți patru membri Hamas au fost uciși în atacul care a avut loc sâmbătă, a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană susține că a lovit ținte ale Hezbollah în Liban

Avioane de război israeliene au lovit obiective aparținând grupării Hezbollah în sudul Libanului, potrivit unui comunicat al armatei.

Au fost lovite clădiri din Blida, al-Jebbayn și Odaisseh, alături de un post de observare din Chihine, a precizat luni armata.

Hezbollah a declarat duminică seara că a atacat obiective militare israeliene în orașul israelian de frontieră Metula.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Biroul de presă al guvernului din Gaza a declarat că, de două săptămâni, camioanele care transportă ajutoare umanitare așteaptă aprobarea Israelului pentru a intra în enclava de coastă asediată.

Într-o declarație pe canalul său oficial Telegram, biroul a afirmat că armata israeliană împiedică, de asemenea, 690 de persoane bolnave și rănite să călătorească în străinătate pentru tratament medical, deoarece punctele de trecere a frontierei Rafah și Karem Abu Salem (Kerem Shalom) rămân închise.

În cursul zilei de astăzi, șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, a avertizat asupra unor consecințe „apocaliptice” dacă aceste două puncte de trecere nu vor fi deschise în curând.


Un ministru israelian a denunțat planurile premierului spaniol Pedro Sanchez de a recunoaște un stat palestinian, afirmând că acest lucru ar însemna „recompensarea” atacului comis de Hamas împotriva Israelului.

Ministrul israelian al afacerilor din diaspora, Amichai Chikli, a vorbit la Madrid, la o reuniune a liderilor de extremă dreapta la nivel mondial, organizată de partidul spaniol Vox. Spania a fost unul dintre cei mai vocali critici europeni ai războiului Israelului din Gaza.

Citește și