• Situația de securitate din Fâșia Gaza se agravează rapid, cu armata israeliană vizând un grup de palestinieni în estul orașului Rafah.
  • Două drone militare israeliene zboară la joasă altitudine în apropierea spitalului Al-Aqsa, sporind temerile locuitorilor privind un posibil atac iminent.
  • Locuitorii din zonă sunt îngrijorați că forțele israeliene ar putea lansa un atac în următoarele ore.

UPDATE 18:00 – Mai multe situri israeliene au fost lovite, potrivit lui Hezbollah

Hezbollah afirmă că a vizat o adunare de soldați israelieni în interiorul sitului Samaka, precum și situl Ruwaysat al-Alam din dealurile libaneze ocupate Kfar Shouba.

De asemenea, a declarat că a „obținut o lovitură directă” atunci când a bombardat cu artilerie situl Zabadin din fermele libaneze ocupate Shebaa.

UPDATE 17:00 – Loviturile aeriene israeliene s-au concentrat în Rafah

Hind Khoudary de la Al Jazeera, care transmite din Deir el-Balah, spune că loviturile aeriene israeliene s-au concentrat în Rafah și în centrul Gaza.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

În Rafah, forțele israeliene au ras terenuri agricole de-a lungul graniței de est și au aruncat în aer case. În inima orașului din sud, au loc lupte intense între luptătorii palestinieni și soldații israelieni, a spus ea.

„Au existat, de asemenea, ținte asupra persoanelor adăpostite în corturi. Aceștia spun că sunt prinși în capcană și nu pot părăsi acea zonă”, a declarat Khoudary, adăugând că cel puțin două femei palestiniene au fost ucise într-un apartament din Nuseirat, în centrul Gaza.

UPDATE 16:00 – Hezbollah numește un comandant ucis în atacul unei drone israeliene

Gruparea armată libaneză afirmă că membrul său Abbas „Fadel” Ibrahim Hamzeh Hmadeh a fost ucis într-un atac israelian în cursul zilei pe o șosea din sudul Libanului.

Armata israeliană a emis o declarație în care confirmă că a efectuat atacul și îl numește țintă pe Fadel Ibrahim. Aceasta a declarat că membrul Hezbollah a comandat forțele terestre ale grupului în zona Jouaiyya și a ajutat la efectuarea de atacuri împotriva Israelului.

Începând cu 7 octombrie, Israelul a desfășurat atacuri regulate împotriva luptătorilor și infrastructurii Hezbollah din Liban, ucigând peste 320 de membri ai acestei organizații.

UPDATE 15:00

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, s-a întâlnit în Qatar cu ministrul de externe interimar al Iranului, Ali Bagheri, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul acordat în timpul războiului și a declarat că rezistența palestiniană rămâne puternică.

Referindu-se la propunerea de încetare a focului în curs de negociere, Haniyeh a declarat că grupul este în continuare deschis la toate inițiativele care servesc intereselor poporului palestinian.

UPDATE 14:00

Malaezia și China și-au exprimat îngrijorarea cu privire la criza umanitară din Gaza și au subliniat necesitatea de a proteja civilii în conformitate cu dreptul internațional.

Premierul Malaeziei, Anwar Ibrahim, și premierul chinez, Li Qiang, au solicitat o încetare imediată și permanentă a focului, furnizarea neîngrădită de ajutor umanitar și protejarea personalului medical și de asistență.

„Ambele țări și-au exprimat sprijinul deplin pentru reluarea procesului de reglementare politică bazat pe soluția celor două state și pentru promovarea unei reglementări cuprinzătoare, corecte și durabile a problemei palestiniene la o dată apropiată”, se arată într-o declarație comună.

UPDATE 13:00

Agenția națională de știri din Liban relatează că drona a tras o serie de rachete asupra unui vehicul care se deplasa spre orașul Srifa.

Atacul a provocat moartea unei persoane, potrivit site-ului de știri Annahar din Liban.

Victima raportată vine pe fondul tensiunilor sporite dintre Israel și Hezbollah, după ce liderul grupării libaneze a avertizat că „niciun loc” din Israel nu va fi sigur dacă va izbucni un război la scară largă.

UPDATE 12:00

Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot a spus că declarațiile și amenințările făcute de șeful Hezbollah nu corespund realității și că Cipru nu a fost niciodată implicat în conflicte militare și nici nu va fi.

Miercuri, Nasrallah a lansat un avertisment către Cipru, stat membru al UE care se află în estul Mediteranei, la vest de coastele libaneze și israeliene, afirmând că gruparea are informații potrivit cărora Israelul desfășoară exerciții militare în Cipru.

Președintele cipriot Nikos Christodoulides a declarat că națiunea sa insulară „nu este implicată în niciun fel” în vreo operațiune militară în regiune.

Joi, Constantinos Letympiotis, purtătorul de cuvânt, a declarat: „Relațiile noastre sunt în continuare excelente cu Libanul”.

UPDATE 11:00

Israelul este cauza fundamentală a catastrofei din Gaza, afirmă reprezentantul permanent al Turciei la Biroul ONU de la Geneva.

„Cauza fundamentală a catastrofei cu care ne confruntăm astăzi în Gaza este ocupația israeliană. Atâta timp cât această ocupație persistă, rezistența palestinienilor împotriva ocupației va continua și ea”, a declarat Burak Akcapar.

Un raport al ONU, potrivit căruia utilizarea „deliberată” de către armata israeliană a armelor grele în Gaza a reprezentat un „atac intenționat și direct asupra populației civile”, expune unele dintre crimele de război și crimele împotriva umanității comise de forțele israeliene împotriva civililor din Gaza, a spus el.

UPDATE 10:00

Aziz Dweik, președintele Consiliului Legislativ Palestinian, a fost arestat din nou de forțele israeliene în Hebron, după ce fusese eliberat în urmă cu câteva zile, potrivit agenției de presă Wafa.

Dweik, în vârstă de 77 de ani, fusese încarcerat în mod arbitrar din octombrie într-o închisoare din deșertul Negev, unde au existat acuzații de abuz și neglijență medicală.

Forțele israeliene au efectuat, de asemenea, raiduri în locuințe și au arestat mai mulți tineri în orașul Beit Ummar, la nord de Hebron, potrivit Wafa.

UPDATE 9:00

Armata israeliană a arestat trei palestinieni în Hebron din Cisiordania, scrie agenția de presă Wafa.

Forțele israeliene au luat cu asalt orașul Hebron și au arestat din nou un profesor universitar, la doar câteva zile după ce îl eliberaseră.

De asemenea, un bărbat a fost arestat în orașul Beit Ummar, aflat în apropiere, în timp ce un al treilea bărbat a fost arestat în orașul Dura. Familia bărbatului arestat susține că soldații israelieni au furat bani din casa lor din Dura în timpul raidului.

Forțele israeliene au efectuat, de asemenea, raiduri în Jenin și în tabăra de refugiați din Jenin, ceea ce a dus la confruntări armate cu grupuri armate palestiniene, potrivit Wafa.

UPDATE 8:00

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, l-a criticat din nou pe premierul Netanyahu, afirmând că acesta provoacă daune „inimaginabile” țării și a pierdut încrederea instituțiilor de securitate.

„Daunele pe care Netanyahu le provoacă Israelului sunt de neimaginat și ne va lua mulți ani pentru a le repara”, a declarat Lapid în comentarii preluate de ziarul israelian Maariv.

„Când nu va mai fi, nu va exista nici măcar o fântână care să-i poarte numele, darămite o stradă sau un cămin cultural”, a mai spus Lapid. „El va fi amintit doar pentru 7 octombrie”.

Lapid spune că guvernul lui Netanyahu va cădea în curând și că vor fi convocate alegeri în 2024. El spune că nu are nicio dorință personală de a-l vedea pe Netanyahu în spatele gratiilor, dar se opune ca Netanyahu să primească vreo grațiere.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În general, situația de securitate din întreaga Fâșie Gaza se agravează cu o viteză foarte mare în prezent, scrie Al Jazeera.

În ultima oră, armata israeliană a vizat un grup de palestinieni în partea de est a orașului Rafah.

Suntem înconjurați de două drone militare israeliene care zboară și plutesc la o altitudine foarte joasă în apropierea spitalului Al-Aqsa.

Oamenii de aici se tem că acestea forțele israeliene ar putea ataca în următoarele ore.

Citește și