• Coloniștii israelieni au incendiat terenuri palestiniene în satul Burqa din Cisiordania ocupată.
  • Coloniștii au atacat automobile palestiniene în apropierea orașului al-Bireh și au aruncat cu pietre, a relatat agenția de știri Wafa.
  • Violențele comise de coloniști împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată s-au intensificat de la începutul războiului Israelului în Gaza, în octombrie anul trecut.

UPDATE ORA 21:30 – Cel puțin 8 morți în lovituri israeliene în timp ce așteptau camioanele cu ajutoare în Rafah

Cel puțin opt palestinieni au fost uciși de focurile israeliene în timp ce comercianți și gărzi civile așteptau camioane comerciale de-a lungul drumului principal din estul Fâșiei Gaza.

Un număr necunoscut de persoane au fost rănite în urma atacului și au fost transportate la Spitalul European din Gaza.

Atacurile au loc la o zi după ce armata israeliană a declarat că va „întrerupe” operațiunile pe principala rută de ajutor din sudul Fâșiei Gaza timp de 11 ore în fiecare zi pentru a facilita livrarea ajutoarelor umanitare de care au nevoie disperată mii de oameni înfometați.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

UPDATE ORA 20:10 – Decese raportate în sudul Fâșiei Gaza în urma atacurilor israeliene

Cel puțin o persoană a fost ucisă în urma unui bombardament israelian asupra districtului Tal al-Sultan, la vest de orașul Rafah.

Trei atacuri israeliene au vizat cartierul saudit. De asemenea, loviturile au distrus mai multe locuințe din centrul orașului Rafah, coincizând cu confruntările din zonă între trupele israeliene și luptătorii palestinieni.

Tal al-Sultan este scena unui atac al Hamas care a ucis sâmbătă opt soldați israelieni care se deplasau în vehicule militare. Aceasta a marcat una dintre cele mai mortale zile pentru trupele israeliene din Gaza din ultimele luni.

Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat că luptătorii săi „au desfășurat o ambuscadă complexă împotriva vehiculelor inamice” în cartierul saudit.

UPDATE ORA 19:40 – Avioane de război americane și britanice au lovit o insulă yemenită din Marea Roșie

Publicația media afiliată Houthi Al-Masirah afirmă că forțele americane și britanice au efectuat patru raiduri aeriene pe insula Kamaran.

Houthis, care controlează capitala Sanaa și se prezintă drept forțele armate oficiale ale Yemenului, au atacat timp de luni de zile rutele de navigație din Marea Roșie și au tras rachete și drone asupra unor ținte israeliene, în semn de susținere pentru palestinienii din Gaza.

Operațiunile grupului au provocat furia Statelor Unite și a altor națiuni occidentale. SUA și aliații săi au bombardat ținte houthi în Yemen începând din ianuarie, însă campania militară nu a descurajat atacurile houthi.

UPDATE ORA 18:00 – Netanyahu a dizolvat cabinetul de război

Netanyahu a dizolvat cabinetul de război al Israelului după retragerea principalului său rival, Benny Gantz.

UPDATE ORA 17:10 – Liderul laburist din Israel îl critică pe Netanyahu pentru că i-a scutit pe evreii ultraortodocși de serviciul militar

Yair Golan, liderul Partidului Laburist din Israel și fost adjunct al șefului de stat major al armatei israeliene, a declarat că este „exasperant” să îl vadă pe premierul Benjamin Netanyahu acordând scutirea de serviciul militar evreilor ultraortodocși.

El a acuzat guvernul lui Netanyahu că a ales „să submineze grav securitatea națională [a Israelului]”.

„Acest guvern rău a ales să mărească povara asupra celor care servesc în rândurile armatei obligatorii și ale rezervelor și să continue să dea mită politică partenerilor de coaliție pe spinarea tuturor fiilor și fiicelor noastre”, a adăugat Golan.

UPDATE ORA 15.00 – Norvegia va crește contribuțiile la UNRWA cu 36%

Ministrul norvegian al dezvoltării internaționale, Anne Beathe Tvinnereim, a declarat că țara ei își va mări bugetul actual de 275 de milioane de coroane (aproximativ 25 de milioane de dolari) acordat agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) cu alte 100 de milioane de coroane (aproximativ 9 milioane de dolari).

Tot astăzi, ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide a declarat agenției de presă Reuters că Autoritatea Palestiniană s-ar putea prăbuși în următoarele luni, din cauza lipsei de finanțare, a violenței continue în Cisiordania ocupată și a faptului că jumătate de milion de palestinieni nu sunt. permis să lucreze în Israel.

„Autoritatea Palestiniană, cu care lucrăm îndeaproape, ne avertizează că s-ar putea prăbuși în această vară”, a declarat Barth Eide pentru Reuters.

UPDATE ORA 14.00 – Atacurile israeliene continuă în Rafah, în ciuda „pauzelor tactice” anunțate de armată: UNRWA

Philippe Lazzarini, șeful UNRWA, a declarat că „operațional nu s-a schimbat nimic” în sudul Gazei, unde armata israeliană a spus că va observa pauze zilnice în luptă de-a lungul unui coridor cheie de ajutor.

Armata a spus că va implementa „pauze” în timpul zilei de la trecerea terestră Karem Abu Salem (Kerem Shalom) până la autostrada Salah a-Din, un drum principal nord-sud.

Totuși, premierul Netanyahu a părut surprins de planurile militare, anunțate ieri, numindu-le „inacceptabile”.

UPDATE ORA 13.00 – Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a dizolvat cabinetul de război format din șase membri, a confirmat luni un oficial israelian

Reuters relatează că a fost o mișcare larg așteptată, care a venit după plecarea din guvern a fostului general centrist Benny Gantz.

Netanyahu s-a confruntat cu cereri din partea partenerilor naționaliști-religiosi din coaliția sa, a ministrului de finanțe de extremă-dreapta Bezalel Smotrich și a ministrului securității naționale Itamar Ben-Gvir de a fi incluse în cabinetul de război, o mișcare care ar fi putut intensifica tensiunile cu partenerii internaționali, inclusiv SUA. .

Jonathan Lis raportează pentru Haaretz că „unele dintre problemele discutate anterior de cabinetul de război vor fi acum transferate spre discuție în cabinetul de securitate, dar deciziile sensibile vor fi abordate într-un forum de consultare mai restrâns”.

UPDATE ORA 12.00 – Șeful UNRWA: ostilitățile continuă în Rafah, în ciuda promisiunii armatei israeliene de pauze tactice

Ostilitățile continuă în Rafah și în sudul Gazei, în ciuda anunțului duminică al armatei israeliene de pauze tactice în operațiunile pentru a permite intrarea ajutorului umanitar, a declarat luni șeful Unrwa, Philippe Lazzarini, presei din Oslo.

UPDATE ORA 11.00 – Hani Mahmoud, care relatează din Deir al-Balah pentru Al Jazeera, spune că peste noapte au avut loc atacuri israeliene în întreaga Fâșie Gaza

El scrie pentru rețeaua de știri că atacul „include lovituri grele asupra părților centrale și estice ale Rafah. Forțele israeliene au continuat, de asemenea, să demoleze sistematic casele din est … aceste zone sunt complet rase de pe fața pământului, nu mai există clădiri rezidențiale și nici terenuri agricole”.

Guvernul lui Benjamin Netanyahu a interzis Al Jazeera să opereze în interiorul Israelului.

UPDATE ORA 10.00 – Benjamin Netanyahu pune capăt cabinetului de război

Presa israeliană relatează că, la opt zile după ce Benny Gantz a demisionat din fruntea guvernului israelian, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că cabinetul de război a fost dizolvat.

UPDATE ORA 09.00 – Manifestanții antiguvernamentali blochează drumurile din Israel

Activiștii antiguvernamentali israelieni își continuă protestele pentru a doua zi, în cadrul săptămânii de perturbare” declarate, în care cer noi alegeri.

În această dimineață, protestatarii au blocat mai multe autostrăzi și intersecții din Israel, relatează The Times of Israel. Printre acestea se numără autostrada 1, principala șosea care leagă Ierusalimul de Tel Aviv, arată postările de pe rețelele de socializare israeliene.

Elevii de liceu din centrul Israelului au organizat, de asemenea, ieșiri în stradă ca parte a protestelor, potrivit The Times of Israel.

UPDATE ORA 08.00 – Armata israeliană creează o divizie pentru rezervele de vârstă de pensionare din cauza unei nevoi urgente

Armata israeliană creează o nouă divizie pentru rezerviștii care au depășit vârsta de pensionare de 40 de ani pentru a răspunde nevoii urgente de mai mulți soldați”, a declarat un corespondent al Radioului Armatei israeliene.

Divizia formată din cinci brigăzi de rezerviști se află în stadii avansate” de planificare și se va baza pe alți israelieni care anterior erau scutiți de serviciu, a declarat Doron Kadosh într-o postare pe X.

Șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat recent că înrolarea evreilor ultraortodocși în vârstă de încorporare este o necesitate evidentă”, în timp ce vizita locul unei ambuscade mortale a Hamas asupra trupelor israeliene, în Gaza.

UPDATE ORA 07.00

Peste noapte, armata israeliană susține că a interceptat „o țintă aeriană suspectă care a trecut din Liban în spațiul maritim din apropierea orașului Acre, în nordul Israelului”.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Coloniștii israelieni ilegali au incendiat terenuri palestiniene în satul Burqa și au atacat vehiculele rezidenților la est de orașul Ramallah din Cisiordania ocupată, scrie Al Jazeera.

Surse de securitate au declarat, de asemenea, că coloniștii au atacat automobile palestiniene care se deplasau pe drumul de ocolire care duce la intrarea nordică a orașului al-Bireh și au aruncat cu pietre, a relatat agenția de știri Wafa.

Violențele coloniștilor împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată s-au intensificat de la începutul războiului Israelului în Gaza, în octombrie anul trecut.

Citește și