• Închiderea acestei unități este încă un pas în dezmembrarea sistemului de sănătate din Gaza de către Israel.
  • „MSF a fost nevoit să părăsească 14 unități medicale din Gaza din octombrie”.
  • MSF a tratat peste 33.000 de pacienți la acest centru din februarie.

UPDATE ORA 21:00 – „Recompensează teroarea”: Israelianul Gantz pune sub semnul întrebării negarea delegației franceze

Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, afirmă că a vorbit cu premierul francez Gabriel Attal despre decizia Parisului de a interzice participarea unei delegații la târgul de securitate Eurosatory.

„I-am subliniat că decizia recompensează în cele din urmă teroarea și am cerut ca Franța să reconsidere decizia”, a declarat el în postarea de pe X.

Anterior, am relatat că organizatorii evenimentului au confirmat că Israelul nu va avea un stand la expoziția anuală.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

UPDATE ORA 20:00 – „Salvați-ne”: Hamas publică înregistrarea audio a unei femei israeliene captive

Hamas a difuzat o înregistrare pentru a face presiuni asupra autorităților israeliene în vederea încheierii unui acord de încetare a focului, de data aceasta cu vocea unei femei israeliene captive.

„Timpul se scurge, nu vrem să murim aici”, se poate auzi spunând femeia anonimă, identificată de presa israeliană ca fiind Noa Argamani, în vârstă de 26 de ani.

„Nu ne puneți soarta noastră în mâinile lui Netanyahu și ale consiliului de război”.

Este cea de-a treia înregistrare cu prizonieri israelieni publicată de grupuri armate din Gaza în această săptămână, Jihadul Islamic Palestinian publicând două videoclipuri în care apare un alt prizonier, Alexander Trufanov, în vârstă de 30 de ani.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană a doborât o dronă Hezbollah, în timp ce sirenele răsună în nordul Israelului

Armata israeliană afirmă că a doborât o dronă lansată din sudul Libanului deasupra nordului Israelului.

Sirenele au răsunat în orașul de coastă Acre pentru prima dată din aprilie, când două drone Hezbollah au vizat zona. De asemenea, au fost auzite și în orașul Jadeidi-Makr din apropiere, împreună cu Klil, tot în Galileea Superioară.

Armata israeliană a adăugat că a efectuat un atac asupra unei clădiri folosite de Hezbollah în zona Naqoura din sudul Libanului și a vizat, de asemenea, un agent al grupării libaneze în Yaroun.

UPDATE ORA 18:00 – Biden va face declarații despre Orientul Mijlociu: Casa Albă

Anunțul Casei Albe vine în contextul în care Israelul a pătruns în Rafah, în ciuda avertismentelor SUA împotriva unei ofensive la scară largă în orașul aglomerat din sudul Gaza.

„După-amiaza, președintele va face remarci despre Orientul Mijlociu”, a precizat Casa Albă într-un program zilnic actualizat pentru Biden, fără a da alte detalii.

UPDATE ORA 17:00 – Israelul confirmă că forțele operează în centrul Rafah

Armata israeliană nu a precizat într-o declarație unde în centrul Rafah au avut loc operațiunile, dar declarațiile anterioare și rapoartele martorilor au indicat raiduri în tabăra de refugiați Shaboura și în alte locuri din apropierea centrului orașului.

Armata a declarat că trupele sale din centrul Rafah au descoperit lansatoare de rachete și tuneluri ale Hamas și au dezmembrat depozite de arme.

Israelul a lansat asaltul terestru asupra orașului la 6 mai și a operat în principal în districtele sale estice și în apropierea graniței cu Egiptul.

Săptămâna aceasta, s-a mutat și în cartierul Tal as-Sultan din vestul orașului, unde martorii au raportat ciocniri intense cu luptătorii Hamas. Peste un milion de palestinieni au fugit din oraș de la începutul asaltului, împrăștiindu-se în sudul și centrul Gaza.

UPDATE ORA 16:15 – Israelul nu va fi prezent la târgul anual de armament Eurosatory din Franța

Israelul nu va avea un stand prezent la ediția din acest an a expoziției anuale a industriei de armament și apărare Eurosatory din Franța, a declarat un purtător de cuvânt al organizatorilor, confirmând astfel informațiile apărute anterior în presă.

„În urma unei decizii a autorităților guvernamentale, nu va exista un stand israelian la salonul Eurosatory 2024”, a declarat purtătorul de cuvânt prin e-mail.

„Nu vor fi oferite alte informații în acest sens”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 16:00 – Ajutoarele nu ajung la civilii din Gaza: ONU

Ajutoarele limitate care intră în enclavă nu ajung la cei care au nevoie de ele, a declarat Organizația Națiunilor Unite, făcând apel la Israel să își îndeplinească obligațiile legale pentru a asigura livrarea ajutoarelor.

„Ajutorul care intră nu ajunge la oameni, iar aceasta este o problemă majoră”, a declarat Jens Laerke, purtător de cuvânt al agenției umanitare a ONU, OCHA.

„Continuăm să insistăm asupra faptului că obligația autorităților israeliene, conform legii, de a facilita livrarea ajutoarelor nu se oprește la graniță”, a spus Laerke, arătând că Israelul controlează punctul cheie de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom) de la granița sa.

UPDATE ORA 15:00 – Liderul Hamas afirmă că grupul nu va fi „înlocuit”

Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, a susținut că grupul își va păstra influența chiar și după război.

„Cei care vorbesc despre «ziua de după» trebuie să înțeleagă, poporul palestinian nu va fi înlocuit de Hamas”, a spus Haniyeh într-o declarație.

„În fața prețurilor pe care le-am plătit”, a continuat el, „trebuie promovat un plan național palestinian bazat pe o conducere unificată în cadrul instituțiilor Organizației pentru Eliberarea Palestinei, care va conduce atât Gaza, cât și Cisiordania.”

UPDATE ORA 14:00 – Un atac israelian în sudul Libanului a ucis un medic

Agenția națională de știri din Liban raportează o lovitură „ostilă” în orașul Naquora din sudul Libanului, în paralel cu raiduri aeriene.

Salvatorii legați de Hezbollah au declarat că Israelul se află în spatele loviturii care a lovit o ambulanță, ucigând un medic și rănind un altul.

Atacul are loc după ce mai multe drone trase din Liban au lovit mai devreme, astăzi, Platoul Golan, fără a provoca răniți, potrivit armatei israeliene.

UPDATE ORA 13:00 – Negociatorul israelian numește poziția Hamas „delirante”

Un membru al echipei de negocieri a Israelului a declarat că cererea Hamas ca Israelul să oprească războiul din Gaza pentru a ajunge la un acord de încetare a focului este „delirante”, potrivit unui raport al site-ului de știri Ynet din Israel.

„Nu se va întâmpla”, i-a spus oficialul anonim pentru Ynet. „Israelul luptă în Gaza, va continua să lupte în Gaza cu toată puterea lui, iar dacă [Hamas] vor un armistițiu în beneficiul rezidenților din Gaza, acesta trebuie să fie doar prin negocierea eliberării ostaticilor”.

Ieri, Hamas a emis o declarație în care spune că este gata să „atingă un acord complet care să includă un acord de schimb cuprinzător”, dar nu poate negocia în timp ce Israelul își continuă „agresiunea, asediul, înfometarea și genocidul poporului nostru”.

UPDATE ORA 12:00 – IDF susține că trupele sale au încheiat operațiunile în estul Jabaliya

Armata israeliană afirmă că trupele sale au încheiat operațiunile în estul Jabaliya, în secțiunea de nord a Fâșiei Gaza, după ce au distrus 10 kilometri de tuneluri și mai multe locuri de producție de arme în zile de lupte care au inclus peste 200 de lovituri aeriene.

În timpul operațiunii din zona puternic construită, trupele au localizat și cadavrele a șapte ostatici, relatează Reuters.

UPDATE ORA 11:00 – Raidurile „neîntrerupte” ale armatei israeliene provoacă „disperare” în Cisiordania ocupată

Raidul violent al armatei israeliene de ieri din Ramallah, care a lăsat în flăcări o piață de legume, este „emblematic pentru distrugerile” pe care oamenii le trăiesc în mod regulat în Cisiordania ocupată, a declarat Nour Odeh, un activist politic din Ramallah.

Raidurile militare israeliene, împreună cu restricțiile economice severe, fac parte dintr-o strategie deliberată a autorităților israeliene de a provoca disperare economică și de a submina Autoritatea Palestiniană (AP), a declarat Odeh.

Palestinienii din Cisiordania ocupată trebuie să vadă acum și „cum compatrioții lor sunt masacrați în masă în Gaza”, a spus ea.

UPDATE ORA 10:00 – Familiile prizonierilor deținuți în Gaza spun că guvernul israelian i-a „abandonat

Forumul ostaticilor și al familiilor dispărute, un organism alcătuit din rude ale prizonierilor israelieni din Gaza, a acuzat guvernul israelian că i-a „abandonat”, afirmând că oficialii sunt mai mult interesați de un război prelungit decât de aducerea acasă a celor dragi lor.

„Captivii și întregul stat Israel au fost luați ostatici de cei care aleg interesele politice în locul îndatoririlor lor naționale”, a declarat grupul într-o declarație publicată în The Times of Israel.

Grupul a afirmat că guvernul a neglijat „un principiu moral fundamental, conform căruia Israelul nu va lăsa niciodată pe nimeni în urmă, și preferă să continue luptele în locul atingerii obiectivului principal de eliberare a ostaticilor”.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană susține că un comando al forțelor speciale Hamas a fost ucis

În ultimul său bilanț de război, armata israeliană a declarat că a distrus un depozit de arme al Hamas în Rafah și a ucis un membru al unității de comando naval de elită a grupului palestinian.

În operațiunile sale din nord, armata israeliană a declarat că a „dezmembrat sute de metri” de tuneluri și a ucis mai mulți luptători palestinieni cu ajutorul tancurilor.

Forțele aeriene israeliene au lovit, de asemenea, infrastructura militară și pozițiile de luptă din centrul Gaza, a declarat armata, ucigând mai multe persoane.

UPDATE ORA 03:00 – Palestinienii aruncă cu pietre în atacul vehiculelor israeliene în Cisiordania

Videoclipul arată unul dintre numeroasele raiduri efectuate de forțele israeliene în Cisiordania ocupată, acesta având loc în regiunea de sud.

UPDATE ORA 02:00 – Victime după ce armatele americane și britanice au lansat 13 atacuri asupra Yemenului

Armata americană a confirmat 13 lovituri aeriene asupra „zonelor din Yemen, susținute de iranieni, controlate de teroriști Houthi, în autoapărare”.

CENTCOM a declarat că forțele combinate au distrus opt drone pe care Houthii le pregăteau potențial pentru atacuri asupra navelor din Marea Roșie, într-un efort declarat de a se opune războiului Israelului din Gaza.

Houthii au rămas sfidătoare, afirmând mai devreme că vor continua și vor consolida operațiunile militare împotriva navelor de marfă occidentale.

Știrile locale au indicat că grevele au lovit zone din capitala Sanaa și din guvernoratul Hodeidah. Două persoane au fost ucise și 10 rănite.

UPDATE ORA 01:00 – Hezbollah revendică atacul asupra soldaților israelieni și confirmă că luptătorii au fost uciși

Hezbollah a declarat că a efectuat șase atacuri, iar lovitura finală a vizat o clădire folosită de soldații israelieni lângă al-Manara.

Grupul armat libanez a raportat, de asemenea, că alți doi luptători ai săi au fost uciși în confruntări la graniță cu forțele israeliene în orașul Hula din sudul Libanului.

Atacurile israeliene au ucis peste 350 de persoane în Liban, majoritatea luptători cu Hezbollah și grupurile aliate. În Israel, atacurile din Liban au ucis cel puțin 10 civili și 12 soldați.

Știre inițială

Organizația Medici fără Frontiere (MSF) afirmă că a fost „forțată” să închidă o altă unitate de îngrijire primară în Gaza, aceasta din zona al-Mawasi, dând vina pe ofensiva Israelului asupra orașului Rafah din sudul țării.

„Aceasta este a doua unitate de sănătate pe care am fost forțați să o închidem săptămâna aceasta și încă un pas în dezmembrarea sistematică a sistemului de sănătate din Gaza de către Israel. Din februarie, am tratat peste 33.000 de pacienți la acest centru de sănătate”, a anunțat MSF într-o postare pe X.

La începutul acestei săptămâni, după ce atacurile israeliene asupra localității Tal as-Sultan, în apropiere de Rafah, au ucis numeroși palestinieni, MSF și-a închis, de asemenea, centrul de îngrijire din această localitate, invocând „violența extremă”.

„MSF a fost nevoit să părăsească 14 unități medicale din Gaza din octombrie”, a precizat MSF.