• Președintele turc spune că țara sa va continua să fie solidară cu „oprimați și împotriva opresorului”.
  • Erdogan: Este datoria noastră umanitară față de poporul palestinian să reacționăm la această situație nebunească, care ne pune la încercare umanitatea și credința.
  • Erdogan: Cei care fac astăzi surzi, muți și orbi față de genocid nu pot șterge acest semn negru pentru tot restul vieții lor.

UPDATE ORA 23:00 – SUA nu au primit un răspuns din partea Hamas la ultima propunere de încetare a focului, afirmă Departamentul de Stat

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Statele Unite nu au primit încă un răspuns oficial din partea Hamas cu privire la o propunere de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor israelieni.

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a prezentat o propunere în trei etape care ar asocia eliberarea ostaticilor cu o „încetare a focului totală și completă”, un plan despre care a spus că reprezintă cea mai bună speranță de a aduce pacea în Gaza. Președintele a caracterizat această propunere ca fiind una israeliană.

„Am purtat discuții cu partenerii noștri din regiune, în special cu guvernul Egiptului și cu guvernul Qatarului, iar acești parteneri au purtat discuții cu aripa politică a Hamas, dar nu am primit încă un răspuns oficial la propunerea care se află pe masă”, a declarat Miller joi. „Nu am o actualizare în acest sens. Am dorit să vedem un răspuns cât mai curând posibil”.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

UPDATE ORA 22:00 – SUA sunt în contact cu Israelul în legătură cu atacul asupra școlii din Gaza care ar fi ucis 14 copii

Statele Unite au fost în contact cu Israelul în legătură cu un atac asupra unei școli din centrul Gaza care a ucis cel puțin 40 de persoane, inclusiv 14 copii, potrivit autorităților locale.

Școala, administrată de agenția ONU pentru refugiații palestinieni, găzduia persoane strămutate în tabăra de refugiați Nuseirat în momentul incidentului, a declarat biroul de presă al guvernului din Gaza.

Israelul nu a spus SUA decât „în esență ceea ce au spus în mod public”, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„În același timp, am văzut rapoartele de la fața locului, am văzut înregistrările video de la fața locului, am văzut afirmațiile potrivit cărora 14 copii au fost uciși în atac și, cu siguranță, când vedeți, dacă este adevărat că 14 copii au fost uciși, aceștia nu sunt teroriști”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE ORA 21:00 – Israelul încearcă să prelungească controversata interdicție a Al Jazeera

Guvernul israelian încearcă să prelungească controversata interdicție impusă rețelei de știri Al Jazeera în țară, după ce un tribunal a menținut restricția, dar a redus-o cu 10 zile.

În luna mai, Israelul a interzis rețelei de știri cu sediul în Qatar să opereze în țară timp de 45 de zile, în temeiul unei noi legi radicale pe timp de război care permite guvernului să interzică organizațiile media străine pe care le consideră „dăunătoare” pentru securitatea națiunii. Al Jazeera a condamnat această măsură ca fiind o „zi neagră pentru democrație” care creează un precedent îngrijorător.

În timp ce interdicția nu este permanentă și este valabilă doar în timpul perioadei declarate de război, guvernul israelian poate continua să prelungească închiderea pentru perioade suplimentare de 45 de zile.

Marți, un tribunal districtual din Tel Aviv a decis că interdicția poate rămâne în vigoare, dar că trebuie să fie redusă la 35 de zile, ceea ce înseamnă că va expira duminică. Al Jazeera a declarat că a fost notificată miercuri de Ministerul israelian al Comunicațiilor că intenționează să ceară guvernului și premierului Benjamin Netanyahu să aprobe o nouă interdicție de 45 de zile.

UPDATE ORA 20:00 – Liderul houthi din Yemen promite să „răspundă la escaladare cu escaladare”

Liderul Houthi, Abdul Malik al-Houthi, a promis că va continua să atace Israelul și aliații săi, afirmând că gruparea militantă yemenită își va dezvolta în mod constant capacitățile militare și va „răspunde escaladării cu escaladare”.

Rebelii houthi susținuți de Iran și milițiile susținute de Iran în Irak, cunoscute sub numele de Rezistența Islamică din Irak, au anunțat joi operațiuni militare comune în declarații.

Al-Houthi a declarat, de asemenea, într-un discurs televizat, că operațiunile comune vor duce la o nouă cale de „escaladare”.

Forțele armate yemenite controlate de Houthi au afirmat joi că au desfășurat două operațiuni militare comune cu ajutorul dronelor cu milițiile irakiene împotriva navelor din portul israelian Haifa

Forțele de apărare israeliene au declarat joi pentru CNN că nu au cunoștință de un astfel de incident.

Houthis au atacat ținte americane și nave comerciale în Marea Roșie de când Israelul a lansat invazia în Gaza în urma atacului Hamas din 7 octombrie. Există temeri că aceste atacuri ar putea transforma războiul Israelului împotriva Hamas într-un conflict regional mai amplu.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană alarmată de impasul privind fondurile din Cisiordania, potrivit unui raport

Armata israeliană a avertizat guvernul că politica sa de întrerupere a fondurilor către Autoritatea Palestiniană ar putea împinge Cisiordania ocupată într-o a treia „intifada”, a relatat postul public de radio Kan Radio.

Avertismentul a subliniat starea din ce în ce mai gravă a economiei din Cisiordania, unde sute de mii de muncitori și-au pierdut locurile de muncă în Israel, iar funcționarii publici sunt neplătiți sau cu salarii parțiale de luni de zile.

Israelul a blocat intrarea muncitorilor palestinieni din Cisiordania ocupată începând cu 7 octombrie.

UPDATE ORA 18:00 – Armata israeliană: Am bombardat clădiri militare în sudul Libanului

Armata israeliană afirmă că a bombardat ceea ce a numit „clădiri militare” în zona Aitaroun din sudul Libanului.

„Mai devreme, un avion al Forțelor Aeriene a vizat doi membri Hezbollah care au fost văzuți în zona Aitaroun”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, pe X.

UPDATE ORA 17:00 – Houthi afirmă că au lansat două operațiuni împotriva navelor din portul Haifa

Gruparea Houthi din Yemen afirmă că a lansat două operațiuni militare comune cu Rezistența Islamică irakiană împotriva navelor din portul israelian Haifa.

„Prima a vizat două nave care transportau echipament militar în portul Haifa, în timp ce a doua a vizat o navă care a încălcat decizia de interzicere a intrării în port”, a declarat purtătorul de cuvânt militar houthi Yahya Saree într-o declarație televizată.

UPDATE ORA 16:00 – Israelul a țintit școala UNRWA cu rachete cu sisteme de ghidare americane, potrivit unei anchete

O investigație a agenției de verificare a știrilor Sanad, aparținând Al Jazeera, arată că armata israeliană a vizat o școală UNRWA care adăpostește persoane strămutate în tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza cu rachete echipate cu sisteme de ghidare fabricate în SUA.

Cel puțin trei rachete lansate de avioane de vânătoare au fost folosite în atacul de miercuri seară, care a ucis 40 de persoane strămutate, inclusiv 14 copii și nouă femei. Șaptezeci și patru de persoane au fost rănite, a declarat Biroul de presă al guvernului din Gaza.

Imaginile fragmentelor de rachete analizate de echipa de teren a Sanad au identificat componente de la Honeywell, o companie americană specializată în sisteme de ghidare de precizie. Componente similare au fost folosite într-un atac israelian din 2014 asupra unei case palestiniene din cartierul Shujayea din orașul Gaza.

UPDATE ORA 15:15 – Un oficial Hamas spune că actuala propunere de încetare a focului este prea „deschisă”

Un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat pentru Reuters că, deși grupul apreciază „ideile lui Biden”, actuala propunere de încetare a focului nu oferă un angajament suficient de ferm că războiul se va încheia.

„Documentele israeliene vorbesc de negocieri pe termen nelimitat, fără termen limită, și vorbește de o etapă în care ocupația își recuperează ostaticii și reia războiul. Le-am spus mediatorilor că un astfel de document nu este acceptabil pentru noi”, a declarat Abu Zuhri.

„Documentul (american)… nu face nicio referire la încetarea agresiunii sau la retragere”, a adăugat el.

UPDATE ORA 14:40 – Ben-Gvir face apel la război împotriva Hezbollah

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a făcut apel la un război împotriva grupării armate libaneze Hezbollah și la invadarea Libanului, în comentarii preluate de ziarul israelian Maariv.

Acesta l-a citat pe Ben-Gvir spunând: „Vrem să îi vedem pe cei răpiți, dar înțelegerea pentru eliberarea lor este ilegală și ridică steagul alb și oprește războiul”.

UPDATE ORA 14:00 – SUA și aliații globali publică o declarație comună cu privire la acordul de încetare a focului în Gaza

Casa Albă a emis o declarație comună cu privire la acordul de încetare a focului prezentat de președintele american Biden.

În declarație, atribuită liderilor Statelor Unite, Argentinei, Austriei, Braziliei, Bulgariei, Canadei, Columbiei, Danemarcei, Franței, Germaniei, Poloniei, Portugaliei, României, Serbiei, Spaniei, Thailandei și Regatului Unit, se afirmă că liderii țărilor „sprijină pe deplin mișcarea către un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, care se află acum pe masă și care a fost prezentat de președintele Biden la 31 mai 2024”.

Declarația susține că „Israelul este pregătit să meargă mai departe cu acordul” și a cerut Hamas să îl accepte și să înceapă procesul de eliberare a prizonierilor.

Propunerea, care prevede o încetare a focului de șase săptămâni în prima fază, înainte de o tranziție către o încetare permanentă a focului, a atras mesaje contradictorii din partea oficialilor israelieni, Netanyahu susținând că este încă angajat să „elimine” Hamas înainte de a pune capăt războiului.

UPDATE ORA 13:15 – Armata israeliană susține că a lovit peste noapte locații ale Hezbollah

Într-o declarație pe X, armata afirmă că avioanele sale de vânătoare au efectuat atacuri asupra a numeroase situri Hezbollah, inclusiv depozite de arme, în zone din sudul Libanului.

De asemenea, câteva dintre loviturile sale aeriene au pătruns mult mai adânc pe teritoriul libanez, atingând situri militare din zona nordică Hadchit, potrivit armatei israeliene.

De la izbucnirea războiului din Gaza, Israelul și Hezbollah au desfășurat aproape zilnic atacuri transfrontaliere una împotriva celeilalte.

Benny Gantz, membru al cabinetului de război al Israelului, a avertizat astăzi primarii din nordul Israelului, care au suferit recent o serie de atacuri sângeroase cu rachete, că ar trebui să se pregătească pentru „zile mai grele”.

UPDATE ORA 11:40 – Lovitură israeliană asupra unei motociclete în sudul Libanului, soldată cu un mort

Agenția națională de știri din Liban raportează o lovitură israeliană asupra unei motociclete în orașul Aitaroun din sudul Libanului.

O persoană a fost ucisă și o alta a fost rănită, potrivit site-ului de știri libanez An-Nahar.

Armata israeliană, care a efectuat în repetate rânduri lovituri asupra vehiculelor care se deplasează în sudul Libanului, nu a comentat încă aceste informații.

UPDATE ORA 10:00 – Echipele de salvare sting incendii în sudul Libanului după bombardamentele israeliene

Imagini publicate de presa locală arată echipele de salvare care lucrează pentru a stinge incendiile violente din Wadi Gilo, după ce avioanele de luptă israeliene au vizat orașul din sudul Libanului.

Forțele israeliene au lansat un raid aerian asupra Wadi Gilo la primele ore ale dimineții de joi, lovind o casă nelocuită și provocând incendii în casele din jur, precum și incendiind un depozit, potrivit Agenției Naționale de Știri din Liban.

UPDATE ORA 09:00 – Soldat israelian ucis în nordul Israelului

Sergentul-major Rafael Kauders, în vârstă de 39 de ani, a fost ucis în luptă în nordul Israelului, potrivit unui comunicat al armatei israeliene. Kauders era coordonator în Batalionul 5030 al Brigăzii Alon din Israel.

The Times of Israel a relatat că a fost ucis de un atac cu dronă al Hezbollah care a lovit orașul Hurfeish din nordul Israelului, în apropiere de granița libaneză. În timpul incidentului în care Kauders a fost ucis, un alt rezervist israelian a fost grav rănit, a adăugat armata.

Aceste victime ridică la 645 numărul total al soldaților israelieni uciși de la 7 octombrie.

UPDATE ORA 08:40 – Un atac aerian israelian și tiruri de tancuri au ucis 3 palestinieni care „traversau” gardul din Gaza

Armata israeliană afirmă că a împușcat mortal trei palestinieni care au încercat să treacă gardul din Fâșia Gaza în Israel, în zona Rafah.

Doi bărbați au fost uciși într-un raid aerian, în timp ce un al treilea a fost ucis de tiruri de tancuri, după ce au tras asupra soldaților israelieni care monitorizează zona de frontieră, a precizat armata israeliană într-o postare pe X.

UPDATE ORA 08:20 – Israelul bombardează o școală UNRWA din Gaza, ucigând 32 de palestinieni strămutați

Forțele israeliene au bombardat o școală legată de Organizația Națiunilor Unite în centrul Gaza, ucigând cel puțin 32 de palestinieni strămutați și rănind alte zeci de persoane, potrivit unor oficiali și presei locale.

Atacul asupra școlii care adăpostea persoane strămutate în tabăra de refugiați Nuseirat are loc pe fondul unei „escaladări nebunești a violențelor” în centrul Gaza, care a copleșit spitalele, potrivit unui grup de ajutorare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune că țara sa va continua să fie solidară cu „oprimați și împotriva opresorului”, transmite agenția de presă Anadolu, scrie Al Jazeera.

„Este datoria noastră umanitară față de poporul palestinian să reacționăm la această situație nebunească, care ne pune la încercare umanitatea și credința”, a spus Erdogan.

„Cei care fac astăzi surzi, muți și orbi față de genocid nu pot șterge acest semn negru pentru tot restul vieții lor.”

Citește și