• Miniștrii de extremă dreaptă ai Israelului, Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich, au amenințat că vor părăsi coaliția condusă de premierul Benjamin Netanyahu dacă acesta acceptă propunerea președintelui american Joe Biden de încetare a focului în conflictul israelo-palestinian.
  • Potrivit reporterului politic al lui Axios, Barak Ravid, acești miniștri au avertizat că vor răsturna guvernul Netanyahu dacă acesta va implementa acordul pentru încetarea focului propus de SUA.
  • Itamar Ben-Gvir a afirmat că partidul său, Otzma Yehudit, nu va permite încheierea războiului fără eliminarea totală a Hamas și că dacă Netanyahu va accepta un acord care să prevadă sfârșitul războiului și renunțarea la Hamas, partidul lor va dizolva guvernul.

UPDATE 22:00

Agenția de presă Wafa relatează că avioanele de război israeliene au bombardat zona Abu Halawa din partea de est a orașului din sudul Gazei, ducând la uciderea a două persoane și la rănirea altora.

Între timp, Brigăzile Quds, aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), a anunțat că luptătorii săi au fost angajați în ciocniri aprige cu forțele israeliene, în timp ce își continuă înaintarea în oraș.

O declarație a grupului spune că o poziție israeliană a fost vizată cu obuze de mortar în zona al-Abd Jabr din tabăra de refugiați Yibna, în partea de sud a orașului Rafah.

Recomandări

ELEVII ROMÂNI ÎNVAȚĂ ÎN CLĂDIRI CU RISC SEISMIC
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MACRON?
CUM TE AJUTĂ PUBLIC SPEAKING LA JOB?
CUM VA FI VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CE SFAT LE DĂ BEZOS TINERILOR
A MURIT ILEANA STANA IONESCU

UPDATE 21:00

Pe Telegram, grupul libanez spune că luptătorii săi au atacat pozițiile armatei israeliene în zona satului, care se învecinează cu granița țării cu Israelul.

A numit pozițiile armatei israeliene atacate drept Ramtha și al-Samaqa.

UPDATE 20:00

Avioanele de război israeliene au lansat un raid în orașul Aita al-Shaab, din sudul Libanului, potrivit presei locale.

UPDATE 19:00

Echipa lui Al Jazeera din Gaza raportează că cel puțin șapte persoane au fost ucise în urma unei lovituri israeliene asupra unei mașini în zona al-Zawayda din centrul Fâșiei Gaza.

Victimele, inclusiv un număr de răniți, au fost transportate la Spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah.

UPDATE 18:00

Aripa militară a Hamas spune printr-o declarație pe canalul său oficial Telegram că a vizat un „buldozer militar” israelian D9 cu o rachetă Yassin-105.

Se spunea că acest atac a avut loc lângă Asociația Al-Amal din tabăra de refugiați Yibna din orașul Gaza de sud.

Cu câteva zile în urmă, o investigație Al Jazeera a arătat că teritoriul Fâșiei Gaza a fost redus cu până la 32 la sută pe fondul unei campanii armatei israeliene de demolare și curățare a cartiere întregi, în efortul de a crea o zonă tampon și o axă centrală care împarte Fâșia. .

UPDATE 17:00

Înaltă instanță israeliană a audiat răspunsuri din partea statului cu privire la contestațiile împotriva scutirilor acordate evreilor ultraortodocși de la recrutarea militară.

Pe măsură ce războiul continuă în Gaza și trupele israeliene servesc la granița de nord cu Libanul, mulți israelieni sunt supărați pe concetățenii lor că au fost scutiți de partea lor de risc.

„Nu suntem pe ape liniștite. Suntem în război, iar nevoia [de personal militar] strigă”, a declarat unul dintre cei nouă judecători care au audiat cazul, Noam Solberg, unui avocat al guvernului care a susținut că este încă prea devreme pentru o conscripție în masă ultra-ortodoxă.

Israelienii evrei ultraortodocși au pretins dreptul de a studia în seminarii în loc să slujească în uniformă pentru cei trei ani standard.

Avocatul guvernului, Doron Taubman, a declarat că, deși acordă o prioritate sporirii înrolării ultraortodocșilor, este, de asemenea, „conștient de dificultatea enormă pe care comunitatea o vede în pregătirea studenților de la seminarii” și de „teama cardinale că stilul lor de viață va fi compromis. ”.

UPDATE 16:00

O casă a fost distrusă în orașul Baraachit, din sudul Libanului, într-un atac aerian israelian peste noapte, potrivit imaginilor video verificate de Al Jazeera.

Presa libaneză a raportat astăzi mai devreme că un raid israelian efectuat peste noapte la periferia Baraachit, Ramyah și Hanaway a dus la pagube grave proprietății și caselor nelocuite.

UPDATE 15:00

Qatar a condamnat demersul Israelului de a desemna agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) drept „organizație teroristă”, a anunțat ministerul său de externe.

Într-o declarație, ministerul a făcut apel la comunitatea internațională să rămână fermă în fața planurilor Israelului de a-i „priva” pe palestinienii din Fâșia Gaza și din Cisiordania ocupată de „serviciile sale necesare”.

De asemenea, ministerul și-a reiterat sprijinul deplin pentru UNRWA.

Săptămâna trecută, parlamentul israelian a adoptat o moțiune preliminară care aprobă un proiect de lege care desemnează UNRWA ca atare.

UPDATE 14:00

UNRWA: 690.000 de fete și femei din Gaza nu beneficiază de materiale sanitare de bază

Împinse în adăposturi supraaglomerate, aproximativ 690.000 dintre ele nu au kituri de igienă menstruală, apă curată și intimitate, precizează agenția.

UPDATE 13:00

Ambulanțele și echipajele de protecție civilă au găsit încă 50 de cadavre în nordul orașului Jabalia din Gaza, ceea ce ridică la 120 numărul total al cadavrelor descoperite acolo în ultimele zile, relatează agenția de știri Wafa.

Salvatorii continuă să caute zeci de persoane dispărute în zona, din care forțele israeliene s-au retras parțial joi, după o operațiune mortală de 20 de zile.

UPDATE 12:00

Armata israeliană a declarat că continuă operațiunile „precise” în Rafah, unde trupele sale au ucis mai mulți luptători înarmați în ultima zi.

De asemenea, armata continuă să efectueze lovituri aeriene în centrul Gaza, a precizat aceasta, vizând infrastructura militară, depozitele de arme și celulele de luptători. În total, avioanele israeliene au lovit 30 de ținte în ultima zi, potrivit actualizării militare.

Ultimele lovituri ale Israelului în Gaza au ucis, de asemenea, civili, inclusiv o femeie și un copil în orașul Gaza, potrivit agenției de știri Wafa.

UPDATE 10:00

Israelul a preluat aproximativ 32% din suprafața Gaza prin „demolarea sistematică a cartierelor” pentru a crea o zonă tampon și o axă centrală care să o divizeze, potrivit agenției de verificare Sanad din Al Jazeera.

Analiza de către Sanad a imaginilor din satelit a arătat o rată de distrugere de 80-90% în cei 120 km pătrați pe care Israelul i-a ocupat.

UPDATE 9:00

Ophir Falk, consilier pe probleme de politică externă al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a vorbit pentru cotidianul britanic Sunday Times despre ultimul plan de încetare a focului prezentat de președintele american Joe Biden.

Falk a declarat că „nu este un acord bun, dar ne dorim foarte mult ca ostaticii să fie eliberați, toți”.

De asemenea, el a subliniat că obținerea unei încetări permanente a focului – prevăzută în a doua fază a acordului – ar trebui să fie condiționată.

„Mai sunt multe detalii de pus la punct, iar acest lucru include faptul că nu va exista o încetare permanentă a focului până când nu vor fi îndeplinite toate obiectivele noastre”, a declarat Falk.

UPDATE 8:00

Iranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri temporar al Suediei după ce un oficial suedez a făcut „acuzații nefondate și răutăcioase”, a anunțat Ministerul iranian de Externe, într-o postare pe X.

Serviciul suedez de securitate a declarat joi că Iranul a „vizat reprezentanți ai altor state, inclusiv Israelul… cu scopul de a afecta interesele, țintele și activitățile israeliene și evreiești din Suedia”, acuzații pe care ambasada Iranului la Stockholm le-a negat deja.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Miniștrii de extremă dreaptă ai Israelului Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich i-au spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că vor părăsi coaliția sa și vor răsturna guvernul dacă acceptă propunerea lui Biden de încetare a focului, potrivit reporterului politic al lui Axios, Barak Ravid, scrie Al Jazeera.

„Nu vom permite încheierea războiului fără eliminarea completă a Hamas. Dacă prim-ministrul va implementa acordul promiscuu în condițiile publicate astăzi, care înseamnă sfârșitul războiului și renunțarea la Hamas, Otzma Yehudit va dizolva guvernul”, a spus Ben-Gvir într-o postare pe X, referindu-se la partidul său.

Citește și