LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 251. Luptele vor continua în vestul Rafah, anunță Comitetul Internațional al Crucii Roșii

UPDATE ORA 23:00 – Biden despre presiunile pentru încetarea focului: Nu am răspunsuri finale pentru dumneavoastră

Președintele american a acuzat din nou Hamas pentru faptul că nu a fost încă încheiat un acord de încetare a focului în Gaza, în timpul unei conferințe de presă la summitul Grupului celor Șapte din Italia.

„Am prezentat o abordare care a fost aprobată de Consiliul de Securitate al ONU, de G7, de israelieni, iar cea mai mare piedică până acum este că Hamas refuză să semneze – deși a prezentat ceva similar”, a declarat el reporterilor.

„Rămâne de văzut dacă se va concretiza sau nu, noi vom continua să facem presiuni. Nu am un răspuns final pentru voi”.

UPDATE ORA 22:00 – Șapte cadavre recuperate din orașul Gaza: Apărarea civilă

Apărarea civilă din Gaza raportează că șapte palestinieni au fost uciși după ce avioanele armatei israeliene au vizat un apartament rezidențial din cartierul Daraj, în estul orașului Gaza, în nordul Fâșiei.

Printre cei uciși se numără „trei copii, trei femei și un bărbat”, a precizat Apărarea Civilă într-un comunicat publicat pe schimbarea sa Telegram, adăugând că „un număr de răniți au fost tratați”.

UPDATE ORA 21:00 – Doi palestinieni au fost uciși într-un atac israelian la Rafah

Agenția palestiniană de știri Wafa relatează că doi palestinieni au fost uciși și alți câțiva au fost răniți când Israelul a lansat un raid aerian asupra cartierului Tal as-Sultan din vestul orașului Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza.

La începutul zilei de astăzi, am raportat că Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a fost informat că partea de vest a orașului Rafah va fi următoarea țintă a atacurilor israeliene.

Armata israeliană nu a emis noi ordine de evacuare în Rafah, dar un activist palestinian a raportat că armata israeliană a emis un avertisment către locuitorii din cartierul „al-Alam” din vestul Rafah cu privire la o operațiune militară în următoarele 24 de ore, potrivit unui raport al grupurilor de reflecție în domeniul apărării cu sediul în SUA, Institute for the Study of War și Critical Threats Project.

UPDATE ORA 20:00 – SUA afirmă că atacurile Houthi de la izbucnirea războiului din Gaza au afectat 65 de țări

Houthi din Yemen au lansat zeci de atacuri asupra navelor marinei americane, a coaliției și a navelor comerciale în Marea Roșie și în Golful Aden începând cu 19 noiembrie, afirmă Agenția americană de informații pentru apărare într-un nou raport.

„Houthis au efectuat zeci de atacuri împotriva navelor comerciale și au sfidat Națiunile Unite și alte organizații internaționale care au cerut încetarea agresiunii lor maritime”, a declarat DIA.

Raportul a precizat că transportul maritim de containere în Marea Roșie a scăzut cu 90% din decembrie 2023, cel puțin 65 de țări fiind afectate de atacuri.

În plus, cel puțin 29 de companii de transport maritim și energetic și-au modificat rutele ca urmare a atacurilor.

UPDATE ORA 19:00 – Nordul Gazei suferă de foame: Biroul de presă

Biroul de presă al guvernului din enclava de coastă afirmă într-o declarație că palestinienii suferă de „o escaladare a războiului foametei”.

În declarație se menționează că problema este deosebit de precară în partea de nord a Fâșiei Gaza, ca urmare a închiderii de către Israel a punctelor de trecere și a numărului limitat de camioane cu ajutoare umanitare care au voie să intre în Fâșie.

„Folosirea brutală de către ocupația sionistă a foametei, a setei și a refuzului de asistență medicală ca armă în timpul acestei agresiuni barbare este o crimă de război dovedită și complexă și o confirmare a continuării celei mai mari crime de genocid împotriva poporului nostru din Fâșia Gaza”, se arată în declarație.

Declarația a îndemnat mass-media și activiștii să atragă atenția asupra „catastrofei umanitare și să sublinieze suferința poporului palestinian din Fâșia Gaza”.

UPDATE ORA 18:00 – UE și alte state membre își exprimă îngrijorarea cu privire la presiunile asupra apărătorilor palestinieni ai drepturilor omului

Consulatul General al Belgiei la Ierusalim a declarat că reprezentanți ai UE, Belgiei, Marii Britanii, Germaniei și Irlandei s-au întâlnit cu grupul Lawyers4Justice pentru a discuta despre activitatea lor în domeniul drepturilor omului

„Suntem din ce în ce mai îngrijorați de provocările și presiunile cu care se confruntă apărătorii palestinieni ai drepturilor omului din diferite părți”, a declarat într-o postare pe X.

UPDATE ORA 17:00 – Hezbollah, Iranul și Libanul poartă răspunderea pentru izbucnirea conflictului de la graniță: Israel

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, a declarat că Hezbollah, susținătorul său iranian și guvernul libanez sunt responsabili pentru spirala violențelor de la granița dintre Israel și Liban și a lăsat să se înțeleagă că ar putea avea loc o escaladare.

„Libanul și Hezbollah, sub îndrumarea Iranului, poartă întreaga responsabilitate pentru deteriorarea situației de securitate din nord”, a declarat Mencer.

UPDATE ORA 16:00 – Liderii G7 sunt îngrijorați de situația de la granița cu Libanul: Proiect de comunicat

Liderii Grupului celor Șapte sunt foarte îngrijorați de situația de la granița dintre Israel și Liban și susțin eforturile SUA de a asigura o încetare a focului în Fâșia Gaza, potrivit unui proiect de comunicat care urmează să fie publicat după summitul G7 din această săptămână.

Liderii occidentali și-au reiterat angajamentul lor de neclintit față de o soluție cu două state, pentru ca israelienii și palestinienii să trăiască în pace, unul lângă celălalt, se arată în comunicat.

În plus, ei au cerut Israelului să se abțină de la o ofensivă la scară largă în Rafah, „în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional”.

UPDATE ORA 15:40 – Atacurile israeliene continuă în Rafah

Locuitorii au declarat că elicopterele israeliene au vizat Rafah, luptătorii Hamas raportând lupte pe străzile din sudul orașului, în ciuda faptului că Blinken a declarat că o încetare a focului este încă posibilă.

Forțele terestre israeliene operează în Rafah, în apropiere de granița egipteană, de la începutul lunii mai, în ciuda alarmei internaționale generalizate privind soarta persoanelor strămutate care se înghesuie în oraș. Zonele vestice din Rafah au fost supuse unui tir israelian intens din aer, de pe mare și de pe uscat, au declarat locuitorii.

„A fost un foc foarte intens din partea avioanelor de război, Apaches și quadcoptere, pe lângă artileria israeliană și navele militare de luptă, toate acestea lovind zona de vest a Rafah”, a declarat unul dintre ei pentru agenția de presă AFP. Brigăzile Al-Qassam, aripa armată a Hamas, au declarat că luptătorii săi se luptau cu trupele israeliene pe străzile din aceeași zonă.

UPDATE ORA 14:30 – Summitul G7 va discuta despre încetarea focului în Gaza

În Italia, liderii țărilor din G7 se reunesc pentru un summit de trei zile pentru a discuta despre afacerile globale.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că președintele Biden va face presiuni asupra aliaților din G7 pentru a susține continuarea negocierilor de încetare a focului în Gaza și pentru a face presiuni asupra Hamas să accepte planul de încetare a focului susținut de ONU.

UPDATE ORA 13:50 – Partidul Laburist din Marea Britanie se angajează să recunoască statul palestinian

Partidul Laburist din opoziție din Marea Britanie s-a angajat să recunoască un stat palestinian ca o contribuție la un proces de pace reînnoit. „Statul palestinian este un drept inalienabil al poporului palestinian”, se arată în manifestul electoral al Partidului Laburist – ansamblul de politici pe care acesta le va adopta dacă va forma următorul guvern.

Actualul guvern condus de conservatori a declarat anterior că Regatul Unit ar putea recunoaște în mod oficial un stat palestinian înainte de încheierea unui proces de pace și că palestinienilor din Cisiordania și Fâșia Gaza ocupate trebuie să li se ofere „perspectiva politică a unei căi credibile către un stat palestinian și un nou viitor”.

UPDATE ORA 12:50 – Forțele israeliene distrug infrastructura din Jenin

Fotografiile postate online de Quds News Network arată pagubele provocate infrastructurii din orașul Jenin și din tabăra de refugiați din cauza raidurilor militare israeliene în curs de desfășurare.

Forțele israeliene au împușcat un palestinian în timp ce luau cu asalt Jenin. Forțele israeliene au atacat paramedicii în timp ce aceștia încercau să ajungă la bărbatul rănit, iar starea acestuia este necunoscută.

Agenția palestiniană de știri Wafa a raportat, de asemenea, că forțele israeliene au luat cu asalt satele al-Jalama, Faqqua, Jalbun și Arabbuna, la nord-est de Jenin, ceea ce a dus la schimburi de focuri de armă între grupurile de rezistență palestiniene și soldații israelieni.

UPDATE ORA 11:20 – Casa Albă spune că obiectivul este ca acordul de încetare a focului să fie finalizat în curând

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că Israelul susține propunerea de încetare a focului susținută de ONU, în ciuda faptului că nu a existat niciun anunț public din partea lui Netanyahu.

Sullivan, care a vorbit în marja summitului G7, a declarat că scopul este de a reduce diferențele rămase cu Hamas, care, potrivit SUA, a emis un răspuns la propunerea de încetare a focului, solicitând mai multe amendamente, pentru a ajunge rapid la un acord.

UPDATE ORA 10:30 – Armata israeliană susține că a ucis 10 combatanți în centrul Gaza

În ultimul său bilanț de război, armata israeliană afirmă că trupele sale au continuat operațiunile în toată Gaza, ucigând 10 luptători palestinieni în zona centrală a enclavei și alți câțiva în Rafah.

Armata a afirmat că unul dintre luptătorii uciși în centrul Gaza a participat la atacul Hamas din 7 octombrie. Avioanele israeliene au continuat, de asemenea, să atace Gaza, lovind în total 45 de ținte în ultima zi, a precizat armata.

Ultimele lovituri ale Israelului în Gaza au ucis, de asemenea, civili, inclusiv în atacuri asupra unor locuințe din Gaza City și Nuseirat, potrivit agenției palestiniene de știri Wafa.

UPDATE ORA 09:00 – Israelul neagă că a lovit zona umanitară al-Mawasi

Armata israeliană a negat informațiile potrivit cărora ar fi efectuat lovituri într-o zonă umanitară desemnată în al-Mawasi, situată pe coasta de nord-vest de Rafah.

Anterior, agenția de știri Wafa a relatat că armata israeliană a efectuat atacuri aeriene, de artilerie și navale asupra al-Mawasi, iar navele militare au tras cu mitraliere grele spre zonele vestice ale orașului Rafah.

Armata israeliană a avertizat Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu privire la viitoarele atacuri asupra părții de vest a orașului Rafah, potrivit celei mai recente actualizări a câmpului de luptă realizată de grupurile de reflecție în domeniul apărării cu sediul în SUA, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) și Proiectul Amenințărilor Critice (CTP).

UPDATE ORA 08:40 – Un oficial Hamas afirmă că amendamentele propuse la planul de încetare a focului nu sunt „semnificative”: Raport

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat pentru agenția de știri Reuters că amendamentele propuse de grupul palestinian la un acord de încetare a focului pentru Gaza, susținut de Consiliul de Securitate al ONU, nu sunt „semnificative”.

Oficialul anonim a declarat că printre amendamentele Hamas se numără cererea pentru trei „faze interconectate și continue” de încetare a focului, retragerea trupelor israeliene din Gaza, eliberarea a 100 de palestinieni cu sentințe pe termen lung în închisorile israeliene și ridicarea blocadei israeliene la granițele enclavei asediate.

UPDATE ORA 03:00 – Foamea ucide o fetiță de 8 ani în Gaza

Hanan Al-Zaanin, o fetiță palestiniană în vârstă de opt ani, a murit din cauza malnutriției severe din cauza crizei umanitare groaznice din Gaza, unde o blocada israeliană împiedică ajutoarele esențiale să intre pe teritoriul devastat de război.

UPDATE ORA 02:00 – Decese raportate după raid israelian în centrul Gazei

Al Jazeera Arabic raportează că mai multe persoane au fost ucise și mai multe rănite în urma unui atac israelian asupra unei case din Nuseirat.

Anterior, colegii noștri au spus că un raid israelian a vizat zona Burj al-Louh, la vest de tabăra Nuseirat. Nu este clar dacă cele două incidente sunt legate.

UPDATE ORA 01:00 – Mai mulți răniți în atacul israelian asupra centrului Gazei

Al Jazeera Arabic raportează că un raid israelian a vizat zona Burj al-Louh, la vest de tabăra Nuseirat. Săptămâna trecută, o operațiune israeliană în Nuseirat a provocat moartea a cel puțin 274 de persoane și alte sute rănite. Numărul exact al victimelor rezultate în urma acestui atac nu este disponibil în acest momentan.

Știre inițială

Comitetul Internațional al Crucii Roșii din Rafah a primit informații de la autoritățile israeliene că luptele vor continua în vestul Rafah, a declarat miercuri CICR.

„CICR nu are informații precise despre operațiune. Nu a fost emis un ordin de evacuare, iar operațiunile sale – inclusiv la spitalul de campanie – vor continua”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al CICR la Ierusalim, Sarah Davies, pentru CNN.

Exit mobile version