• Hamas și Jihadul Islamic Palestinian afirmă că au transmis mediatorilor un răspuns la propunerea de încetare a focului.
  • Antonio Guterres le cere Israelului și Hamas să ajungă la un acord privind propunerea de încetare a focului prezentată la sfârșitul lunii trecute de SUA.
  • Mărturiile mai multor prizonieri care au dispărut cu forța de către armata israeliană din Gaza și care tocmai au fost eliberați au dezvăluit că deținuții sunt supuși la tortură, afirmă un grup de apărare a drepturilor omului.

UPDATE ORA 22:00

Comitetul Internațional al Crucii Roșii din Rafah a primit informații de la autoritățile israeliene că luptele vor continua în vestul Rafah, a declarat miercuri CICR.

„CICR nu are informații precise despre operațiune. Nu a fost emis un ordin de evacuare, iar operațiunile sale – inclusiv la spitalul de campanie – vor continua”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al CICR la Ierusalim, Sarah Davies, pentru CNN.

UPDATE ORA 20:00

IDF spune că a recunoscut un rezervist cu tulburare de stres post-traumatic care și-a luat viața ca „soldat căzut” și va primi o înmormântare militară, așa cum a cerut familia sa.

Recomandări

REZULTATELE EN AU FOST AFIȘATE
MACRON REUȘEȘTE O LOVITURĂ DE POKER
RO PUNE PREȚ PE GAZUL DIN MAREA NEAGRĂ
ANM: PLOILE CONTINUĂ ȘI ASTĂZI
ARMATA ISRAELULUI CERE ÎNCETAREA FOCULUI
IVAN DĂ 18 MIL. PE DIGITALIZARE

UPDATE ORA 18:00

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken spune că SUA au încercat să ajute Israelul să localizeze ostaticii din Gaza.

Întrebat dacă SUA au furnizat Israelului informații pentru a ajuta la operațiunea de salvare a ostaticilor IDF săptămâna trecută, Blinken a refuzat să răspundă direct.

UPDATE ORA 16:00

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, spune că unele dintre amendamentele propuse de Hamas în răspunsul la acordul de pace prezentat de Qatar și anunțat de Biden au fost „minore”, în timp ce altele s-au îndepărtat semnificativ de ceea ce era pe masă.

Sullivan spune că unele dintre modificările cerute de Hamas nu au fost surprinzătoare, adăugând că președintele american Joe Biden a menționat în discursul său din 31 mai că gruparea teroristă va reveni probabil cu amendamente la propunerea israeliană.

UPDATE ORA 15:00 – Hezbollah promite să crească intensitatea operațiunilor împotriva Israelului

Oficialul Hezbollah Hashem Safieddine afirmă că gruparea va crește intensitatea, forța și cantitatea operațiunilor sale împotriva Israelului după uciderea comandantului de rang înalt Sami Taleb Abdullah.

De atunci, atacurile transfrontaliere dintre Israel și Hezbollah s-au intensificat, grupul libanez lansând astăzi un baraj major de rachete spre nordul Israelului, iar Israelul a efectuat o serie de raiduri în sudul Libanului.

UPDATE ORA 14:00 – Blinken aterizează la Doha

Secretarul de stat american a sosit la Doha pentru a treia etapă a turneului său regional, relatează Agenția France-Presse (AFP).

Blinken se va întâlni cu emirul și prim-ministrul Qatarului, în timp ce face presiuni pentru un acord de încetare a focului în Gaza, susținut de ONU, în care Qatar este un mediator cheie.

Blinken este așteptat apoi să susțină o conferință de presă înainte de a zbura ulterior în Italia, unde se va alătura președintelui Biden la summitul G7.

UPDATE ORA 13:00 – Ministerul Sănătății solicită combustibil pentru funcționarea generatoarelor

Ministerul Sănătății din Gaza avertizează că spitalele, centrele de sănătate și singura stație de oxigen din guvernoratul orașului Gaza riscă să rămână fără serviciu din cauza lipsei de combustibil.

„Acest lucru expune viețile a zeci de persoane bolnave și rănite la o moarte inevitabilă”, a declarat ministerul într-o declarație, adăugând că medicamentele depozitate în frigidere vor fi deteriorate din cauza lipsei de motorină care să opereze generatoarele.

„Facem apel la toate instituțiile relevante, internaționale și umanitare, să intervină rapid pentru a aduce combustibilul necesar, pe lângă generatoarele electrice și piesele de schimb necesare pentru întreținere.”

UPDATE ORA 12:30 – Forțele israeliene au luat cu asalt Shaboura în tabăra de refugiați de la Rafah

Forțele israeliene au luat cu asalt Shaboura, zona de nord a taberei de refugiați de la Rafah, în timp ce au tras focuri de artilerie și au efectuat lovituri aeriene, relatează colegii noștri de la fața locului.

Lupte au loc între forțele israeliene și grupuri palestiniene în tabără, precum și în zonele din centrul Rafah, în sudul Gaza.

UPDATE ORA 11:30 – Navă comercială lovită în Marea Roșie, în largul Yemenului

O navă comercială a lansat un apel de urgență după ce a fost lovită în Marea Roșie, în largul Yemenului, a anunțat o firmă de securitate, în ceea ce pare a fi cel mai recent atac al grupului Houthi.

Nava a fost lovită la aproximativ 68 de mile marine (126 km) la sud-vest de orașul-port Hodeidah, controlat de Houthi, a declarat firma de securitate maritimă Ambrey.

Compania „a apreciat că nava s-a aliniat la profilul de țintă al Houthi în momentul incidentului”, a precizat aceasta într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii.

Houthis au lansat zeci de atacuri cu drone și rachete asupra navelor legate de Israel în Marea Roșie și Golful Aden începând din noiembrie. Ei spun că au lovit navele ca un act de solidaritate cu palestinienii în timpul războiului Israelului din Gaza.

UPDATE ORA 10:58 – Încă șaptezeci de rachete trase asupra Israelului

Armata israeliană afirmă că cel puțin alte 70 de proiectile au trecut în Israel din Liban, ridicând numărul total al rachetelor lansate în această dimineață la 160.

Unele dintre proiectile au fost doborâte, în timp ce majoritatea au căzut în zone deschise, a precizat armata, adăugând că nu au fost raportate victime.

Armata a precizat că a răspuns prin efectuarea unui atac aerian asupra locului de lansare a rachetelor, într-o zonă de lângă Yaroun, în sudul Libanului.

UPDATE ORA 10:30 – Armata israeliană raportează incendii după ce rachete au lovit zone din nordul țării

Într-o postare pe Telegram, armata israeliană a confirmat un atac major cu rachete din Liban, afirmând că aproximativ 90 de proiectile au fost trase în Israel.

Aceasta a precizat că unele dintre proiectile au fost doborâte, în timp ce altele au lovit zone din nordul Israelului, declanșând incendii.

Videoclipuri partajate pe conturile de socializare israeliene, arată explozii pe cerul din nordul Israelului și fum care se ridică în orașul Tiberias, care ar fi fost lovit de unele rachete.

UPDATE ORA 09:00 – Blinken se deplasează în Qatar pentru încetarea focului în Gaza: Raport

Secretarul de stat american Antony Blinken se deplasează astăzi în Qatar pentru discuții privind încetarea focului în Gaza, după ce Hamas a dat un răspuns la propunerea condusă de SUA.

Blinken, care se află într-o vizită în patru țări din Orientul Mijlociu, se va întâlni cu lideri de top din Qatar, relatează agenția de presă AFP.

Ca răspuns la planul de încetare a focului în Gaza prezentat de președintele american Joe Biden, Hamas a propus modificări marți seara târziu. Casa Albă a declarat că „evaluează” răspunsul Hamas.

AFP relatează că oficialii americani se așteptau, în privat, ca Hamas să insiste asupra cel puțin a unor modificări, în loc să accepte imediat întreaga propunere de încetare a focului, iar SUA dorește să vadă dacă există suficient teren comun pentru a rezolva divergențele cu Israelul.

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUA au primit și răspunsul oficial al Hamas la propunerea de încetare a focului în Gaza, susținută de ONU și trimisă mediatorilor din Qatar și Egipt, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, potrivit agenției de presă Reuters.

Kirby a declarat reporterilor că a fost util să primească un răspuns din partea Hamas și că oficialii americani îl evaluează în prezent. În cursul zilei de astăzi, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că votul Consiliului de Securitate al ONU în favoarea planului de încetare a focului în Gaza a arătat „cât se poate de clar” că lumea sprijină propunerea.

Citește și