• Bombardamente din Israel asupra taberei de refugiați Tal as-Sultan din Rafah, Gaza, au ucis cel puțin 16 persoane.
  • Un martor ocular a descris scene înfiorătoare, spunând că a auzit „sunete constante” de explozii și că acest lucru i-a amintit de invazia israeliană anterioară.
  • Statele Unite vor transfera Israelului echipamente pentru bombe ghidate în valoare de 320 de milioane de dolari.

UPDATE ORA 19:45 – Algeria face presiuni pentru o rezoluție de încetare a focului în Gaza la Consiliul de Securitate al ONU

Algeria, susținută de Grupul arab, a înaintat acest proiect de rezoluție.

Aceasta solicită, în esență, încetarea ofensivei de la Rafah și o încetare a focului, precum și eliberarea tuturor prizonierilor din Gaza.

Statele Unite continuă să își exprime poziția conform căreia o astfel de rezoluție nu ar fi de ajutor, că orice cale de urmat trebuie să vină din partea Israelului și a Hamasului, care trebuie să se așeze la masă și să negocieze… o încetare a focului cu care să fie de acord. Și, bineînțeles, Statele Unite au subliniat că eliberarea tuturor prizonierilor este esențială pentru aceste eforturi.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA
MÂȚA BLÂNDĂ ZGÂRIE RĂU
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

UPDATE ORA 19:00 – Blinken avertizează cu privire la lipsa unui plan pentru ziua următoare pentru Gaza

De asemenea, Blinken a profitat de timpul petrecut în Moldova pentru a avertiza Israelul cu privire la lipsa unui așa-numit „plan de după” pentru Gaza.

Oficialii israelieni nu au oferit încă o viziune clară pentru un astfel de plan, dar au indicat că intenționează să mențină o prezență de securitate în enclavă pe termen nelimitat.

Blinken a avertizat că orice plan care prevede ca Israelul să rămână sub control ar duce doar la o „insurgență de durată”. El a mai spus că Hamas nu poate rămâne la putere, dar că lipsa unei căi clare de urmat va duce la „haos, anarhie și vid”.

El a spus că Israelul trebuie să evalueze cât de mult „alte câștiguri incrementale împotriva Hamas, dar câștiguri care s-ar putea să nu fie durabile… se compară cu unele dintre consecințele, din nou, neintenționate, dar îngrozitoare, ale unei acțiuni militare într-un loc în care oamenii pe care îi urmărești sunt atât de strâns legați de civili”.

El a declarat că decesele în masă ale civililor din Rafah subliniază „imperativul, urgența de a avea un plan clar”.

UPDATE ORA 18:05 – Brigăzile Qassam susțin că au aruncat în aer un tanc israelian în atacul din nordul Fâșiei Gaza

Aripa armată a Hamas susține că luptătorii săi au vizat un tanc Merkava al armatei israeliene în Piața al-Khalifa din tabăra de refugiați Jabalia.

Într-o declarație, gruparea a afirmat că a atacat tancul cu un obuz Yassin 105.

Confruntările dintre luptătorii palestinieni și soldații israelieni au loc de săptămâni întregi, în timp ce armata israeliană a reluat operațiunile militare în nordul Fâșiei Gaza.

Israelul a declarat anterior că și-a retras trupele din nordul în mare parte devastat, unde foametea a pus stăpânire pe zonă, după ce a afirmat că a învins Hamas cu luni în urmă.

UPDATE ORA 17:00 – Emirul Qatarului și președintele Greciei discută despre războiul din Gaza

Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, aflat în prima sa vizită oficială la Atena, a discutat despre războiul din Gaza cu președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, potrivit unui comunicat al guvernului qatarez.

Vorbind pentru presa greacă, ambasadorul Qatarului în această țară, Ali al-Mansouri, a subliniat importanța vizitei în consolidarea legăturilor dintre Qatar și Grecia și a subliniat eforturile Qatarului de a asigura o încetare a focului și de a aduce mai mult ajutor umanitar în Gaza.

Qatarul a fost un mediator cheie în negocierile de încetare a focului între Israel și Hamas.

UPDATE ORA 15.00 – Luptele din Gaza vor continua timp de cel puțin 7 luni: Oficial israelian

Consilierul pe probleme de securitate națională al premierului Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi, afirmă că se așteaptă ca luptele din Gaza să continue cel puțin până în 2024.

De asemenea, el a declarat pentru postul public de televiziune israelian Kan că armata israeliană controlează 75% din Coridorul Philadelphi, o zonă tampon între Gaza și Egipt.

Faceți clic aici pentru a distribui pe rețelele de socializare

UPDATE ORA 14.00 – Fostul ambasador al SUA, Nikki Haley, se întâlnește cu Gantz, fostul ambasador al Israelului

Haley, fost trimis al SUA la ONU și candidat ratat la alegerile prezidențiale, s-a întâlnit cu doi oficiali cheie din cabinetul israelian în timpul călătoriei sale în Israel.

Primită de ministrul israelian al apărării Gallant, Haley a afirmat importanța legăturilor dintre SUA și Israel pentru a contracara inamicul lor comun – Iranul, a declarat Gallant într-o postare pe X.

Într-o întâlnire separată cu Benny Gantz, Haley a discutat despre „dreptul Israelului de a lupta oriunde este necesar pentru a elimina amenințarea Hamas”, a relatat The Times of Israel, citând biroul lui Gantz.

La începutul călătoriei sale în Israel, Haley, însoțită de parlamentarul israelian Danny Danon, a fost fotografiată scriind „Termină-i” pe un obuz israelian în timp ce vizita locații militare de la granița de nord a Israelului cu Libanul.

UPDATE ORA 13.00 – Pacienți care se chinuie să ajungă cu greu la maternitatea din Emirate din cauza bombardamentelor

Bombardamentele de artilerie în curs de desfășurare în Rafah îngreunează din ce în ce mai mult accesul pacienților și al echipelor de sănătate la maternitatea Emirati, singurul spital parțial funcțional din oraș, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în teritoriile palestiniene, Rik Peeperkorn, a avertizat marți că maternitatea Emirati va fi probabil scoasă din funcțiune dacă incursiunea israeliană continuă, lăsând Rafah doar cu un șir de spitale de campanie de-a lungul coastei.

UPDATE ORA 12.00 – Bilanțul victimelor din Gaza crește

Cel puțin 36.171 de palestinieni au fost uciși și 81.420 au fost răniți în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul a adăugat că 75 de persoane au fost ucise și 284 rănite în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.

UPDATE ORA 11.00 – Oman condamnă atacurile israeliene asupra taberelor de la Rafah

Într-o postare pe X, Ministerul de Externe al Omanului a denunțat ultimele atacuri ale Israelului „vizând taberele de persoane strămutate din Rafah”, adăugându-se astfel la condamnarea internațională tot mai mare a atacurilor.

În declarație, ministerul a făcut apel la comunitatea internațională să ia măsuri imediate pentru a „opri crimele de război sistematice și continue și genocidul comis împotriva poporului palestinian”.

UPDATE ORA 10.00 – Un senator american cataloghează drept „oribil” atacul Israelului asupra Rafah

Senatoarea democrată americană Elizabeth Warren a declarat că atacul Israelului de la Rafah, care a ucis 45 de civili palestinieni strămutați într-o tabără de corturi, a fost „oribil”.

„Israelul are datoria de a proteja civilii nevinovați, iar palestinienii care caută adăpost în Rafah nu au unde să se ducă în siguranță”, a scris ea pe X.

O notă a comunității de sub tweet a subliniat însă că Warren a votat în favoarea furnizării de arme „Israelului în valoare de 3,8 miliarde de dolari”, în timp ce ea a votat, de asemenea, pentru întreruperea finanțării americane pentru organizația ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

UPDATE ORA 09.00 – Israelienii iau cu asalt incinta Moscheii Al-Aqsa

Mai mult de o duzină de israelieni au luat cu asalt miercuri dimineața complexul Moscheii Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc al islamului.

Într-o înregistrare video publicată pe Telegram de o rețea media locală și verificată de Al Jazeera, se văd ofițeri de poliție israelieni mergând alături de indivizii care au intrat în incintă.

Luarea cu asalt a incintei este un eveniment obișnuit, chiar dacă intrarea în orice parte a acesteia este interzisă evreilor din cauza caracterului sacru al sitului, conform legii evreiești.

De asemenea, autoritățile israeliene au interzis în mod repetat palestinienilor să intre în sit pentru rugăciunile de vineri, începând cu 7 octombrie, obligându-i pe mulți dintre ei să se roage pe străzile din apropierea Orașului Vechi.

UPDATE ORA 08.00 – Spitalul de campanie din Rafah, obligat să evacueze

Spitalul de campanie Al-Quds, administrat de Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS), a fost forțat să se mute din zona al-Mawasi din Rafah din cauza bombardamentelor și a bombardamentelor artileriei israeliene din apropiere.

Spitalul de campanie, una dintre puținele unități sanitare care mai rămăseseră în Rafah, s-a mutat în zona al-Mawasi din Khan Younis, potrivit PRCS.

Atacurile aeriene au lovit în mod repetat taberele de corturi din al-Mawasi în ultimele zile, ucigând și rănind zeci de palestinieni, multe femei și copii.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Bombardamentele au lovit cartierul Tal as-Sultan din vestul orașului Rafah, ucigând cel puțin 16 persoane, potrivit apărării civile palestiniene și Societății Semilunii Roșii Palestiniene.

Șapte dintre morți se aflau în corturile de lângă o clădire a Națiunilor Unite, la aproximativ 200 de metri de locul unde au avut loc atacurile aeriene și focurile ucigașe de duminică seara.

„A fost o noapte de groază”, a declarat Abdel-Rahman Abu Ismail, un palestinian din orașul Gaza care se adăpostește în Tal as-Sultan din decembrie. El a spus că a auzit „sunete constante” de explozii în timpul nopții și până marți, cu avioane de luptă și drone care zburau deasupra zonei.

Abu Ismail a declarat că acest lucru i-a amintit de invazia israeliană a cartierului său Shujayea din orașul Gaza, unde armata din Israel a lansat o campanie de bombardamente intense înainte de a trimite forțe terestre la sfârșitul anului 2023. „Am mai văzut asta înainte”, a spus el.

Citește și