• Corespondentul Al Jazeera în Fâșia Gaza raportează că soldații incendiază în prezent mai multe case din cartierul central al orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.
  • De asemenea, alte case sunt țintite cu obuze de tancuri.

UPDATE ORA 22:00 – Coloniștii israelieni incendiază un sat și atacă vehicule palestiniene în Cisiordania ocupată

Coloniștii israelieni ilegali au incendiat terenuri palestiniene în satul Burqa și au atacat vehiculele rezidenților la est de orașul Ramallah din Cisiordania ocupată.

Surse de securitate au declarat, de asemenea, că coloniștii au atacat automobile palestiniene care se deplasau pe drumul de ocolire care duce la intrarea nordică a orașului al-Bireh și au aruncat cu pietre, a relatat agenția de știri Wafa.

Violențele coloniștilor împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată s-au intensificat de la începutul războiului Israelului în Gaza, în octombrie anul trecut.

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

UPDATE ORA 21:00 – Houthis „amenință libertatea de navigație în Marea Roșie”

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, avertizează că atacurile milițiilor houthi asupra navelor comerciale din largul Yemenului sunt din ce în ce mai grave.

„Houthis continuă să amenințe libertatea de navigație în #RedSea”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, într-o postare pe X, referindu-se la atacurile continue ale grupării yemenite asupra navelor legate de Israel din regiune.

EUNAVFOR ASPIDES, operațiunea militară a UE în Marea Roșie, Oceanul Indian și în Golf, „va continua să depună eforturi pentru ca apele internaționale să fie sigure pentru toți”, a adăugat el.

Houthis spun că atacurile lor asupra navelor sunt în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

UPDATE ORA 20:00 – Atacul israelian asupra taberei de la Bureij a ucis 7 palestinieni

Bilanțul a ajuns la șapte morți după ce o casă aparținând familiei al-Khatib a fost bombardată. Printre morți se numără și Rafeef Alsaidi, în vârstă de 13 ani.

Cel puțin 15.000 de copii au fost uciși în timpul războiului israelian din Gaza – aproape jumătate dintre toți palestinienii care au murit din octombrie.

Mulți alți copii au fost grav răniți și suferă de traume din cauza a ceea ce au trăit. Doar un număr mic de copii au reușit să părăsească Fâșia Gaza pentru tratament.

UPDATE ORA 19:00 – Mai mulți palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra taberei de refugiați Bureij din centrul Gaza

Un atac aerian israelian asupra taberei de refugiați Bureij din centrul Gaza a provocat moartea mai multor persoane.

Printre cei uciși în urma atacului se numără Rafeef Alsaidi, în vârstă de 13 ani, și bătrânul Abdelshafi Hussein, ai cărui copii au fost grav răniți.

Persoanele rănite au fost transportate la spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah.

În timp ce musulmanii din Gaza au marcat Eid al-Adha în Gaza, un bărbat a declarat că fiica sa a fost ucisă în timp ce se plimba pe stradă în „Eidul copiilor”.

UPDATE ORA 18:00 – Mai mulți palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra taberei de refugiați Bureij din centrul Gaza

Un atac aerian israelian asupra taberei de refugiați Bureij din centrul Gaza a provocat moartea mai multor persoane.

Printre cei uciși în urma atacului se numără Rafeef Alsaidi, în vârstă de 13 ani, și bătrânul Abdelshafi Hussein, ai cărui copii au fost grav răniți.

Persoanele rănite au fost transportate la spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah.

În timp ce musulmanii din Gaza au marcat Eid al-Adha în Gaza, un bărbat a declarat că fiica sa a fost ucisă în timp ce se plimba pe stradă în „Eidul copiilor”.

UPDATE ORA 17:00 – Israelianul Lapid critică proiectul de lege privind rezerva care prelungește vârsta pentru serviciul militar

Liderul opoziției israeliene Yair Lapid spune că „rușinea este pierdută” după ce Comitetul ministerial pentru legislație a aprobat un proiect de lege care mărește vârsta la care rezerviștii pot înceta să se mai prezinte la datorie.

„Rezerviștii și contribuabilii se prăbușesc, iar Netanyahu și extremiștii pun povara pe umerii lor și continuă să se eschiveze de la responsabilitate și să zâmbească”, a declarat Lapid la X.

„Guvernul a aprobat acum prelungirea legii care mărește povara asupra rezerviștilor. Semnificația: mai mulți ani în rezervă! În timp ce guvernul promovează o lege de evaziune în masă pentru tinerii ultraortodocși”, a spus el, referindu-se la legislația privind reducerea vârstei la care evreii ultraortodocși pot fi scutiți de recrutare.

El a cerut partidului lui Netanyahu să „oprească nebunia”, adăugând că este vorba de „o discriminare dureroasă între sânge și sânge”.

„Îi susțin pe rezerviști și pe familiile lor. Sunteți eroi și vom face totul pentru a fi demni de eroismul vostru. Publicul ar trebui să primească o scutire de la acest guvern ticălos”.

UPDATE ORA 16:00 – Israelul afirmă că a interceptat o țintă „suspectă” deasupra sudului Libanului

Armata israeliană afirmă că a interceptat o „țintă aeriană suspectă deasupra sudului Libanului”.

Conform protocolului său, continuă postarea de pe Telegram, nu au fost trase sirenele și nu au existat răniți.

Armata a adăugat că a lovit din aer o „structură militară a Hezbollah în zona Yaroun, în sudul Libanului” și a tras cu artileria „pentru a elimina o amenințare în zona Amra”.

UPDATE ORA 15:00 – O dronă israeliană vizează orașul Yaroun din sudul Libanului

Israelul a atacat cu o dronă orașul Yaroun din sudul Libanului, potrivit martorilor.

Fotografia și imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată o coloană de fum care se ridică din vârful dealului din zonă.

Nu au existat rapoarte imediate privind victime.

UPDATE ORA 14:00 – Atacurile israeliene au ucis doi oameni în Rafah. Ambulanțele au fost vizate

Israelul a ucis două persoane în cartierul Tal as-Sultan din Rafah și a vizat ambulanțele care încercau să ajute victimele.

Tal as-Sultan, în vestul Rafah, încă găzduiește sute de familii palestiniene strămutate de război, potrivit Hani Mahmoud.

Cartierul a fost foarte puternic afectat de cel mai recent val de atacuri din Israel, care a distrus multe case și facilități publice.

UPDATE ORA 13:00 – Armata israeliană răspunde la criticile planurilor de „pauză tactică”

Potrivit ziarului israelian Haaretz, armata a răspuns la afirmațiile că guvernul a fost lăsat în întuneric cu privire la „pauza tactică” anunțată de-a lungul unui coridor de ajutor din Gaza.

Decizia, susține ea, a fost luată de Comandamentul de Sud al armatei, în conformitate cu instrucțiunile Primului Ministru Netanyahu de a crește fluxul de ajutor către enclavă, potrivit Haaretz.

Anterior, Radioul Armatei Israelului a raportat că nici Netanyahu, nici Ministrul Apărării Gallant nu aveau cunoștințe prealabile despre „pauza tactică”, care urmează să aibă loc în fiecare zi, între orele 8:00 și 19:00, pe un drum din sudul Gazei, până la noi ordine.

UPDATE ORA 12:00 – Peste 9.300 de palestinieni rămân în închisorile israeliene

Societatea Prizonierilor Palestinieni spune că printre cele 9.300 de persoane deținute de Israel se numără cel puțin 75 de femei și 250 de copii.

Aceasta a subliniat că numărul total nu include toate persoanele reținute de Israel în Gaza, estimând că sunt mii.

Autoritățile din penitenciarele israeliene au anunțat reținerea a 899 de palestinieni din enclavă sub clasificarea unui luptător ilegal, a spus grupul.

UPDATE ORA 11:00 – Israelul nu are nicio „strategie de ieșire” din război

Pierderile militare recente ale Israelului și refuzul de a se angaja serios în discuții arată că îi lipsește „o strategie de final” pentru război, spune Hassan Barari, profesor de relații internaționale la Universitatea din Qatar.

„Ei [armata israeliană] a ocupat jumătate din Rafah, iar palestinienii încă rezistă și ucid tot mai mulți soldați israelieni”, a spus Barari.

„Se pare că Israelul este blocat în acest război fără strategie de ieșire și oamenii s-au săturat de asta. De aceea, mii de oameni ies în stradă cerând nu numai încheierea războiului, ci și ca Netanyahu să demisioneze”, a spus el.

Modul în care se va desfășura războiul în săptămânile următoare va depinde în mare măsură de evoluția câmpului de luptă și de cât de multă presiune exercită SUA asupra Israelului pentru a negocia un acord de încetare a focului cu Hamas, a spus Barari, menționând că există încă decalaje majore între cele două părți.

UPDATE ORA 10:00 – Netanyahu nu știe de planurile de „pauză tactică” ale armatei

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, nu a fost informat în prealabil despre planurile armatei pentru o „pauză tactică” de-a lungul unui coridor umanitar din Rafah și nu și-a dat aprobarea, potrivit Radioului Armatei Israelului.

Pauza, care va avea loc în fiecare zi de la 8:00 la 19:00, se va aplica doar transportului de ajutor umanitar care călătorește pe coridor, operațiunile militare ale Israelului urmând să continue neîntrerupt la Rafah, potrivit armatei.

N12 News a postat pe Twitter că nici Prim-Ministrul Benjamin Netanyahu nu a fost informat.

UPDATE ORA 09:00 – Ben-Gvir din Israel consideră că pauza tactică este „delirantă”

Ministrul Securității de extremă-dreapta al Israelului, Itamar Ben-Gvir, a criticat planul armatei israeliene de a întrerupe luptele pentru ore programate de-a lungul unui drum din sudul Gazei, pentru a permite livrarea ajutoarelor.

Într-o postare pe X, Ben-Gvir a spus că decizia a fost „delirantă”, mai ales după moartea recentă a 10 soldați israelieni și nu a fost aprobată de cabinetul de război al Israelului.

Ben-Gvir a cerut în repetate rânduri ca Israelul să reducă ajutorul livrat Gaza în timpul războiului și să reocupe enclava .

UPDATE ORA 08:00 – Protestatarii antiguvernamentali blochează marile autostrăzi israeliene 

Grupuri de protestatari israelieni au aprins focuri de tabără și au baricadat marile autostrăzi și intersecții din toată țara, în timp ce furia față de guvern crește din cauza gestionării de către acesta a războiului din Gaza, potrivit presei israeliene.

Protestatarii, care au blocat Drumul 1 spre Ierusalim și Drumul 4 în apropiere de orașul central al Israelului Ra’anana, cer guvernului să încheie un acord de schimb captiv și să convoace noi alegeri, spune The Times of Israel.

Demonstrațiile sunt urmarea unui miting antiguvernamental la Tel Aviv sâmbătă seara, în care poliția s-a dispersat, ducând la încălcări și arestarea a 12 persoane.

UPDATE ORA 07:00 – Armata israeliană spune că luptele vor continua în sudul Gazei, în ciuda „pauzei tactice”

Armata israeliană a postat pe Twitter în ebraică că va continua lupta în sudul Fâșiei Gaza și că „pauza tactică în scopuri umanitare” pe care a anunțat-o se va aplica doar transportului de ajutor umanitar.

Postarea în limba engleză a armatei care anunța pauză în luptă a fost publicată cu 90 de minute înainte ca postul ebraic să clarifice că forțele israeliene își vor continua operațiunile în Rafah.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Corespondentul Al Jazeera în Fâșia Gaza raportează că soldații incendiază în prezent mai multe case din cartierul central al orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

De asemenea, alte case sunt țintite cu obuze de tancuri. Ciocniri violente au avut loc toată ziua în oraș, unde mai devreme opt soldați israelieni au fost uciși când luptătorii Hamas le-au întins o ambuscadă.

Citește și