• Este posibil ca armata din Israel să fi utilizat muniție cu uraniu sărăcit în timpul războiului.
  • Ambasadorul Palestinei în Austria, Salah Abdel Shafi, a cerut intervenția AIEA pentru a verifica utilizarea muniției.
  • Muniția cu uraniu nu este considerată armă nucleară în prezent.

UPDATE ORA 22:00 – Blinken a subliniat planul postbelic pentru Gaza în cadrul întâlnirii cu Netanyahu

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat importanța unui plan post-conflict pentru Gaza în cadrul unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Blinken a subliniat, de asemenea, importanța prevenirii extinderii conflictului, a precizat Departamentul de Stat.

„El a reiterat că propunerea [de încetare a focului] aflată pe masă ar debloca posibilitatea unui calm de-a lungul graniței de nord a Israelului și a unei mai mari integrări cu țările din regiune.”

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

UPDATE ORA 20:05 – Hezbollah confirmă că a doborât o dronă israeliană

Anterior am relatat că forțele aeriene israeliene au recunoscut că una dintre dronele sale a fost doborâtă.

Hezbollah afirmă că sistemele sale de apărare aeriană au doborât avionul israelian Hermes 900 fără pilot la bord, în timp ce se pregătea să efectueze atacuri în sudul Libanului.

De la izbucnirea războiului în Gaza, la 7 octombrie, Hezbollah a efectuat schimburi de focuri mortale la granița cu Israelul, alimentând îngrijorările internaționale cu privire la extinderea conflictului în întreaga regiune.

UPDATE ORA 19:30 – Israelul a folosit o zonă „în apropierea” cheiului militar american în timpul raidului Nuseirat: Pentagonul

Israelul a folosit o zonă „în apropierea” cheiului militar american în timpul raidului sângeros asupra taberei de refugiați Nuseirat pentru a recupera patru prizonieri israelieni, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului american.

Asaltul de sâmbătă a ucis cel puțin 274 de palestinieni și a rănit sute de persoane.

UPDATE ORA 19:00 – Necesitatea urgentă de a deschide punctul de trecere terestră de la Rafah controlat de Israel: Blinken

În timpul întâlnirii sale cu el-Sisi pentru a discuta despre o „încetare imediată a focului” în Gaza, secretarul de stat american a „subliniat, de asemenea, necesitatea urgentă de a redeschide punctul de trecere a frontierei Rafah” cu Egiptul, deoarece lipsa alimentelor, a combustibilului și a medicamentelor îi amenință pe cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza.

Blinken se află în Orientul Mijlociu ca parte a unui efort al SUA de a promova cea mai recentă propunere de încetare a focului.

UPDATE ORA 18:00 – Dronă israeliană doborâtă deasupra Libanului

O dronă israeliană a fost doborâtă deasupra Libanului de o rachetă sol-aer, potrivit armatei israeliene.

„O rachetă sol-aer a fost lansată spre un UAV [vehicul aerian fără pilot] al Forțelor Aeriene israeliene care opera în spațiul aerian libanez. Ca urmare, UAV-ul a fost avariat și a căzut pe teritoriul libanez”, a precizat armata.

UPDATE ORA 17:00 – Blinken cere presiuni asupra Hamas pentru a accepta acordul de schimb de prizonieri

Secretarul de stat american, care se află la Cairo pentru o întâlnire cu președintele Egiptului, a îndemnat liderii regionali să facă presiuni asupra Hamas pentru a accepta propunerea de încetare a focului anunțată de SUA.

Blinken a declarat că Israelul a fost deja de acord cu o încetare a focului în trei etape și cu schimbul de prizonieri, iar Hamas este singura barieră în calea finalizării acesteia.

Cu toate acestea, liderii israelieni, inclusiv Netanyahu, au transmis mesaje contradictorii cu privire la această propunere, Netanyahu afirmând că orice acord trebuie să permită Israelului să elimine Hamas.

UPDATE 15:00 – Israelul menține închisă trecerea Rafah pe fondul foametei „iminente”: PRCS

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) a declarat că Israelul continuă să închidă punctul de trecere a frontierei Rafah din Gaza cu Egiptul „pe fondul unor niveluri iminente de foamete acută în întreaga Fâșie Gaza”.

„Această aplicare a pedepsei colective asupra populației palestiniene din Gaza nu numai că exacerbează și mai mult situația umanitară din Fâșie, dar reprezintă o încălcare directă a Ordinului din mai al Curții Internaționale de Justiție privind măsurile provizorii și a dreptului umanitar internațional”, a declarat organizația medicală caritabilă pe X.

UPDATE 14:00 – Israelul a distrus peste jumătate din clădirile din Gaza: ONU

Mai mult de jumătate din clădirile din Fâșia Gaza au fost distruse de atacurile israeliene începând cu 7 octombrie, potrivit agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

„Distrugerile din Gaza sunt de nedescris”, a declarat aceasta pe X, citând date ale Centrului de sateliți al Națiunilor Unite (UNOSAT).

UPDATE 13:00 – SUA iau în considerare un acord unilateral cu Hamas pentru eliberarea prizonierilor americani: Raport

Oficiali de la Casa Albă au discutat despre posibilitatea de a încheia un acord unilateral cu Hamas pentru eliberarea a cinci prizonieri americani din Gaza, dacă Israelul nu ajunge la un acord de schimb de prizonieri cu grupul, relatează NBC News, citând doi actuali și doi foști oficiali americani care au cunoștință de aceste discuții.

Mediatorii din Qatar ar ajuta la facilitarea unui astfel de acord cu SUA, care ar exclude Israelul, au declarat oficialii pentru NBC News. Aceștia nu au oferit informații despre ce ar putea oferi SUA Hamas în schimbul eliberării prizonierilor.

UPDATE 12:00 – Cinci palestinieni au fost găsiți uciși

Cinci palestinieni au fost găsiți uciși și alți 30 au fost răniți în districtul Rafah din sudul Gazei, raportează colegii noștri de la Al Jazeera Arabic, citând o sursă medicală locală.

Victimele au fost aduse la Spitalul Nasser, dar întreruperea energiei electrice de acolo ar putea îngreuna tratarea răniților, potrivit raportului.

UPDATE 11:00 – Armata americană confirmă lovituri cu rachete houthi asupra a 2 nave în Golful Aden

Houthis din Yemen au avariat două nave comerciale în atacuri cu rachete în Golful Aden în ultimele 24 de ore, ca parte a campaniei în curs de desfășurare a grupării împotriva navelor legate de Israel, a declarat duminică seara târziu Comandamentul Central al SUA (CENTCOM).

Houthis au lovit Tavvishi, o navă de containere sub pavilion liberian și deținută de elvețieni, cu o rachetă balistică antinavă, a precizat CENTCOM. Nava a fost avariată, dar niciun membru al echipajului nu a fost rănit, potrivit CENTCOM.

UPDATE 10:00 – Atacurile din timpul nopții au lovit orașul Gaza și Rafah

Atacurile israeliene din cursul nopții au ucis și rănit mai mulți palestinieni din nordul și sudul Fâșiei Gaza, relatează agenția de presă Wafa.

Potrivit rapoartelor sale, acestea includ:

  • Bombardarea unei case de familie din cartierul Shujaya din orașul Gaza, care a ucis două persoane și a rănit altele, și atacuri de artilerie asupra unor case din cartierele Zeitoun și Tal al-Hawa din orașul Gaza.
  • Atacuri de artilerie în mai multe zone la nord de Rafah, inclusiv Khirbet al-Adas și al-Hashaashin, care au provocat un număr nedeterminat de victime.
  • Raiduri aeriene asupra orașului Deir el-Balah.

UPDATE 09:00 – Armata israeliană susține că a ucis comandouri de elită Hamas în centrul Gaza

În ultima sa actualizare de război, armata israeliană afirmă că a efectuat mai multe lovituri aeriene și „raiduri țintite” în centrul Gaza, ucigând luptători Hamas și distrugând infrastructura militară.

Potrivit armatei israeliene, mai mulți dintre luptătorii Hamas uciși prin lovituri aeriene erau membri ai forțelor de elită Nukhba ale grupului.

Ultimele atacuri ale Israelului în întreaga Gaza au ucis, de asemenea, civili, inclusiv femei și copii care se adăposteau în casele lor din orașul Gaza, potrivit agenției de știri Wafa.

UPDATE 02:00 – Armata israeliană raportează obiecte „suspecte” lansate din Liban

„Cu puțin timp în urmă, interceptoare au fost lansate asupra unei ținte aeriene suspecte care a traversat țara dinspre Liban, evenimentul s-a încheiat”, a precizat aceasta într-o postare pe X.

„Alerte pentru tiruri de rachete și rachete au fost activate în zonele Acre și Kiryat Bialik de teama căderii unor fragmente de interceptoare”.

Violențele au loc în contextul în care atât Hezbollah, cât și Israelul au intensificat luptele transfrontaliere care persistă din octombrie anul trecut, grupul cu sediul în Liban afirmând că urmărește să atragă resursele israeliene de la războiul din Gaza.

Oficialii israelieni au intensificat retorica în ultimele zile, ridicând perspectiva unei escaladări mai distructive de-a lungul graniței sale nordice.

UPDATE 01:00 – Bătăliile se dezlănțuie în timp ce tancurile israeliene avansează mai departe în Rafah

O coloană de tancuri a pătruns în două noi cartiere, într-un aparent efort de a finaliza încercuirea întregii părți estice a orașului Rafah, declanșând ciocniri cu luptătorii palestinieni săpați în interior, potrivit rezidenților blocați în casele lor.

Medicii palestinieni au declarat că un atac aerian israelian asupra unei case din Tal as-Sultan, în vestul Rafah, a ucis două persoane.

Armata israeliană a declarat că trupele diviziei sale 162 au efectuat raiduri în unele cartiere din Rafah, unde au localizat „numeroase puțuri suplimentare de tuneluri teroriste, mortiere și [alte] arme” aparținând grupărilor armate palestiniene.

Războiul Israelului în Gaza a ucis cel puțin 37.084 de palestinieni, a declarat Ministerul Sănătății, iar alte mii de morți se crede că sunt îngropați sub dărâmături.

Știre inițială

Agenția Internațională pentru Energie Atomică trebuie să trimită observatori în Gaza pentru a verifica dacă armata din Israel a tras cu muniție cu uraniu sărăcit în timpul războiului împotriva teritoriului, afirmă ambasadorul Palestinei în Austria, Salah Abdel Shafi.

Deși muniția cu uraniu sărăcit nu este considerată armă nucleară, emiterea de către acestea a unor niveluri scăzute de radiații a determinat AIEA să avertizeze asupra posibilelor pericole de expunere.

Citește și