• UE va organiza o reuniune pentru a evalua respectarea de către Israel a obligațiilor privind drepturile omului.
  • UE a intensificat presiunile asupra Israelului pentru a respecta hotărârea CIJ de a opri ofensiva în Rafah.
  • Israelul a intensificat activitățile militare și bombardamentele în Gaza, contrar hotărârii CIJ.

UPDATE ORA 22:00 – Vicepreședintele SUA spune că lovitura mortală a Israelului asupra Rafah dincolo de „tragic”

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, afirmă că „cuvântul «tragic» nici măcar nu începe să descrie” atacul aerian israelian de duminică, care a declanșat un incendiu într-o tabără de corturi din Rafah, provocând moartea a 45 de palestinieni.

Comentariile au fost făcute ca răspuns la întrebarea unui reporter după bombardamentul ulterior cu tancuri israeliene asupra unei tabere de corturi dintr-o zonă de evacuare la vest de Rafah, care a ucis marți cel puțin 21 de persoane, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

Acest lucru a pus și mai mult la încercare promisiunea președintelui american Joe Biden de a nu furniza arme Israelului în cazul în care aliatul american ar face o invazie majoră la Rafah care să pună în pericol civilii palestinieni strămutați.

Recomandări

CE REGULI RESPECȚI LA WIMBLEDON
RUSSELL CÂȘTIGĂ ÎN AUSTRIA
RISC DE INCENDII ÎN GRECIA ȘI TURCIA
ELEVII ROMÂNI ÎNVAȚĂ ÎN CLĂDIRI CU RISC SEISMIC
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MACRON?
CUM TE AJUTĂ PUBLIC SPEAKING LA JOB?

Harris, care a vorbit la un eveniment ceremonial la Washington, DC, nu a răspuns la o întrebare suplimentară referitoare la faptul dacă atacurile din Rafah au depășit o „linie roșie”

UPDATE ORA 19:30 – Crucea Roșie povestește „oroarea” de după raidul aerian israelian asupra Rafah

Crucea Roșie a declarat că un aflux de pacienți cu răni grave și arsuri provocate de un raid aerian a sosit la spitalul său de campanie duminică seara, având nevoie disperată de tratament.

„Am trăit la fața locului oroarea acestui război, fiind martori ai rănilor îngrozitoare și ai morților. Am avut un incident cu victime în masă, cu aproximativ 30 de pacienți, dintre care șapte în stare critică, cu hemoragii masive. Nouă pacienți aveau răni ortopedice îngrozitoare, iar aproximativ 18 au fost răniți”, a declarat Sandy Inglis, ofițer medical superior.

Personalul medical de la spitalul de campanie al Crucii Roșii se confruntă deja cu un aflux de pacienți cu răni grave și cu o creștere a numărului de boli transmisibile care ar putea duce la potențiale epidemii și complicații legate de afecțiuni cronice.

„Amputațiile la spitalul de campanie sunt frecvente, la fel ca și infecțiile respiratorii acute, bolile gastrointestinale și bolile de piele, care se răspândesc rapid în comunitățile strămutate din cauza lipsei de apă curată, de canalizare și de acces la hrană”, a precizat Crucea Roșie într-un comunicat.

UPDATE ORA 18:10 – Sesiune a Parlamentului francez, întreruptă după ce un deputat a fluturat steagul palestinian

Șeful Adunării Naționale a Franței a suspendat o sesiune a camerei inferioare a parlamentului după ce Sebastien Delogu, un deputat al partidului La France Insoumis (LFI), a fluturat un steag palestinian pentru a atrage atenția asupra războiului israelian din Gaza.

„Acest lucru nu este tolerabil”, a declarat președinta Adunării Naționale, Yael Braun-Pivet, în momentul în care a suspendat sesiunea.

„Vom continua să purtăm vocile păcii peste tot, tot timpul”, a declarat ulterior partidul LFI pe X, unde a postat înregistrarea video a incidentului.

Agitarea steagului a avut loc în timp ce ministrul junior al comerțului, Franck Riester, răspundea la o întrebare despre războiul din Gaza.

UPDATE ORA 17:10 – Un atac cu rachete avariază o navă în Marea Roșie, în apropierea unor asalturi anterioare ale Houthi

Un atac cu rachete a avariat o navă în Marea Roșie, în largul coastelor Yemenului, iar o firmă privată de securitate a declarat că traficul radio a sugerat că nava a luat apă după ce a fost lovită.

Niciun grup nu a revendicat imediat responsabilitatea, dar suspiciunea a căzut imediat asupra rebelilor Houthi din Yemen, care au lansat o serie de atacuri care au vizat nave din cauza războiului Israelului din Gaza.

Atacul a avut loc în largul orașului-port Hodeidah, în sudul Mării Roșii, în apropierea strâmtorii Bab al-Mandeb, care face legătura cu Golful Aden, potrivit centrului militar britanic United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).

Nava „a suferit avarii” în timpul asaltului, a precizat UKMTO. „Echipajul este declarat în siguranță, iar nava se îndreaptă spre următorul port de escală”, a precizat centrul.

Firma privată de securitate Ambrey a precizat că nava a raportat prin radio că „a suferit avarii la cala de marfă și că a luat apă”.

UPDATE ORA 16:00 – Parlamentul danez respinge propunerea de recunoaștere a statului palestinian

Parlamentul Danemarcei a respins un proiect de lege privind recunoașterea unui stat palestinian, după ce ministrul danez de externe a declarat că lipsesc condițiile necesare pentru o țară independentă.

Proiectul de lege danez a fost propus pentru prima dată la sfârșitul lunii februarie de patru partide de stânga.

„Nu putem recunoaște un stat palestinian independent din simplul motiv că nu există cu adevărat condițiile prealabile”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen atunci când proiectul de lege a fost dezbătut pentru prima dată în parlament, în aprilie.

„Nu putem susține această rezoluție, dar ne dorim să vină o zi în care să putem”, a adăugat Rasmussen, care nu a fost prezent la votul de marți.

Votul a urmat recunoașterii oficiale a unui stat palestinian de către Irlanda, Spania și Norvegia.

UPDATE ORA 15.00 – Un milion de persoane au fugit din Rafah în trei săptămâni, potrivit UNWRA

Aproximativ un milion de persoane au fugit din Rafah în ultimele trei săptămâni, a declarat marți Agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA).

UNRWA a precizat că fuga din Rafah „a avut loc fără să existe un loc sigur în care să se poată merge și pe fondul bombardamentelor, al lipsei de hrană și apă, al mormanelor de deșeuri și al condițiilor de trai nepotrivite”, asistența și protecția devenind acum aproape „imposibile”.

UPDATE ORA 14.00 – O firmă israeliană de armament înregistrează o creștere a profitului

Elbit Systems, unul dintre cei mai mari contractori israelieni din domeniul apărării, a înregistrat o creștere de 11,5% a veniturilor din primul trimestru față de anul precedent, în condițiile în care armata israeliană cere mai multe produse pentru războiul din Gaza.

Elbit furnizează arme și echipamente Ministerului israelian al Apărării, inclusiv simulatoare, drone, artilerie, muniții și lasere de mare putere, a declarat directorul general Bezhalel Machlis.

UPDATE ORA 13.00 – Bilanțul victimelor din Gaza crește

Cel puțin 36.096 de palestinieni au fost uciși și 81.136 au fost răniți în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul a adăugat că 46 de persoane au fost ucise și 110 rănite în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.

UPDATE ORA 12.00 – Tancurile israeliene ajung în centrul orașului Rafah

Tancurile israeliene au ajuns în centrul orașului Rafah, a anunțat agenția de știri Reuters citând martori de la fața locului.

Armata israeliană a desfășurat o operațiune de amploare în sudul orașului Gaza, în pofida avertismentelor internaționale și a unei hotărâri a CIJ prin care i s-a cerut să oprească ofensiva.

Sute de mii de oameni au fost strămutați în urma operațiunii.

UPDATE ORA 11.00 – Trei persoane au fost ucise în vestul orașului Rafah

Societatea Semilună Roșie Palestiniană afirmă că salvatorii săi au găsit cadavrele a trei persoane ucise și mai multe rănite în vestul orașului Rafah.

Rafah, anterior singurul oraș desemnat ca fiind sigur pentru palestinienii din Gaza, a fost supus unui atac violent timp de trei săptămâni, în cadrul unei operațiuni despre care CIJ a decis că trebuie să înceteze imediat.

Duminică seară, un atac aerian israelian a lovit un cort care adăpostea palestinieni strămutați în Rafah, ucigând cel puțin 45 de persoane, multe dintre ele femei și copii.

UPDATE ORA 10.00 – Canada anunță o creștere de cinci ori a numărului de vize pentru palestinienii din Gaza

Canada a anunțat o creștere de cinci ori a numărului de vize pentru palestinienii care doresc să se alăture membrilor familiilor lor în această țară.

Ministrul Imigrației, Marc Miller, a declarat că Ottawa va crește la 5.000 numărul de vize oferite rezidenților din Gaza în cadrul unui program special anunțat în decembrie.

Miller a declarat că guvernul lucrează pentru a-i ajuta pe palestinienii care încearcă să părăsească Gaza, dar că mișcarea din teritoriu nu este posibilă în prezent din cauza unor factori care nu sunt sub controlul Ottawa.

UPDATE ORA 09.00 – Spania are în vedere un stat palestinian unificat cu Ierusalimul de Est drept capitală

În continuarea discursului său, premierul spaniol Sanchez a subliniat viziunea țării sale asupra unei Palestine unificate și conectate geografic.

„Statul Palestina trebuie să fie viabil, cu Cisiordania și Gaza conectate printr-un coridor și cu Ierusalimul de Est drept capitală”, a declarat Sanchez. „Acesta trebuie să fie unificat sub guvernul legitim al autorității naționale palestiniene”.

El a adăugat că recunoașterea Palestinei de către Spania nu ar trebui să compromită relația sa cu Israelul, pe care îl consideră o „națiune prietenoasă” și dorește să „promoveze cea mai puternică relație posibilă”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Miniștrii de Externe ai UE au convenit să organizeze o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Israel pentru a evalua respectarea de către Israel a obligațiilor privind drepturile omului din acordul de asociere.

Șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, a anunțat acest lucru la Bruxelles, în timp ce a intensificat presiunile asupra Israelului pentru a se conforma unei hotărâri a Curții Internaționale de Justiție de a opri ofensiva în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Hotărârea CIJ a menționat „riscul imens” pentru sutele de mii de palestinieni care se adăpostesc în Rafah, cea mai sudică parte a Fâșiei Gaza.

Contrar respectării hotărârii CIJ, Israelul a desfășurat „o intensificare a activităților militare, o intensificare a bombardamentelor și a creșterea numărului de victime în rândul populației civile”, a declarat Borrell.

Șeful politicii externe a declarat că Miniștrii de Externe ai UE i-au cerut „să propună măsuri concrete suplimentare” pentru a asigura respectarea de către Israel a hotărârii CIJ.

Citește și