• Israelul a fost de acord cu propunerea de încetare a focului în trei etape prezentată de președintele american săptămâna trecută.
  • Kirby a declarat că președintele american a prezentat propunerea în detaliu, fără a oferi fiecare detaliu, dar a inclus marile componente ale acesteia cu acuratețe.
  • Kirby a subliniat că aceasta este o propunere israeliană.

UPDATE 22:00 – Mii de israelieni mărșăluiesc prin Ierusalim, unii atacând palestinieni

Mii de israelieni s-au alăturat unui marș prin Ierusalimul de Est ocupat, unii atacând palestinieni și strigând sloganuri rasiste, ca parte a unei demonstrații anuale care marchează ocuparea orașului de către Israel.

Filmări distribuite de jurnaliştii locali miercuri au arătat tineri şi adolescenţi scandând „Moarte arabilor” şi „Fie ca satul tău să ardă”.

UPDATE 21:00 – Qatar salută demersul Sloveniei de a recunoaște statul Palestina

Qatarul consideră decizia „un pas important care reflectă sprijinul din ce în ce mai mare al comunității internaționale pentru soluția cu două state pentru atingerea păcii și stabilității în regiune”.

Recomandări

U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
VINDECĂ TERAPIA MRNA-LNP CANCERUL?
LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR
CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?

Marți, Slovenia a devenit cea mai recentă țară din Uniunea Europeană care a recunoscut un stat palestinian independent, după ce parlamentul său a aprobat mișcarea cu un vot majoritar, respingând apelul la un referendum din partea celui mai mare partid de opoziție.

Urmează pașii Spaniei, Irlandei și Norvegiei, ca parte a unui efort mai amplu de coordonare a presiunilor asupra Israelului pentru a pune capăt războiului din Gaza.

Qatarul a spus că speră că „mai multe țări vor recunoaște statul Palestina și vor spori eforturile menite să pună în aplicare soluția celor două state”.

UPDATE 20:00 – UE invită Israelul la o întâlnire pentru a discuta despre războiul din Gaza

Șeful Uniunii pentru politică externă, Josep Borrell, spune că l-a invitat la întâlnire pe principalul diplomat al Israelului.

Cele 27 de state membre ale UE au convenit săptămâna trecută să-i solicite ministrului de externe al Israelului, Israel Katz, la o întâlnire specială în cadrul unui acord între cele două părți care leagă drepturile de legăturile comerciale.

La acea vreme, Borrell a spus că dorește să facă presiuni asupra Israelului cu privire la „situația catastrofală” din Gaza, respectul său pentru drepturile omului și o decizie a instanței superioare a ONU de a opri imediat ofensiva de la Rafah în cazul de genocid aflat în curs de desfășurare în fața Curții Internaționale. de Justitie.

UPDATE 19:00 – Hamas spune că va răspunde „pozitiv” cu orice acord care pune capăt războiului

Hamas a spus că va răspunde „serios și pozitiv” cu orice propunere de încetare a focului care se bazează pe oprirea totală a războiului, retragerea completă a Israelului din Gaza și un acord de schimb dintre prizonierii israelieni și prizonierii palestinieni.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat într-o declarație că grupul se angajează în negocieri „ghidat de această poziție care reflectă voința poporului nostru și rezistența sa curajoasă”.

UPDATE 18:00 – Liga Arabă cere „încetarea imediată și permanentă a războiului israelian în Gaza”

Liga Arabă a cerut, de asemenea, intrarea ajutorului umanitar în enclava de coastă asediată și începerea imediată a eforturilor de reconstrucție, lucrând în același timp la crearea unui stat palestinian independent.

Organizația și-a emis declarația cu privire la cea de-a 57-a aniversare a Naksa – ocupația israeliană din 1967 a Cisiordaniei, Ierusalimului de Est, Fâșiei Gaza, precum și a Înălțimilor Golanului sirian și a peninsulei egiptene Sinai.

Liga a spus că comemorarea din acest an vine „pe fondul unui război distructiv al Israelului asupra poporului palestinian, în special în Gaza, unde mai mult de 2,3 milioane de oameni sunt „supusi crimelor de război, crimelor împotriva umanității și genocidului, în vederea completă a lumii”. ‘”.

Acesta a menționat că israelianul continuă să efectueze „politici de colonizare, ucideri, arestări, demolări de case și profanarea sfințelor religioase în Cisiordania ocupată, inclusiv Ierusalimul de Est”.

De asemenea, a condamnat „refuzul Israelului de a respecta dreptul internațional și rezoluțiile care cer încetarea ocupației și retragerea din toate teritoriile palestiniene ocupate și din alte teritorii arabe și să permită crearea unui stat palestinian independent” în conformitate cu rezoluțiile internaționale și 2002 arabă. Inițiativa de pace.

UPDATE 17:00 – 146 din 193 de state membre ONU recunosc acum un stat palestinian

Războiul din Gaza a reînviat un impuls global pentru ca palestinienilor să li se dea un stat propriu.

Slovenia a devenit marți cea mai recentă țară care a recunoscut un stat Palestinian, rupând concepția de lungă durată a puterilor occidentale că palestinienii pot câștiga statutul de stat doar ca parte a unei păci negociate cu Israelul.

Aceasta urmează aceleiași mișcări făcute săptămâna trecută de Spania, Irlanda și Norvegia.

Acțiunea lor, care a înfuriat Israelul, înseamnă că 146 din cele 193 de state membre ONU recunosc acum un stat palestinian.

Acestea includ majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu, Africa, America Latină și Asia, dar nu Statele Unite, Canada, majoritatea Europei de Vest, Australia, Japonia sau Coreea de Sud.

În aprilie, Statele Unite și-au folosit dreptul de veto la Consiliul de Securitate al ONU pentru a preveni o acțiune palestiniană de a deveni stat membru cu drepturi depline al ONU.

UPDATE 16:00 – Autoritatea Palestiniană pentru Apă spune că Israelul a redus aprovizionarea în Cisiordania

Autoritatea spune, într-o declarație transmisă de agenția de presă Wafa, că compania israeliană de apă Mekorot a redus volumul de apă alocat guvernoratelor Hebron și Betleem din Cisiordania ocupată.

Declarația spune că a fost pompată cu aproximativ 35% mai puțină apă din sursa principală pentru cele două guvernorate, Deir Shaar.

Autoritatea Palestiniană pentru Apă a subliniat că această reducere, care va avea loc la începutul sezonului cald și uscat al verii, va agrava deficitul anual de apă cu care se confruntă comunitățile din Cisiordania.

UPDATE 15:00 – Armata israeliană a declarat că a început „activitatea operațională” în două zone din centrul Gaza

Armata israeliană a declarat că a început „activitatea operațională” în două zone din centrul Gaza, într-o posibilă extindere a ofensivei sale terestre de o lună împotriva Hamas.

Armata a declarat miercuri că forțele sale operează „atât deasupra, cât și sub pământ” în părțile estice ale Deir al-Balah și Bureij, o tabără de refugiați palestinieni construită în urmă cu războiul din 1948 care a înconjurat crearea Israelului. Aceasta a precizat că operațiunea a început cu lovituri aeriene asupra infrastructurii militante, după care trupele au început o „operațiune țintită la lumina zilei” în ambele zone.

UPDATE 14:00 – Hamas a emis o declarație în care critică marșul drapelului de Ziua Ierusalimului, care va avea loc astăzi

Hamas a emis o declarație în care critică marșul drapelului de Ziua Ierusalimului, care va avea loc astăzi. În declarație, Hamas a afirmat: „Marșul steagurilor în Ierusalimul ocupat este o agresiune împotriva popoarelor și a locurilor noastre sfinte”.

Reuters relatează că un purtător de cuvânt al poliției israeliene a declarat că peste 3.000 de polițiști vor fi la datorie în Ierusalim pentru a „menține rutina vieții pe cât posibil”.

„Faptul că israelienii se deplasează prin Israel cu steaguri israeliene nu este ceva incendiar, este doar o sărbătoare națională care va avea loc”, au declarat aceștia.

Mulți comercianți palestinieni își închid afacerile de teama violențelor rasiste, iar anul trecut, notează Reuters, la acest eveniment grupuri de tineri evrei au scandat sloganuri precum „Moarte arabilor”.

Agenția palestiniană de știri Wafa a relatat că guvernatorul Ierusalimului a declarat că „marșul steagurilor pe străzile Ierusalimului este un asalt asupra status quo-ului din orașul ocupat și o continuare a măsurilor ocupației israeliene care vizează iudaizarea acestuia. Israelul exploatează agresiunea împotriva poporului palestinian din Gaza pentru a avansa iudaizarea orașului sfânt”.

UPDATE 13:00 – Guvernul israelian va chema încă 50.000 de rezerviști

Potrivit site-ului israelian de știri Ynet, se așteaptă ca guvernul să aprobe astăzi o decizie de convocare a încă 50.000 de soldați rezerviști, ridicând numărul total al acestora la 350.000.

Măsura vine pe fondul tensiunilor crescute de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul, unde Netanyahu spune că Israelul este pregătit să ia „măsuri extrem de puternice”.

UPDATE 12:00 – Ministerul Sănătății face apel la lume pentru mai mult combustibil

Munir al-Bursh, din cadrul Ministerului Sănătății din Gaza, a cerut ca mai mult combustibil să fie livrat în nordul Gaza, în timp ce echipele medicale se întorc la muncă la spitalul de campanie indonezian.

„Forțele [israeliene] au distrus sectorul sanitar din nordul Gaza”, a declarat acesta pentru Al Jazeera.

„Facem apel la lume să aducă motorină în nordul Gaza … lucrăm la minim”.

UPDATE 11:00 – Hezbollah atacă soldați israelieni

Gruparea libaneză a afirmat că luptătorii săi au atacat o „adunare” de soldați în apropierea sitului Birkat Risha al armatei israeliene, folosind rachete cu rază scurtă de acțiune.

Tensiunile de-a lungul graniței dintre Liban și Israel s-au intensificat în ultimele zile, în condițiile în care Israelul amenință să își intensifice campania, deocamdată de nivel scăzut, împotriva Hezbollah în sudul Libanului.

UPDATE 10:00 – Bilanțul morților în centrul Gaza crește

Un total de 75 de persoane au fost ucise de atacurile israeliene în centrul Gaza în ultima zi, transmit colegii noștri de la fața locului, citând o sursă medicală locală.

După cum am relatat, atacurile au lovit taberele de refugiați Buriej și Maghazi, foarte populate, precum și cartierele de la est de Deir el-Balah.

Spitalul Al Aqsa, singura unitate sanitară funcțională din zonă, nu poate face față numărului de victime care se revarsă, au avertizat oficialii săi.

UPDATE 09:00 – Raidul israelian asupra taberei de refugiați de la Bureij arată că Hamas rămâne „eficient în luptă

Forțele aeriene israeliene au efectuat marți mai multe lovituri aeriene asupra taberei de refugiați de la Bureij, inclusiv lovirea unui complex școlar, înaintea unor „operațiuni terestre ulterioare” ale trupelor israeliene, relatează observatorii de război.

Începutul incursiunii de ieri a fost al doilea atac terestru asupra taberei de refugiați din decembrie, când forțele israeliene au încercat atunci să elimine un batalion Hamas cu sediul în zona Bureij, raportează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) și Proiectul Amenințărilor Critice (CTP).

Revenirea Israelului în tabăra de la Bureij „reflectă faptul că milițiile palestiniene rămân eficiente în luptă acolo”, au afirmat grupurile de reflecție în domeniul apărării cu sediul în SUA în ultima lor evaluare a câmpului de luptă.

UPDATE 08:00 – Armata israeliană afirmă că avioanele de război au lovit cinci situri din sudul Libanului

Atacurile din timpul nopții au vizat zonele Zabqin, Ayta ash Shab, Odaisseh, Blida și Markaba, a precizat armata israeliană.

Două situri de lansatoare de rachete ale Hezbollah și trei clădiri militare au fost vizate în atacuri, a precizat armata, alături de imagini video cu explozii uriașe care documentează aparentele atacuri.

Șeful Statului Major israelian, Herzi Halevi, a declarat marți că forțele israeliene sunt pregătite „pentru o ofensivă în nord” împotriva Hezbollah. „Ne apropiem de un punct de decizie”, a declarat Halevi.

UPDATE: În urma atacurilor au murit cel puțin 15 persoane

Atacurile aeriene și bombardamentele Israelului au dus la decesul a cel puțin 15 persoane în centrul și sudul Gazei.

UPDATE: Israel anunță că trupele sale terestre s-au mutat în centrul Fâșiei Gaza

Trupele terestre ale Israelului s-au mutat în tabăra pentru refugiați Bureij din Deir el-Balah din centrul Fâșiei Gaza.

UPDATE: Hamas spune că nu poate fi de acord cu acorul pentru încetarea focului

Hamasul pune condiția ca Israelul să își asume un angajament „clar” pentru un armistițiu permanent și să se retragă complet din Gaza, menționând că prim-ministrul Netanyahu reiterează că războiul va dura până când gruparea va fi „eliminată”, potrivit Al- Jazeera

John Kirby a reiterat linia administrației Biden, în mijlocul unor zile de confuzie cu privire la faptul că Israelul a fost de acord cu propunerea de încetare a focului în trei etape prezentată de președintele american săptămâna trecută, scrie Al Jazeera.

„Mă simt confortabil că aceasta este de fapt o descriere exactă a propunerii, propunerea israeliană. Președintele a prezentat-o în detaliu. Nu a prezentat fiecare detaliu în parte, dar marile componente ale acesteia – și a făcut-o cu acuratețe”, a declarat Kirby pentru Al Jazeera.

„Și este o propunere israeliană”.

Citește și