• G7 declară sprijinul pentru un acord de pace în Gaza, susținut de președintele american Joe Biden.
  • Planul de armistițiu propus ar implica o încetare imediată a focului, eliberarea ostaticilor și creșterea asistenței umanitare în Gaza.
  • Hamas a spus că vede propunerea într-o lumină pozitivă, dar oficialii israelieni susțin continuarea războiului până când Hamas este „distrus”.

UPDATE 21:00

Atacurile israeliene asupra taberelor Bureij și Maghazi din centrul Gazei au ucis acum cel puțin 11 persoane, relatează colegii noștri de la Al Jazeera Arabic.

Zeci de persoane rănite în atacuri au fost transportate de urgență la Spitalul Al-Aqsa din apropiere, din Deir el-Balah, conform imaginilor verificate de agenția de verificare a faptelor Sanad de la Al Jazeera.

UPDATE 20:00

Generalul-maior Herzi Halevi spune că Israelul „se apropie de punctul în care va trebui luată o decizie”.

Recomandări

BIDEN: „TU EȘTI FRAIERUL”
PORTRETELE LUI HARRY ȘI MEGHAN PRIMESC CRITICI
E.COLI FACE TOT MAI MULTE VICTIME
DIPLO SE CONFRUNTĂ CU ACUZAȚII
PUTIN TRIMITE LA RĂZBOI 10.000 MIGRANȚI
URSULA LUPTĂ PENTRU ȘEFIA C.E.

Armata israeliană bombardează ceea ce descrie drept infrastructură folosită de grupul libanez Hezbollah în sudul Libanului de când a început războiul din Gaza, Hezbollah lansând și atacuri peste graniță în nordul Israelului.

După cum am raportat mai devreme astăzi, Hezbollah a avertizat că extinderea războiului din sudul Libanului va fi „întâmpinată cu devastare, distrugere și strămutare în Israel”.

Într-o declarație distribuită pe Telegram, Halevi a spus că Hezbollah a plătit un „preț foarte, foarte mare” în ultimele luni, iar armata israeliană se apropie de „punct de decizie” cu privire la următorii pași.

„Suntem pregătiți, după un antrenament extins, pentru o ofensivă în nord”, a spus el. „Ne apropiem de un punct de decizie.”

UPDATE 19:00

Raidurile aeriene israeliene și bombardamentele de artilerie au ucis acum trei persoane în tabăra de refugiați Bureij din centrul Gazei.

Atacurile au rănit și zeci, potrivit Al Jazeera Arabic.

Rapoartele privind victimele vin la mai puțin de o oră după ce Israelul a anunțat că forțele terestre s-au mutat în zona Bureij, în timp ce avioanele de luptă lovesc țintele Hamas.

UPDATE 18:00

Un membru al Hezbollah fără nume a fost ucis astăzi de un raid aerian în apropierea orașului Naqoura, din sudul Libanului, potrivit unui comunicat al armatei israeliene.

Mai devreme, v-am adus rapoarte despre un atac israelian asupra unei motociclete în aceeași zonă, care a cauzat victime.

În declarația sa, armata israeliană a mai spus că avioanele sale de război au lansat atacuri astăzi asupra site-urilor militare Hezbollah din alte zone din sudul Libanului, inclusiv orașele Aita al-Shaab și Adaisseh.

UPDATE 17:00

Sami Abu Zuhri spune că gruparea palestiniană este nemulțumită de solicitările Washingtonului și Occidentului de a accepta propunerea lui Biden privind Gaza „de parcă Hamas ar fi cel care împiedică acordul”.

Citând instituții de presă legate de Hamas, agenția de știri Reuters a raportat că Abu Zuhri a spus că Israelul nu este serios să ajungă la un acord în Gaza și că încă manevrează sub acoperirea SUA.

UPDATE 16:00

Sami Abu Zuhri spune că gruparea palestiniană este nemulțumită de solicitările Washingtonului și Occidentului de a accepta propunerea lui Biden privind Gaza „de parcă Hamas ar fi cel care împiedică acordul”.

Citând instituții de presă legate de Hamas, agenția de știri Reuters a raportat că Abu Zuhri a spus că Israelul nu este serios să ajungă la un acord în Gaza și că încă manevrează sub acoperirea SUA.

UPDATE 15:00

Sami Abu Zuhri a declarat că gruparea palestiniană este nemulțumită de apelurile Washingtonului și ale Occidentului de a accepta propunerea președintelui american Joe Biden privind Gaza „ca și cum Hamas ar fi cea care împiedică acordul”.

Citând instituții media legate de Hamas, Reuters a relatat că Abu Zuhri a declarat că Israelul nu este serios în ceea ce privește încheierea unui acord în Gaza și că încă manevrează sub acoperirea SUA.

UPDATE 14:00

Aripa armată a grupării palestiniene Jihadul Islamic a declarat că luptătorii săi au țintit cu peste 100 de rachete „forțele și vehiculele inamice staționate” în apropiere de Tal Zourob, la sud-vest de orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

„Am bombardat, de asemenea, un centru de comandă și control aparținând inamicului sionist în situl Abu Oreiban din coridorul Netzarim”, a declarat Brigăzile al-Quds.

UPDATE 13:00

Qatar a subliniat că ar trebui să existe poziții clare din partea ambelor părți pentru a se ajunge la o încetare a focului.

„Așteptăm o poziție israeliană clară, care să reprezinte întregul guvern, ca răspuns la propunerea SUA privind Gaza”, a declarat Majed al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

„Acordul de încetare a focului ar trebui să pună capăt imediat suferinței îndelungate a tuturor oamenilor din Gaza, a ostaticilor și a familiilor acestora și să ofere o foaie de parcurs pentru o încetare permanentă a focului și pentru a pune capăt crizei”, a spus el.

Qatarul a declarat că așteaptă în continuare să se ajungă la un limbaj agreat de ambele părți.

UPDATE 12:00

Numărul persoanelor ucise în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie a crescut la cel puțin 36.550, dintre care 71 în ultima perioadă de raportare de 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul asediat și bombardat.

De asemenea, cel puțin 82.959 de persoane au fost rănite, dintre care 182 în ultima zi, potrivit ultimelor cifre.

UPDATE 11:00

Israelul crede că mai mult de o treime dintre cei rămași prizonieri din Gaza sunt morți, potrivit unei numărători guvernamentale.

Din cele aproximativ 250 de persoane capturate la 7 octombrie, zeci au fost eliberate în cadrul unui armistițiu în noiembrie. Unele cadavre ale prizonierilor au fost recuperate de trupele israeliene în interiorul Fâșiei asediate.

Conform numărătorii guvernamentale, 120 de persoane au rămas în captivitate, dintre care 43 au fost declarate moarte în contumacie de către oficialii israelieni pe baza diferitelor surse de informații, inclusiv a unor ponturi ale serviciilor de informații, a unor înregistrări video ale camerelor de securitate sau ale unor trecători și a unor analize medico-legale.

Hamas a declarat că mai mulți prizonieri au fost uciși în lovituri aeriene israeliene sau au sucombat din cauza rănilor din cauza lipsei de asistență medicală în Gaza, în condițiile în care Israelul continuă să atace spitale și să ucidă medici.

UPDATE 10:00

Majoritatea copiilor uciși de Israel în Gaza, precum și în Cisiordania și Ierusalimul de Est ocupate erau elevi sau se aflau în grădinițe, potrivit Ministerului Educației condus de Autoritatea Palestiniană din Ramallah.

„Israelul a distrus școli și grădinițe și a vizat civili, în special copii, care au fost strămutați cu forța, deținuți sau privați de hrană și de acces medical”, a declarat ministerul.

Acesta a adăugat că, de când a început războiul din Gaza, 620.000 de elevi au fost împiedicați să meargă la școală, în timp ce 88.000 de elevi au fost privați de educație la nivel universitar.

UPDATE 9:00

Trei persoane au fost ucise în urma bombardării de către avioane de război israeliene a unei case din cartierul Daraj din orașul Gaza, relatează agenția de știri Wafa.

Raiduri aeriene israeliene și bombardamente cu artilerie grea au fost raportate în mai multe cartiere din orașul Gaza în primele ore ale dimineții de marți, a precizat Wafa citând surse locale.

UPDATE 8:00

Biroul premierului israelian a negat informațiile din presa americană potrivit cărora acesta se va adresa Congresului SUA pe 13 iunie, pe fondul presiunilor tot mai mari pentru a accepta o încetare a focului cu Hamas.

Biroul lui Netanyahu a declarat presei israeliene că data discursului său în fața Congresului „nu a fost finalizată”, dar că acesta nu va fi pe 13 iunie deoarece interferează cu o sărbătoare evreiască.

Data fusese anunțată de Punchbowl News și Politico.

Speculațiile cu privire la această vizită survin în contextul în care Netanyahu se confruntă cu critici intense din cauza numărului de morți în rândul civililor în războiul din Gaza.

Cei patru lideri ai partidelor din Camera Reprezentanților și Senat i-au cerut săptămâna trecută lui Netanyahu să vorbească în fața unei ședințe comune a Congresului, într-o scrisoare în care își exprimau solidaritatea cu Israelul „în lupta voastră împotriva terorii, mai ales că Hamas continuă să țină prizonieri cetățeni americani și israelieni”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Blocul de națiuni Grupul celor Șapte (G7) declară că este în spatele unui acord de pace din Gaza susținut de președintele american Joe Biden și a cerut Hamas să-l accepte, scrie Al Jazeera.

Țările G7 sunt Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Franța, Germania, Italia și Spania.

„Noi… susținem pe deplin” planul de armistițiu „care ar duce la o încetare imediată a focului în Gaza, la eliberarea tuturor ostaticilor, la o creștere semnificativă și susținută a asistenței umanitare pentru distribuirea în toată Gaza și la încheierea de durată a crizei cu interesele de securitate ale Israelului. și siguranța civilă din Gaza asigurată”, se arată într-un comunicat.

„Facem apel la Hamas să accepte acest acord, cu care Israelul este gata să meargă mai departe, și îndemnăm țările cu influență asupra Hamas să ajute să se asigure că face acest lucru”.

Hamas a spus că vede propunerea „pozitiv”. Oficialii israelieni spun că războiul trebuie să continue până când Hamas este „distrus”.

Citește și