• Lipsa ajutoarelor, inclusiv a alimentelor, a suplimentelor nutritive și a vaccinurilor, a făcut ca 3.500 de copii să fie expuși riscului de a muri din cauza malnutriției, avertizează Biroul de presă al guvernului din Gaza.
  • Armata israeliană a anunțat că planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban au fost aprobate și validate”.
  • Gruparea armată libaneză Hezbollah a difuzat imagini filmate cu drone care arată supravegherea orașului portuar israelian Haifa, în timp ce emisarul american Amos Hochstein încheie o vizită la Beirut menită să reducă tensiunile de-a lungul graniței dintre Israel și Liban.

UPDATE ORA 22:00 – Israelienii protestează împotriva guvernului în Ashkelon

O înregistrare video postată pe rețelele de socializare de postul de știri israelian Kann arată o mulțime mare de israelieni care denunță guvernul premierului Benjamin Netanyahu în orașul de coastă Ashkelon.

Kann relatează că a fost prezent și un mic grup de contra-protestatari, care susțin partidul Likud al lui Netanyahu.

UPDATE ORA 21:00 – Patru morți în Gaza, în urma unor atacuri israeliene

Agenția palestiniană de știri Wafa relatează că două persoane au fost ucise după ce au fost vizate de un atac cu dronă al armatei israeliene în orașul Gaza, în nordul Fâșiei.

Wafa a citat o sursă medicală de la spitalul al-Ahli, care a declarat că atacul a avut loc în cartierul Zeitoun din sud-estul orașului.

Într-un alt atac al armatei israeliene, acesta efectuat prin bombardament de artilerie, alți doi palestinieni au fost uciși în zona de vest a orașului Rafah, în apropiere de rondul al-Alam, a adăugat Wafa.

UPDATE ORA 20:00 – Ministrul israelian al apărării se întâlnește cu șeful armatei pe tema unui potențial război în Liban

Yoav Galant, ministrul israelian al apărării, s-a întâlnit cu șeful Statului Major al armatei pentru o „evaluare a situației” comandamentului nordic al armatei, relatează postul public de televiziune israelian.

„Avem obligația de a schimba situația din nordul țării și de a-i readuce pe cetățeni în siguranță la casele lor și vom găsi modalitatea de a face această acțiune”, a declarat Galant în cadrul întâlnirii.

Noaptea trecută, oficialii israelieni au aprobat planurile operaționale pentru războiul împotriva Hezbollah în Liban, afirmând că țara este pregătită pentru un „război total”.

UPDATE ORA 19:00 – Atac israelian raportat în centrul Gaza

Corespondentul Al Jazeera în Fâșie raportează că forțele israeliene au aruncat în aer clădiri rezidențiale în az-Zahra, la nord de tabăra de refugiați Nuseirat.

Vă vom aduce mai multe actualizări cu privire la acest atac pe măsură ce informațiile vor fi disponibile, inclusiv numărul eventualelor victime.

UPDATE ORA 18:00 – „Zero consumabile în spital înseamnă refolosirea produselor de unică folosință”

Chirurgul pediatru general Jamal Mari, care lucrează la spitalul Al-Ahli din Deir el-Balah în cadrul unei misiuni medicale din Australia, spune că nu i s-a permis să aducă niciun fel de materiale medicale în enclava asediată.

„Nu există niciun fel de provizii. Depindem doar de orice [provizii] rămase de la misiunile [anterioare]”, a declarat el pentru Al Jazeera din fața spitalului. „Orice materiale de unică folosință pe care le avem, continuăm să le refolosim și să le refolosim, ceea ce nu este deloc sigur”.

„Au cinci încăperi [în spital] despre care spun că sunt săli de operație, dar, sincer, sunt doar niște cabine mici refăcute și făcute ca săli de operație”, a mai spus el.

„Nu înțeleg cum reușesc să se descurce.”

UPDATE ORA 17:00 – Atacurile israeliene ridică „îngrijorări serioase”, conform legilor războiului

Biroul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a publicat un raport cu privire la „șase atacuri emblematice” comise de forțele israeliene în Gaza în 2023, care ridică „preocupări serioase în conformitate cu legile războiului”.

„Cerința de a selecta mijloace și metode de război care să evite sau cel puțin să minimizeze în orice măsură daunele provocate civililor pare să fi fost încălcată în mod constant în campania de bombardamente a Israelului”, a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Volker Turk, într-o declarație referitoare la evaluarea ONU.

UPDATE ORA 16:00 – O casă a fost bombardată în Gaza

Forțele israeliene au bombardat o casă din cartierul Sabra din orașul GazaUPDomorând un număr necunoscut de persoane și prinzându-le pe altele sub dărâmături, relatează colegii noștri de la Al Jazeera Arabic.

Un atac israelian a lovit, de asemenea, cartierul Zeitoun din oraș, potrivit relatărilor acestora, rănind mai mulți palestinieni.

Atacurile urmează unui atac aerian efectuat în timpul nopții asupra unei alte locuințe din orașul Gaza, care a ucis șase persoane, inclusiv femei și copii.

UPDATE ORA 15:05 – Israelul refuză accesul comisiei în TPO și în Israel: „tragic”, afirmă Pillay

Pillay a declarat că este „tragic” faptul că Israelul împiedică comisia să viziteze victimele din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate, în ciuda faptului că CIJ a ordonat ca accesul comisiei ONU să fie permis.

Ea a declarat că echipa a solicitat în mod repetat accesul, dar că Israelul nu a răspuns.

„Ceea ce mi s-a părut deosebit de deranjant este că nu ne refuză accesul doar în Israel și Gaza, ci în întreaga Palestină; trebuie să vorbim cu victimele și acolo”, a declarat Pillay.

„Au existat unele plângeri că nu am investigat pe deplin violența sexuală din partea soldaților israelieni și a femeilor palestiniene. Ei bine, trebuie să ajungem acolo pentru a vorbi noi înșine cu victimele”.

UPDATE ORA 14:00 – Comisia de anchetă a ONU a „trecut complet cu vederea” realitatea

Meirav Leshem Gonen, mama unei femei de 23 de ani ținută captivă de Hamas, a luat cuvântul în cadrul sesiunii ONU. Ea a spus că a vorbit la telefon cu fiica sa în timp ce aceasta încerca să scape de Hamas și că i-a auzit „neputința și frustrarea fără a putea să o ajute”. „Asta a fost acum 257 de zile”, a spus ea, adăugând că membrii familiei nu au informații adecvate despre starea de sănătate și statutul lor.

„Dispariția forțată a ostaticilor de către Hamas constituie un tratament crud și inuman. Atât pentru ostatici, cât și pentru membrii familiilor, această realitate a fost complet ignorată de comisia de anchetă”, a declarat Gonen.

UPDATE ORA 13:00 – O comisie ONU abordează violențele israeliene din Cisiordania

Atacul zilnic din Gaza a umbrit în mare măsură un val paralel de violențe în Cisiordania ocupată, afirmă Pillay.

De când a început războiul din Gaza, în octombrie, a remarcat ea, mai mulți palestinieni au fost uciși de forțele israeliene sau de coloniști în această zonă decât în orice altă perioadă înregistrată.

Violențele se datorează atât operațiunilor tot mai militarizate ale Israelului, cât și unei „valuri de violență a coloniștilor”, adesea ignorată de forțele israeliene, a spus ea.

UPDATE ORA 12:40 – Autoritățile israeliene sunt responsabile de crime de război, potrivit anchetei ONU

O sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului este în curs de desfășurare pentru a discuta un raport privind acțiunile din Gaza începând cu 7 octombrie.

O anchetă a biroului ONU pentru drepturile omului a concluzionat că autoritățile israeliene sunt responsabile de crime de război și crime împotriva umanității.

UPDATE ORA 11:00 – Un atac aerian israelian în Siria ucide un ofițer de armată

Armata israeliană a efectuat o serie de atacuri aeriene asupra unor situri militare din provinciile siriene Quneitra și Deraa, anunță Ministerul sirian al Apărării într-o postare pe Facebook.

Atacurile au ucis un ofițer de armată și au provocat unele pagube materiale, a adăugat acesta. De la începutul războiului din Gaza, Israelul a efectuat în mod regulat atacuri aeriene în Siria, vizând adesea membri ai unor grupări susținute de Iran.

În acest an, astfel de atacuri au ucis 171 de luptători și 13 civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

UPDATE ORA 09:20 – Premierul din Qatar s-a întâlnit cu liderul Hamas pentru discuții privind încetarea focului: Raport

Publicația Times of Israel relatează că premierul din Qatar s-a întâlnit ieri cu liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, și l-a îndemnat să facă mai multe concesii pentru a ajunge la un acord de încetare a focului cu Israelul.

Un punct de blocaj major al acordului este calendarul pentru o încetare permanentă a focului, pe care Hamas dorește un angajament în prima fază, dar Israelul spune că va fi de acord doar după ce toți prizonierii vor fi eliberați și Hamas va pierde puterea, potrivit unei surse separate citate de presa israeliană.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Barbara Leaf, citată și ea în raportul The Times of Israel, a declarat că Qatar are mai puțină influență asupra liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, despre care se crede că este cel care ia ultimele decizii.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană afirmă că o țintă aeriană suspectă a traversat Fâșia Gaza spre Israel

Răspunzând la rapoartele privind infiltrarea spațiului aerian israelian de către o „aeronavă ostilă”, armata israeliană a declarat că o „țintă aeriană suspectă” a coborât „în zona înconjurătoare” după ce a traversat „teritoriul Fâșiei Gaza”.

Nu au existat răniți „iar incidentul s-a încheiat”, a precizat armata israeliană într-o scurtă postare pe rețelele de socializare, care nu a oferit detalii cu privire la posibilul tip sau originea probabilă a aeronavei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata israeliană a anunțat că planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban au fost aprobate și validate”.

Ca parte a evaluării situației, planurile operaționale pentru atacul din Liban au fost aprobate și puse în aplicare și au fost luate decizii pentru a continua accelerarea pregătirii forțelor din teren”, a precizat armata într-un comunicat.

În replică, SUA au declarat că nu doresc să asiste la un război regional mai amplu în Orientul Mijlociu, potrivit Pentagonului.

Nu am de gând să intru în ipoteze și să speculez asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla, în afară de a spune că nimeni nu dorește să vadă un război regional mai amplu”, a declarat generalul-maior Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, când a fost întrebat de jurnaliști despre mișcarea Israelului, a relatat agenția de presă Reuters.

Aprobarea Israelului vine în contextul în care trimisul special al SUA, Amos Hochstein, s-a aflat astăzi în Liban, la o zi după ce s-a întâlnit cu liderii israelieni, pentru a încerca să obțină o detensionare „urgentă” a situației la granița dintre Israel și Liban.

Citește și