• Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) continuă să își îndeplinească sarcinile pe teren și lucrează pentru a reduce tensiunile.
  • Pericolul unei conflagrații mai ample este foarte real, avertizat purtătorul de cuvânt adjunct Farhan Haq.
  • ONU a cerut toate părțile să dea dovadă de maximă reținere și să se abțină de la orice acțiune.

UPDATE ORA 21:00 – Protestatarii israelieni blochează un drum, în Tel Aviv

Videoclipul postat pe X de activiști și mass-media israeliană prezintă demonstranți, cerând alegeri anticipate pentru a înlocui guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, inundând și blocând strada Ayalon din Tel Aviv.

Aceste demonstrații au loc în Israel săptămânal de luni de zile, în timp ce protestatarii cer îndepărtarea lui Netanyhu și eliberarea captivilor israelieni ținuți în Fâșia Gaza de Hamas și alte grupuri palestiniene.

UPDATE ORA 20:00 – Tunisienii se adună în fața ambasadei SUA din Tunis

Manifestanții rețelei tunisiene de combatere a sistemului de normalizare își organizează mitingul săptămânal în sprijinul palestinienilor din Gaza, în fața ambasadei SUA din capitala Tunisiei, Tunis.

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

Participanții au fluturat steaguri palestiniene, tunisiene și yemenite, precum și pancarte care denunțau acțiunile Israelului în Gaza, așa cum se vede în imaginile de pe rețelele de socializare verificate de agenția de verificare a faptelor Al Jazeera, Sanad.

UPDATE ORA 19:00 – Secretarul american al apărării îl invită pe omologul israelian la Pentagon

Secretarul de presă al Pentagonului Patrick Ryder a declarat că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și-a invitat omologul israelian la Washington, în urma unui apel la începutul acestei săptămâni.

Austin l-a invitat pe Yoav Gallant în Statele Unite la o dată și oră nespecificată pentru a discuta despre „evoluțiile în curs de securitate în Orientul Mijlociu.

„Ministrul Gallant a acceptat invitația și va călători în curând în SUA (data/ora stabilită)”.

UPDATE ORA 18:00 – Israelul spune că opt soldați au fost uciși în Rafah

Armata israeliană confirmă că opt soldați au fost uciși într-o explozie din Rafah.

Hind Khoudary, raportând de la Deir el-Balah, în centrul Gazei, spune că confirmarea vine după rapoartele anterioare ale luptătorilor palestinieni cu privire la o „amscadă” în zonă, care a fost supusă bombardamentelor puternice din această dimineață.

UPDATE ORA 17:00 – Brigăzile Qassam spun că soldații israelieni au fost uciși într-o „ambiscadă complexă”

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Qassam, afirmă că au ucis și rănit soldați israelieni într-o „ambuscadă complexă” în sudul Gazei.

Într-o declarație, Brigăzile Qassam au declarat că luptătorii săi „au efectuat o ambuscadă complexă împotriva vehiculelor inamice care pătrundeau în zona cartierului saudit din Tal as-Sultan, la vest de orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza”.

„Brigăzile Al-Qassam au vizat un buldozer sionist D9 cu un obuz Al-Yassin 105 în Tal as-Sultan, ceea ce a dus la uciderea și rănirea soldaților”, se arată în comunicat.

Acesta a adăugat că, după sosirea unei forțe de salvare israeliene, un transportator de trupe a fost vizat cu o rachetă Al-Yassin 105, ceea ce a dus la distrugerea acesteia și la „moartea” celor aflați la bord.

Într-o altă declarație, aripa armată a mai spus că „a vizat, alături de Brigăzile Al-Quds, situl militar Sufa din sudul Israelului cu o salvă de rachete”.

Cartierul general de comandă israelian din axa Netzarim la vest de orașul Gaza a fost, de asemenea, vizat cu „rachete cu rază scurtă de acțiune”, potrivit declarației.

UPDATE ORA 16:00 – Un incendiu izbucnește în Goren, vestul Galileii

Armata israeliană spune că mai multe rachete lansate din Liban au căzut în Goren, în vestul Galileii, iar un incendiu a izbucnit în zonă.

UPDATE ORA 15:00 – Erdogan spune că acordul SUA de încetare a focului este un „test de sinceritate”

Președintele Turciei Erdogan spune că omologul său american, Biden, trece printr-un „test de sinceritate” pentru gestionarea războiului din Gaza.

La întoarcerea de la summitul G7 din Italia, Erdogan a declarat reporterilor că Biden este de așteptat să arate că planul de încetare a focului nu este o tactică electorală calculată, ci un efort sincer.

În timpul summitului, Biden a fost întrebat dacă este încrezător că va exista un acord de încetare a focului între Hamas și Israel în curând, la care a răspuns cu un „nu”.

„Nu mi-am pierdut speranța, dar va fi greu. Hamas trebuie… să se miște”, a spus el reporterilor.

UPDATE ORA 14:30 – Jihadul Islamic spune că acordul de captivitate poate avea loc numai după retragerea Israelului

Aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian, Brigăzile Al-Quds, spune că singura modalitate de a returna captivii rămași ținuți în Gaza este prin retragerea Israelului din Gaza.

La începutul acestei săptămâni, Hamas a răspuns la o propunere de încetare a focului a SUA și a cerut amendamente pentru ca aceasta să continue.

Printre cereri se numără reconstrucția Gazei, ridicarea blocadei israeliene, permițând circulația oamenilor și transportul mărfurilor fără restricții.

UPDATE ORA 14:00 – Captivul israelian eliberat cere mai multe proteste

Un prizonier israelian eliberat în timpul atacului asupra taberei de refugiați de la Nuseirat cere mai multe proteste, cerând ca captivii rămași din Gaza să fie eliberați.

„Sunt deja în Israel acasă, dar mulți ostatici sunt încă acolo în Gaza”, a spus Andrey Kozlov într-o adresă video. „Am văzut multe mitinguri sâmbătă și mi-a dat multă speranță. Vă rog să veniți să susțineți familiile și ostaticii.”

Comentând apelul lui Kozlov, Hassan Barrari, profesor de afaceri internaționale la Universitatea din Qatar, a spus că fostul captiv probabil a înțeles că ar fi „imposibil” pentru israelieni să ajungă prin forță la captivii rămași.

Barrari a spus că forțele israeliene au ocupat aproximativ 90 la sută din Gaza și încă nu au reușit să localizeze captivii, „darămite să-i elibereze.

„[Guvernul israelian de dreapta] a clarificat în repetate rânduri că eliberarea ostaticilor nu este prioritatea lor; ei vor doar să continue războiul”, a spus el. „Acest lucru nu rezonează bine cu israelienii și acum vedem mai mulți oameni ieșind în stradă. Acest apel din partea fostului captiv nu va face decât să se adauge problemele lui Netanyahu.”

UPDATE ORA 13:00 – Germania refuză să comenteze cu privire la vizarea cadrelor universitare

Germania a refuzat să abordeze rapoartele potrivit cărora Ministerul Educației și Cercetării vizează cadrele universitare care sprijineau protestatarii studenți pro-palestinieni.

Radiodifuzorul public de radio și televiziune NDR a raportat reduceri detaliate de finanțare pentru profesori după o scrisoare deschisă din mai cu privire la răspunsul Universității Libere din Berlin la protestatari. Scrisoarea acuza administrația universității că îi supune pe demonstranți „violențelor poliției”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Wolfgang Buchner, a refuzat să comenteze în continuare rapoartele și a fost presat cu privire la poziția cancelarului german Olaf Scholz.

Totuși, el a recunoscut criticile Ministerului Educației și Cercetării, inclusiv cererile de demisie ale ministrului.

Universitățile germane au asistat la proteste masive de studenți pro-palestinieni care cer instituțiilor lor să ceară încetarea focului în Gaza.

UPDATE ORA 12:00 – Nu este suficient sprijin pentru persoanele amputate din Gaza

George Graham, directorul executiv al Humanity and Inclusion UK, spune că rata amputațiilor din Gaza a crescut enorm, deoarece cantitatea limitată de ajutor din enclavă duce la „răniri mici” care devin „răniri mari”.

„Rănirile gestionabile devin dizabilități pe tot parcursul vieții. Dizabilitățile care ar putea fi gestionate pun în pericol viața. Facem tot ce putem pentru a face lucruri precum furnizarea de cârje, proteze, scaune cu rotile”, a declarat Graham, a cărui organizație caritabilă lucrează cu persoane vulnerabile, a declarat pentru Al Jazeera.

El a adăugat că, deși au distribuit toate stocurile pe care le aveau și au reușit să intre în enclavă, este încă „o picătură în ocean în comparație cu nivelul de nevoie”.

Copiii amputați, explică Graham, au nevoie de „sprijin imediat” pentru a fi pregătiți în mod constant pentru proteze pe măsură ce corpurile lor se schimbă și cresc – dar nimic din toate acestea nu se întâmplă.

„Avem specialiști în reabilitare incredibil de curajoși în Gaza, care suferă același iad ca toți ceilalți… dar, în ciuda acestui fapt, ei fac tot ce pot pentru copiii care și-au pierdut membrele… cu puținele resurse pe care le avem.”

UPDATE ORA 11:00 – Au fost raportate victime în atacul cu drone israeliană din Liban

Presa libaneză relatează că o lovitură cu dronă israeliană a lovit o motocicletă între orașele Bint Jbeil și Aitaroun din sudul Libanului.

În ultimele zile, atacurile dintre Hezbollah și forțele israeliene au crescut, după asasinarea de către acesta din urmă a lui Taleb Abdullah, cel mai înalt comandant Hezbollah ucis din 8 octombrie.

UPDATE ORA 10:00 – Palestinienii mănâncă mâncare pentru porumbei și nu au medicamente pentru diabet

Organizația „Medicii fără frontiere” (MSF) a distribuit un videoclip cu mărturii ale colegilor care descriu cum a fost viața în Gaza în ultimele luni.

Un logistician MSF a spus că, în ciuda bombardamentelor și distrugerii, el a căutat hrană în ultimele patru luni pentru ca el și copiii săi să poată supraviețui, dar „încă nu au găsit nimic”. „Am ajuns la punctul în care am căutat … mâncare pentru porumbei, sau orice am putea mânca”, a spus el. „După aproximativ patru sau cinci luni, unele alimente au devenit disponibile – conserve și o cantitate mică de linte și orez. Dar prețurile sunt extrem de mari.”

El a adăugat că nu poate găsi tratament pentru hipertensiune arterială și diabet și că persoanele care au nevoie de medicamente au recurs la utilizarea unor soluții alternative pe bază de plante.

UPDATE ORA 09:30 – Copiii din Gaza suferă de boli din cauza malnutriției

Nutriționistul clinic Rana Zuaiter spune că copiilor din Gaza le este sete deoarece apa este contaminată. Ea a spus că nu există securitate alimentară sau ajutor umanitar în enclava asediată. Drept urmare, 90% dintre copii suferă de diaree, hepatită și alte boli.

Zuaiter a adăugat că lipsa diversității dietei și insecuritatea alimentară sunt câțiva factori care conduc această creștere a cazurilor de malnutriție.

„Un copil din trei suferă de foame. Este un număr mare de foamete provocate de om, pe care Israelul le folosește ca armă de război”, a spus ea.

Ea a cerut lumii să oprească atacurile aeriene și să permită distribuirea ajutoarelor alimentare în Gaza pentru a preveni foametea.

UPDATE ORA 09:00 – PAM spune că se luptă să distribuie alimente în Gaza

Carl Skau de la WFP spune că principala provocare pentru echipă nu este să aducă alimente la granițe, ci să o distribuie în interiorul Gazei.

„Preocuparea noastră principală în acest moment este în sud. De la operațiunea din Rafah, a trebuit să ne mutăm birourile și depozitele în Deir el-Balah, mai la nord, iar acum ne străduim să asistăm sute de mii de oameni care au fost strămutați din Rafah”, a spus el.

„Hrana, produsele alimentare de bază sunt disponibile, dar suntem extrem de îngrijorați de criza de protecție și de criza de apă și canalizare. Există o îngrijorare profundă cu privire la traiectoria situației din sud.”

UPDATE ORA 08:00 – „Un număr semnificativ” de oameni din Gaza vor muri de foame

Dr. Thaer Ahmad, care fusese voluntar la Spitalul Nasser din sudul Gazei în ianuarie, a spus că avertismentele au existat încă din noiembrie anul trecut că malnutriția crește și că ajutoarele de urgență sunt necesare pentru a intra în Gaza.

„Când am fost acolo în ianuarie, am văzut cât de greu era pentru camioanele de ajutor să intre în Fâșia Gaza și să ajungă la populațiile vulnerabile. Deci, acesta este ceva despre care multe ONG-uri, mulți profesioniști din domeniul sănătății au avertizat”, a spus Ahmad, vorbind de la Washington, DC.

„Nu puteți continua să permiteți criza de livrare a ajutorului umanitar… și să nu vă așteptați că vor exista consecințe asupra populației.

„Va fi o parte din populație care va muri din cauza lipsei de hrană. Mai exact, ceea ce vezi este că oamenii – care sunt subnutriți, care se confruntă cu deshidratare – dacă au o răceală comună sau dacă au un fel de virus stomacal, vor muri din cauza acestui fapt din cauza condițiilor de la sol. ,”.

„Oameni care mor de foame. Despre asta vorbim și vorbim despre un număr semnificativ de mare”, a adăugat el.

„Soluția este foarte clară și foarte simplă. Obțineți ajutor. Introduceți mâncare. Introduceți apă. Și asta nu se întâmplă acum.”

UPDATE ORA 07:00 – Poliția israeliană arestează cinci protestatari în fața reședinței lui Netanyahu

Israel Broadcasting Corporation a publicat filmări video cu o demonstrație în fața casei familiei premierului Netanyahu în orașul de coastă Cezareea din Israel.

Radiodifuzorul a spus că poliția israeliană a arestat cel puțin cinci persoane, care manifestau împotriva politicilor lui Netanyahu, inclusiv pentru obținerea unui acord cu Hamas pentru eliberarea captivilor israelieni deținuți în Gaza.

Cei reținuți au fost arestați pentru că au provocat „zgomot nerezonabil”, se mai arată în raport.

ȘTIREA INIȚIALĂ

ONU a lansat un apel la calm ca răspuns la presupusele încercări ale soldaților israelieni de a provoca incendii în sudul Libanului prin lansarea de mingi de foc cu catapulte.

„Încurajăm toate părțile să dea dovadă de maximă reținere și să se abțină de la orice acțiune sau declarație”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Farhan Haq în cadrul unei conferințe de presă.

În plus, Haq a declarat reporterilor că Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) continuă să își îndeplinească sarcinile pe teren și lucrează pentru a reduce tensiunile.

El a avertizat că „pericolul unei conflagrații mai ample este foarte real”.

Citește și