• Armata israeliană a efectuat peste 60 de raiduri aeriene asupra lui Rafah în cele 48 de ore după ce Curtea Mondială a ordonat vineri oprirea operațiunilor militare în orașul Gaza de sud.
  • Zeci de obuze de artilerie și focuri de armă constante au fost, de asemenea, îndreptate către palestinienii din Rafah în acea perioadă.

UPDATE ORA 20:15 – Houthis revendică atacuri asupra a trei nave și două distrugătoare americane în mările din apropiere

Houthis din Yemen, susținuți de Iran, afirmă că au lansat atacuri asupra a trei nave în Oceanul Indian și în Marea Roșie și asupra a două distrugătoare americane în Marea Roșie.

Deocamdată nu a existat nicio declarație de confirmare a acestor atacuri din partea armatei Statelor Unite.

Houthis, care își descriu atacurile asupra navelor ca fiind acte de solidaritate cu palestinienii în războiul Israelului din Gaza, au numit trei dintre nave ca fiind Larego Desert și MSC Mechela în Oceanul Indian, și Minerva Lisa în Marea Roșie.

Recomandări

VIKTOR ORBAN RĂMÂNE IZOLAT
BIDEN: „TU EȘTI FRAIERUL”
NASA FACE PARTENERIAT CU SPACEX
E.COLI FACE TOT MAI MULTE VICTIME
DIPLO SE CONFRUNTĂ CU ACUZAȚII
PUTIN TRIMITE LA RĂZBOI 10.000 MIGRANȚI

UPDATE ORA 19:30 – Premierul israelian afirmă că lovitura mortală de la Rafah a fost un „incident tragic”

Netanyahu afirmă că atacul mortal israelian asupra unei tabere de strămutați din Rafah este un „incident tragic” pe care guvernul său îl „investighează”.

„În Rafah, am evacuat un milion de locuitori neimplicați și, în ciuda eforturilor noastre, ieri [duminică] s-a întâmplat un incident tragic”, a declarat Netanyahu în fața parlamentului, adăugând: „Investigăm cazul și vom trage concluzii”.

Martorii au declarat că cel puțin opt rachete au lovit tabăra din Rafah, o zonă desemnată ca fiind sigură, în noaptea de duminică spre luni.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 45 de persoane, inclusiv 23 de femei, copii și bătrâni, au fost ucise în atac și 249 au fost rănite. Atacul a avut loc după ce vineri CIJ a ordonat de urgență Israelului să oprească ofensiva din Rafah și să se retragă din enclava asediată.

UPDATE ORA 18:15 – Hezbollah revendică patru atacuri asupra unor ținte israeliene în apropiere de granița dintre Liban și Israel

Gruparea armată libaneză Hezbollah afirmă că a lovit astăzi patru ținte israeliene, ca răspuns la atacurile armatei israeliene asupra unor case și sate din sudul Libanului.

Aceasta a declarat pe canalul său Telegram că a lansat un atac aerian asupra bazei militare Beit Hillel din nordul Israelului.

Lunetiștii săi au lovit, de asemenea, „în mod direct echipamentul de spionaj recent dezvoltat la situl general Miskaf”, care se află, de asemenea, în nordul Israelului.

Hezbollah a declarat că a vizat o clădire folosită de soldații israelieni în așezarea Margaliot din nordul Israelului și a confirmat că a fost rănit.

UPDATE ORA 17:10 – Israelul trebuie să fie condamnat la nivel internațional pentru atacul de la Rafah: Iran

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe afirmă, într-o postare pe X, că atacul israelian din nord-vestul Rafah merită „o condamnare fermă și un răspuns practic” din partea comunității internaționale.

„Această crimă barbară este un exemplu clar de crimă de război și o încălcare evidentă a ordinelor provizorii emise de Curtea Internațională de Justiție”, a scris Nasser Kanaani.

„Ori de câte ori regimul sionist ucigaș de copii suferă înfrângeri umilitoare pe teren, comite astfel de crime de război nebunești împotriva civililor palestinieni”, a mai spus el.

UPDATE ORA 16:35 – Armata israeliană discută cu Egiptul după un „incident armat” la frontieră

Armata israeliană a emis o scurtă declarație care confirmă că un „incident armat la granița cu Egiptul” a avut loc în cursul zilei.

Aceasta spune că problema este în curs de investigare și că „are loc un dialog cu partea egipteană”.

Rapoartele din presa israeliană au sugerat anterior că un soldat egiptean a fost ucis și alții au fost răniți la punctul de trecere a frontierei de la Rafah, însă soldații israelieni nu au pățit nimic.

UPDATE ORA 15.00 – Închiderea Rafah de către Israel este o „condamnare la moarte” pentru mii de bolnavi și răniți

Peste 20.000 de persoane care fie sunt rănite, fie suferă de boli cronice sau terminale, cum ar fi cancerul, diabetul și problemele cardiace, trebuie să fie evacuate din Gaza.

Însă, de când Israelul a ocupat punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, niciun palestinian bolnav sau rănit nu a mai putut părăsi Gaza, ceea ce ar putea însemna moartea pentru mulți dintre ei.

UPDATE ORA 14.00 – „Genocidul trebuie să înceteze” după masacrul de la Rafah: Vocea Evreiască pentru Pace

Grupul evreiesc de apărare a drepturilor evreilor cu sediul în SUA afirmă că atenția trebuie să se îndrepte acum către „masacrul” comis peste noapte la Rafah de către armata israeliană.

„Nu vom uita niciodată imaginile care apar în această noapte din Rafah. Ființe umane, inclusiv bebeluși, au fost arse de vii și sfâșiate. Acest genocid trebuie să înceteze, trebuie să înceteze acum”, a afirmat Jewish Voice for Peace într-o declarație.

„Considerăm că guvernul SUA, pe lângă guvernul israelian, este responsabil pentru masacrarea a peste 36.000 de palestinieni, pentru asediul și înfometarea palestinienilor din Gaza și pentru distrugerea în masă a infrastructurii și a terenurilor. Cerem încetarea imediată a tuturor finanțărilor americane pentru armata israeliană. Oamenii de conștiință din întreaga lume cer să se pună capăt genocidului.”

UPDATE ORA 13.00 – Bilanțul victimelor de la Rafah crește la 45, în timp ce numărul morților din Gaza depășește 36.000

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că 45 de persoane au fost ucise în atacul israelian asupra persoanelor strămutate în Rafah, inclusiv 23 de femei, copii și bătrâni, iar 249 au fost rănite.

Ministerul a adăugat că cel puțin 36.050 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului și 81.026 au fost răniți.

UPDATE ORA 12.00 – Belgia se declară angajată în reformarea Autorității Palestiniene

Ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, a numit Autoritatea Palestiniană un „partener pentru pace” și și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la eforturile de reformare a organizației pentru a conduce un viitor stat palestinian.

„Belgia lucrează pentru o recunoaștere cu drepturi și libertăți pentru palestinieni”, a scris ea într-o postare pe X după o întâlnire cu premierul AP, Mohammed Mustafa.

UPDATE ORA 11.00 – Atentatul de la Rafah este „crima crimelor”: Fost purtător de cuvânt al UNRWA

Chris Gunness declară pentru Al Jazeera că este o „tragedie” faptul că sute de mii de palestinieni cred că se pot refugia „sub steagul albastru deschis al ONU” în Rafah.

În urma bombardamentului de noaptea trecută asupra unei tabere de corturi din Rafah, el a declarat că cei trei judecători de la camera preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) „sunt la fel de îngroziți ca și restul lumii de aceste atacuri”.

La 20 mai, după luni de strângere de probe, procurorul CPI, Karim Khan, a anunțat că solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu și ministrul apărării, Yoav Gallant, precum și pentru liderii Hamas.

„Să ne rugăm ca acum să mergem mai departe cu mandatele de arestare împotriva lui Gallant și Netanyahu; ei trebuie să devină acum criminali de război căutați”, a declarat Gunness.

UPDATE ORA 10.00 – Spania va cere partenerilor din UE să susțină CIJ în privința Israelului

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat luni că le va cere celorlalte 26 de state membre ale Uniunii Europene să sprijine oficial Curtea Internațională de Justiție și să ia măsuri pentru a se asigura că Israelul respectă deciziile acesteia.

„Voi cere celorlalți 26 de parteneri să declare susținerea Curții Internaționale de Justiție și a deciziei sale și, de asemenea, dacă Israelul continuă să continue să urmărească împotriva acestei opinii a Curții, vom încerca să luăm măsurile potrivite pentru a aplica această decizie”, a declarat el reporterilor la Bruxelles, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologii săi irlandez și norvegian.

UPDATE ORA 09.00 – Netanyahu „trebuie să oprească imediat” ofensiva de la Rafah: Ro Khanna

În urma celui mai recent atac al Israelului asupra orașului Rafah, congresmanul american Ro Khanna i-a cerut premierului israelian să pună capăt asaltului asupra orașului din sudul Fâșiei Gaza.

„Netanyahu trebuie să oprească imediat ofensiva militară în Rafah”, a declarat Khanna într-o postare pe X.

„Pierderea îngrozitoare de vieți nevinovate astăzi, odată cu bombardarea unei tabere de refugiați, subliniază urgența morală de a opri campania de la Rafah”, a declarat Khanna, un democrat progresist din California.

UPDATE ORA 08.00 – „Atrocitate monstruoasă”: Expertul ONU în domeniul locuințelor denunță atacul de la Rafah

Balakrishnan Rajagopal, raportorul special al ONU pentru dreptul la locuință, a cerut luarea de măsuri împotriva Israelului în urma ultimului său atac asupra palestinienilor strămutați în Rafah.

„Atacarea femeilor și a copiilor în timp ce aceștia se ghemuiesc în adăposturile lor din Rafah este o atrocitate monstruoasă. Avem nevoie de o acțiune globală concertată pentru a opri acum acțiunile Israelului”, a declarat el într-o postare pe X.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata israeliană a efectuat peste 60 de raiduri aeriene asupra lui Rafah în cele 48 de ore după ce Curtea Mondială a ordonat vineri oprirea operațiunilor militare în orașul Gaza de sud, potrivit unui monitor pentru drepturile omului, scrie Al Jazeera.

Pe fondul unei invazii terestre israeliene a zonei, zeci de obuze de artilerie și focuri de armă constante au fost, de asemenea, îndreptate către palestinienii din Rafah în acea perioadă, potrivit Euro-Mediterranean Human Rights Monitor.

„Treisprezece palestinieni au fost uciși în cele 48 de ore după hotărârea Curții, inclusiv șase membri ai familiei Qishta, o mamă în vârstă și trei dintre copiii ei – două fete și un băiat – și un fiu adult și cei doi copii ai săi”, a declarat Geneva. organizația bazată a spus.

Ei au fost uciși sâmbătă în Khirbet al-Adas, o zonă la nord de Rafah care nu a fost inclusă în ordinele de evacuare israeliene.

Citește și