• Luna trecută, Spania, Norvegia și Irlanda au recunoscut în mod oficial statutul de stat palestinian.
  • În timpul unui interviu acordat televiziunii franceze, Macron a reiterat această afirmație, spunând că „va veni timpul” ca Franța să facă această recunoaștere.
  • El a spus că acest lucru se va întâmpla doar ca parte a unui „acord de pace complet”.

UPDATE ORA 23:00 – Femei și copii, mai mult de jumătate dintre cei uciși în atentatul de la școala UNRWA

Directorul Biroului de Informare al Guvernului din Gaza, Ismail al-Thawabta, a oferit o actualizare cu privire la atacul mortal israelian asupra școlii UNRWA din tabăra de refugiați Nuseirat.

Ocupația a ucis 40 de persoane strămutate în școala UNRWA din Nuseirat, inclusiv 14 copii și 9 femei.
Ocupația înșală opinia publică mondială și societatea israeliană. Mai mult de 50% dintre martirii bombardamentului israelian asupra școlii UNRWA au fost copii și femei.

Recomandări

„HARRY NU POATE GARANTA SIGURANȚA FAMILIEI”
CUM AJUNGI LA „PORTALUL SPRE IAD”?
A.I.-UL ADUCE TOT MAI MULTE PROBLEME
BIDEN ASIGURĂ ALEGĂTORII DE CÂȘTIG
CEA MAI MARE TIPOGRAFIE A UCRAINEI A FOST ATACATĂ
ZELENSKI CERE MAI MULTE ARME

UPDATE ORA 22:00 – SUA afirmă că încă așteaptă răspunsul Hamas la acordul de încetare a focului încheiat de Biden

Casa Albă afirmă că încă așteaptă un răspuns oficial din partea Hamas la ultima propunere de încetare a focului pentru conflictul din Gaza, prezentată săptămâna trecută de președintele Joe Biden.

Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat reporterilor că Biden și președintele francez Emmanuel Macron vor discuta această problemă în cadrul unei întâlniri care va avea loc mâine.

UPDATE ORA 21:00 – Șeful UNRWA cere anchete în cazul atacurilor asupra convoaielor ONU și umanitare

Philippe Lazzarini a declarat că „nimeni nu este tras la răspundere” pentru atacurile mortale asupra personalului ONU, precum și pentru distrugerea sediilor ONU și atacurile asupra convoaielor umanitare care încercau să intre în Gaza.

„Este timpul pentru investigații independente + responsabilitate”, a declarat șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) la X.

Lazzarini a avertizat, de asemenea, că „războiul de dezinformare” purtat împotriva UNRWA „pune în pericol viețile propriilor mei colegi din #Gaza și din alte părți”.

UPDATE ORA 20:00 – AP salută demersul ONU de a adăuga armata israeliană pe lista neagră a rănirii copiilor

Decizia de a adăuga armata israeliană pe o listă globală a infractorilor care au comis încălcări împotriva copiilor este „un pas mai aproape de a trage Israelul la răspundere pentru crimele sale”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene.

Nabil Abu Rudeineh a făcut acest comentariu pentru Reuters după ce trimisul Israelului la ONU a declarat că a fost notificat oficial cu privire la decizia secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, de a adăuga armata israeliană pe listă.

Lista este inclusă într-un raport privind copiii și conflictele armate, care urmează să fie prezentat Consiliului de Securitate la 14 iunie.

UPDATE ORA 19:00 – Houthi revendică două atacuri asupra unor nave în Marea Roșie

Purtătorul de cuvânt militar al grupării yemenite, Yahya Saree, afirmă, într-un discurs televizat, că cele două nave, Elbella și AAL GENOA, au fost vizate deoarece „aparțin unor companii care au încălcat decizia de interzicere a intrării în porturile din Palestina ocupată”.

Houthis au efectuat atacuri asupra navelor comerciale și militare în apele din apropierea Yemenului încă din primele zile ale războiului israelian din Gaza.

„Operațiunea de țintire a fost efectuată cu o serie de drone, rachete balistice și navale, realizându-se lovituri precise la țintă”, a continuat Saree.

UPDATE ORA 18:00 – Războiul Israelului în Gaza are efecte nefaste asupra copiilor palestinieni

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat consecințele grave pe care bombardamentele și asediul Israelului asupra Gaza le-au avut asupra copiilor palestinieni din enclavă:

Peste 15.500 de copii au fost uciși, potrivit biroului de presă al guvernului din Gaza.
UNICEF afirmă că nouă din zece copii palestinieni din Gaza trăiesc în „sărăcie alimentară severă, supraviețuind cu o dietă care cuprinde două sau mai puține grupe de alimente pe zi – unul dintre cele mai ridicate procente înregistrate vreodată”.
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că mai mult de patru din cinci copii palestinieni din Gaza „nu au mâncat pentru o zi întreagă cel puțin o dată în cele trei zile” înainte de un sondaj recent privind insecuritatea alimentară.
Defense for Children International-Palestine (DCIP) afirmă că mii de copii palestinieni au fost grav răniți și că au de înfruntat „o viață întreagă de recuperare pentru a se vindeca de traumele fizice și psihologice” ale războiului.

UPDATE ORA 17:00 – Masacru oribil: Qatar condamnă ferm atacul israelian asupra unei școli din Gaza

Ministerul de Externe al țării din Golf afirmă că atacul mortal israelian asupra școlii administrate de UNRWA care adăpostește persoane strămutate în tabăra de refugiați Nuseirat din Gaza este „un masacru oribil” și „o crimă brutală” împotriva civililor lipsiți de apărare, care încalcă dreptul internațional.

În declarația sa, ministerul a reînnoit cererea Qatarului pentru o anchetă independentă privind atacurile israeliene și „țintirea continuă a școlilor și a adăposturilor pentru persoanele strămutate” și a îndemnat comunitatea internațională să împiedice Israelul să îi strămute cu forța pe palestinienii din Gaza.

UPDATE ORA 16:00 – Armata americană restabilește un dig temporar în Gaza

Comandamentul central al armatei americane a declarat că a restabilit digul temporar din Gaza pentru a permite accesul ajutoarelor esențiale în enclava asediată.

„La aproximativ ora 14:15 la 7 iunie, Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a restabilit cu succes debarcaderul temporar din Gaza, permițând continuarea livrării ajutorului umanitar atât de necesar populației din Gaza”, a declarat CENTCOM într-o declarație pe X.

UPDATE ORA 15:00 – Forțele israeliene confiscă un teren privat palestinian în Hebron

Forțele israeliene au confiscat terenuri palestiniene aflate în proprietate privată în Hebron, în Cisiordania ocupată, sub pretextul unor „ordine de însușire”, relatează agenția palestiniană de știri Wafa.

Șeful Comisiei de colonizare și rezistență la zid, ministrul Muayad Shaaban, a declarat pentru Wafa că ordinele au ca scop extinderea rutei 60, în Hebron, pentru coloniștii israelieni.

Shaaban a declarat că Israelul exploatează pretextele de reabilitare a infrastructurii și de dezvoltare a drumurilor ca un instrument pentru a înăbuși prezența palestiniană și a deconecta satele și orașele din toate zonele palestiniene, potrivit raportului. El a denunțat măsurile ca fiind încălcări grave ale dreptului umanitar internațional.

UPDATE ORA 14:30 – SUA, Egiptul și Israelul nu reușesc să ajungă la un acord asupra rolului AP la punctul de trecere Rafah

Oficialii americani, egipteni și israelieni nu au reușit să facă progrese în ceea ce privește redeschiderea punctului de trecere Rafah, după ce Israelul a respins rolul Autorității Palestiniene (AP) în operarea părții din Gaza, a relatat Axios citând patru oficiali americani și israelieni.

Punctul de trecere a rămas închis de când Israelul și-a extins operațiunile militare în Rafah, în apropiere de punctul de trecere cu Egiptul. Egiptul a refuzat să deschidă punctul de trecere pe partea sa până când partea din Gaza nu va reveni sub control palestinian.

În timpul unei reuniuni a cabinetului de securitate al Israelului, Netanyahu a declarat, potrivit a două surse, că nu este de acord ca AP să preia vreun rol la punctul de trecere.

UPDATE ORA 14:20 – Ben-Gvir spune că ajutorul umanitar care intră în Gaza trebuie redus

Ministrul israelian de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a îndemnat la împiedicarea intrării de combustibil și la reducerea ajutorului umanitar care ajunge în Fâșia Gaza.

„Israelul ar trebui să rețină combustibilul din Gaza și să reducă ajutorul umanitar care intră în această fâșie”, a declarat ministrul israelian la X.

„Israelul ar trebui să declare umanitate doar în schimbul umanității, dar nu vom fi de acord cu un acord care ar pune în pericol viitorul statului Israel”, a spus el.

UPDATE ORA 13:30 – ‘Între 35 și 45 de persoane’ ucise în greva de joi asupra unei școli UNRWA

Purtătoarea de cuvânt a UNRWA, Tamara Alrifai, a declarat că adăpostul pe care forțele israeliene l-au atacat joi adăpostea „până la 6.000 de persoane”.

„Inițial, aceasta a fost o școală, dar de la începutul războiului, a găzduit persoane care au fost strămutate în mod repetat pe măsură ce conflictul din Gaza a evoluat”, a declarat ea pentru postul de știri Democracy Now.

„Lovitura a avut loc în jurul orei 2 dimineața și, din câte am înțeles, sunt între 35 și 45 de persoane ucise, multe dintre ele fiind copii.”

UPDATE ORA 12:20 – Peste 50 de palestinieni uciși în atacuri israeliene

Un purtător de cuvânt al Spitalului Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, afirmă că 54 de palestinieni au fost uciși, în timp ce alte zeci de persoane au fost rănite în atacurile israeliene care au vizat zone din centrul Fâșiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Khalil al-Dakran, a declarat că numărul cadavrelor și al pacienților răniți care au ajuns la spital a fost în decurs de o zi.

UPDATE ORA 11:10 – Forțele israeliene au ucis două persoane la vest de orașul Rafah

Doi palestinieni au fost uciși și mai mulți alții au fost răniți de focul forțelor israeliene la vest de orașul Rafah.

UPDATE ORA 10:00 – Secretarul de stat american este așteptat să viziteze Israelul la începutul săptămânii viitoare

Ziarul Israel Hayom a relatat că secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat să viziteze Israelul la începutul săptămânii viitoare.

Vizita are loc pe fondul negocierilor pentru a se ajunge la un acord care să conducă la eliberarea prizonierilor israelieni și la încheierea războiului.

UPDATE ORA 9:30 – Presa israeliană afirmă că Gantz ar urma să demisioneze din cabinetul de război

Se așteaptă ca Benny Gantz, membru al cabinetului de război al Israelului, să demisioneze sâmbătă din guvernul de urgență, ca urmare a expirării termenului limită pe care l-a stabilit luna trecută pentru elaborarea unui plan clar „pentru a obține victoria” în Gaza.

Potrivit radiodifuzorului public israelian KAN, Gantz intenționează să își prezinte demisia din cauza eșecului de a formula planul specificat.

Familiile prizonierilor israelieni din Gaza l-au îndemnat pe Gantz să nu demisioneze până când nu se va ajunge la un acord de schimb de prizonieri cu Hamas.

Biroul lui Netanyahu a programat o discuție ministerială extinsă pentru duminică, imediat după termenul limită autoimpus de Gantz, a relatat KAN.

UPDATE ORA 9:10 – Avioane de război bombardează 3 zone din sudul Libanului, afirmă armata israeliană

Ultimele atacuri ale forțelor aeriene israeliene au lovit ținte din regiunea Jabal Rezlane, precum și satele Ramyah și Kfar Kila din sudul Libanului.

„Structuri militare” ale Hezbollah au fost lovite în ultimele atacuri din timpul nopții, a declarat armata israeliană.

UPDTAE ORA 09:00 – Biden spune că el crede că Netanyahu îi ascultă îngrijorările

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că este de părere că premierul israelian Benjamin Netanyahu îi ascultă îngrijorările legate de modul în care a gestionat războiul din Gaza.

„Cred că mă ascultă”, a declarat Biden el într-un interviu cu ABC News difuzat joi.

„Aveau de gând să intre în Rusia – în Rafah – cu toată forța, să invadeze tot Rafah, să intre în oraș, să-l scoată, să se miște, să se miște cu toată forța. Nu au făcut asta. Și ceea ce au făcut este că au convenit asupra unui acord semnificativ.”

Comentariile lui Biden vin pe fondul semnelor de divizare tot mai mare între cei doi lideri, în timp ce liderul american încearcă să găsească un echilibru între susținerea Israelului și presiuni asupra lui Netanyahu pentru a pune capăt războiului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele francez a declarat la începutul acestui an că recunoașterea Palestinei „nu mai este un tabu” pentru Paris.

În timpul unui interviu acordat televiziunii franceze, el a reiterat această afirmație, spunând că „va veni timpul” ca Franța să facă această recunoaștere. Cu toate acestea, el a spus că acest lucru se va întâmpla doar ca parte a unui „acord de pace complet”.

Luna trecută, Spania, Norvegia și Irlanda au recunoscut în mod oficial statutul de stat palestinian.

Statele Unite și aliații lor încearcă din ce în ce mai mult să blocheze veniturile grupului Houthi din Yemen, un demers care ar putea compromite eforturile ONU de a pune capăt războiului civil din această țară.

Potrivit unui raport al Bloomberg News, Washingtonul încearcă să blocheze părți importante ale unui plan de pace al ONU pe care părțile beligerante din Yemen l-au adoptat în decembrie, cu excepția cazului în care Houthis nu încetează atacurile asupra căilor maritime internaționale.

Foaia de parcurs a ONU include salarii de 1,5 miliarde de dolari pentru funcționarii publici din Arabia Saudită care urmează să fie plătite în zonele controlate de Houthi, potrivit unei surse neidentificate.

Citește și