• ONU va adăuga armata israeliană pe lista neagră a celor care fac rău copiilor în timpul conflictelor, în condițiile în care peste 15 500 de copii au fost uciși în Gaza din 7 octombrie.
  • Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 77 de persoane au fost ucise și 221 au fost rănite în enclavă în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.
  • Casa Albă spune că încă așteaptă un răspuns oficial din partea Hamas la ultima propunere de încetare a focului pentru conflictul din Gaza, prezentată săptămâna trecută de președintele Joe Biden.

UPDATE ORA 21:55 – OIC denunță atacul mortal israelian din tabăra de refugiați Nuseirat

Organizația pentru Cooperare Islamică (OCI) a condamnat ceea ce numește „masacrul oribil comis de armata de ocupație israeliană, care a dus la uciderea și rănirea a sute de palestinieni, majoritatea femei și copii”.

Într-o declarație, organizația a subliniat necesitatea unei anchete, a tragerii la răspundere și a pedepsirii în conformitate cu dreptul internațional, subliniind importanța rolului Curții Penale Internaționale în acest sens.

OIC și-a reiterat apelul către comunitatea internațională, în special către Consiliul de Securitate al ONU, de a interveni de urgență pentru a pune capăt crimelor de război comise de Israel în Gaza.

Recomandări

BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
ISRAELUL REDUCE ACȚIUNILE MILITARE DIN GAZA
CONTINUĂ NEGOCIERILE PENTRU PREZIDENȚIALE
ORBAN, VIZITĂ ISTORICĂ ÎN UCRAINA
SE RĂCOREȘTE VREMEA
HAOS PE OTOPENI

UPDATE ORA 21:10 – Hezbollah spune că a folosit o nouă armă pentru prima dată împotriva Israelului

Gruparea armată libaneză afirmă într-un comunicat că a tras pentru prima dată o salvă de rachete Falaq 2 asupra unui centru de comandă militar israelian din nordul țării.

O sursă de securitate a declarat pentru Reuters că este pentru prima dată când gruparea a folosit acest tip de rachetă, după ce anterior a tras cu Falaq 1 în zeci de ocazii.

UPDATE ORA 20:00 – Purtătorul de cuvânt al armatei Hamas afirmă că armata israeliană a ucis prizonieri în operațiunea Nuseirat

Purtătorul de cuvânt mascat al Brigăzilor Qassam, care poartă numele de război Abu Obeida, afirmă că atacurile efectuate astăzi de armata israeliană în centrul Gaza reprezintă o „crimă de război complexă”.

De asemenea, el a declarat că „ primii care vor fi afectați de [armata israeliană] sunt prizonierii săi”, făcând referire la cei aproximativ 120 de prizonieri încă deținuți în Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 19:00 – Incendii de vegetație în sudul Libanului după bombardamentele israeliene

Loviturile israeliene asupra sudului Libanului au provocat incendii de vegetație masive, a anunțat presa de stat.

Agenția națională de știri oficială din Liban (NNA) a declarat că „artileria israeliană a bombardat periferia orașului Alma al-Shaab cu obuze incendiare cu fosfor, provocând incendii în păduri care s-au extins până în apropierea unor case”. Acesta a adăugat că focul a atins „suprafețe mari de măslini”.

Autoritățile libaneze și mai multe grupuri internaționale de apărare a drepturilor au acuzat Israelul că a folosit proiectile cu fosfor alb în loviturile sale asupra vecinului său din nord. Fosforul alb, o substanță care se aprinde la contactul cu oxigenul, poate fi folosit ca armă incendiară.

Utilizarea sa ca armă chimică este interzisă de dreptul internațional, dar este permisă pentru iluminarea câmpurilor de luptă și poate fi folosit ca o perdea de fum.

Mai la est, NNA a raportat că „un incendiu de proporții a izbucnit la poziții aparținând armatei libaneze și UNIFIL”, misiunea de menținere a păcii a ONU, în zona satului de frontieră Meiss el-Jabal. Acesta este situat în apropierea liniei albastre demarcate de ONU între Liban și Israel.

UPDATE ORA 18:30 – SUA „laudă” operațiunea israeliană și reiterează necesitatea încetării focului

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că SUA laudă activitatea forțelor israeliene pentru salvarea celor patru prizonieri din zona Nuseirat, unde atacurile israeliene au ucis cel puțin 210 palestinieni și au rănit 400.

„Statele Unite susțin toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă deținuți de Hamas, inclusiv a cetățenilor americani. Acest lucru include prin negocieri în curs de desfășurare sau prin alte mijloace”, a declarat Sullivan, adăugând că propunerea de încetare a focului ar asigura eliberarea tuturor captivilor rămași.

„Împreună cu garanții de securitate pentru Israel și ajutor pentru civilii nevinovați din Gaza. Acest acord are sprijinul deplin al Statelor Unite și a fost aprobat de țări din întreaga lume.”

UPDATE ORA 17:00 – SUA au ajutat la operațiunea de eliberare a prizonierilor

Potrivit Axios, care citează un oficial al administrației americane, unitatea americană pentru ostatici din Israel a ajutat la eliberarea celor patru prizonieri israelieni din Gaza.

Președintele american Joe Biden este așteptat să facă declarații în Franța în această oră cu privire la prizonieri.

UPDATE ORA 16:40 – Netanyahu spune că Israelul nu se va opri până când toți prizonierii nu se vor întoarce acasă

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că Israelul nu cedează în fața „terorismului”, adăugând că forțele acționează „cu creativitate și curaj” pentru a salva prizonierii din Gaza.

„Ne-am angajat să facem acest lucru și în viitor. Nu vom renunța până când nu vom finaliza misiunea și nu ne vom întoarce acasă toți ostaticii – atât cei vii, cât și cei morți”, a declarat Netanyahu.

Anterior, armata israeliană a anunțat că a salvat patru prizonieri de la Nuseirat, care fuseseră luați în timpul festivalului de muzică Nova din 7 octombrie.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană spune că 4 prizonieri au fost salvați din Nuseirat

Armata israeliană spune că a salvat patru prizonieri în această dimineață în timpul unei operațiuni la Nuseirat.

O declarație comună la Telegram a armatei, poliției și agenției de valori mobiliare, a spus că Noa Argamani (25 de ani), Almog Meir Jan (21 de ani), Andrey Kozlov (27 de ani) și Shlomi Ziv (40 de ani), au fost găsiți în „două locații separate în centrul orașului Nuseirat”.

A adăugat că cei patru au fost duși în Gaza în timpul festivalului de muzică Nova din 7 octombrie.

„Sunt în stare medicală bună și au fost transferați la Centrul Medical „Sheba” Tel-HaShomer pentru examinări medicale suplimentare”, a spus armata.

UPDATE ORA 14:30 – Forțele israeliene lansează un „atac brutal fără precedent” asupra Nuseirat

Biroul de presă al guvernului din Gaza spune că forțele israeliene au lansat „un atac brutal fără precedent asupra taberei de refugiați de la Nuseirat”, lăsând zeci de oameni uciși și răniți pe străzi.

„Se continuă agresiunea împotriva tuturor zonelor guvernoratului central [Deir el-Balah], iar Spitalul Martirilor Al-Aqsa se află într-o situație catastrofală”, se spune.

Forțele israeliene au lansat „o agresiune barbară și brutală” în lagăr, vizând direct civilii, a spus biroul, adăugând că ambulanțele și apărarea civilă nu pot ajunge în zonă din cauza intensității bombardamentelor.

Biroul a avertizat că Spitalul Martirilor Al-Aqsa este singurul spital din Deir el-Balah care lucrează în prezent la un singur generator electric; dacă singurul generator se oprește, va urma „un adevărat dezastru”.

„Acest spital oferă servicii de sănătate la un milion de persoane, inclusiv persoanelor strămutate și nu poate găzdui acest număr mare de martiri și răniți”, se spune într-un comunicat.

Acesta a cerut comunității internaționale, ONU și tuturor organizațiilor internaționale „să intervină imediat și urgent ca să salveze spitalul și să salveze situația sănătății din Guvernoratul Central”.

„Considerăm ocupația [israeliană] și administrația americană pe deplin răspunzătoare pentru această crimă catastrofală în care a fost vărsat sângele a zeci de civili nevinovați”, se spune.

„Facem apel la comunitatea internațională și la toate organizațiile internaționale să oprească această agresiune brutală continuată de ocupația „israeliană” și le cerem să oprească imediat și urgent războiul.”

UPDATE ORA 14:00 – Armata israeliană emite o declarație despre operațiunea Nuseirat

Armata israeliană a declarat într-o scurtă declarație că vizează infrastructura „militantă” din zona Nuseirat, unde Ministerul Sănătății din Gaza a raportat zeci de victime.

Imagini din centrul Gazei arată copii și femei transportate de urgență la spital.

Este neobișnuit ca armata israeliană să informeze despre acțiunile sale în timp ce operațiunile sale sunt încă în desfășurare.

UPDATE ORA 13:30 – COGAT anunță cel de-al 11-lea spital de campanie din Gaza

Coordonarea activităților guvernamentale din teritorii (COGAT) a anunțat înființarea celui de-al 11-lea spital de campanie în Gaza pentru „a oferi ajutor umanitar locuitorilor Fâșiei Gaza”.

Acesta a adăugat că spitalul va fi al șaptelea care va fi creat în al-Mawasi și „va fi operat de Organizația Semilunii Roșii și este de așteptat să includă 40 de paturi, 3 săli de operație și o unitate de terapie intensivă”.

UPDATE ORA 13:00 – „Haos în interiorul spitalului” după atacuri intense israeliene

Acum vă putem aduce mai multe despre atacurile intense israeliene din centrul Gazei.

Jurnalistul Hind Khoudary împărtășește această actualizare de la Deir el-Balah din centrul Gazei:

„Sunt explozii în fiecare minut. Ambulanțe transferă răniții la spital unde suntem prinși. Este un haos în interiorul spitalului. Printre răniți sunt copii.

„Putem auzi bombardamentele de artilerie. Nimeni nu știe ce se întâmplă afară, dar știm că peste un milion de oameni au evacuat Rafah în centrul Gazei și sunt sute de mii pe străzi, îngroziți și îngroziți. Ei nu știu unde să meargă.”

UPDATE ORA 12:30 – Raiduri aeriene mortale israeliene în Deir el-Balah

Forțele israeliene au lansat raiduri aeriene în vecinătatea Spitalului Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah, lăsând un număr de morți și răniți.

Ravele aeriene israeliene și bombardamentele de artilerie au vizat, de asemenea, zone de la est de tabăra Maghazi din centrul Gazei și case de la vest de orașul Rafah din sudul Gazei.

Atacurile au afectat și rețelele de comunicații din zonă. Vă vom aduce mai multe despre aceste atacuri cât de curând putem.

UPDATE ORA 12:00 – Aproape 3.000 de copii palestinieni și-au pierdut membre în atacurile Israelului asupra Gaza

Medicii din Gaza spun că până la 3.000 de copii palestinieni și-au pierdut membre în războiul Israelului în enclavă.

Războiul creează o generație de amputați traumatizați. Mii de copii din Fâșia și-au pierdut unul sau mai multe membre de când a început atacul. Mulți sunt supuși amputațiilor fără anestezie.

Mutilat de o dronă israeliană, Sham este unul dintre miile de copii amputați din Fâșie.

„Sham stătea lângă uşă şi o bucată de şrapnel i-a lovit mâna. Am fugit afară și i-am găsit mâna atârnată de un fir”, a spus mama ei.

I-au trebuit ore întregi să fie văzută de un medic, deoarece niciun spital din Gaza nu funcționează pe deplin. În ciuda ororii experienței ei, Sham a fost unul dintre cei mai norocoși. Amputația ei a fost efectuată cu anestezie.

„Situația este mult dincolo de controlul personalului medical, având în vedere numărul substanțial de răni și lipsa echipamentului medical și a resurselor necesare pentru a face față acestor cazuri”, a spus dr. Mohammed Shaheen, chirurg ortoped rezident la Spitalul Martirilor Al-Aqsa.

UPDATE ORA 11:00 – Ministerul Sănătății din Gaza cere furnizarea de generatoare de energie

Ministerul Sănătății din Gaza a cerut comunității internaționale și organizațiilor de ajutor să furnizeze generatoare de energie pentru spitalele din Gaza.

„Oprirea generatoarelor înseamnă moartea pentru bolnavi și răniți și încetarea completă a serviciului de sănătate în Fâșia Gaza”, se spune.

UPDATE ORA 10:30 – Oamenii apelează la „apa de mare murdară” din cauza lipsei de apă curată în Gaza

ONU avertizează că familiile strămutate sunt forțate să folosească „apa de mare murdară” pentru nevoile lor zilnice din cauza lipsei de acces la apă curată, deoarece forțele israeliene distrug infrastructura esențială și țin granițele Gaza închise pentru ajutor umanitar vital.

Agenția UNRWA pentru refugiații palestinieni a declarat că accesul la apă curată este esențial pentru sănătatea și „supraviețuirea a sute de mii de oameni din Fâșia Gaza”.

„Căldura în creștere și lipsa de igienă înrăutățesc mult o situație deja îngrozitoare”, a spus UNRWA pe rețelele de socializare, alături de videoclipuri cu copii care colectează apă din mare de pe coasta Gazei.

UPDATE ORA 10:00 – Scene sfâșietoare la Spitalul Al-Aqsa după atacurile israeliene

Aici, la Spitalul Al-Aqsa, am primit cadavrele a șase palestinieni care au fost uciși în timp ce forțele israeliene au atacat părțile de est ale taberei de refugiați Bureij. Mai mulți oameni sunt încă blocați în zone în care echipajele medicale nu pot ajunge.

Au avut loc raiduri în Rafah, unde forțele israeliene au ajuns la vest de Coridorul Philadelphi, lângă plajă, unde mii de palestinieni au fost strămuți. Există, de asemenea, bombardamente la Spitalul Kuweitian din Rafah.

Au avut loc atacuri la câteva case din cartierul Zeitoun din orașul Gaza. Dronele israeliene au vizat copiii care se jucau în acea zonă.

Aseară, cel puțin cinci palestinieni au fost uciși și numărul poate crește, deoarece au avut loc o mulțime de atacuri la care echipajele medicale nu au putut ajunge.

Aici, la Spitalul Al-Aqsa, există scene sfâșietoare în care palestinienii își iau rămas bun de la cei dragi și de la oamenii care au fost uciși în această dimineață.

UPDATE ORA 09:30 – Activiști anti-război au fost reținuți pentru scurt timp din cauza protestului în fața ambasadei Germaniei din Israel

Patru activiști anti-război au fost arestați pentru ceea ce poliția a descris drept tulburarea siguranței publice, în timp ce un al cincilea a fost arestat pentru agresarea unui ofițer de poliție după un protest în fața ambasadei germane din Tel Aviv vineri.

Anterior, am raportat că un grup de activiști anti-război germani și israelieni s-au unit la intrarea ambasadei în orașul israelian, în timp ce au cerut guvernului german să facă eforturi pentru încetarea focului în Gaza și să oprească furnizarea de arme către Israel.

Poliția le-a spus inițial protestatarilor reținuți că vor rămâne în arest până marți, moment în care se vor confrunta cu un judecător, a informat ziarul Haaretz. Dar în urma unui apel din partea reprezentantului protestatarilor, un judecător a decis că arestările lor au fost efectuate ilegal și a ordonat eliberarea lor.

UPDATE ORA 09:00 – Lipsa răspunderii îi permite Israelului să folosească „forța excesivă” în Cisiordania

Eșecul de a trage Israelul la răspundere pentru utilizarea „forței excesive” împotriva comunităților palestiniene din Cisiordania a permis forțelor sale armate să încalce dreptul internațional umanitar, spune șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați, Jan Egeland.

Egeland a spus că, deși toți ochii sunt în prezent asupra Rafah, nu ar trebui să-și piardă concentrarea asupra ceea ce face Israelul în Cisiordania, unde, joi, elicopterele militare israeliene au folosit mitraliere grele în tabăra de refugiați Jenin.

Potrivit ONU, a spus Egeland într-o postare pe rețelele de socializare, între iunie 2023 și 15 mai 2024, Israelul a efectuat 64 de atacuri aeriene în Cisiordania, care au ucis 123 de palestinieni și au rănit 203.

„Eșecul de a trage Israelul la răspundere a permis forțelor sale să încalce DIH [dreptul internațional umanitar] fără a suferi consecințe”, a spus el.

UPDATE ORA 08:30 – Lucrătorii de la Universitatea din California au ordonat oprirea temporară a grevei

Un judecător de stat a ordonat miilor de lucrători academicieni de la Universitatea din California (UC) să oprească temporar greva în desfășurare din cauza reprimării protestelor pro-Palestine conduse de studenți, hotărând că renunțarea a cauzat „daune educației studenților”.

United Auto Workers Local 4811, care reprezintă 48.000 de studenți absolvenți care lucrează ca asistenți de predare, cercetători, tutori și alți angajați ai universității la UC, și-a început greva pe 20 mai în Santa Cruz.

Sindicatul a susținut că drepturile la libertatea de exprimare ale membrilor săi au fost încălcate în timpul represiunilor poliției și universitare împotriva protestelor pro-Palestine din mai multe campusuri UC luna trecută.

Însă judecătorul de la Curtea Superioară a Județului Orange, Randall J. Sherman, a emis un ordin de restricție de urgență împotriva lucrătorilor academicieni, după ce avocații UC au susținut că greva de câteva săptămâni a cauzat „răni ireparabile” studenților înainte de examenele lor finale.

UPDATE ORA 08:00 – Grupurile armate palestiniene vizează forțele israeliene de-a lungul coridorului Netzarim

Luptătorii palestinieni au folosit obuze vineri pentru a viza parașutiștii israelieni care operează de-a lungul Coridorului Netzarim – un drum construit de israelieni care taie nordul și sudul Gazei și le permite trupelor israeliene să se desfășoare rapid și să controleze mișcarea oamenilor pe teritoriu.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) și Critical Threats Project (CTP), două grupuri de reflecție pentru apărare din SUA, au mai spus că luptătorii palestinieni au tras o „rachetă termobară” care i-a vizat pe soldații israelieni situati într-o casă la est de Deir el- Balah vineri și au fost trase mortiere împotriva trupelor israeliene care operează în estul taberei de refugiați Bureij din centrul Gazei.

Luptătorii palestinieni au efectuat și două „atacuri cu foc indirect” asupra Israelului din Gaza în aceeași zi.

UPDATE ORA 07:00 – Peste 250 de morți în cinci zile; Racheta israeliană vizează moara de făină în timp ce copiii mor de foame

252 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza și 753 au fost răniți, a declarat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) în ultimul său raport de situație pe teritoriul palestinian.

Atacuri aeriene intense israeliene au vizat taberele de refugiați Nuseirat, Bureij și Maghazi din centrul Fâșiei Gaza, a spus OCHA.

Un depozit al Programului Alimentar Mondial din Deir el-Balah a fost avariat joi, când o rachetă israeliană a lovit o moară de făină alăturată, forțând agenția alimentară a ONU să suspende temporar operațiunile la fața locului.

În aceeași zi, Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) a raportat că nouă din 10 copii din Gaza se confruntă cu o sărăcie alimentară severă și supraviețuiesc cu două sau mai puține grupuri alimentare în fiecare zi.

Operațiunile militare din Gaza „au destabilizat semnificativ fluxurile de ajutor umanitar, forțând ONU și partenerii să reorganizeze întreaga operațiune”, relatează OCHA.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Casa Albă spune că așteaptă încă un răspuns oficial din partea Hamas la ultima propunere de încetare a focului pentru conflictul din Gaza, prezentată săptămâna trecută de președintele Joe Biden.

Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat reporterilor că Biden și președintele francez Emmanuel Macron vor discuta această problemă în cadrul unei întâlniri care va avea loc mâine.

„Acum, așteptăm un răspuns din partea Hamas”, a declarat Sullivan reporterilor la bordul Air Force One. „Vom considera că un răspuns oficial este cel care va fi transmis celor din Qatar, care au fost cei care au transmis propunerea negociatorilor israelieni către Hamas.”

Coordonatorul pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se îndreaptă spre Cairo în această săptămână, potrivit unei surse familiare. Egiptul, alături de Qatar, a jucat un rol important de mediere în negocierile tensionate.

Vizita lui McGurk are loc în contextul în care tensiunile dintre Egipt și Israel au crescut în ultimele luni, mai ales că Egiptul a avertizat în mod repetat forțele israeliene să nu avanseze cu o operațiune militară în Rafah.

Citește și