LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 252. Scholz cere tuturor partidelor să accepte planul de încetare a focului al lui Biden

UPDATE ORA 21:30 – Autoritatea maritimă britanică afirmă că echipajul a fost salvat de pe navă după un atac al Houthi

UK Maritime Trade Operations (UKMTO), o agenție de securitate administrată de marina britanică, afirmă că echipajul navei MV Tutor a fost evacuat de către armată.

Nava, deținută de greci și sub pavilion liberian, luase apă după un atac cu drone. UKMTO a declarat că nava „a fost abandonată și plutește în derivă” în largul orașului-port yemenit Hodeidah. Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. se angajase anterior să ajute marinarii filipinezi aflați la bord.

Houthis, cu sediul în Yemen, desfășoară atacuri asupra navelor comerciale din jurul Mării Roșii, o rută maritimă cheie, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Ca răspuns, mai multe țări occidentale au lansat la sfârșitul anului trecut o coaliție de securitate maritimă pe această cale navigabilă.

UPDATE ORA 20:00 – Doi prizonieri au fost uciși în timpul loviturii israeliene asupra Rafah, afirmă Hamas

Aripa militară a Hamas, Brigăzile Qassam, afirmă că doi prizonieri israelieni deținuți de grup au fost uciși într-un raid aerian israelian la Rafah în urmă cu câteva zile, potrivit unei postări pe canalul lor Telegram.

„Armata voastră vă înșeală și continuă să vă înșele”, a spus grupul, adresându-se cetățenilor israelieni. „Guvernul vostru vrea doar să recupereze ostaticii în sicrie”.

Hamas nu a dezvăluit identitățile captivilor, nu a oferit imagini cu aceștia și nici nu a dat mai multe informații despre ei.

UPDATE ORA 18:10 – IRC spune că ajutorul trebuie să fie mărit după rezoluția ONU

Într-o declarație, Comitetul Internațional de Salvare (International Rescue Committee – IRC) afirmă că ajutorul trebuie intensificat după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție în sprijinul unui acord de încetare a focului în trei etape, care a fost blocat.

„Soluțiile de avarie și schimbările de pe margine nu vor împiedica foametea, bolile și moartea în Gaza”, a declarat grupul. „Cu toate acestea, o resetare umanitară nu trebuie să fie legată de progresul politic. Așadar, chiar dacă acordul de încetare a focului eșuează, îndemnăm Consiliul de Securitate al ONU să facă presiuni pentru îmbunătățiri imediate și măsurabile în ceea ce privește accesul umanitar”, a mai spus grupul.

UPDATE ORA 17:50 – Regele Iordaniei afirmă că comunitatea internațională nu a reușit să găsească o soluție în războiul din Gaza

În cadrul summitului G7 din Italia, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a declarat că cea mai mare amenințare la adresa regiunii sale este reprezentată de continuarea ocupației Palestinei.

În timp ce cea mai recentă încercare de a ajunge la un acord care ar putea duce la o încetare totală a focului rămâne în impas, el a declarat că comunitatea internațională nu a făcut suficient pentru a aduce pacea.

„Comunitatea internațională nu a reușit să ajungă la singura soluție care garantează securitatea palestinienilor, a israelienilor, a regiunii și a lumii”, a spus el.

UPDATE ORA 16:30 – Șapte morți, o asistentă medicală și o fiică rănite într-un atac israelian asupra unei clădiri rezidențiale

Cel puțin șapte persoane au fost ucise, iar o asistentă medicală care lucra pentru organizația Medici fără frontiere, cunoscută după inițialele sale franceze MSF, și fiica sa de nouă ani au fost grav rănite după ce forțele israeliene au lovit clădirea în care locuiau în noaptea de joi spre vineri în nordul Gaza, informează MSF UK.

Cel puțin trei copii s-au numărat printre cei uciși în atac. În pofida gravității rănilor, asistenta și fiica ei au fost tratate și se află acum într-o stare stabilă. MSF a adăugat că cinci dintre lucrătorii săi au fost uciși în Gaza începând cu 7 octombrie.

UPDATE 15:00 – În nordul Fâșiei Gaza, unde palestinienii au fost cel mai puternic afectați de foame, locuitorii spun că supraviețuiesc numai cu pâine din cauza penuriei acute de legume, fructe și carne

Reuters raportează că alimentele care se găsesc în piețe sunt vândute la prețuri exorbitante: un kilogram de ardei verzi, care costa aproximativ un dolar înainte de război, avea un preț de 320 de șekeli sau aproape 90 de dolari. Comercianții au cerut 70 de dolari pentru doar un kilogram de ceapă.

UPDATE 14:00 – Israelul lovește Gaza în timp ce tensiunile cresc la granița cu Liban

Grevele israeliene au lovit Gaza vineri, deoarece discuțiile de armistițiu cu militanții Hamas nu au progresat și tensiunile au crescut la granița de nord a Israelului cu Libanul, relatează Agence France-Presse (AFP).

Potrivit agenției de presă, martorii au raportat grevele din diferite părți ale Fâșiei Gaza dimineața, în special în centru.

AFP relatează că la spitalul al-Aqsa Martyrs din orașul central Deir al-Balah, bărbați s-au adunat peste cadavrul unui băiat de 11 ani care a murit în timpul bombardamentului taberei de refugiați din Bureij din apropiere.

Armata israeliană a declarat vineri că trupele au continuat operațiunile în centrul Gazei, unde avioanele de război au lovit o celulă militantă și o „structură militară” în zona Zeitun.

UPDATE 13:00 – G7 avertizează Iranul cu privire la continuarea escaladării programului nuclear

Liderii G7 au avertizat vineri Iranul cu privire la avansarea programului său de îmbogățire a uraniului și au declarat că vor fi pregătiți să aplice noi măsuri dacă Teheranul va transfera rachete balistice Rusiei, potrivit unui proiect de comunicat relatat de Reuters.

„Îndemnăm Teheranul să înceteze și să revină asupra escaladărilor nucleare și să oprească continuarea activităților de îmbogățire a uraniului care nu au justificări civile credibile”, se arată în comunicatul consultat de Reuters.

UPDATE 12:00 – Un tir de rachete lansat din sudul Libanului lovește nordul Israelului, anunță serviciile de urgență

Serviciile de urgență israeliene au raportat că s-au confruntat vineri cu o serie de incendii în nordul Israelului, după ce zeci de rachete au fost trase din sudul Libanului în zona din jurul orașului de frontieră Kiryat Shemona.

Potrivit Reuters, armata a declarat că sirenele de avertizare au sunat în nordul Israelului, iar serviciile de urgență au precizat că echipele de intervenție cercetează zona, unde au raportat pagube materiale, dar nu și victime.

UPDATE 11:00 – Rachete trase asupra siturilor israeliene

Șase rachete au fost lansate către un loc israelian din fermele ocupate Shebaa din sudul Libanului, raportează colegii noștri de la Al Jazeera Arabic.

Israel Today a raportat, de asemenea, că cinci rachete antitanc au fost lansate din Liban către soldații și fermierii israelieni din Metula, nordul Israelului. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 10:00 – Un înalt oficial Hamas afirmă că „nimeni nu are idee” câți ostatici din Gaza sunt în viață

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat că „nimeni nu are idee” câți dintre cei 120 de ostatici rămași în Gaza sunt în viață. Comentariul a fost făcut în cadrul unui interviu acordat CNN.

În interviul acordat CNN, purtătorul de cuvânt al Hamas și membru al biroului politic, Osama Hamdan, a declarat: „Nu am nicio idee despre asta. Nimeni nu are o idee despre asta”. CNN relatează că acesta a afirmat – fără a furniza nicio dovadă – că operațiunea israeliană de eliberare a patru ostatici de sâmbătă a dus la moartea altor trei persoane, inclusiv a unui cetățean american.

Hamdan a fost întrebat despre mărturia unui medic care i-a tratat pe ostaticii eliberați, în care se spunea că aceștia au suferit abuzuri psihice și fizice și că erau bătuți din oră în oră.

UPDATE 09:00 – Armata israeliană spune că a atacat ținte Hezbollah din sudul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat că a atacat un „număr de teroriști” care operează într-o clădire militară din zona Zeitoun din sudul Libanului.

Nu a spus câte victime au fost în urma atacului, dar a adăugat că o aeronavă israeliană „a atacat și a eliminat și un terorist” într-un incident separat.

De asemenea, au fost lovite „locuri de lansare” de pe care Hezbollah a efectuat atacuri cu rachete și rachete împotriva Israelului în ultimele zile.

Joi, Hezbollah a declarat că a lansat 150 de rachete în nordul Israelului și în înălțimile ocupate Golan, ca răspuns la uciderea militară israeliană a unuia dintre comandanții săi superiori.

UPDATE 03:00 – Nicio șansă de a sărbători Eid al-Adha pentru oamenii din Gaza

În timp ce musulmanii din întreaga lume se pregătesc să sărbătorească Eid al-Adha începând de duminică, palestinianul strămutat Umm Thaer Naseer spune: „Nu avem nimic de pregătit pentru Eid”.

„Copiii îi cer tatălui lor să cumpere haine” pentru sărbătoare, a spus ea în Beit Lahiya, în nordul Gazei, adăugând că prețurile la orice, de la bunuri de bază la jucării, au crescut.

„De unde le va cumpăra tatăl lor? Este șomer de opt luni și se mută de la un cort la altul… Tatăl lor abia se poate hrăni singur.”

Fadi Naseer, o altă persoană strămutată de război, a menționat că „în vremuri normale”, casele și străzile sunt împodobite pentru festival, dar „azi nici măcar nu mai avem o casă și nu mai avem nimic de decorat”.

„Nu există spirit Eid.”

UPDATE 02:00 – Forțele israeliene atacă centrul Gazei

Al Jazeera Arabic raportează că forțele israeliene au efectuat raiduri de bombardare în zona al-Mughraqa și în vecinătatea joncțiunii Netzarim, la nord de tabăra Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza.

Săptămâna trecută, o operațiune israeliană din Nuseirat pentru eliberarea a patru prizonieri a ucis cel puțin 274 de persoane, iar alte sute au fost rănite.

UPDATE 01:00 – O persoană a fost ucisă în sudul Libanului în urma atacului israelian

Agenția de apărare civilă din sudul Libanului spune că o femeie a murit și multe alte persoane au fost rănite, inclusiv copii, într-un atac israelian asupra orașului Jennata.

Imaginile verificate de Al Jazeera au arătat incendii mari și distrugerea unei clădiri din Jennata după ce a fost lovită de avioanele de război israeliene.

Știre inițială

Cancelarul german spune că planul lui Biden prezintă modul în care se poate ajunge la o încetare a focului în Gaza și la eliberarea prizonierilor israelieni deținuți acolo, „iar situația din Orientul Mijlociu poate deveni mai pașnică”, a postat el pe X.

„Toți cei implicați ar trebui să sprijine planul, în special Hamas – aceasta este cererea noastră”.

Președintele SUA a dat din nou vina pe Hamas pentru faptul că un acord de încetare a focului în Gaza nu este încă în vigoare în timpul unei conferințe de presă la summitul Grupului celor Șapte din Italia.

„Am propus o abordare care a fost aprobată de Consiliul de Securitate al ONU, de G7, de israelieni, iar cea mai mare problemă de până acum este refuzul Hamas să se înscrie – chiar dacă au prezentat ceva similar”, a spus el reporterilor.

„Dacă se va realiza sau nu, rămâne de văzut, vom continua să facem eforturi. Nu am un răspuns final pentru tine.”

Exit mobile version