• În Gaza, armata israeliană a intensificat atacurile în ultimele zile, inclusiv duminică, când un atac aerian israelian a ucis cel puțin 35 de persoane.
  • Benny Gantz a cerut cabinetului să elaboreze un plan pentru războiul de șapte luni până pe 8 iunie, amenințând că se va retrage altfel din guvern.
  • Peste 900.000 de persoane, aproximativ 40% din populația din Gaza, au fost strămutate în ultimele două săptămâni.

UPDATE 22:00

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, spune pe X că unitatea de terapie intensivă, zonele de recepție și administrare și acoperișul au fost lovite de atacuri.

„[Douăzeci] de oameni din personal medical și 13 pacienți rămân în interior, dar se fac eforturi pentru a-i evacua”, a spus Tedros, adăugând că o creștere a numărului de israelieni în nordul Gazei, unde se află spitalul, a dus la un aflux de pacienți răniți la „instalație deja supraîntinsă”.

„Kamal Adwan este cel mai mare spital parțial funcțional din nordul Gazei și singurul care oferă servicii de hemodializă. Evacuarea lucrătorilor din domeniul sănătății și a pacienților ar face ca spitalul să nu fie funcțional, epuizând și mai mult serviciile de sănătate din nordul Gazei”, a spus Tedros.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

UPDATE 21:00

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni spune pe X că această creștere a numărului de palestinieni strămutați care se adăpostesc în facilitățile sale Khan Younis a avut loc de când Israelul a început să emită ordine de evacuare pentru orașul Rafah din sudul acestei luni.

Majoritatea palestinienilor strămutați s-au adăpostit în Rafah pentru cea mai mare parte a războiului, dar ieri ONU a declarat că peste 900.000 de oameni au fugit din Rafah în ultimele două săptămâni – de când Israel a început o operațiune militară în oraș.

UPDATE 20:00

Respectul Egiptului pentru tratate nu îl împiedică să folosească „toate scenariile pentru a-și păstra securitatea națională și drepturile istorice ale palestinienilor”, a declarat marți Al Qahera News TV, afiliată statului, ceea ce a numit o sursă la nivel înalt.

Relațiile bilaterale dintre Israel și Egipt au fost tensionate pe durata războiului din Gaza și s-au redus semnificativ de când Israelul a capturat și a închis punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt la începutul acestei luni.

UPDATE 19:00

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a declarat într-o declarație pe X că doar șapte din cele 24 de centre de sănătate ale sale sunt operaționale.

De asemenea, a mai spus că nu a primit provizii medicale în ultimele 10 zile din cauza „închiderilor/deranjamentelor” de la punctele de trecere Rafah și Karm Abu Salem (Kerem Shalom) în Gaza.

Israelul a lansat un nou impuls în centrul Gazei, bombardând orașele din nordul enclavei palestiniene și afirmând că intenționează să extindă operațiunile în Rafah, în ciuda avertismentelor SUA cu privire la riscul de victime în masă în orașul din sud.

UPDATE 18:00 – Șeful OMS: „Îndemnăm Israelul să ridice blocada” din Gaza

Într-o ședință de informare, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, spune că, deși proviziile erau provizii pre-poziționate în depozite și spitale, ajutorul pentru salvarea vieții se scad rapid în Gaza.

„Fără mai multe ajutoare care curg în Gaza, nu putem susține sprijinul nostru salvator pentru spitale și populație”, a spus el.

„OMS și partenerii au reușit să livreze cantități mici de combustibil spitalelor în ultimele zile, dar acest lucru este cu mult sub cei 50 până la 60 de mii de litri de combustibil care sunt necesari în fiecare zi pentru operațiunile de sănătate”, a continuat el. „Fără combustibil, ambulanțele nu pot ajunge la pacienți, iar serviciile de salvare precum dializa nu pot continua”.

UPDATE 17:00

Associated Press spune că guvernul israelian i-a închis filmarea în direct din Gaza și i-a confiscat echipamentul

Associated Press a declarat marți că autoritățile israeliene au oprit transmisia camerei în direct care arăta Gaza și i-au confiscat echipamentele, în ceea ce agenția a numit o „folosire abuzivă de către guvernul israelian a noii legi a țării privind radiodifuzorii străini”.

„Associated Press condamnă în cei mai puternici termeni acțiunile guvernului israelian”, a declarat colectivul de știri non-profit într-un comunicat.

„Îndemnăm autoritățile israeliene să ne returneze echipamentele și să ne permită să restabilim imediat fluxul live, astfel încât să putem continua să oferim acest jurnalism vizual important miilor de instituții media din întreaga lume”.

Armata israeliană clasifică în mod regulat zonele din jurul Gazei drept „zone militare închise”, limitând circulația acolo.

Fluxul live al AP a oferit o imagine despre acțiunile din Gaza. Restricțiile israeliene și egiptene privind intrarea pe fâșie au îngreunat presa internațională să raporteze de la sol.

Associated Press and Foreign Press Association nu a răspuns imediat unei solicitări CNN de comentarii.

UPDATE 16:00

Doar 14 camioane de ajutor au ajuns în Gaza prin dig plutitor temporar de săptămâna trecută, spun oficialii israelieni.

Într-un alt indiciu al problemelor de distribuire a ajutorului în interiorul Gazei, agenția israeliană care coordonează mișcarea ajutorului umanitar a declarat marți că doar 14 camioane au fost transferate prin debarcaderul plutitor temporar de când a început să funcționeze săptămâna trecută.

Oficialii americani au sperat că, în primele etape ale funcționării sale, debarcaderul va procesa aproximativ 90 de camioane de ajutor pe zi, ajungând la 150. Oficialii ONU au spus că preocupările legate de securitate și logistică au însemnat că puțin din ajutorul care ajunge la debarcader este primit. distribuite mai departe.

Agenția israeliană, COGAT, a declarat că un total de 403 de camioane de ajutor au fost inspectate și transferate luni în Fâșia Gaza, inclusiv 40 prin Erez West, una dintre punctele de trecere din nord.

S-a spus că 40 de camioane cu făină au fost coordonate prin programul portului Ashdod.

UPDATE 15:00

Cererea de emitere a unor mandate de arestare împotriva liderilor Hamas și Israelului, formulată de procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, reprezintă un „pas crucial către justiție”, a declarat marți grupul de apărare a drepturilor omului Amnesty International.

„Acest demers al procurorului CPI trimite un mesaj important tuturor părților implicate în conflictul din Gaza și nu numai, că vor fi trase la răspundere pentru devastarea pe care au provocat-o asupra popoarelor din Gaza și Israel”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard.

Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a solicitat luni emiterea de mandate de arestare împotriva liderilor Hamas Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh și Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri – mai bine cunoscut sub numele de Mohammed Deif -, precum și a premierului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului apărării Yoav Gallant.

UPDATE 14:00

Trupul neînsuflețit al președintelui iranian Ebrahim Raisi a ajuns la Teheran, în cadrul ceremoniilor funerare programate să se desfășoare pe parcursul mai multor zile, potrivit agenției de presă de stat IRNA.

O înregistrare video difuzată de mass-media de stat arată avionul prezidențial sosind pe aeroportul Mehrabad din Teheran, transportând sicriul lui Raisi. Oficiali guvernamentali și militari s-au aliniat pe un covor roșu, iar mulți au putut fi văzuți plângând în public în timp ce o escortă militară purta sicriul.

Potrivit imaginilor publicate de mass-media de stat, un scaun din avionul prezidențial a fost lăsat gol, acoperit doar cu o pânză neagră și cu o fotografie a lui Raisi așezată pe el.

Procesiunea funerară va continua marți după-amiază spre orașul sfânt șiit Qom, unde sunt programate rugăciuni la sanctuarul Fatima Masumeh.

Mai devreme, marți, ceremoniile funerare au început în orașul Tabriz, din nord-vestul țării, unde o mulțime mare îmbrăcată în negru a fost văzută în Piața Martirilor și pe străzile din jur, în ploaie.

Un camion de mari dimensiuni, împodobit cu flori și acoperit cu drapelul iranian, a transportat prin mulțime sicriele lui Raisi, ale ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian și ale celorlalți morți în accidentul de elicopter de duminică, arată imaginile din presa de stat.

Într-un discurs ținut marți la Tabriz, ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi a declarat că Raisi și Amir-Abdollahian „au stabilit un model de serviciu curajos și diplomație”, făcând referire la războiul dintre Israel și Hamas din Gaza.

„Cine poate uita discursurile sincere ale lui Raisi în apărarea Gaza?”. a declarat Vahidi, a relatat IRNA.

UPDATE 13:00

Spitalul Kuweit din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, spune că a primit trupurile a cinci persoane ucise marți de loviturile aeriene.

Spitalul a precizat că trei dintre cei uciși sunt copii, care au fost uciși într-un atac cu dronă asupra unui grup de cetățeni din tabăra Yabna din centrul orașului Rafah. Doi dintre ei aveau 16 ani, iar unul avea 14 ani.

Cadavrele a doi bărbați au fost, de asemenea, aduse la spital după ce avioanele israeliene au vizat un grup de cetățeni de lângă Centrul de aprovizionare din centrul Rafah, a precizat spitalul.

UPDATE 12:00

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că eforturile procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite mandate de arestare împotriva sa și a premierului Benjamin Netanyahu pentru acuzații de crime de război și crime împotriva umanității nu vor avea succes, calificându-le drept „abjecte”.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și a lui Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”, a declarat luni procurorul CPI, Karim Khan, pentru Christiane Amanpour de la CNN.

Gallant a reiterat marți comentariile pe care le-a făcut în numeroase etape din timpul războiului, afirmând că armata israeliană a luptat în conformitate cu dreptul internațional „în timp ce lua măsuri fără precedent pentru a facilita ajutorul umanitar”.

UPDATE 11:00

Solicitarea de către Curtea Penală Internațională a unor mandate de arestare atât pentru liderii Hamas, cât și pentru cei ai Israelului, „a creat impresia incorectă a unei ecuații”, a declarat luni seara, într-un comunicat, biroul de externe al Germaniei.

Germania „a sprijinit întotdeauna” CPI, a precizat Ministerul Federal de Externe al țării, dar a subliniat că liderii Hamas „sunt responsabili pentru un masacru barbar în care bărbați, femei și copii au fost uciși, violați și răpiți în Israel la 7 octombrie în cel mai brutal mod”.
Declarația Germaniei nu a făcut referire la războiul ulterior al Israelului în Gaza, care a ucis peste 35.000 de persoane și a rănit aproape 80.000, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă.

UPDATE 10:00

Șapte palestinieni au fost uciși și alți nouă au fost răniți în timpul unei operațiuni militare israeliene desfășurate marți la Jenin, în Cisiordania ocupată, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Ministerul l-a identificat pe unul dintre cei uciși ca fiind doctorul Usaid Kamal Jabarin, în vârstă de 50 de ani, și a precizat că acesta a fost ucis de focuri de armă israeliene în timp ce se îndrepta spre locul de muncă.

Jabarin lucra ca specialist în chirurgie la spitalul guvernamental din Jenin de 17 ani, a precizat ministerul.

Un elev de la școala Al-Karamah a fost de asemenea ucis, iar cetățeni în vârstă au fost răniți în timp ce se îndreptau spre serviciu, a declarat pentru CNN Wissam Bakr, directorul Spitalului Guvernamental din Jenin.

UPDATE 9:00

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru că a ținut luni un moment de reculegere pentru regretatul președinte iranian Ebrahim Raisi.

Numindu-l pe Raisi „Măcelarul din Teheran”, Erdan a declarat în fața Consiliului că „sângele a mii de iranieni nevinovați este pe mâinile sale, femei, membri ai comunității LGBTQ, protestatari pașnici și mulți mulți alții”.
Erdan a spus că consiliul, „care nu a făcut nimic, nimic pentru a avansa eliberarea ostaticilor noștri, îl comemorează pe omul responsabil pentru suferința lor”.

Raisi a înăbușit în mod brutal o revoltă condusă de tineri împotriva legilor represive, cum ar fi obligativitatea purtării vălului pentru femei, și a continuat să elimine disidența în urma acesteia.

UPDATE 8:00

Ceremoniile funerare vor începe astăzi pentru regretatul președinte iranian Ebrahim Raisi, după ce acesta a murit într-un accident de elicopter, în timp ce autoritățile investighează cauzele care au dus la prăbușirea pe un versant izolat al unui munte, pe timp de ceață, duminică dimineața.

Moartea lui Raisi, alături de ministrul de externe și de alți oficiali, a făcut ca establishmentul de linie dură al Republicii Islamice să se confrunte cu un viitor incert, în timp ce se confruntă cu tensiuni regionale în creștere – inclusiv războiul Israelului împotriva aliatului său Hamas – și cu nemulțumirea internă.

Guvernul iranian a organizat mai multe zile de doliu care vor culmina cu o înmormântare în această săptămână pentru clericul ultraconservator în vârstă de 63 de ani, care a fost văzut cândva ca un potențial succesor al actualului lider suprem, ayatollahul Khamenei.

UPDATE 02:00 – Forțele israeliene efectuează raiduri în două orașe din Cisiordania

Videoclipul verificat de Al Jazeera și distribuit de surse locale palestiniene arată soldați israelieni luând cu asalt orașele ocupate din Cisiordania Tuqu și Sinjil.

Sinjil este aproape de orașul Ramallah, iar Tuqu este la sud-est de Betleem.

Pe lângă prezența soldaților, videoclipul arată forțele israeliene arestând mai mulți palestinieni dintr-un magazin din Sinjil, precum și jefuirea unei case luate cu asalt de soldați.

UPDATE 01:00 – Franța susține mandatul CPI

Franța spune că a avertizat de multă vreme asupra consecințelor încălcării dreptului internațional umanitar, în special în ceea ce privește numărul „inacceptabil” de civili uciși în Gaza, precum și „accesul umanitar insuficient”.

Ministerul francez de Externe a declarat într-o declarație că sprijină CPI, „independența acesteia și lupta împotriva impunității în toate situațiile”.

Dar declarația nu a spus în mod explicit că Franța l-a sprijinit pe procurorul ICC Khan pentru că a solicitat mandate de arestare atât pentru liderii israelieni, cât și pentru liderii Hamas.

Declarația a adăugat că Franța sprijină o „soluție politică durabilă în regiune”, spunând că aceasta este singura modalitate prin care „va pune capăt suferinței israelienilor și palestinienilor deopotrivă”.

Știre inițială

Peste 900.000 de persoane, aproximativ 40% din populația din Gaza, au fost strămutate în ultimele două săptămâni, în timp ce bombardamentele israeliene continuă în cea mai mare parte a enclavei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric.

Bombardamentul israelian a fost însoțit de incursiuni terestre și lupte intense, în special în estul Rafah și Jabalya, a adăugat el, precizând că dintre palestinienii strămutați, 812.000 sunt din Rafah și peste 100.000 din nordul Gaza.

Până în prezent, peste 75% din Fâșia Gaza – aproximativ 285 de kilometri pătrați – se află sub ordin de evacuare pe fondul escaladării ostilităților”, a spus Dujarric.
El a adăugat că strămutarea pe scară largă a dus la condiții de trai dezastruoase din cauza lipsei severe de adăposturi, fără corturi și cu foarte puține articole de adăpost disponibile pentru distribuire.

Persoanele strămutate se refugiază în spații deschise, clădiri avariate și terenuri agricole din Khan Younis și Deir al-Balah.

Citește și