• Hamas a declarat că luptătorii săi au vizat două tancuri Merkava și un buldozer militar israelian cu rachete Yassin-105 în zona Beit Lahiya.
  • Confruntările între luptătorii palestinieni și operațiunile militare israeliene continuă în nordul Gazei, vizând tabăra de refugiați Jabalia și zonele învecinate.
  • În ciuda reducerii operațiunilor în nordul Gazei în ianuarie, armata israeliană a reluat atacurile la sol în mai, raportând pierderi de 634 de soldați și 3.581 răniți de la izbucnirea conflictului pe 7 octombrie.
  • Macron discută cu oficialii arabi „soluția a două state”.

UPDATE 22:00

Membrii familiilor prizonierilor israelieni deținuți în Gaza spun că numai un acord de încetare a războiului îi poate aduce înapoi pe cei dragi lor.

„Condițiile pentru un acord nu s-au schimbat, singura modalitate de a-i întoarce pe ostatici este încheierea războiului”, a declarat Einav Zangauker, al cărui fiu Matan este deținut în Gaza, la un miting la Tel Aviv.

Zangauker, un critic deschis al eșecului guvernului israelian de a aduce înapoi prizonierii, a cerut, de asemenea, ca guvernul să ajungă la un acord cu Hamas.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Într-o altă sâmbătă de proteste în Israel, manifestanții au ieșit în stradă la Tel Aviv și Haifa pentru a cere întoarcerea prizonierilor și alegeri pentru formarea unui nou guvern.

UPDATE 21:00

Armata israeliană afirmă, într-un scurt comunicat, că un alt membru al Brigăzii sale Bislamach a fost „grav rănit” în timp ce lupta împotriva palestinienilor în partea de nord a Fâșiei Gaza.

Soldatul fără nume a fost rănit mai devreme și a fost dus la spital pentru tratament, potrivit armatei.

Numărul soldaților israelieni răniți de la începutul războiului este de 3.581. Cel puțin 634 de soldați israelieni au fost uciși, potrivit site-ului armatei israeliene.

UPDATE 20:00

Compania de telecomunicații din Palestina (Paltel) a anunțat într-o postare pe X că serviciile de internet fixe din Gaza și nordul Fâșiei Gaza se confruntă cu perturbări din cauza atacurilor israeliene în curs.

„Echipele noastre lucrează din greu pentru a restabili serviciile cât mai repede posibil”, se spune.

Armata israeliană și-a extins invazia terestră din nordul Gazei în ultimele săptămâni, dăunând puternic infrastructura din zonă și ucigând mulți palestinieni.

UPDATE 19:00

Margarita Robles, ministrul apărării al Spaniei, a spus că războiul din Gaza, „care este un adevărat genocid”, nu poate fi ignorat.

„Acesta nu este împotriva nimănui, nu este împotriva statului israelian, nu este împotriva israelienilor, care sunt oameni pe care îi respectăm”, a declarat ea televiziunii de stat TVE despre decizia Spaniei la începutul acestei săptămâni de a recunoaște Palestina ca stat suveran.

Mișcarea vizează încetarea violențelor din Gaza, a adăugat ministrul.

Vicepremierul spaniol Yolanda Diaz a descris, de asemenea, războiul drept un genocid la începutul acestei săptămâni.

UPDATE 18:00

Într-o declarație pe X, armata a declarat că avioanele sale de luptă au lovit mai multe locuri militare ale Hezbollah din sudul Libanului.

Atacurile au avut loc în apropierea orașelor Odaisseh, Yaroun și Marwahin, potrivit postării, care a distribuit un videoclip cu unul dintre raidurile revendicate.

Armata israeliană a mai spus că a tras cu artilerie împotriva „amenințărilor” în alte câteva sate libaneze.

Anunțul vine după ce Hezbollah a susținut mai devreme că a lovit și distrus un tanc lângă situl militar al-Marj din nordul Israelului.

UPDATE 17:00

Al Jazeera raportează un alt atac israelian în Jabalia, acesta a lovit un grup de civili în zona al-Faluja.

Potrivit colegilor noștri de la sol, raidurile aeriene israeliene au lovit un grup de civili în zonă, ucigând și rănind oameni.

UPDATE 16:00

Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a susținut că luptătorii săi au lovit două tancuri israeliene în tabăra de refugiați Jabalia, în nordul Gazei.

Un tanc a fost vizat în spatele școlii Abu Zatoun și altul la intersecția al-Burai din tabără, se arată într-un comunicat de pe Telegram.

UPDATE 15:00

Cel puțin 35.709 palestinieni au fost uciși și 80.420 au fost răniți în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul a adăugat că 46 de persoane au fost ucise și 130 rănite în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.

UPDATE 14:00

Maha Hussaini, director de strategie al Euro-Med Human Rights Monitor, spune că decizia CIJ este un pas important și crucial pe care lumea îl așteaptă de zeci de ani, nu doar de la începutul „genocidului” care a început la 7 octombrie.

„Aceasta este în sfârșit o recunoaștere din partea comunității internaționale care a recurs mult timp doar la declarații timide despre încălcările Israelului”, a declarat ea pentru Al Jazeera în Deir el-Balah.

Hussaini a spus că este o recunoaștere a faptului că „ceea ce face Israelul în Fâșia Gaza a depășit de fapt toate limitele”.

Ea a adăugat că, timp de decenii, comunitatea internațională a continuat nu doar să apere, ci și să sprijine Israelul, furnizând arme care au fost implicate în crime de război și crime împotriva umanității.

„Palestinienii și-au pierdut încrederea în umanitate. Au fost abandonați și au fost dezamăgiți de comunitatea internațională. Aceasta este acum o piatră de hotar”.

UPDATE 13:00

Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 17 au fost rănite în atacuri separate în cartierul as-Saftawi din nordul Fâșiei Gaza, transmit colegii noștri de la Al Jazeera Arabic și agenția de știri Wafa.

Atacul israelian a vizat o școală care adăpostea persoane strămutate în cartier, situată la sud de Jabalia, potrivit colegilor noștri de la fața locului, care citează surse medicale.

Tabăra Jabalia din nordul Fâșiei Gaza a fost supusă astăzi unor atacuri violente, împingând tot mai mulți oameni să fugă din zonă.

UPDATE 12:00

Avioane de război israeliene au bombardat o casă din Beit Hanoon, în nordul Gaza, ucigând 10 persoane, printre care femei și copii, relatează agenția de presă Wafa.

Alte persoane au fost, de asemenea, rănite în urma atacului, care a avut loc lângă un adăpost pentru persoanele strămutate din oraș.

UPDATE 11:00

Loviturile israeliene au vizat zona Wadi Gaza din centrul Gaza, ucigând cel puțin trei persoane în această zonă, relatează agenția de știri Wafa.

În același timp, avioanele israeliene au lansat lovituri la est de Deir el-Balah. Nu au fost raportate victime.

Un atac aerian israelian anterior în apropierea taberei Nuseirat a ucis, de asemenea, trei persoane care se adăposteau într-un apartament rezidențial.

UPDATE 10:00

Liderii financiari ai G7 vor cere Israelului să mențină legăturile bancare corespondente între băncile israeliene și palestiniene pentru a permite continuarea tranzacțiilor, comerțului și serviciilor vitale, potrivit unui proiect de declarație comună consultat de agenția de presă Reuters.

Declarația, care urmează să fie publicată la sfârșitul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din cadrul Grupului celor șapte, care se desfășoară în nordul Italiei, solicită, de asemenea, Israelului „să elibereze veniturile reținute de la vămuire către Autoritatea Palestiniană, având în vedere nevoile fiscale urgente ale acesteia”.

De asemenea, liderii de finanțe din G7 au cerut eliminarea sau relaxarea altor măsuri „care au avut un impact negativ asupra comerțului, pentru a evita agravarea și mai mult a situației economice din Cisiordania”.

UPDATE 9:00

CIJ a cerut Israelului să pună capăt operațiunii sale din Rafah. În ultimele două săptămâni, Israelul a transformat cartiere întregi din Rafah în dărâmături și a strămutat cu forța sute de mii de oameni.

Israelul susține că trebuie să se deplaseze în Rafah pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea de a învinge Hamas. Cu toate acestea, CIJ a decis că obiectivele de război ale Israelului încalcă efectiv drepturile palestinienilor în temeiul Convenției privind genocidul.

UPDATE 8:00

Ministerul afacerilor externe din Oman a emis o declarație în care a declarat că „salută” o hotărâre a Curții Internaționale de Justiție care solicită oprirea imediată a asaltului israelian asupra Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

„[Oman] face apel la comunitatea internațională, în special la Consiliul de Securitate, să oblige Israelul să-și asume responsabilitățile în conformitate cu dreptul internațional și să pună în aplicare decizia Curții Internaționale de Justiție de a opri imediat acțiunile agresive în teritoriile palestiniene”, se arată în declarație.

UPDATE: Emanuel Macron discută cu oficialii arabi situația dintre cele două state

Președintele francez Emanuel Macron a discutat vineri seara cu prim-ministrul Qatarului şi miniştrii de externe saudit, egiptean şi iordanian despre situația din Fâșia Gaza și despre punerea în aplicare a „soluției a două state” dinre israelieni și palestinieni.

Oficialii prezenți au discutat despre „toate pârghiile care ar putea fi activate pentru a obţine redeschiderea tuturor punctelor de trecere” către teritoriu palestinian şi au analizat modul pentru „creştere şi aprofundare a cooperării lor în materie de ajutor umanitar”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Aripa armată a Hamas spune că luptătorii săi au vizat două tancuri Merkava și un buldozer militar israelian cu rachete Yassin-105 în timpul luptei din zona Beit Lahiya, scrie Al Jazeera.

Luptătorii palestinieni continuă să se confrunte cu operațiunile militare israeliene în nordul Gazei, unde atacurile au vizat tabăra de refugiați Jabalia și zonele învecinate.

În ianuarie, armata israeliană a anunțat că își reduce operațiunile în nordul Gazei, după ce a „demontat” Hamas în zonă. La începutul lunii mai, însă, a lansat din nou atacuri la sol, spunând că luptătorii palestinieni s-au regrupat în nord.

Potrivit cifrelor militare israeliene, cel puțin 634 de soldați au fost uciși și 3.581 au fost răniți de la izbucnirea conflictului din Gaza pe 7 octombrie.

Citește și